Τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις παραπάνω είναι τα χαρακτηριστικά κάθε καλού επιστήμονα μαθηματικού, φυσικού, πληροφορικού κλπ. και καλλιεργούνται σε πολλές σχολές στη χώρα.
Εγώ δεν είπα πως είναι χαρακτηριστικά που δεν τα έχουνε οι άλλοι. Αυτό είναι αυτονόητο.
Απλά είπα πως είναι κάποια χαρακτηριστικά που έχει η πλειοψηφία των ΗΜΜΥ.
Εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου, το ίδιο ποσοστό που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά από ένα αξιοπρεπές ΑΕΙ πληροφορικής (20-30% δεν ξέρω πόσο είναι) το ίδιο ισχύει και για τους ΗΜΜΥ.
Και σε άλλο post που έχω στείλει αναφέρω πως στο κομμάτι της θεωρητικής πληροφορικής υστερούν οι ΗΜΜΥ εναντι των ΑΕΙ Πληροφορικής.
ναι οκ, απλά η άποψη μου εδώ είναι ότι αν δε γνωρίζεις το θεωρητικό κομμάτι μιας επιστήμης δε γνωρίζεις και την επιστήμη αυτή. Για παράδειγμα ένας πολύ καλός ηλεκτρονικός δεν μπορεί να θεωρείται φυσικός. Ξέρει σε βάθος ένα κομμάτι της εφαρμοσμένης φυσικής, ξέρει δηλαδή το πως αλλά όχι το γιατί. Αυτή είναι η διαφορά ενός μηχανικού από έναν επιστήμονα, ο μηχανικός ξέρεις πως να φτιάξει κάτι με χρήση των εργαλείων που του δίνει ο επιστήμονας, π.χ. εξισώσεις maxwell, μέθοδος simplex, αλγόριθμος dijkstra κλπ. Ο επιστήμονας ασχολείται με την επινόηση τέτοιων κανόνων "εργαλείων", ασχολείται με το γιατί. Και αυτός είναι ο λόγος που κατά τη γνώμη μου θεωρώ ότι η φιλοσοφία του επιστήμονα είναι πιο κοντά στον εκπαιδευτικό παρά αυτή του μηχανικού.
Δηλαδή ο επιστήμονας προσπαθεί να εξηγήσει τον κόσμο και αφού το κάνει, δίνει τα συμπεράσματά του στον μηχανικό για να φτιάξει τον υπόλοιπο (ή να τον καταστρέψει όπως έκαναν πολιτικοί (μηχανικοί) και αρχιτέκτονες σε πόλεις όπως Γιάννενα και Αθήνα)
και τέλος υπάρχει η διπλωματική εργασία που αντιστοιχεί σε 8 μαθήματα και παίρνει τουλάχιστο ενα εξάμηνο αποκλειστικής απασχόλησης(οσο δλδ μισο μεταπτυχιακό full time) όπου εμβαθύνεις πραγματικά πάρα πολύ.
Μα αυτό υπάρχει και σε αρκετές σχολές πληροφορικής. Απλά σε κάποιες η πτυχιακή δεν είναι υποχρεωτική. Από ότι ξέρω πάντως μια διπλωματική στους ΗΜΜΥ δεν έχει καμία διαφορά σε επιστημονικό επίπεδο ή βάθος ή χρόνο που χρειάζεται από μια πτυχιακή σε ένα τμήμα πληροφορικής όπως αυτά της αθήνας ή της κρήτης, όπου υπάρχουν πολλές πτυχιακές που βγάζουν δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια.
Επίσης το ότι αντιστοιχεί σε 8 μαθήματα είναι σχετικό, απλά φαντάζομαι ότι έτσι έχει οριστεί στον οδηγό σπουδών. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει ανάλογα με τον φοιτητή και τον καθηγητή και το αντικείμενο.
Επίσης να πω πως ότι συγκρίσεις κάνω για το επίπεδο των φοιτητών και την διπλωματική προκύπτει από όσα ξέρω για τους ΗΜΜΥ του ΕΜΠ, επειδή έχω συνεργαστεί με πολλούς από εκεί, και έχω αρκετούς φίλους που έχουν τελειώσει τη συγκεκριμένη σχολή και συνέχισαν για phd εκεί
Αλλά η ποιότητα του κάθε τμήματος δεν είναι αν έχει 5 μαθήματα παραπάνω ή λιγότερα, αλλά σε πόσο βάθος φτάνεις σε κάθε γνωστικό αντικείμενο, συνεπικουρούμενη απο την ποιότητα καθηγητών και σπουδαστών σε κάθε τμήμα. Μπες στο πρόγραμμα των κολλεγίων να δείς τι μαθηματάρες κάνουνε και δες τους αποφοίτους που βγαίνουνε...
Δε μιλάω για τα κολλέγια. Αυτά που λέω αφορούν αποκλειστικά τη σύγκριση ΑΕΙ πληροφορικής με ΗΜΜΥ στο γνωστικό αντικείμενο της πληροφορικής.
Έχω πάρει το θέμα ζεστά διότι τον τελευταίο καιρό το ΤΕΕ προσπαθεί να φτιάξει ένα σχέδιο νόμου με βάση το οποίο έργα πληροφορικής θα μπορούν να υπογράφουν μόνο οι μηχανικοί. Οι απόφοιτοι ΑΕΙ πληροφορικής θα είναι κάτι σαν υπομηχανικοί.
Επίσης ένα άλλο κορυφαίο είναι μια αξιολόγηση που διάβασα του ΕΜΠ που το τοποθετεί λέει ίσα και όμοια με το imperial και άλλα ξένα φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου. Φυσικά τα άτομα που έκαναν την αξιολόγηση ήταν καθηγητές του ΕΜΠ!!!!!! Αυτό θα πει αντικειμενικότητα. Απλά έχουν καταλάβει ότι χάνουν το παιχνίδι τώρα με τα κολλέγια, και ότι πλέον η υπογραφή τους δεν θα έχει καμία δύναμη και προσπαθούν με το 2ο μάστερ να καπελώσουν τα κολλέγια.