Συνάδελφοι, η τοποθέτηση μου είναι μακροσκελής αλλά προσπάθησα να κάνω τα επιχειρήματά μου σαφή για κάθε αναγνώστη.
Διαφωνώ εν μέρει με κάποιους συναδέλφους , διότι έχω την εντύπωση πως ξεχνάνε κάποιες μεταβλητές. Πολύ σωστά λένε πως στο μάθημα υπάρχουν κάπως περισσότεροι μαθητές που κινούνται στο 18-20 αποτι στο 16-18(στην ουσία τα τελευταία τρία χρόνια είναι ίδια τα ποσοστά των μαθητών κινούνται στο 18-20 και στο 16-18 γεγονός που θα συμφωνήσω δεν είναι σωστό). Αυτό συμβαίνει αναμφισβήτητα διότι πράγματι το μάθημα είναι εύκολο για κάποιον που κάνει φροντιστήριο και είμαι σχεδόν σίγουρος πως το 25% που παίρνει 16-20, κάνει στην συντριπτική του πλειοψηφία φροντιστήριο. Κακά τα ψέματα, η Ανάπτυξη Εφαρμογών είναι ένα μάθημα που εάν το δουλέψεις θα γράψεις καλά σχεδόν σίγουρα (το 100 δεν θέλει να έχεις ταλέντο στον προγραμματισμό για να το γράψεις) σε αντίθεση με τα μαθηματικά και στην φυσική που και δουλεμένοι μαθητές αρκετές φορές δεν μπορούν να γράψουνε καλά και 100 γράφουνε τα πραγματικά ταλέντα των θετικών επιστημών. Τα θέματα στην ΑΕΠΠ δεν απαιτούν ιδιαίτερη κριτική σκέψη.
ΑΛΛΑ αν είσαι ένας μαθητής που βλέπεις πρώτη φορά το μάθημα στην ζωή σου(ουρανοκατέβατο χωρίς καμία σύνδεση με την Α΄ & Β΄Λυκείου όπως γίνεται με την Φυσική και τα Μαθηματικά) τον Σεπτέμβρη την χρονιάς που δίνεις πανελλήνιες και κάνεις δυο 40λεπτα την εβδομάδα(και ας υποθέσουμε πως δεν χάνεις ούτε μια ώρα από γιορτές εκδρομές κλπ) τα θέματα είναι, για έναν εκπαιδευτικό που κάνει καλά την δουλειά του σχολείο, αντίστοιχα της διδασκαλίας του μαθήματος στο σχολείο. Αν δυσκολέψουνε τα θέματα δεν θα διακριθούνε οι καλύτεροι μαθητές της τάξης(ίσως βέβαια διακριθούνε κάποια ταλέντα στον προγραμματισμό αλλά δεν ξέρω αν αυτός είναι ο σκοπός των πανελληνίων) αλλά αυτοί που κάνανε τα πιο καλά φροντιστήρια και θα κάνουνε μεταξύ τους διαγωνισμό οι καθηγητές πληροφορικής στο ποιος κάνει το καλύτερο φροντιστήριο. Συνεπώς πιστεύω πως μάταια ψάχνουμε την αναβάθμιση του μαθήματος σε πολύ δυσκολότερα θέματα πανελληνίων(θα συμφωνήσω μόνο στο να είναι δυσκολότερα 5-10 μόρια για να επέλθει η πολυπόθητη καμπάνα του Gauss είναι το μοναδικό δραστικό πράγμα που πρέπει να αλλάξει κατά την προσωπική μου γνώμη σε σχέση με τα θέματα από το 2005 και μετά, έτσι όπως διδάσκεται στο σχολείο το μάθημα τώρα). Με δυσκολότερα θέματα θα πετύχουμε αναβάθμιση της διδασκαλίας(μαθήματος και ωρών ανά εβδομάδα) του μαθήματος στα φροντιστήρια αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτός ο στόχος
Πρώτον, αναβάθμιση του μαθήματος κατά την άποψη μου θα γίνει αν μπεί τρίτη ώρα στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών για μπορέσουμε να διδάξουμε την ύλη πιο εμπεριστατωμένα στο σχολείο και τα παιδιά να έχουν σχεδόν καθημερινή ενασχόληση με το μάθημα.
Δεύτερον , προσωπική μου άποψη είναι πως αναβάθμιση του μαθήματος θα επέλθει, κυρίως, αν τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια της ανάπτυξης εφαρμογών κατεβούν σε αντίστοιχο μάθημα της Β΄Λυκείου, και στη Γ Λυκείου γίνουν ΟΛΑ(και τα 14) τα υπόλοιπα μαζί με αλγορίθμους διαίρει και βασίλευε, άπληστη μέθοδο, πολυπλοκότητα αλγορίθμων κλπ. Ξεχνάμε ότι μια γλώσσα προγραμματισμού, όπως και οποιαδήποτε άλλη φυσική ή τεχνητή γλώσσα θέλει το χρόνο της για να αφομοιωθεί και να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο συνάδελφοι πως μετά την Φυσική και τα Μαθηματικά, η ΑΕΠΠ είναι το μάθημα με το μεγαλύτερο ποσοστό ΑΠΟ ΟΛΑ(και από τα 22 πανελλαδικά εξεταζόμενα) με μαθητές κάτω από την βάση. Αυτό συμβαίνει διότι ο μέτριος μαθητής που δεν προλαβαίνει να αφομοιώσει την γλώσσα δεν μπορεί ούτε να πιάσει την βάση του 10 σε ένα μάθημα με αντικειμενικά ευκολότερα θέματα τις πανελλήνιες από άλλα με πολύ δυσκολότερα . Διότι όταν ο καθηγητής του σχολείου τρέχει να καλύψει την ύλη στις 2 ώρες που κάνει και θέλει να κάνει υψηλού επιπέδου μάθημα για να βοηθήσει να αριστεύσουν κάποιοι μαθητές, δεν θα αφιερώνει πολύ χρόνο στην αφομοίωση του προγραμματισμού(για αυτούς που δεν τον αφομοιώσανε κάνοντας φροντιστήριο) και σαν αποτέλεσμα πολλοί μέτριοι μαθητές χάνουν το τρένο του μαθήματος και γράφουν κάτω από 10 στις πανελλήνιες. Είναι δυνατόν να γράφει το 50% κάτω από την βάση στην ΑΕΠΠ με τα θέματα που πέφτουν έως τώρα; Μήπως αυτό είναι πιο παράδοξο απο αυτό στις μεγαλύτερες βαθμολογίες.
Συμπερασματικά, κατά προσωπική μου άποψη, με τους δυο παραπάνω τρόπους θα αναβαθμιστεί το μάθημα και θα χαιρόμαστε να κάνουμε προγραμματισμό υψηλού επιπέδου στο σχολείο, όπως όλοι όσοι αγαπάμε το αντικείμενο φαντάζομαι το ονειρευόμαστε. Όσο για τις πανελλήνιες, κατά προσωπική μου πάντα άποψη, δυσκολότερα 5-10 μόρια σε μια άσκηση για να ξεχωρίσει ο πραγματικά καλός και διατήρηση του ύφους από 2005 και μετά
p-p
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών (Α.Π.Θ.)