Το "δύσκολο" φοβάμαι ότι είναι σχετικό. Δηλαδή η άσκηση που έβαλαν πέρυσι με το πτηνοτροφίο ήταν δύσκολη? Φαντάζομαι συμφωνούμε όλοι. Ωστόσο δεν είχε κάποια ας πούμε "αλγοριθμική" δυσκολία αλλά προσπαθούσαν να τους πιάσουν από την εκφώνηση. Ειδικά αυτό το ερώτημα με τις ποσοστιαίες μονάδες και τον τρίτο κατά σειρά ουσιαστικά εξέταζε κατά πόσο έχεις καθαρό μυαλό και καταλαβαίνεις την εκφώνηση. Άρα το θέμα δεν είχε κάποια δυσκολία που να απαιτούσε πολύ σκέψη σε επίπεδο ανάλυσης προβλήματος.
Για να μπει τέτοιο πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο γιατί θα πρέπει αυτοί που θα το βάλουν να εξετάσουν δυο πράγματα
1) Ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος λύσης
2) Να έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο βαθμολόγησης ώστε να έχουν προβλέψει κάποια πιθανά λάθη μαθητών. Το λέω αυτό γιατί όσο πιο δύσκολο είναι ένα θέμα από αλγοριθμικής σκοπιάς, δηλαδή όταν βγάζεις τον μαθητή από την τυποποίηση και ζητάς να σκεφτεί το πρωτότυπο άρα και απρόβλεπτο τότε θα πρέπει να περιμένεις και εσύ το απρόβλεπτο, αλλά να μην το βαθμολογήσεις αναλόγως. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Για αυτό ίσως πέφτουν τυποποιημένα θέματα, ώστε να υπάρχει και ένας τυποποιημένος τρόπος βαθμολόγησης.
ʼρα πιστεύω ότι αν βάλουν κάτι δύσκολο θα είναι πιο πολύ στην εκφώνηση παρά στην ουσία
Πάντως Γιώργο και εγώ έκανα την ίδια σκέψη όσον αφορά τη μεγαλύτερη δυσκολία μεταξύ τεχνολογικής - θετικής αλλά δε νομίζω ότι ο συλλογισμός είναι σωστός για 2 λόγους
1) Οι μαθητές στην τεχνολογική γράφουν πάντα χειρότερα από αυτούς της θετικής (το υπουργείο δεν το ενδιαφέρει αν θα αδικήσει κάποιους αλλά να φαίνονται τα ποσοστά καλά), οπότε πάνε να εξομοιώσουν τα πράγματα
2) Στην θεωρητική δεν έχουν χτυπήσει, και από ότι φαίνεται είναι πλέον αργά, τα λατινικά ήταν πάντα το πιο εύκολο μάθημα
Έχω την αμιδρά υποψία ότι υπάρχει περίπτωση η ισοφάριση των 2 κατευθύνσεων να έρχεται με την ΑΕΠΠ. 
Οπότε συνηγορώ με τους προλαλήσαντεσ συναδέλφους και απλά περιμένω ένα αρκετά δύσκολο θέμα γύρω στις 10-15 μονάδες.