Συγνώμη αν παραφέρθηκα
Δε βαριέσαι, εγώ παραφέρομαι συνέχεια

Αυτός ο ένας δεν έχει δικαιωμα για ένα βήμα παραπάνω, αρα έρχεσαι στα λόγια τα οποία λένε οτι όποιος καταφέρει και πάρει τό δίπλωμα στην ειδικότητα του στα ΙΕΚ γιατι να μην του δίνεται η δυνατότητα με κατατακτήριες να συνεχίσει παραπάνω, ακόμα και ας είναι ο μοναδικός στην ελλάδα που πέρασε στα ΙΕΚ.
Όχι δεν είναι έτσι, καταρχήν σκέψου ότι ο προσανατολισμός του ΙΕΚ, είναι πολύ διαφορετικός, δουλεύουν καθαρά σε τεχνικό επίπεδο και μερικές ειδικότητες που έχουν προσφέρουν μαθήματα προσανατολισμένα σε συγκεκριμένα λογισμικά όπως Photoshop, αυτό δε μπορεί να γίνει σε ΑΕΙ, γιατί αν γίνει θα πάψει να είναι ΑΕΙ.
Το λάθος που πιστεύω ότι κάνουμε όλοι είναι η εξής σκέψη: Ποιος είναι αυτός? ο καλύτερος σε Photoshop, σε τεχνικά θέματα , στο να στήνει δίκτυα? α πρέπει να πάει παραπάνω, δηλαδή στο πανεπιστήμιο. Αυτό δεν είναι σωστό. Αυτός είναι καλός σε συγκεκριμένα πράγματα και σε αυτά θα δουλέψει. Στο πανεπιστήμιο θα κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό, θα έχει μαθήματα όπως Απειροστικός Λογισμός, Διαφορικές Εξισώσεις, Αριθμητική Ανάλυση, Μεταγλωττιστές, πως θα τα περάσει αυτά; άσε που πιθανότατα δεν θα του αρέσουν. Ίσως να μην τα περάσει ποτέ, και όμως μπορεί να είναι καλύτερος από τους περισσότερους απόφοιτους ΑΕΙ σε αυτά που έκανε στο ΙΕΚ. Πρέπει να αποφασίσουμε (αν και το έχουμε κάνει ήδη) τι θέλουμε: Καλούς επαγγελματίες, απόφοιτους ΙΕΚ, ΤΕΕ, άλλων τεχνικών σχολών ή πολλούς μέτριους επιστήμονες από ΑΕΙ?
Δες και το άλλο, αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας τι άτομα ζητάει? απόφοιτους ΑΕΙ ή ΙΕΚ? Αν δεις τις αγγελίες θα καταλάβεις ότι οι περισσότεροι ζητάνε αντικείμενα που μπορεί να καλύψει ένας απόφοιτος ΙΕΚ, έλα όμως που δεν υπάρχουν καλοί απόφοιτοι ΙΕΚ γιατί έχουν πάει όλοι στα ΑΕΙ. Έτσι έχουν καταφέρει να γίνουν μέτριοι σε κάποιο αντικείμενο που ίσως δεν τους αρέσει κιόλας ενώ θα μπορούσαν να επιλέξουν την εξειδίκευση σε ένα αντικείμενο "λιγότερο επιστημονικό", να είναι καλοί σε αυτό και να βγάλουν πολλά λεφτά.
Για παράδειγμα αν είσαι σήμερα καλός γραφίστας και σε μάθουν βγάζεις λεφτά. Κανείς δεν θα σε ρωτήσει τι πτυχίο έχεις (κακή ελληνική νοοτροπία), αλλά θα ζητήσει ένα δείγμα της δουλειάς σου.
Δεν μίλησα ποτέ οτι όλα τα παιδιά τον ΙΕΚ είναι πανεπιστημιακού επιπέδου ήμαρτον δηλαδή. Αλλά αν υπάρχει και μια εξαίρεση ας της δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο για κάτι καλύτερο και να μην απομείνει στάσιμος
Μα δεν θα απομείνει στάσιμος, θα κάνει αυτό που έμαθε καλά, και θα γίνει ένας καλός επαγγελματίας. Πάντως πράγματι ένας πολύ καλός είναι δύσκολο να πάει από ΙΕΚ σε Πανεπιστήμιο, και είναι αδικημένος, συμφωνώ μαζί σου. Αυτά είναι τα παιδιά που τρώει το σύστημα, δυστυχώς, μιλάμε για παιδιά που έχουν ταλέντα σπάνια τα οποία δε μπορούν να αναδειχθούν από τη διαδικασία των πανελληνίων, άσε που πλέον οι πανελλήνιες εξετάζουν στυγνά πλέον πόσο παπαγάλος είσαι, οπότε πλέον δεν είναι το σημαντικότερο κριτήριο. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν οι εξετάσεις, να αλλάξουν τα μαθήματα, το είδος των θεμάτων (τυποποίηση, ΣΛ, αντιστοιχήσεις κλπ) και όχι να καταργηθούν οι εξετάσεις.
Η σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση θα ήταν η αξιολόγηση κάθε ενός πάνω στη δουλειά του και όχι οι εξετάσεις. Αυτά όμως αν ζούσαμε σε ένα αγγελικό σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι θα κοίταγαν το γενικό καλό και όχι τον εαυτό τους. Δυστυχώς στη χώρα που ζούμε χρειαζόμαστε ένα αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, δε γίνεται αλλιώς. Για σκέψου να καταργούσαν τις πανελλήνιες και να πήγαινες να γραφόσουν σε όποιο ΑΕΙ ήθελες. Προφανώς κάποια ΑΕΙ δεν θα μπορούσαν να τους δεχτούν όλους, θα έπρεπε να κάνουν κάποια επιλογή. Πως θα γινόταν αυτό? Μα όπως γίνεται κάθε επιλογή σε οποιαδήποτε πρόσληψη στον δημόσιο τομέα, μέσω των ημετέρων, των γνωστών, των βουλευτών κλπ. Σε μερικές σχολές μάλιστα είμαι σίγουρος ότι θα υπήρχε και "φακελάκι εισαγωγής". Οπότε θα σου έλεγαν να η ανάγκη για ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα τα έδινες εκεί.
Τέλος ένα σχόλιο για τους λόγους που είμαι υπέρ των πανελληνίων. Γιατί είναι ένα σύστημα που ο γονέας δε μπορεί να βάλει κανένα μέσον για το παιδί του. Δε μπορεί να πάει στο σχολείο να γλύψει τους καθηγητές, δεν έχει σημασία αν είναι πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ή συγγενής τους περιφερειάρχη, ή είναι γραμμένος σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ.
Το κακομαθημένα παιδάκια που έχουν μάθει να τα έχουν όλα έτοιμα, ανακαλύπτουν ότι θα πρέπει να κάτσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους και να διαβάσουν, να προετοιμαστούν σκληρά (ξέρω ίσως είναι απάνθρωπο και αντιπαιδαγωγικό αλλά μήπως δείχνει κιόλας ποια παιδιά έχουν διαμορφώσει χαρακτήρα?) και ότι στις εξετάσεις θα είναι μόνοι τους, δεν θα είναι εκεί κανείς να τους βοηθήσει, ούτε οι γονείς τους ούτε το φροντιστήριο ούτε το ιδιαίτερο.
Οι πανελλήνιες δίνουν σε φτωχά παιδιά απομακρυσμένων περιοχών την ευκαιρία να εισαχθούν σε πολύ καλές σχολές. Μην πει κανείς ότι θες μια περιουσία σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα γιατί σε περιοχές εκτός Αθηνών πολλά παιδιά πάνε μόνο σχολείο. Ένα παράδειγμα που έχω αναφέρει πολλές φορές είναι μαθητής που είχα στη Μήλο ο οποίος μόνο με σχολείο και ΠΔΣ πέρασε 2ος στην Ιατρική Αθηνών. Από τους άλλους στην τάξη του πέρασαν πάνω από τους μισούς σε καλές σχολές χωρίς ιδιαίτερα ή φροντιστήρια.
Οι πανελλήνιες δεν εξετάζουν αν φοράς σκουλαρίκι, αν έχεις πράσινα κόκκινα κίτρινα μαλλιά, εξετάζουν μόνο το γραπτό σου, ο βαθμολογητής δεν βλέπει ποιος είσαι. Δεν υπάρχει υποκειμενικότητα
Τέλος αυτό που βλέπω συχνά (όχι πολύ συχνά τελευταία δυστυχώς) είναι παιδιά που δεν έχουν τίποτα και οι γονείς τους είναι χαμηλοτάτου μορφωτικού επιπέδου να γράφουν καλύτερα από παιδιά που τα έχουν όλα και οι γονείς τους είναι πολύ υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Αυτό δείχνει ότι το σύστημα μπορεί να είναι σκληρό ή και άδικο πολλές φορές αλλά δίνει ευκαιρίες σε όλους. Αρκεί να τις αρπάξεις.