Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!
Κατά πρώτον, συγχαρητήρια στον Αλέξανδρο που έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ως Μαθηματικός και ως άνθρωπος που έχει διδαχθεί και διδάσκει το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ τη γνώμη μου.
Ξεκινώντας, οι στοιχειώδεις μαθηματικές γνώσεις είναι απαραίτητες στην κατανόηση της ΑΕΠΠ !
Για παράδειγμα:
α) Αν κάποιος δεν έχει διδαχθεί ότι η διαίρεση με το μηδέν δεν ορίζεται, δεν θα μπορέσει να κατανοήσει το παράδειγμα του σχολικού βιβλίου γύρω από την καθοριστικότητα.
β) Αν κάποιος δεν έχει διδαχθεί τη Μαθηματική Επαγωγή (και ίσως την Αρχή της Καλής Διάταξης) είναι αδύνατον να καταλάβει πώς δουλεύει ο αλγόριθμος min-max και ο Bubblesort.
γ) Αν κάποιος δεν έχει διδαχθεί τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά της αλγεβρικής έννοιας των πινάκων, θα έχει πρόβλημα στην κατανόηση των Δομών Δεδομένων.
δ) Αν κάποιος δεν έχει ξανακούσει στη ζωή του φράσεις όπως "τιμή της μεταβλητής" ή "η συνάρτηση δέχεται κάποιο x και επιστρέφει κάποιο y", θα δυσκολευτεί να αντιληφθεί τις αντίστοιχες έννοιες (και κυρίως τη λειτουργία τους) στον προγραμματισμό.
Για να μην αναφέρω τις έννοιες "Λογική", "Αληθής", "Ψευδής", "Συνθήκη", "Έκφραση" κτλ. Παράλληλα συμφωνώ με τη χρήση απλών προβλημάτων ως παραδείγματα ή εισαγωγικές ασκήσεις, υπό τον όρο ότι συνοδεύονται, έστω προφορικά, από τις αντίστοιχες επεξηγηματικές υποδείξεις (δηλ. αυστηρούς ορισμούς, περιπτώσεις κοκ.) .
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση ότι θα πρέπει να μετατρέψουμε το μάθημα της ΑΕΠΠ σε μάθημα επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων με τη χρήση μιας ψευδογλώσσας. Για παράδειγμα, αδυνατώ πλήρως να κατανοήσω ποια η σκοπιμότητα της ύπαρξης στη "Γλώσσα", μιας συνάρτησης που δέχεται ένα x και επιστρέφει τον λογάριθμό του, και μάλιστα τον λογάριθμο του Napier! (βλ. ΛΟΓ(x) )
Αδυνατώ επίσης να κατανοήσω γιατί θα πρέπει το "div" και "mod" να μην ορίζονται αυστηρά και με επαρκή παραδείγματα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση διδασκόντων και (κυρίως) διδασκόμενων (βλ "τι γίνεται με τους αρνητικούς τελεστέους;").
Για να κλείσω : Θεωρώ ότι οι βασικές μαθηματικές έννοιες είναι θεμελιωδώς απαραίτητες για την ουσιαστική κατανόηση της ΑΕΠΠ από τον μαθητή. Ωστόσο, η (συχνή) χρήση (πολύπλοκων) μαθηματικών προβλημάτων και ιδιαίτερα χωρίς τις απαραίτητες επεξηγήσεις, αποπροσανατολίζουν τον μαθητή από τον σκοπό και τη φύση του μαθήματος.
Χρόνια Πολλά σε όλους, Αλέξανδρε καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου !
ΥΓ:Ευτυχώς τα θέματα των Πανελληνίων κινούνται, μέχρι τώρα, σε καλό δρόμο ως προς την μη Μαθηματική τους υφή.