Καταρχάς παιδιά συγχαρητήρια που ασχολείστε τόσο με το μάθημα που συμμετέχετε και σε φόρουμ!

Προσωπική άποψη: πιστεύω ότι σε ένα πρόβλημα μπορεί να ζητηθεί οτιδήποτε από οποιαδήποτε επιστήμη, όχι μόνο από τα μαθηματικά. Π.χ. μπορεί να ζητηθεί ένα πρόγραμμα που να υπολογίζει τη μάζα των quarks με βάση δεν ξέρω κι εγώ ποιον τύπο της πυρηνικής φυσικής.
Όμως,
Θα πρέπει να δίνεται η σχετική θεωρία/τύποι κτλ στην εκφώνηση, και φυσικά το επίπεδό της να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητή από το μέσο μαθητή.
Οι περισσότερες επιστήμες έχουν προβλήματα τα οποία λύνονται με τη βοήθεια της πληροφορικής. Ένας πληροφορικός μπορεί να χρειαστεί να λύσει προβλήματα ιατρικής, φυσικής, χημείας, αρχαιολογίας, μαθηματικών κτλ κτλ. Όμως οι επιστήμονες των άλλων ειδικοτήτων είναι αυτοί που γνωρίζουν αυτά τα προβλήματα, και έτσι αυτοί θα πρέπει να εξηγήσουν στον πληροφορικό τι ακριβώς χρειάζονται.
Παράδειγμα από το τετράδιο μαθητή: στο 2ο κιόλας κεφάλαιο, παραθέτει τη διοφαντική εξίσωση
3x + 2y - 7z = 0
η οποία δεν διδάσκεται καν στα μαθηματικά του Λυκείου. Εξηγεί όμως ότι απλά δοκιμάζουμε όλες τις τιμές μέχρι να βρούμε κάποια που την ικανοποιεί. Σε αυτό το σημείο ο πληροφορικός (ή ο μαθητής) θα πρέπει να μπορεί να πει "ε, αυτό το ξέρω πώς να το κάνω, απλά βάζω 3 ΓΙΑ η μία μέσα στην άλλη".
Εν ολίγοις, δεν έχει σημασία πόσο δύσκολα είναι τα μαθηματικά ή ό,τι άλλο περιλαμβάνει το πρόβλημα, το σημαντικό είναι η όλη εκφώνηση να είναι κατανοητή.
Όσον αφορά στις προαπαιτούμενες γνώσεις, ε, λογικό είναι να θεωρείται γνωστός ο ορισμός της απόλυτης τιμής, της τετραγωνικής ρίζας, ή ότι (-1)^2 = 1 κτλ. Δε νομίζω κιόλας να ζητήσανε ποτέ στις πανελλαδικές εξετάσεις κάτι από τα μαθηματικά που να μην το θυμόταν η πλειονότητα των μαθητών...
Για τα λάθη και το πόσο επηρεάζουν την υπόλοιπη λύση, δε βλέπω γιατί πρέπει να ισχύει κάτι διαφορετικό εδώ από ότι στις άλλες ειδικότητες. Ο φυσικός σας αν κάνετε λάθος πράξεις σε μια άσκηση πόσο σας κόβει;

Καλή δύναμη για το υπόλοιπο της χρονιάς!