Τα θέματα ήταν τουλάχιστο θεϊκά. Είχαν επίπεδο, είχαν ποιότητα, είχαν φιλοσοφία, έδωσαν μηνύματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μήνυμα προς τους καθηγητές είναι σαφές:
«Ξεχάστε την παπαγαλία, την τυποποίηση και τους τυφλοσούρτες και κοιτάξτε να διδάξετε κατανόηση αλλιώς στις επόμενες εξετάσεις θα πάρετε στο λαιμό σας τα παιδιά και θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα».Θέμα 1 Α
Όλα ήταν θέματα κατανόησης.
Θέμα 1Β1
Το διάγραμμα ροής ήταν εύκολο. Άρα έρχεται σε συμφωνία με τη βασική εκπαιδευτική χρήση του που περιορίζεται σε εισαγωγικό επίπεδο. Ήταν ένα απλό θέμα
και όπως ξέρουμε υπάρχουν και απλά θέματα.
Θέμα 1Β2
Έχω μια γενική ένσταση με το θέμα των μετατροπών από τη μια εντολή στην άλλη. Γενικά διαφωνώ με όλες τις επικρατούσες απόψεις. Θα κάνω μια αναλυτική παρουσίαση των απόψεων που έχω γύρω στον Οκτώβριο. Με βάση τις επικρατούσες απόψεις δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο συγκεκριμένο θέμα. Όλα καλά.
Θέμα 1Γ2
Θέμα κατανόησης. Είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου και στο στέκι και στην τάξη. ʼλλο το περιεχόμενο του κόμβου και άλλο ο κόμβος. Όταν η στοίβα και η ουρά υλοποιηθούν με πίνακα (στατικά) οι κόμβοι υπάρχουν ήδη και κατά την εισαγωγή εισάγονται δεδομένα στους ήδη υπάρχοντες κόμβους. Αν η υλοποίηση είναι δυναμική στην εισαγωγή εισάγονται και κόμβοι στη δομή και δεδομένα σε αυτούς. Μου αρέσουν τα θέματα που στηρίζονται στην κατανόηση και όχι στην κατά γράμμα ερμηνεία του βιβλίου. Αυτό το θέμα δείχνει επίσης ότι ο διδάσκοντας πρέπει να έχει γενικότερο θεωρητικό υπόβαθρο σε αυτό που διδάσκει. Κάποιος που έμαθε πληροφορική από σεμινάρια και διδάσκει έχοντας απλά διαβάσει το σχολικό βιβλίο δεν μπορεί να απαντήσει μια προχωρημένη ερώτηση του μαθητή όταν αυτή δεν απαντιέται ρητά μέσα στο βιβλίο. Οι θεολόγοι που βαφτίστηκαν πληροφορικοί από σεμινάρια, όσο καλοί και φιλότιμοι να είναι δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι να απαντήσουν αυτό το ερώτημα γιατί τα σεμινάρια δε φτάνουν στο επίπεδο του τρίτου εξαμήνου των σχολών πληροφορικής (μάθημα δομές δεδομένων). Πόσο μάλλον να το μάθουν στους μαθητές.
Θέμα 3
Αν μου έλεγαν να αναφέρω ένα παράδειγμα ενός θέματος μη τυποποιημένου, που απαιτεί στοιχειώδη σκέψη, που είναι πιασιάρικο και ενδιαφέρον για να διαφημίζει έτσι στα παιδιά το μάθημα μας, θα ανέφερα το παιχνίδι πέτρα ψαλίδι χαρτί.

ʼρα θεωρώ υποδειγματικό το θέμα. ʼσε που πιστεύω πλέον ότι κάποιος από «ψηλά» ακούει τις «προσευχές» μου.

Δε μου μένει λοιπόν παρά να συνεχίσω να «προσεύχομαι».

Μπορεί να λυθεί με πολλούς τρόπους. Εμένα μου αρέσει μεταξύ άλλων και η χρήση λογικής μεταβλητής:
Νικητής_Α <- (α = «πέτρα» και β = «ψαλίδι») ή (α = «ψαλίδι» και β = «χαρτί») ή (α = «χαρτί» και β = «πέτρα»)
Μετά ακολουθεί η πολλαπλή επιλογή:
Αν Νικητής_Α = Αληθής τότε ! νίκησε ο Α
Αλλιώς_αν α = β τότε ! ισοπαλία
Αλλιώς
Δεν ασχολούμαι με λεπτομέρειες (πχ είσοδο τέλους κλπ), αλλά μόνο με το γενικό πλάνο.
Εύχομαι πάντα τέτοια θέματα. Κάνουν το μάθημα ωραίο
πολύ ωραίο
για τα παιδιά, για μας, για όλους.
Θέμα 4
Ωραίος, μη τυποποιημένος αλγόριθμος για τα δίσεκτα και τις μέρες κάθε μήνα. Ωραία και η χρήση μονοδιάστατων και δισδιάστατων δομών. Θαυμάσια και η χρήση υποπρογράμματος. Απλοποιεί τη σκέψη κρύβοντας μέσα ωραίες εντολές επιλογής. Τσεκάρει και την επαναληπτική κλήση του υποπρογράμματος.
Θαυμάσια και η ιδέα για το μεταβλητό άκρο στη σάρωση του πίνακα. Ο μέσος όρος για κάθε μέρα μπορούσε να βρεθεί έχοντας εισάγει 0 στις τελευταίες στήλες (όπου χρειάζεται) και προσθέτοντας όλες τις στήλες αλλά προσέχοντας στη διαίρεση.
Το θέμα των αχρησιμοποίητων θέσεων του πίνακα δε με χάλασε καθόλου. Σε ένα πίνακα 12*31=372 θέσεων δεν υπάρχει πρόβλημα να έχεις και 7 κελιά άχρηστα Κάτω από 2% σπατάλης. Τέτοιες σπατάλες και ακόμα μεγαλύτερες έχουμε όταν πχ φτιάχνουμε υποπρογράμματα που περνάμε πίνακες σαν παραμέτρους και θέλουμε να είναι γενικής χρήσης. Οπότε δεσμεύουμε χώρο στον πίνακα και περνάμε και σαν παράμετρο το πλήθος των στοιχείων που χρησιμοποιούνται. Στο θέμα 4 λοιπόν δεν το θεωρώ καθόλου σοβαρό πρόβλημα. Συμβαίνει συχνά. Ας πούμε ότι έχουμε 7 περιττές μεταβλητές. Δεν έχουμε δηλαδή πρόβλημα αντίστοιχο με την περιττή χρήση πίνακα. Αν το έφτιαχνα στην πράξη έτσι θα το έφτιαχνα. Δε θα χρησιμοποιούσα κάτι ποιο δυναμικό. Δε θα άξιζε τον κόπο.
Επίσης μια γενική διαπίστωση είναι ότι δεν ελέγχτηκαν μόνο οι εντολές επανάληψης και τα υποπρογράμματα. Ελέγχθηκαν και οι παραμελημένες εντολές επιλογής (πέτρα ψαλίδι χαρτί, δίσεκτα). Αν θέλεις πας με εμφωλεύσεις, αν θέλεις πας με σύνθετες συνθήκες. Πολύ μεγάλη υπόθεση αυτή!!!
Συνοψίζοντας τα θέματα μου άρεσαν πάρα πάρα πολύ. Δεν ήταν τυποποιημένα, δε λύνονταν με τυφλοσούρτες, κάλυπταν την ύλη, ήθελαν σκέψη, αναδείκνυαν τον σκεπτόμενο μαθητή. Έστειλαν σαφή μηνύματα για διδασκαλία που να αναδεικνύει την κατανόηση. Τι άλλο θα μπορούσα να θέλω;
Φαίνεται πως αγώνας για την αναβάθμιση του μαθήματος ξεκίνησε... και χθες έγινε η σέντρα.
Δεν έβαλαν τέτοια θέματα το Μάιο γιατί το επίπεδο θα άλλαζε απροειδοποίητα και μια ενδεχόμενη μεγάλη αποτυχία θα έκανε κακό στο μάθημα. Έβαλαν λοιπόν εύκολα θέματα
αλλά στις επαναληπτικές (που η αποτυχία κοστίζει λιγότερο) έστειλαν το προειδοποιητικό μήνυμα. Του χρόνου κανείς δε θα μπορεί να πει πως δεν έλαβε προειδοποίηση.Το μάθημα χθες έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Περιμένουμε την εμφάνιση τέτοιων θεμάτων και στις κεντρικές μας εξετάσεις. Οι ρομαντικοί του μαθήματος απέχτησαν το δικαίωμα να κάνουν όνειρα για ένα τουλάχιστο χρόνο.
Μεγάλη χαρά πήρα χθες. Και πάλι
συγχαρητήρια στην επιτροπή.