Προβληματάκια σε LTSP/Fat clients

Ξεκίνησε από makiss, 13 Οκτ 2015, 10:08:24 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

makiss

Γεια χαρά σε όλους,
Παρότι έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές το forum στην αναζήτηση πληροφοριών ήρθε η ώρα να κάνω εγγραφή για να ρωτήσω κάποια πραγματα.
Εδώ και 2 χρόνιες χρησιμοποιώ σαν αποκλειστικό λειτουργικό στο έργαστήριο το Ubuntu 12.04 με υλοποίηση fat clients στα pcs των μαθητών στημένο με τα sch scripts.Όλα δουλεύουν τέλεια !(...σχεδόν).
Τα δύο μικρά προβληματάκια που έχω.

1)Τα pcs είναι ρυθμισμένα μέσω των mac address να κάνουν αυτόματο login.Θα ήθελα στα pcs του γραφείου να μη γίνεται αυτόματο login και ο κάθε καθηγητής να μπαίνει με τα δικά του στοιχεία.Δυστυχώς αν δεν υπάρχει εγγραφή mac address στο lts.conf μετά το boot έχω μόνο μαύρη οθόνη.(Όταν βάλω τη mac address με ένα user name στο lts.conf τότε όλα είναι οκ).
Ξέρει κάποιος άν υπάρχει κάποια ρύθμιση να έχω παράλληλα και αυτόματο login στα pc του εργαστηρίου και μη αυτόματο σε άλλα pcs;

2)Εχουμε 2ο εργαστήριο καινούργιο με  1150 μητρικές (αν δε κάνω λάθος H81 chipset )και ενσωματωμένη ethernet.Σε αυτά τα pcs έχουν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο bios και έχουμε εγκατεστημένα windows 7 ενώ  με το win32-loader έχω dual boot kai για pxe boot από το πρώτο εργαστήριο.Το πρόβλημα είναι οτι αν ξεκινήσουν τα windows 7 και κάνω επανεκίνηση για pxe boot δεν παίρνει dhcp address όποτε και πρέπει να γίνει επανεκίνηση.Η λύση έρχεται ,τουλάχιστον αυτό έχω βρεί, μόνο αν βγάλω το καλώδιο του ρεύματος από το τροφοδοτικό του client  και το ξαναβάλω ,οπότε και ξεκινούν κανονικά.Άλλη κάρτα δικτύου παρότι έχω πολλές δε μπορώ να δοκιμάσω γιατί έχει μόνο pci-express θύρες.
Δοκίμασα και στο εργαστήριο του γυμνασίου που ανέλαβα φέτος με καινούργια pcs και αυτό αλλά με διαφορετική μητρική και έχω το ίδιο πρόβλημα.Επειδή το εργαστήριο θέλω να το χρησιμοποιούν και σε άλλα μαθήματα θα προτιμούσα να μη βάζω σε μπελάδες τους άλλους καθηγητές.

Ελπίζω να μη σας ζάλισα,

Αν κάποιος μπορεί να ρίξει καμιά ιδέα θα με βοηθούσε πάρα πολύ!



Ευχαριστώ προκαταβολικά

Γεράσιμος.

alkisg

Καλώς ήρθες Γεράσιμε,

1) Μια οδηγία που υπάρχει στο [Default], μπορείς να την κάνεις override από ένα [mac-address] section.
Άρα είτε βάζεις
[Default]
LDM_AUTOLOGIN=True

[teacher-mac]
LDM_AUTOLOGIN=False


είτε το αντίθετο,
[Default]
LDM_AUTOLOGIN=False

[student-mac]
LDM_AUTOLOGIN=True


2) Πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις:
α) Όταν μπουτάρουν Linux και κλείνουν, μετά ανοίγουν χωρίς προβλήματα; Το πρόβλημα είναι μόνο αν μπουτάρουν Windows και κλείσουν;
β) Παρότι έχουν υποστήριξη από το BIOS, αν δοκιμάσεις με iPXE (π.χ. win32loader ή CD ή δισκέτα), διορθώνεται το πρόβλημα;
γ) Δοκιμές από τον device manager των Windows, να πειραχτούν κάποια settings της κάρτας δικτύου. Π.χ. "να μπορεί αυτή η συσκευή να επαναφέρει τον Η/Υ μετά από αναμονή: όχι". Θα χρειαστεί remote support εκεί γιατί δεν τα ξέρω τα settings απ' έξω, οπότε θα πρέπει να βάλεις teamviewer και να έρθεις από το http://ts.sch.gr/wiki/IRC.
δ) BIOS firmware update.

makiss

Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση!

Για το 2α. Ναι όσο ανοιγοκλείνει αποκλειστικά linux κανένα πρόβλημα.
Για το 2β.Το boot το κάνω με win32loader για ευκολία για τους άλλους καθηγητές ,είμαι σχεδόν σίγουρος οτι το έχω δοκιμάσει και από το boot menu του bios
Το γ μου φαίνεται κάπως πιθανό ....
αυριο κάνω δοκιμές και απαντώ σε όλα.Αν χρειαστεί θα μπω στο irc.




alkisg

Αφού το κάνεις με win32loader, τότε πρόσθεσε και ένα
ε) Κατέβασμα καινούργιου ipxe.lkrn από το http://boot.ipxe.org/ και αντικατάσταση του C:\Win32-loader\ipxe.lkrn με αυτό.

makiss

Καλημέρα,

Το πρώτο πρόβλημα λύθηκε !:)
Οσον αφορά το δεύτερο,έχω κάνει δοκιμές σε λίγο έχω μάθημα ,πρέπει να δοκιμάσω και άλλα.
Αυτό που δεν ισχύει από αυτά που είπα είναι οτι αν μπουτάρω windows και μετά από το boot menu to bios επιλέξω να  μπουτάρει από δίκτυο ξεκινά κανονικά(δεν έκανα καμία αλλαγή).Από win32 loader είναι το πρόβλημα.Το αρχειάκι το κατέβασα.Στο φάκελό μου βρίσκεται μόνο αρχείο pxe.lkrn.Έχω το loader του σχολικού δικτύου.Να κατεβάσω άλλον ισως;
Τα λέμε και αργότερα!

alkisg

Το ipxe.lkrn που θα κατεβάσεις, κάν' το μετονομασία ώστε να ταιριάζει με το υπάρχον όνομα, pxe.lkrn, και κάν' το overwrite.

makiss

  :) :) :)Οτι και να πώ είναι λίγο.Όντως αντικατέστησα το αρχείο pxe.lkrn και παίζει κανονικά!
Ευχαριστώ πολύ!

gidarakos

#7
Με αφορμή αυτό το θέμα δύο ερωτήσεις/διευκρινήσεις:

1) Καλό είναι να "κατεβάζουμε" το win32loader από το http://ts.sch.gr/repo/netboot/ αλλά το ipxe.lkrn από το http://boot.ipxe.org/ για να έχουμε την πιο ενημερωμένη έκδοση; Σημείωση: του αλλάζουμε όνομα σε pxe.lkrn και το αντιγράφουμε στο φάκελο C:\Win32-loader, αντικαθιστώντας έτσι το pxe.lkrn που ήδη υπάρχει.

2) Αντίστοιχα τα αρχεία ipxe.dsk και ipxe.iso - όπως περιγράφονται στο Linux/LTSP/Εκκίνηση από το δίκτυο - και αυτά καλύτερα να τα κατεβάζουμε από το http://boot.ipxe.org/ για να έχουμε την πιο ενημερωμένη έκδοση;

alkisg

Για λόγους ομοιόμορφης υποστήριξης είναι νομίζω καλύτερο να έχουμε συγκεκριμένες εκδόσεις (στο wiki έχουμε αυτές του Debian stable) παρά την τελευταία έκδοση του git.
Το ipxe είναι περίπου σαν το BIOS, αν δουλεύει δεν ασχολούμαστε να το κάνουμε update.
Αν κάτι δεν δουλεύει (που δεν είναι και πολύ συχνό), τότε μόνο ασχολούμαστε και το κατεβάζουμε από το git.

Στην τελευταία έκδοση του LTSP ανέβασα κι ένα ωραίο script με το οποίο μπορούμε να αποφύγουμε τελείως το iPXE και να έχουμε τοπικά τον kernel/initrd (εφόσον υπάρχει σκληρός δίσκος), και να παίζει με όλες τις κάρτες. Νεότερα πιθανώς σε κάποιους μήνες που θα φτιάξουμε ειδική έκδοση του win32loader που να το περιέχει.