Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Τεχνική υποστήριξη => Linux => Μήνυμα ξεκίνησε από: za√‘ag στις 22 Σεπ 2020, 04:02:02 μμ

Τίτλος: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 22 Σεπ 2020, 04:02:02 μμ
Ένας client με P4 3.4GHz βγάζει σφάλμα κατά τη φόρτωση του image (2ο στάδιο) ότι είναι 32bit και όχι 64bit
Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρει;
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 22 Σεπ 2020, 04:08:55 μμ
Αν κατάλαβα καλά λες για το παρακάτω:

This kernel requires an x86-64 CPU, but only detected an i686 CPU.
Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU.

Αυτό σημαίνει ότι πας να φορτώσεις 64bit λειτουργικό σε 32bit επεξεργαστή, το οποίο δεν υποστηρίζεται. Χρειάζεται Ubuntu 18.04/32bit.
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 22 Σεπ 2020, 09:06:17 μμ
Αν κατάλαβα καλά λες για το παρακάτω:

This kernel requires an x86-64 CPU, but only detected an i686 CPU.
Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU.

Αυτό σημαίνει ότι πας να φορτώσεις 64bit λειτουργικό σε 32bit επεξεργαστή, το οποίο δεν υποστηρίζεται. Χρειάζεται Ubuntu 18.04/32bit.

Επειδή είναι 1 και οι υπολοιποι ειναι 12 δεν θα ασχοληθώ (κάνω μια προσπαθεια μηπως σκατζάρω τη cpu με άλλη αλλά δεν το βλεπω να γίνεται)
Είπα απλά μηπως υπάρχει κανενα τεχνασμα για να μη γυρίσω πάλι στη 18.04
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 22 Σεπ 2020, 09:17:19 μμ
Το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι εικονική μηχανή virtualbox 18.04 μέσα στο 20.04. Αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο για έναν client...
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 22 Σεπ 2020, 09:56:38 μμ
δηλ. το σενάριο αν είναι 32bit να φορτώσει άλλο img δεν παίζει ....
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 22 Σεπ 2020, 10:03:20 μμ
Αυτό είναι το "εικονική μηχανή virtualbox 18.04 μέσα στο 20.04".
Αλλιώς πού θα το βρει το "άλλο img";

Έχω βάλει autodetection, αν κάποιος φτιάξει τέτοιο image, τότε αυτόματα επιλέγεται το x86_64 στους 64bit clients και το x86_32 στους 32bit clients.

Αλλά χρειάζονται 2 εγκαταστάσεις, μια 64bit "έξω" και μία 32bit μέσα στο virtualbox.
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 22 Σεπ 2020, 11:56:46 μμ
Μάλιστα ...
Την προηγούμενη έκδοση την έχω σε άλλο δίσκο.... Υπάρχει τρόπος να φτιάξω το αρχείο της εικ. μηχανής από το δίσκο; Μήπως το paragon Partition Manager κάνει κάτι τέτοιο; Έχουμε οδηγίες;
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 23 Σεπ 2020, 06:47:28 πμ
Αφού έχεις ήδη 32bit εγκατάσταση, μπορεί το ίδιο το ltsp να φτιάξει τον εικονικό δίσκο από αυτήν.
Θα χρειαστείς εντολές περίπου σαν τις παρακάτω, αν θες έλα και από το IRC για λεπτομέρειες:

Κώδικας: Bash
  1. # Απόκτηση δικαιωμάτων διαχειριστή
  2. sudo -i
  3. # Προβολή των δίσκων, partitions κλπ
  4. lsblk --fs
  5. # Ας πούμε ότι ήταν το /dev/sdb2
  6. # Αποπροσάρτησή του μήπως τυχόν έχει ήδη προσαρτηθεί αλλού
  7. umount /dev/sdb2
  8. # Δημιουργία κατάλληλου καταλόγου
  9. mkdir -p /srv/ltsp/x86_32
  10. # Προσάρτησή του εκεί
  11. mount /dev/sdb2 /srv/ltsp/x86_32
  12. # Δημοσίευση εικονικού δίσκου
  13. ltsp image x86_32
  14. # Ενημέρωση του μπλε μενού του ipxe με το νέο δίσκο
  15. ltsp ipxe
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 23 Σεπ 2020, 08:11:04 πμ
Αφού έχεις ήδη 32bit εγκατάσταση, μπορεί το ίδιο το ltsp να φτιάξει τον εικονικό δίσκο από αυτήν.
Θα χρειαστείς εντολές περίπου σαν τις παρακάτω, αν θες έλα και από το IRC για λεπτομέρειες:

Κώδικας: Bash
  1. # Απόκτηση δικαιωμάτων διαχειριστή
  2. sudo -i
  3. # Προβολή των δίσκων, partitions κλπ
  4. lsblk --fs
  5. # Ας πούμε ότι ήταν το /dev/sdb2
  6. # Αποπροσάρτησή του μήπως τυχόν έχει ήδη προσαρτηθεί αλλού
  7. umount /dev/sdb2
  8. # Δημιουργία κατάλληλου καταλόγου
  9. mkdir -p /srv/ltsp/x86_32
  10. # Προσάρτησή του εκεί
  11. mount /dev/sdb2 /srv/ltsp/x86_32
  12. # Δημοσίευση εικονικού δίσκου
  13. ltsp image x86_32
  14. # Ενημέρωση του μπλε μενού του ipxe με το νέο δίσκο
  15. ltsp ipxe

Η 18.04 είναι σε άλλο δίσκο αλλά και τις 2 (και την 20.04) τις έχω σε εξωτερικούς δίσκους ...
οπότε κάτι τέτοιο θα γινόταν αν είχα την 18.04 σε μόνιμο δίσκο... σωστά;
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 23 Σεπ 2020, 08:25:02 πμ
Ο εξωτερικός δίσκος της 18.04 χρειάζεται να είναι συνδεδεμένος μόνο τη στιγμή που τρέχεις τις παραπάνω εντολές.
Ο εικονικός δίσκος που θα δημιουργηθεί στο /srv/ltsp/images/x86_32.img θα βρίσκεται στον δίσκο της 20.04,
οπότε δεν θα χρειάζεται να κουβαλάς τον 18.04 στο σχολείο, θα μπορείς να τον αφήνεις στο σπίτι.
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 25 Σεπ 2020, 07:23:25 μμ
Κατάφερα και άλλαξα τη CPU (τη σκατζάρισα με τη cpu του υπολ. που εχω σπίτι ... βρήκα έναν Pentium D 3.4 και τον P4 3.2 με ΗΤ τον έβαλα σε αυτο του σχολείου)
Φορτώνει κανονικά τα 2 img αρχεία boot αλλά λίγο μετά κολλάει ... (στις οθόνες με τα μηνύματα) υποψιάζομαι με την κάρτα γραφικών κάτι δεν πάει καλά ... (Palit GeForce 6600 256MB AGP)
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 25 Σεπ 2020, 07:32:19 μμ
Ξεκίνα με memtest από την μπλε οθόνη του ipxe boot manager.
Αν δεν έχει πρόβλημα η CPU/RAM, τότε τα επόμενα τεστ θα είναι KERNEL_PARAMETERS="nomodeset" για ασφαλή κατάσταση γραφικών, ή/και στρεσάρισμα του υπολογιστή με την εντολή stress.
Βγάλε και καμιά φωτογραφία με το κόλλημα να δούμε το ακριβές μήνυμα μήπως είναι κάτι άσχετο.
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 25 Σεπ 2020, 07:45:29 μμ
Ξεκίνα με memtest από την μπλε οθόνη του ipxe boot manager.
Αν δεν έχει πρόβλημα η CPU/RAM, τότε τα επόμενα τεστ θα είναι KERNEL_PARAMETERS="nomodeset" για ασφαλή κατάσταση γραφικών, ή/και στρεσάρισμα του υπολογιστή με την εντολή stress.
Βγάλε και καμιά φωτογραφία με το κόλλημα να δούμε το ακριβές μήνυμα μήπως είναι κάτι άσχετο.

Το κόλλημα γίνεται όταν προσπαθεί να αλλάξει ανάλυση (έτσι το καταλαβαίνω) στο σημείο που "μαυρίζει" η οθόνη και μετά γράφει με πιο μικρά γράμματα ... εκεί κολλάει ... μένει μαύρη η οθόνη, παγώνει (δεν "ακούει" πληκτρολόγιο) και σε λίγα δευτερόλεπτα το μονιτορ πέφτει σε sleep mode (σαν να είναι κλειστό το pc)
Για φωτό θα προσπαθήσω ή θα τραβήξω βίντεο για να μπορέσω να δω την οθόνη λίγο πριν μαυρίσει
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 26 Σεπ 2020, 08:44:38 μμ
Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία εικόνα που φαίνεται πριν μαυρίσει...Υποθέτω ότι έχει να κάνει με nvidia driver
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 26 Σεπ 2020, 11:15:44 μμ
Το memtest το πέρασε;
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 27 Σεπ 2020, 12:15:29 πμ
Το memtest το πέρασε;

ναι ...
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 27 Σεπ 2020, 08:00:13 πμ
Δοκίμασε να βάλεις το παρακάτω στο ltsp.conf, και μετά να τρέξεις `ltsp ipxe` από το μενού "Εντολές LTSP" των sch-scripts.

Κώδικας: [Επιλογή]
[mac:address:tou:pc]
HOSTNAME=pc10
KERNEL_PARAMETERS="nomodeset"

Παρένθεση θεωρίας, συνήθως μετά από αλλαγές στο ltsp.conf χρειάζεται η `ltsp initrd`, αλλά η KERNEL_PARAMETERS είναι ειδική περίπτωση γιατί εφαρμόζεται στο μπλε μενού του ipxe boot manager, που σαν αρχείο βρίσκεται στο /srv/tftp/ltsp/ltsp.ipxe.
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 27 Σεπ 2020, 06:01:30 μμ
Δοκίμασε να βάλεις το παρακάτω στο ltsp.conf, και μετά να τρέξεις `ltsp ipxe` από το μενού "Εντολές LTSP" των sch-scripts.

Κώδικας: [Επιλογή]
[mac:address:tou:pc]
HOSTNAME=pc10
KERNEL_PARAMETERS="nomodeset"

Παρένθεση θεωρίας, συνήθως μετά από αλλαγές στο ltsp.conf χρειάζεται η `ltsp initrd`, αλλά η KERNEL_PARAMETERS είναι ειδική περίπτωση γιατί εφαρμόζεται στο μπλε μενού του ipxe boot manager, που σαν αρχείο βρίσκεται στο /srv/tftp/ltsp/ltsp.ipxe.

Τα έκανα πριν λίγο (χωρίς να τα έχω δει !! :) ) ... το HOSTNAME=... δεν δούλεψε μιας και δεν υπήρχε τέτοιο όνομα από πριν (δεν ξεκίνησε ποτέ πριν)
Ξεκίνησε κανονικά ... αλλά αργεί πολύ


Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 28 Σεπ 2020, 08:19:12 πμ
Ε εντάξει Pentium 4 είναι, αν καταφέρει να φορτώσει και να δείξει youtube έστω και μετά από 1 λεπτό, πάλι καλά...
Το HOSTNAME είναι για να του δώσει όνομα, όχι για να βρει το υπάρχον όνομα. Ώστε να το λένε pc10 αντί για ltsp12.
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 28 Σεπ 2020, 08:56:12 πμ
Δεν είναι μόνο το p4 (το είχα στο δικό μου pc  το οποίο αναβάθμισα σε Pentium D) αλλά και η κάρτα AGP και η μνήμη sdram (όχι ddr2) και όλο το πακέτο.Αν τον βάλω στο εργαστήριο θα καταφέρεις κάτι περισσότερο αν τον δεις απο μακριά με irc;;
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 28 Σεπ 2020, 09:14:39 πμ
Η nomodeset κόβει το hardware acceleration της κάρτας γραφικών, αλλά αυτό δεν εμποδίζει το libreoffice, το youtube κλπ να φορτώνουν γρήγορα. Μόνο οι εναλλαγές των εικόνων επηρεάζονται, το ίδιο το βίντεο όταν αρχίσει να παίζει, ή όταν σέρνουμε γύρω γύρω παράθυρα με το ποντίκι.
Έτσι αν πάει αργά γενικά, δεν πρόκειται να φτιάξει με έναν καλύτερο driver της κάρτας γραφικών.
Μπορείς να δοκιμάσεις και με μια άλλη κάρτα (προσωρινή εναλλαγή από κάποιο άλλο PC) για να δεις και μόνος σου αν αξίζει να τον φτιάξεις...
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 28 Σεπ 2020, 12:51:01 μμ
Κανένας δεν έχει κάρτα AGP
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 28 Σεπ 2020, 01:02:48 μμ
Έτσι αν πάει αργά γενικά, δεν πρόκειται να φτιάξει με έναν καλύτερο driver της κάρτας γραφικών.

Πάει γενικά αργά;
Δηλαδή το πρόβλημα είναι μόνο όταν παρακολουθείς youtube και όταν κινούνται πολλά γραφικά στην οθόνη,
ή γενικότερα αργεί να ανοίξει firefox, gmail, libreoffice, gimp κλπ;
Γιατί αυτά δεν πρόκειται να διορθωθούν από την αλλαγή της κάρτας γραφικών.
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: za√‘ag στις 28 Σεπ 2020, 09:46:18 μμ
Όταν τον παω στο εργαστήριο θα το δω καλυτερα και μπορει να το δεις κι εσυ.

Απορία:

Αν το κανω να ξεκινάει με το 18.04 (όπως μου περιγραφεις πιο πάνω) ... θα αλλάξει θεωρείς κάτι προς το καλύτερο σε ότι αφορά την απόδοσή του;
Τίτλος: Απ: Σφάλμα στο boot client (32bit)
Αποστολή από: alkisg στις 28 Σεπ 2020, 11:18:32 μμ
Αφού έχει 4 GB RAM, όχι, δεν θεωρώ ότι μια 32bit έκδοση έχει να του προσφέρει κάτι.
Δυστυχώς και τα προγράμματα αλλά και το ίδιο το web (javascript, html5, css...) γίνονται πιο βαριά, πιο απαιτητικά, και οι Pentium 4/D κλπ πια είναι ανεπαρκείς. Είναι ΟΚ για ένα tuxpaint και ένα libreoffice, αλλά δεν βολεύουν για βαριές σελίδες όπως youtube ή facebook.