Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Τεχνική υποστήριξη => Μήνυμα ξεκίνησε από: za√‘ag στις 04 Σεπ 2020, 10:11:45 πμ

Τίτλος: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 04 Σεπ 2020, 10:11:45 πμ
Μετά την καραντίνα (Μάιο) έγινε αναβάθμιση από τη wind σε άλλο router.

Αποτέλεσμα:
- Ο cisco του εργαστηρίου να μην βλέπει τηλ. δίκτυο (το λαμπάκι CD αναβοσβήνει σαν χριστουγεννιάτικο).
- κάποια μηχανήματα στο γραφείο παίρνουν ip της μορφής 192.168.α.β   και κάποια άλλα της μορφής 10.65.α.β ....
- στις πανελλήνιες υπήρξε και πρόβλημα ταυτοποίησης του σχολείου ότι συνδέεται από το ΠΣΔ !!
- συνήθως δεν έχει ίντερνετ κανένα μηχάνημα
- εκτυπωτές (φωτοτυπικά) δικτυακοί δεν συνδέονται με κανέναν.
- ΤΥΧΑΙΑ κάποιοι δουλεύουν ... οι περισότεροι όχι

κάλεσα την wind να ρυθμίσει το ρουτερ της .. θα έρθει κάποιος τεχνικός τη Δευτέρα ... φοβάμαι ότι δεν θα κάνει κάτι αλλά πιο πολύ φοβάμαι τα ... "γαλλικά" μου

Το ΠΣΔ πρέπει να κάνει κάτι ή είναι θέμα της wind?
---- Πριν την αλλαγή του ρουτερ της wind είχαμε πάλι παρόμοια προβλήματα αλλά ο cisco συνδεόταν κανονικά.
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: alkisg στις 04 Σεπ 2020, 06:44:06 μμ
Γι' αυτά θέλει κυρίως επικοινωνία με τον Υπεύθυνο ΠΛΗΝΕΤ σου και το ΠΣΔ.

Το ΠΣΔ έχει συνδέσεις otenet, όχι wind. Αν έχετε και wind, αυτή θα είναι δεύτερη για την τηλεφωνία του σχολείου, και θα πρέπει είτε να μην έχει καθόλου router, είτε αν έχει, να μην είναι συνδεδεμένος με το υπόλοιπο δίκτυο του σχολείου.
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 05 Σεπ 2020, 01:25:57 πμ
Γι' αυτά θέλει κυρίως επικοινωνία με τον Υπεύθυνο ΠΛΗΝΕΤ σου και το ΠΣΔ.

Το ΠΣΔ έχει συνδέσεις otenet, όχι wind. Αν έχετε και wind, αυτή θα είναι δεύτερη για την τηλεφωνία του σχολείου, και θα πρέπει είτε να μην έχει καθόλου router, είτε αν έχει, να μην είναι συνδεδεμένος με το υπόλοιπο δίκτυο του σχολείου.

Πώς γίνεται όμως να απομονωθεί το εργαστήριο (τουλάχιστον) από το άλλο; Δεν έχω ιδέα πού πάει τι στο κτήριο ...Θα δω μήπως τη Δευτέρα καταφέρει η Wind να λύσει το πρόβλημα
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: alkisg στις 05 Σεπ 2020, 07:22:10 πμ
Πας στον router του διευθυντή και του βγάζεις όλα τα καλώδια ethernet. :)
Τα σχολεία δεν πρέπει να έχουν δύο routers, ή, αν έχουν, θα πρέπει κάποιος εκεί μέσα να ξέρει πολύ καλά τι κάνει και να αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη.

Η Wind, ο ΟΤΕ κλπ δεν ασχολούνται με το τοπικό δίκτυο, αυτό είναι θέμα του ΠΛΗΝΕΤ και του Πληροφορικού (ή στην ανάγκη, εξωτερικού συνεργάτη ειδικού δικτύων που θα προσλάβει το σχολείο).
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 05 Σεπ 2020, 10:40:11 πμ
Πας στον router του διευθυντή και του βγάζεις όλα τα καλώδια ethernet. :)
Τα σχολεία δεν πρέπει να έχουν δύο routers, ή, αν έχουν, θα πρέπει κάποιος εκεί μέσα να ξέρει πολύ καλά τι κάνει και να αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη.

Η Wind, ο ΟΤΕ κλπ δεν ασχολούνται με το τοπικό δίκτυο, αυτό είναι θέμα του ΠΛΗΝΕΤ και του Πληροφορικού (ή στην ανάγκη, εξωτερικού συνεργάτη ειδικού δικτύων που θα προσλάβει το σχολείο).

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι τη Δευτέρα θα μιλάω μόνο ... Γαλλικά :)
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: markakis στις 05 Σεπ 2020, 11:09:32 πμ
Πας στον router του διευθυντή και του βγάζεις όλα τα καλώδια ethernet. :)
Τα σχολεία δεν πρέπει να έχουν δύο routers, ή, αν έχουν, θα πρέπει κάποιος εκεί μέσα να ξέρει πολύ καλά τι κάνει και να αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη.

Ακριβώς. Λίγη γνώση της καλωδίωσης του σχολείου χρειάζεται και το μπέρδεμα λύνεται.

Στο ένα από τα σχολεία που είμαι, εκτός της γραμμής του ΠΣΔ, έχουμε ADSL και στη γραμμή τηλεφώνου του σχολείου. Και οι δυο συνδέσεις κλειδώνουν περίπου στα 10 Mbit. Έχω κρατήσει τη γραμμή του ΠΣΔ για το εργαστήριο και την άλλη για γραφεία, φωτοτυπικό και τάξεις (σε ξεχωριστό switch). Δύο ξεχωριστά δίκτυα δηλαδή.

Από την υποστήριξη του ΠΣΔ μου είχαν πει ότι υπάρχει η δυνατότητα με δεύτερο router στην τηλεφωνική γραμμή του σχολείου (σε bridged mode), η τηλεφωνική γραμμή (ευρυζωνική) να δουλεύει με ΟΤΕ και το internet μέσω δεύτερου λογαριασμού στο ΠΣΔ. Δεν το κάναμε λόγω έλλειψης router, αλλά το έχω στα υπόψη.
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 05 Σεπ 2020, 12:15:35 μμ
Είμαι 2η χρονιά στο σχολείο ... κάθε χρόνο από το 2006 αλλάζω σχολείο και τις περισσότερες χρονιές πήγαινα σε πάνω από 2 σχολεία.
Δεν ξέρει κανένας τι συνδέσεις έχουν γίνει ... και δεν έχω την υπομονή (και τις τεχνικές γνώσεις) να ψάχνω γραμμές και καλώδια ...
Την γκρίνια του κάθε συναδέλφου δεν θέλω και η δ/ντρια δεν το κατέχει ...

Από την άλλη αυτή η αντιμετώπιση από wind (πχ) με την "ξερολιά" του κάθε τεχνικού μου τη δίνει αφάνταστα (γι' αυτό είπα πιο πάνω περί "Γαλλικών")
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 05 Σεπ 2020, 12:21:32 μμ
Πας στον router του διευθυντή και του βγάζεις όλα τα καλώδια ethernet. :)
Τα σχολεία δεν πρέπει να έχουν δύο routers, ή, αν έχουν, θα πρέπει κάποιος εκεί μέσα να ξέρει πολύ καλά τι κάνει και να αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη.
Δεν έχω καμιά όρεξη για "μαλλιοτραβήγματα" ... το μόνο που θα καταφέρω είναι να τρέχω πάνω-κάτω 2 ορόφους (κιλό δεν θα χάσω :) ) και να μείνει το σχολείο ασύνδετο.

Δεν ξέρουμε ούτε αν άλλαξε η γραμμή σε vdsl ... (ήταν προγραμματισμένο αλλά λόγω covid και lockdown δεν ξέρω αν άλλαξε)
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: ilias_s στις 05 Σεπ 2020, 04:09:10 μμ
Αυτό που περιγράφεις είναι η εικόνα ενός "τυπικού" σχολείου! Συνήθως κάθε φορά που χρειάζεται κάτι, κάποιος τραβάει και μία γραμμή τηλεφώνου/δικτύου (ή και ρεύματος! γιατί όχι;). Κάθε φορά διαφορετικός και χωρίς φυσικά να καταγράφεται τίποτα και κανείς να μη γνωρίζει ύστερα από 2-3 χρόνια. Αυτή η εικόνα συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα (διάβασε στο Υ.Γ να γελάσεις αν θες).

Το εργαστήριο τυπικά πρέπει να έχει γραμμή του ΠΣΔ (δηλ. του ΟΤΕ) για την οποία δεν πληρώνει το ίδιο τίποτα (ανήκει στο ΠΣΔ και πληρώνεται από αυτό). Θα σου πρότεινα, τουλάχιστον, να ζητήσεις τα στοιχεία σύνδεσης του σχολείου από το ΠΣΔ (αυτοί ξέρουν τον αριθμό της τηλεφωνικής σύνδεσης που έχει παραχωρηθεί στο σχολείο) και να ζητήσεις απο τη δ/ντρια να κάνει τα απαραίτητα ώστε τουλάχιστον στο εργαστήριο να έχεις τη γραμμή του ΠΣΔ. Αν θέλουν σύνδεση wind ας την κρατήσουν στο γραφείο. Αν δεν το κάνουν, άστους, εσύ έκανες αυτό που έπρεπε!

Υ.Γ : Στο σχολείο μου, μετά από 6 και 7 χρόνια αντίστοιχα, έχουν βρεθεί εκτυπωτής και προτζέκτορας του παλιού εργαστηρίου σε άσχετα μέρη. Είχαν μετακινηθεί εκεί χωρίς καταγραφή και σε κάποια φάση είχε θεωρηθεί ότι πετάχτηκαν (αφού δεν βρίσκονταν στο εργαστήριο ή στην αποθήκη και κανείς δεν ήξερε τίποτα γι' αυτά) ως χαλασμένα και έγινε πρωτόκολλο καταστροφής...
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 05 Σεπ 2020, 08:15:12 μμ
Αυτό που περιγράφεις είναι η εικόνα ενός "τυπικού" σχολείου! Συνήθως κάθε φορά που χρειάζεται κάτι, κάποιος τραβάει και μία γραμμή τηλεφώνου/δικτύου (ή και ρεύματος! γιατί όχι;). Κάθε φορά διαφορετικός και χωρίς φυσικά να καταγράφεται τίποτα και κανείς να μη γνωρίζει ύστερα από 2-3 χρόνια. Αυτή η εικόνα συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα (διάβασε στο Υ.Γ να γελάσεις αν θες).

Το εργαστήριο τυπικά πρέπει να έχει γραμμή του ΠΣΔ (δηλ. του ΟΤΕ) για την οποία δεν πληρώνει το ίδιο τίποτα (ανήκει στο ΠΣΔ και πληρώνεται από αυτό). Θα σου πρότεινα, τουλάχιστον, να ζητήσεις τα στοιχεία σύνδεσης του σχολείου από το ΠΣΔ (αυτοί ξέρουν τον αριθμό της τηλεφωνικής σύνδεσης που έχει παραχωρηθεί στο σχολείο) και να ζητήσεις απο τη δ/ντρια να κάνει τα απαραίτητα ώστε τουλάχιστον στο εργαστήριο να έχεις τη γραμμή του ΠΣΔ. Αν θέλουν σύνδεση wind ας την κρατήσουν στο γραφείο. Αν δεν το κάνουν, άστους, εσύ έκανες αυτό που έπρεπε!

Αυτό έχω σκοπό να κάνω ... Η δυσκολία είναι ότι αν καλέσω την τεχν. υποστήριξη του ΠΣΔ δεν θα καταφέρω να μιλάω από το εργαστήριο με το τηλ. μιας και δεν υπάρχει τηλ στο εργαστήριο (θα έπρεπε να υπάρχει αλλά δεν ...) και το ασύρματο τηλ. στο 2ο όροφο δεν θα εχει σήμα ... εκτός αν το κάνω από το κινητό ... να με καλέσουν από το πσΔ -- προβλέπεται;


Εχω την ελπίδα οτι ο τεχνικος της wind θα απομονώσει τον cisco .....

Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 05 Σεπ 2020, 08:22:04 μμ
...

Υ.Γ : Στο σχολείο μου, μετά από 6 και 7 χρόνια αντίστοιχα, έχουν βρεθεί εκτυπωτής και προτζέκτορας του παλιού εργαστηρίου σε άσχετα μέρη. Είχαν μετακινηθεί εκεί χωρίς καταγραφή και σε κάποια φάση είχε θεωρηθεί ότι πετάχτηκαν (αφού δεν βρίσκονταν στο εργαστήριο ή στην αποθήκη και κανείς δεν ήξερε τίποτα γι' αυτά) ως χαλασμένα και έγινε πρωτόκολλο καταστροφής...

Το πρωτόκολλο καταστροφής !! όλα τα λεφτά ...

Όταν πήγα πέρυσι ζήτησα το γνωστό βιβλίο συμβάντων ... μου είπαν "Τι είναι αυτό;"Με τα πολλά πήρα (όπως κάνω και σε άλλα σχολεία σε παρόμοιες περιπτώσεις) ένα τετράδιο πανελληνίων για να οργανωθώ. Ανοίγοντας ένα συρτάρι στο γραφείο μέσα στο εργαστήριο, στο κάτω μέρος βρήκα ένα μαύρο βιβλίο που έγραφε ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ... όπως ήταν παλιά.

Ενημερωμένο !!! ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2004-5 !!!!!

Γύρισα σελίδα και το ενημέρωσα κανονικά πέρυσι με όσες μεταβολές έκανα.
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: ilias_s στις 06 Σεπ 2020, 10:05:18 πμ
Αυτό έχω σκοπό να κάνω ... Η δυσκολία είναι ότι αν καλέσω την τεχν. υποστήριξη του ΠΣΔ δεν θα καταφέρω να μιλάω από το εργαστήριο με το τηλ. μιας και δεν υπάρχει τηλ στο εργαστήριο (θα έπρεπε να υπάρχει αλλά δεν ...) και το ασύρματο τηλ. στο 2ο όροφο δεν θα εχει σήμα ... εκτός αν το κάνω από το κινητό ... να με καλέσουν από το πσΔ -- προβλέπεται;

Εχω την ελπίδα οτι ο τεχνικος της wind θα απομονώσει τον cisco .....

Κανονικά επάνω στις γραμμές του ΠΣΔ δεν πρέπει να υπάρχει τηλέφωνο (ώστε να μη γίνονται κλήσεις και ανεβαίνει ο λογαρισμός τον οποίο πληρώνει το ΠΣΔ και όχι το σχολείο). Το να σε καλέσει το helpdesk στο κινητό για κάποιο θέμα γίνεται και το έχω κάνει πολλές φορές αρκεί να τους το πεις.

Αν δε χρησιμοποιείς τη σύνδεση του ΠΣΔ αλλά κάποιας εταιρείας "αυτόνομα" (έστω και του OTE) χάνεις το "φιλτράρισμα" των ιστοσελίδων του ΠΣΔ. Σε ΑΥΤΟ μπορείς να πατήσεις και να απαιτήσεις να γίνει μεταφορά της γραμμής ΠΣΔ στο εργαστήριο.

Επίσης χάνεις τη δυνατότητα που σου παρέχει το ΠΣΔ για στατική IP το οποίο π.χ βολεύει πολύ αν δε μένεις κοντά στο σχολείο ώστε να κάνεις, στα γρήγορα, τη διαχείριση από μακρυά.

Το ΠΣΔ (έμαθα σχετικά πρόσφατα) έχει συννενοηθεί με τον ΟΤΕ ώστε, τα router (speedport) που αναγκαστικά πλέον στέλνει όταν οι συνδέσεις γυρίσουν σε vDSL, αυτόματα να παίρνουν τις ρυθμίσεις λογαριασμού ΠΣΔ του σχολείου οι οποίες πλέον δεν είναι το username/password της σχολικής μονάδας στο ΠΣΔ (όπως ήταν παλιότερα). Αυτό σημαίνει και λιγότερη φασαρία σε πολλές περιπτώσεις.

Τέλος, κάθε σχολείο έχει μία γραμμή ΠΣΔ... Η δική σας που καταλήγει; Αυτό το ερώτημα δεν πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθεί;

...

Όταν πήγα πέρυσι ζήτησα το γνωστό βιβλίο συμβάντων ... μου είπαν "Τι είναι αυτό;"Με τα πολλά πήρα (όπως κάνω και σε άλλα σχολεία σε παρόμοιες περιπτώσεις) ένα τετράδιο πανελληνίων για να οργανωθώ. Ανοίγοντας ένα συρτάρι στο γραφείο μέσα στο εργαστήριο, στο κάτω μέρος βρήκα ένα μαύρο βιβλίο που έγραφε ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ... όπως ήταν παλιά.

...

Σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση στα σχολεία, όσον αφορά, τα διάφορα βιβλία είναι τραγική. Το ίδιο ισχύει και για τα εργαστήρια ειδικά εκεί που δεν υπηρετεί καθηγητής πληροφορικής σταθερά για κάποια χρόνια. Μπορώ να σου αναφέρω διάφορες περιπτώσεις που έχω συναντήσει προσωπικά κατά καιρούς και σίγουρα οι συνάδελφοι (ειδικά όσοι είναι ή έχουν κάνει ΠΛΗΝΕΤ) θα έχουν και άλλες.

Χαρακτηριστικά θα σου πω ότι η πρώτη καταγραφή του εξοπλισμού εργαστηρίου στο σχολείο οργανικής μου έγινε ΕΠΙΣΗΜΑ σε ένα τετράδιο πανελλαδικών του 1999 (σφραγίδες-υπογραφές... τα πάντα!) το οποίο έχω κρατήσει για λόγους "αυτοδικαίωσης" καθαρά. Βιβλίο Υλικού του σχολείου ουσιαστικά δεν υπάρχει αφού το επίσημο έπαψε να ενημερώνεται κάπου μεταξύ 1996 με 1998. Πάλι καλά που έχουμε πλέον το inventory.sch.gr (http://inventory.sch.gr) και σε πολλές περιπτώσεις (όχι σε όλες) έχει γίνει μία στοιχειώδης καταγραφή.
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 06 Σεπ 2020, 10:29:22 πμ
Αν καλέσω τελικά και την τεχνική υποστήριξη του ΠΣΔ μπορεί να έρθει κάποιος τεχνικός στο σχολείο; Δεν μου έχει τύχει...

...

Τέλος, κάθε σχολείο έχει μία γραμμή ΠΣΔ... Η δική σας που καταλήγει; Αυτό το ερώτημα δεν πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθεί;

...

Αυτό δεν μπορεί να το ανιχνεύσει αυτός της wind που θα έρθει αύριο; Να δει το τηλεφωνικό καλώδιο που μπαίνει πάνω στο cisco πού πάει;; Νομίζω υπάρχει τρόπος (κάτι με βομβητή)

Επίσης αν η wind αναβάθμισε σε vdsl τι θα γίνει με το cisco; Κάτι έχει κάνει αυτός όταν έκανε τις συνδέσεις ...

Έχει να πέσει "γαλλικό" αύριο .... θα πάει cloud (σύννεφο που λέμε)
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 06 Σεπ 2020, 10:32:18 πμ
...

Επίσης χάνεις τη δυνατότητα που σου παρέχει το ΠΣΔ για στατική IP το οποίο π.χ βολεύει πολύ αν δε μένεις κοντά στο σχολείο ώστε να κάνεις, στα γρήγορα, τη διαχείριση από μακρυά.

...


Θα ήθελα μερικές οδηγίες σχετικά με αυτό ...

Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: ilias_s στις 06 Σεπ 2020, 01:36:09 μμ
Ο τεχνικός οποιασδήποτε εταιρείας (τυπικά) δεν υποχρεούται να ελέγξει την εσωτερική καλωδίωση του κτιρίου. Εντάξει οι περισσότεροι θα σου φέρουν το σήμα μέχρι το πριζάκι στον τοίχο και δε θα σε βάλουν να πληρώσεις ηλεκτρολόγο για αυτή τη δουλειά (αυτό ισχύει για την COSMΟΤΕ τουλάχιστον). Τώρα το να ελέγξει ποια γραμμή πάει που δεν είναι δύσκολο μεν γι' αυτόν αλλά δεν είναι και μέσα στις υποχρεώσεις του συνήθως (γιατί σκέψου πως η καλωδίωση ενός κτιρίου μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη και το συγκρότημα μεγάλο).

Τώρα αυτό με τα "γαλλικά" θα σου έλεγα να το αποφύγεις, αφενός γιατί αν τον πιάσεις στο φιλότιμο έχεις καλύτερες πιθανότητες να σου κάνει τη δουλειά αφετέρου... είναι ένας υπάλληλος που πιθανότατα είναι στη γύρα για σαφώς λιγότερα απ' αυτά που παίρνουμε εμείς. Το βλέπω κάπως κρίμα καθώς ούτε αυτός φταίει που στα σχολεία κάνει ο καθένας ό,τι του κατέβει (εξ αρχής το εργαστήριο δεν έπρεπε να έχει σύνδεση εκτός ΠΣΔ και δε νομίζω πως αυτό ήταν ιδέα της ίδιας της wind...).

Σχετικά με το ΠΣΔ τώρα (αν κάπου κάνω λάθος με διορθώνετε οι υπόλοιποι) :

1) Το ΠΣΔ ξέρει να σου πει ποια σύνδεση (αριθμός τηλεφώνου) έχει αποδοθεί στο σχολείο σου. Πάρε στο 8011180181 και ρώτα τους. Κάθε σχολείο που είχε/έχει ένα εργαστήριο πρέπει να έχει μία!
Πιθανώς ο δ/ντής να αγνοεί την ύπαρξη αυτής της σύνδεση (δεν έρχεται λογαριασμός στο σχολείο για να τον δει).

2) Αν αναφέρεις βλάβη σε γραμμή του ΠΣΔ το helpdesk τη διαβιβάζει στον ΟΤΕ και έρχεται τεχνικός του ΟΤΕ. Προσωπικά, εδώ που είμαι, προτιμώ την υποστήριξη των τεχνικών του ΟΤΕ (για τον ίδιο λόγο επιλέγω ΟΤΕ και για το σπίτι και ας είναι πιο ακριβός).

3) Αν έχεις στο εργαστήριο τη γραμμή ΠΣΔ, πιθανώς εξ ορισμού να σου αποδίδεται στατική ip, δεν ξέρω! Aν δεν ισχύει αυτό μπορείς να το ζητήσεις ώστε να σου αποδίδεται σταθερά μία συγκεκριμένη IP (DHCP bind ή ARP bind). Παλιότερα (1-2 χρόνια πριν) το είχα ζητήσει από το helpdesk όταν "βγήκε off" ο cisco και αναγκαστικά βάλαμε speedport entry 2i και το έκαναν.

4) Αν και όταν γυρίσει η γραμμή του ΠΣΔ σε vDSL θα σου στείλει router o ΟΤΕ αφού ο cisco "βγαίνει off" αφού δε θα συγχρονίζει μόνος του. Πλέον τον cisco δεν θα τον έχεις ανάγκη και το speedport θα πάρει αυτόματα τις ρυθμίσεις της γραμμής του ΠΣΔ. Φυσικά μπορείς να κρατήσεις τον cisco αλλά θα πρέπει να βάλεις το speedport σε bridge mode, να συνδέσεις αυτό πάνω στη γραμμή και να συνδέσεις τον cisco πίσω από το speedport για να κάνει το routing. Προσωπικά δεν το έκανα καθώς δεν βλέπω κάποιο ουσιασιαστικό όφελος από αυτή την "επιπλέον πολυπλοκότητα". Εντάξει σίγουρα ο cisco είναι ανώτερης ποιότητας μηχάνημα από το φθηνό speedport αλλά και με το τελευταίο δεν είχα θέματα...

Για θέματα ΠΣΔ μπορεί να σε βοηθήσει ο Υπ.ΠΛΗΝΕΤ, αν στην περιοχή σου υπάρχει κάποιος σε αυτή τη θέση, αλλά μη το θεωρείς και δεδομένο.
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: alkisg στις 06 Σεπ 2020, 05:46:16 μμ
Αν καλέσω τελικά και την τεχνική υποστήριξη του ΠΣΔ μπορεί να έρθει κάποιος τεχνικός στο σχολείο; Δεν μου έχει τύχει...

Παλιότερα γίνονταν, τώρα δεν έχουν σχετικό ΕΣΠΑ, οπότε μόνο ο ΠΛΗΝΕΤ μπορεί να έρθει να τα δει.

Αυτό δεν μπορεί να το ανιχνεύσει αυτός της wind που θα έρθει αύριο; Να δει το τηλεφωνικό καλώδιο που μπαίνει πάνω στο cisco πού πάει; Νομίζω υπάρχει τρόπος (κάτι με βομβητή)

Αυτός δεν έχει λόγο να ασχοληθεί με τη δεύτερη γραμμή σου.
Έχετε μια γραμμή του ΠΣΔ που συνδέεται στον cisco, κοιτάς πίσω του και την βλέπεις, δεν χρειάζεται βομβητής.
Έχετε και άλλη μια τηλεφωνική γραμμή που πηγαίνει στον wind router σας ο οποίος πιθανώς να είναι στο γραφείο του διευθυντή ή των καθηγητών. Μόνο για εκείνη είναι υπεύθυνος αυτός της Wind. Και αυτήν μπορείς να την βρεις πίσω από αυτόν τον δεύτερο router.

Εσύ ουσιαστικά θες να αποσυνδέσεις το καλώδιο που συνδέει το εργαστήριο με τα γραφεία, ώστε οι δύο routers να είναι σε ξεχωριστά υποδίκτυα. Δεν έχει σχέση με τις τηλεφωνικές γραμμές αυτό, είναι ένα καλώδιο τοπικού δικτύου ethernet. Το βρίσκεις κοιτώντας τα καλώδια που φεύγουν από το εργαστήριο.
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 06 Σεπ 2020, 06:20:41 μμ
Το καλώδιο τηλ. από το cisco το εχω δει φυσικά ... την άλλη άκρη δεν έχω βρει (το εργαστήριο είναι στον 2ο όροφο)
Στο rack γίνεται χαμός ... πέρυσι βάλαμε ένα 1000-ρι switch στο οποίο σύνδεσα μόνο τα pc του εργαστηρίου. Όμως έρχονται ένα σωρό καλώδια από εργαστήρια φυσικής, τεχνολογίας, αίθουσες, βιβλιοθήκη κλπ Αυτά δεν μπορώ να τα βγάλω εκτός ...
Το θέμα είναι, όπως αναφέρθηκε, ότι κανένας δεν ξέρει τι υπάρχει και πού πάει τι ... (και πέρυσι γινόταν το ίδιο)

Το πιο ωραίο είναι ότι υπάρχει και ένα τεράστιο ντουλάπι/rack ΑΣΥΝΔΕΤΟ με οπτικές ίνες !!! Με ένα τεράστιο πορτοκαλι καλώδιο που περνάει σαν φίδι σε όλο τον τοίχο,  βγαίνει από το παράθυρο, κατεβαίνει κάτω περνάει κατω από το έδαφος και ... αέρας !!
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: ilias_s στις 06 Σεπ 2020, 11:38:42 μμ
Κάπου το έχασα... Είπες κάτι για router της wind και για το που πάει η τηλεφωνική γραμμή του εργαστηρίου και θεώρησα πως στο εργαστήριο δεν έχεις τη σύνδεση ΠΣΔ αλλά μία "ιδιωτική" της wind. Το πρόβλημά σου δεν είναι και τόσο μεγάλο.

Προφανώς ένα από τα καλώδια του rack του εργαστηρίου θα καταλήγει και στο γραφείο του δ/ντή (μάλλον σε κάποιο switch). Σε κάποια φάση θα πήγε στη wind και θα έβαλε και internet αλλά σύνδεσε και το router της wind πάνω στο υφιστάμενο δίκτυο. Ε, αυτό προκαλεί το μπάχαλο αφού έχεις 2 router να μοιράζουν ip κτλπ.

Όπως σου είπε ο Άλκης, βγάλε όλα τα καλώδια από το switch ή το router της wind του δ/ντή και σύνδεσε μόνο αυτά που ξέρεις ότι καταλήγουν στον/στους υπολογιστές του γραφείου. Ιδανικό θα ήταν να ξέρεις πιο καλώδιο από το rack πάει που αλλά αυτό θέλει χρόνο για να το ψάξεις.

Τον τεχνικό της wind μην τον μπλέκεις καν.

Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 07 Σεπ 2020, 07:34:42 πμ
Την περασμένη Πέμπτη ....

Το cisco δεν φαίνεται να έχει σήμα ... αναβοσβήνει το CD ... αλλά ένα pc που άνοιξα στο εργαστήριο πήρε ip της μορφής 192.168.x.y   ... κάποια σιγμή όμως στο γραφείο είχαν ip της μορφής 10.65.x.y αλλά δεν είχαν ιντερνετ ....
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: alkisg στις 07 Σεπ 2020, 08:26:18 πμ
Το cisco δεν φαίνεται να έχει σήμα ... αναβοσβήνει το CD

Αυτό είναι θέμα του ΠΣΔ, πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί τους για να δουν τι γραμμή έχετε, αν έγινε κάποια αναβάθμιση σε VDSL, πότε συνδεθήκατε τελευταία φορά κλπ.
Δεν εμπλέκεται η Wind στη γραμμή του ΠΣΔ, που είναι αυτή που πάει στον cisco...
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: ilias_s στις 07 Σεπ 2020, 12:19:29 μμ
....
Το cisco δεν φαίνεται να έχει σήμα ... αναβοσβήνει το CD ... αλλά ένα pc που άνοιξα στο εργαστήριο πήρε ip της μορφής 192.168.x.y   ... κάποια σιγμή όμως στο γραφείο είχαν ip της μορφής 10.65.x.y αλλά δεν είχαν ιντερνετ ....

Δες αυτό που σου είπε ο Άλκης.

Το CD (Carrier Detect) του cisco αναβοσβήνει επειδή δε βρίσκει σήμα και δε συγχρονίζει. Και σε εμένα όταν έγινε η αναβάθμιση της γραμμής aDSL -> VDSL έπαψε ο cisco να συγχρονίζει (εν μέσω lockdown) και έμεινε με το CD να αναβοσβήνει. Φυσικά ο ΟΤΕ είχε στείλει ήδη ένα καινούργιο speedport και με το που μπήκε επάνω "έπαιξε" με τη μία.

Το ότι μηχανήματα του εργαστηρίου παίρνουν ip της μορφής 192.168.x.y (και του γραφείου 10.x.x.x) σημαίνει ότι υπάρχει επάνω στο δίκτυο και 2ο router (προφανώς αυτό της wind) που δίνει τις δικές του ip. Αυτό πρέπει να απομονωθεί γιατί και να αποκασταθεί η σύνδεση ΠΣΔ του εργαστηρίου θα γίνεται πάλι (το ίδιο) μπάχαλο.

Απομόνωσε εντελώς το γραφείο δ/ντή και βάλτου το router της wind και εσύ στο εργαστήριο κράτα τη σύνδεση ΠΣΔ. Ξεκίνα σιγά-σιγά τώρα που δεν έχουμε μαθητές ακόμα και έχεις περισσότερο χρόνο. Αν δε γίνει τώρα μην περιμένεις πως θα έχει κανείς σας αξιόπιστο internet. Σε αυτό ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει είναι ο υπ.ΠΛΗΝΕΤ εκτός και αν προσλάβετε άλλον ιδιώτη τεχνικό.

Συνήθως τέτοιες "πατάτες" γίνονται όταν βάζουν χέρι όσοι δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνουν... να το αποφεύγουν καλά είναι.

Υ.Γ : Κάπου πρέπει να υπάρχει ένα thread με "επικές πατάτες" που έχουν κάνει ή πει άσχετοι συνάδελφοι. Αν δεν υπάρχει πρέπει να γίνει... Υπάρχουν καταστάσεις που αν δεν είσαι ψιλιασμενος μπορεί να σου φάνε ώρες ή μέρες να διαπιστώσεις τι έγινε (καθώς τις περισσότερες φορές όλοι αναφέρουν πως "ξαφνικά" δημιουργήθηε το πρόβλημα και πως "κανένας" δεν έβαλε χέρι).
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 09 Σεπ 2020, 01:29:40 μμ
Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές και τη βοήθεια.

Χτες είδα ότι είχαν στείλει νέο ρούτερ (speedport plus) απο cosmote ο οποίος ήταν σε ένα ντουλάπι στο γραφείο του υποδ/ντη και ... περίμενε !!!
Μιλησα και με το ΠΣΔ ... έβγαλα εκτός τον Cisco και μόλις σύνδεσα τον speedport συγχρονίστηκε άμεσα (54997 Kbps / 4997 Kbps) και όλα πάνε ρολόι.

Αποσύνδεσα όλο το παλιό switch που πρέπει να έχει πάνω του τάξεις/εργαστήρια/βιβλιοθήκη κλπ (ίσως και το switch που έχουν στο γραφείο καθηγητών το οποίο πάει στο ρουτερ της wind) ... Θα τα δω σταδιακά ένα-ένα και όσα πρέπει θα τα συνδέσω.

Είναι καλή πρακτική να κάνω υποδίκτυο με τις IP της μορφής 10.66.x.y ή να τα αφήσω με το 192.168.1.x ;;  Το μόνο θετικό που βλέπω για τώρα είναι να ξέρω ποια μηχανήματα παίζουν με το speedport και ποια με αυτο της wind ....

Φυσικά είπα στη δ/ντρια ότι το σχολείο (συνολικά) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΣΔ για πολλούς λόγους (τον Ιούνιο που ήταν εξεταστικό είχαν θέματα πιστοποίησης από το υπουργείο) ... και όταν σιγουρευτούμε ότι όλα παίζουν σωστά με το ρουτερ του εργαστηρίου θα σταματήσει το ιντερνετ από wind ... δεν ξερω τιμολογιακά τι θα αλλάξει αλλά πλέον με το vdsl από το ΠΣΔ είναι κουτό να πληρώνει το σχολείο την wind ...
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: alkisg στις 09 Σεπ 2020, 02:36:32 μμ
Είναι καλή πρακτική να κάνω υποδίκτυο με τις IP της μορφής 10.66.x.y ή να τα αφήσω με το 192.168.1.x ;;  Το μόνο θετικό που βλέπω για τώρα είναι να ξέρω ποια μηχανήματα παίζουν με το speedport και ποια με αυτο της wind.

Δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες, αλλά νομίζω ότι η παρακάτω πρακτική είναι αρκετά καλή αλλά και εύκολη να υποστηριχθεί από ΠΣΔ / ΠΛΗΝΕΤ / πληροφορικούς:
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: Δημήτρης Γκίνης στις 20 Σεπ 2020, 01:13:12 μμ
Δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες, αλλά νομίζω ότι η παρακάτω πρακτική είναι αρκετά καλή αλλά και εύκολη να υποστηριχθεί από ΠΣΔ / ΠΛΗΝΕΤ / πληροφορικούς:
  • Όποιος έχει δυναμικές IP σε όλο το σχολείο, να κρατάει 192.168.x.y.
  • Όποιος κάνει DHCP reservations (δήλωση αντιστοιχίσεων MAC address <=> IP στον ίδιο τον router) επίσης μπορεί να κρατήσει 192.168.x.y.
  • Όποιος θέλει να καρφώσει πάνω σε Η/Υ ή άλλη συσκευή έστω και μία στατική IP, να βάζει 10.x.y.z, να ορίζει DHCP range τουλάχιστον από .32 και πάνω (κανονικά οι cisco ρυθμίζονται από .128 και πάνω), και από το .2 ως το .31 ας μπαίνουν οι στατικές IP των servers (.10, .11 και .20), των φωτοτυπικών κλπ.
Φυσικά και συμφωνώ με αυτά που γράφει ο Άλκης, με μια παρατήρηση μόνο:
Δεν χρειάζεται να βάλεις ip 10.x.y.z στο speedport για να ορίσεις DHCP range τουλάχιστον από .32 και πάνω και στατικές ip's σε server, δικτυακούς εκτυπωτές κλπ, μπορείς μια χαρά να το κάνεις και με την 192.x.y.z του speedport από το web interface του ΕΚΤΟΣ αν το speedport αντικαθιστά προϋπάρχοντα cisco, οπότε είναι πιο εύκολο να του βάλεις  ip 10.x.y.z, παρά να γυρνάς σε όλο το σχολείο ψάχνοντας για μηχανήματα με στατικές ip's 10.x.y.z για να τους "καρφώσεις" 192.x.y.z, όπως είναι στην περίπτωση του za√‘ag.
Τώρα που το ξαναδιαβάζω, μάλλον αυτή την περίπτωση είχε κατά νου και ο Άλκης.
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: Δημήτρης Γκίνης στις 20 Σεπ 2020, 01:25:12 μμ
Και κάτι άλλο που αφορά την εμπλοκή ασχέτων τεχνικών τρίτων εταιρειών (wind, cosmote, τεχνικοί φωτοτυπικών κλπ) στην δικτύωση του σχολείου:
Να εξηγούμε στους Δ/ντες των σχολείων ότι δεν πρέπει να ζητάν από οποιοδήποτε μη εξουσιοδοτημένο τεχνικό μπαίνει στο σχολείο να "πειράζουν" την δικτύωση του σχολείου: αν είναι τεχνικοί από κάποιο τηλ/κο πάροχο, η αρμοδιότητά τους σταματά στη σύνδεση του modem/router, αν είναι πχ τεχνικός για τη συντήρηση του Φ/Τ στη σύνδεση του μηχανήματος σε πρίζα που θα του υποδειχθεί κλπ (ειδικά σε Δημοτικά, όποιον δουν να κρατάει κατσαβίδι..).
Και αυτό γιατί, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο - όπως αυτό που παρουσιάζει ο συνάδελφος - του να βραχυκυκλώνονται 2 διαφορετικά υποδίκτυα και να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα....
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: alkisg στις 20 Σεπ 2020, 04:19:20 μμ
Ο βασικότερος λόγος που πρότεινα αυτό το σχήμα είναι για να είναι πιο εύκολο στον επόμενο Πληροφορικό ή στον ΥΠΛΗΝΕΤ που θα επισκεφτεί το σχολείο να καταλάβει τι παίζει:
- Αν δει 192.168.x.y, να υποθέσει ότι σε κανένα μηχάνημα δεν έχει δηλωθεί στατική IP (τα reservations δεν μετράνε)
- Αν δει 10.x.y.z, να υποθέσει ότι (τουλάχιστον) οι IP < .32 είναι διαθέσιμες για δήλωση στατικών IP

Αυτά ισχύουν ήδη από default όταν έχουμε cisco/mikrotik/speedport.
Αν τα σεβαστούμε και στην περίπτωση που "πειράζουμε χειρωνακτικά το configuration του speedport", τότε θεωρώ ότι είναι πιο συντηρήσιμη η δικτύωσή μας.
Ενώ αντίθετα αν πάμε και βάλουμε DHCP range = 192.168.1.32-254, τότε δεν μπορεί να το συμπεράνει κάποιος χωρίς να κάνει login στον router.
Επιπλέον, αν ένας μαθητής κάνει factory reset το speedport, ο καθηγητής δεν θα μπορέσει να το καταλάβει άμεσα αφού οι IP θα παραμείνουν 192.168.x.y.
Και τέλος είναι και αυτό που λες, για την περίπτωση που αλλάζουμε από cisco σε speedport, να μην χρειάζεται να αλλάζουμε τις στατικές IP σε φωτοτυπικά κλπ.
Πολλά πλεονεκτήματα, ενώ δεν βλέπω κάποιο μειονέκτημα.
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: za√‘ag στις 20 Σεπ 2020, 04:42:01 μμ
Μέχρι ώρας δουλεύει ρολόι ... το μόνο που πρέπει να κανω είναι να βάζω ένα-ένα τα καλώδια που έρχονται στο rack του εργαστηρίου και είναι ΕΚΤΟΣ των μηχανημάτων που είναι μέσα... δηλ. αίθουσες κλπ εργαστήρια. Εκεί συνήθως βάζουν λάπτοπ τα οποία υποθέτω ότι θα πάρουν ip είτε από το ασύρματο του speedport είτε από ένα παλιότερο access point που ήταν από πριν (έχει ip από το υποδίκτυο 10.66.x.y )
Όλα θα γίνουν ...

Αυτό που θα με βόλευε είναι να μπορούσα να τυπώνω όταν χρειάζεται από το εργαστήριο σε κάποιο απο τα φωτοτυπικά που είναι στο γραφείο. Κάποια στιγμή θα καταφέρω (ελπίζω) να απομονώσω το ρουτερ της wind με σκοπο να σταματήσουν να πληρώνουν συνδρομή ιντερνετ εκει. Οπότε όλα τα υπόλοιπα μηχανηματα θα συνδέονται σε αλλα 2 switches που υπάρχουν ... Το ένα είναι αυτο που αποσυνδεσα από το εργαστηριο και το άλλο είναι στο γραφείο.
Τίτλος: Απ: Router της Wind και router Cisco (εργαστήριο) -> Μπλέξαμε
Αποστολή από: ilias_s στις 25 Σεπ 2020, 12:09:58 πμ
...
Να εξηγούμε στους Δ/ντες των σχολείων ότι δεν πρέπει να ζητάν από οποιοδήποτε μη εξουσιοδοτημένο τεχνικό μπαίνει στο σχολείο να "πειράζουν" την δικτύωση του σχολείου: αν είναι τεχνικοί από κάποιο τηλ/κο πάροχο, η αρμοδιότητά τους σταματά στη σύνδεση του modem/router, αν είναι πχ τεχνικός για τη συντήρηση του Φ/Τ στη σύνδεση του μηχανήματος σε πρίζα που θα του υποδειχθεί κλπ (ειδικά σε Δημοτικά, όποιον δουν να κρατάει κατσαβίδι..).
Και αυτό γιατί, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο - όπως αυτό που παρουσιάζει ο συνάδελφος - του να βραχυκυκλώνονται 2 διαφορετικά υποδίκτυα και να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα....

Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που αφαίρεσα, πριν αρκετά χρόνια, τα κλειδάκια του rack από το μπρελόκ του (τότε) δ/ντή. Γιατί μία μέρα που έφαγε ένα κόλλημα το ΠΣΔ και κόπηκε το ιντερνετ για 10 λεπτά κάποιος θεώρησε καλό να πάει στο εργαστήριο και να παίξει με τα καλώδια με αποτέλεσμα να "βραχυκυκλώσει" το switch που μοίραζε ιντερνετ παντού συνδέοντας την πόρτα Χ στην Υ στο ίδιο switch.

Μετά βάραγαν τηλέφωνα ότι δεν έχουν ιντερνετ αλλά κανείς ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι είχε βάλει χέρι... Αφού εγώ την πληρώνω στην τελική, ας είμαι και ο μόνος που βάζει χέρι!