Νομίζω πως για περίπλοκότερα πράγματα από διακριτές ακέραιες τιμές, έχουμε την ΑΝ. Η ΕΠΙΛΕΞΕ λειτουργεί καλύτερα στο μάτι, όταν έχει να κάνει με ακέραιες απλές τιμές. Πάντως η ΕΠΙΛΕΞΕ θέλουμε δε θέλουμε, θα μας στοιχειώσει αν δεν έρθει καμιά γρήγορη οδηγία του Υπουργείου.
Καλημέρα σας, μπορώ στην ΕΠΙΛΕΞΕ στις περιπτώσεις να έχω σύνθετη συνθήκη ; και πως γίνεται ; (π.χ. περίπτωση x>3 και y=2 ;;;). Νομίζω πως στο σχολικό υλικό δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Αν παρακολουθήσεις το βίντεο στο https://diavlos.grnet.gr/room/1604?eventid=6525&vod=6717_session στο 3:28:00 περίπου, λένε ότι η σύνθετη συνθήκη πρέπει να αντιμετωπιστεί με (εσωτερική?) Αν. Φαντάζομαι θα ερθει κάτι πιο σαφές στις οδηγίες διδασκαλίας.Τελικά, βλέπετε κάποια περαιτέρω εξήγηση από υπουργείο; Δεν βλέπω τίποτα σχετικό. ???
Καλημέρα σας, μπορώ στην ΕΠΙΛΕΞΕ στις περιπτώσεις να έχω σύνθετη συνθήκη ; και πως γίνεται ; (π.χ. περίπτωση x>3 και y=2 ;;;). Νομίζω πως στο σχολικό υλικό δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
πχ1 συνθήκη α>=3 και β>=5.... απαγορεύεται γιατί έχω δύο διαφορετικές μεταβλητές οπότε δεν μπορώ να τις βάλω στο επιλεξε;OXI
πχ2 συνθηκη α>=3 και α<=10 ...απαγορεύεται γενικά το ΚΑΙ στο επιλεξε;
πχ3 συνθηκη α=3 ή α=5 ή α=10 ...επιτρεπεται και μπαίνει κόμα (παρολο που ειναι λογικος τελεστη το Ή- επειδη παραπανω αναφερατε οτι απαγορευονται γενικα οι λογικοι τελεστες)
Η <λίστα_τιμών_Ν> μπορεί να αποτελείται από: διακριτές τιμές (π.χ. 1, 5, 8), από περιοχή τιμών από…έως (π.χ. από 4 έως 20) ή να υπακούν σε μια συνθήκη (π.χ. < 30). Στη <λίστα_τιμών_Ν> ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση των τελεστών ΚΑΙ, Ή, ΌΧΙ.Έχει βρει κανείς παράδειγμα σύνταξης με περιοχή τιμών από…έως ;
EDIT 2:Σε αγαπάω, απλά! ;D
Και δηλαδή, να ρωτήσω κάτι; Το ΙΕΠ εξέδωσε αυτές τις λύσεις ώστε να επανακαθορίσει τον τρόπο σύνταξης; Η λύση ορίζει τον τρόπο σύνταξης, ή ο τρόπος σύνταξης ορίζει τη λύση; Εγώ λοιπόν γυρνάω και απαντάω στο ΙΕΠ και στην κοινότητα ολόκληρη ότι η λύση του είναι λάθος, γιατί δεν ακολουθεί τη σύνταξη που ορίζει το βιβλίο, τόσο το παλιό όσο και το καινούριο. Η σύνταξη μιλάει για λίστα τιμών. Οπουδήποτε στη ΓΛΩΣΣΑ έχουμε ορίσει λίστα αντικειμένων (πχ λίστα παραμέτρων, ή λίστα μεταβλητών στο τμήμα δηλώσεων, λίστα μεταβλητών δίπλα σε μία Διάβασε ή μια Γράψε) είναι τα αντικείμενα αυτά χωρισμένα με κόμμα. Το 4 .. 20 ΔΕΝ είναι λίστα τιμών όσον αφορά τη ΓΛΩΣΣΑ. Πότε το ξαναείδαμε αυτό;;; Το φτιάξαμε μόλις σήμερα!! και πρόκειται για τρανταχτή ασυνέπεια!! (ούτε βέβαια το <20 είναι λίστα τιμών - και σε αυτό είμαι πολύ αντίθετος)
Αυτό το "Οι τιμές αυτές μπορεί να είναι διακριτές τιμές, περιοχή τιμών από…έως ή να υπακούν σε μια συνθήκη" (ειδικά αυτό το από...έως) είναι τόόόόσο χαλαρό που μπορεί ο καθένας να το εκλάβει (και άρα να το συντάξει) όπως θέλει. Έτσι το ΙΕΠ το συντάσσει ως <τιμή1> .. <τιμή2> χωρίς να επικυρώνεται αυτή η σύνταξη πουθενά στο βιβλίο (άσε που το βιβλίο έχει τρεις τελείες και όχι δύο :police: ). Αν είναι να το δεχτούμε, τότε και κάποιος μαθητής που μπορεί να το συντάξει ως <τιμή1> --> <τιμή2> (είναι κι αυτός ένας τρόπος να συμβολίσω περιοχή τιμών από...έως όταν δεν υπάρχει ένας ήδη ορισμένος τρόπος στη ΓΛΩΣΣΑ) οπότε, γιατί όχι, να του το λάβουν κι αυτό σωστό!
Το Περιπτωση <= 1 δεν ειναι σωστο, το x ειναι μεγαλύτερο του 1 οταν x ε (1, 10), με την εννοια οτι δεν θελω να παρω περιπτωσεις για το x εκτός διαστηματος!το διάστημα πυρίτιος ήταν το (1, 10). Αν δε θες να κάνει κάτι στην άλλη περίπτωση, τότε γιατί χρησιμοποιείς δομή ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ επιλογής;
Επισης, αν εχουμε 2 διαστηματα, οχι κολλητα;
πχ x ε (1, 10) U (20, 30)
(Χωρις να παρω περιπτωσεις εκτος διαστηματος)
....... Γιατί φέτος βιώνω μακράν τη δυσκολότερη διδακτικά χρονιά (εξαντλητική θα έλεγα) στη 15ετία που ασχολούμαι με το μάθημα, με την υπέρογκη ύλη που έχει προστεθεί (στο σχολείο ίσως τα πράγματα να είναι καλά από άποψη χρόνου, στο φροντιστήριο πάντως είναι πολύ-πολύ δύσκολα) και τη θεωρητική χροιά που φέρει αυτή η νέα ύλη κι εμάς να μην ξέρουμε ακόμα πώς και πότε θα πούμε τον αντικειμενοστραφή, την εκσφαλμάτωση και τις πολλές σελίδες θεωρίας των δυναμικών δομών και τι προβλήματα θα μας προκύψουν στο εγχείρημα αυτό.
..............
Παρατηρώ πάντως μια εμμονή με την ΕΠΙΛΕΞΕ.
Τα σχολεία βάζουν διαγωνίσματα με την ΕΠΙΛΕΞΕ, τα φροντιστήρια επίσης, η ΟΕΦΕ το ίδιο,
η ΕΠΙΛΕΞΕ εξετάζεται σε διάγραμμα, σε πρόγραμμα, αλλά και με κάθε τρόπο σύνταξής της: με τις δύο τελείες .. με συγκριτικό τελεστή, με διακριτές τιμές, με ΑΛΛΙΩΣ και χωρίς. Ότι θες θα το βρεις. Την έχουν ξετινάξει.
Λες και τόσα χρόνια, πραγματικά, αυτό που έλειπε από το μάθημα ήταν αυτή η εντολή και δεν είχαμε τι να εξετάσουμε. Κι επιτέλους, ελευθερώθηκε, την ξεκλειδώσανε και μπουκάραμε όλοι διψασμένοι να δώσουμε τα θέματα με ΕΠΙΛΕΞΕ που με υπομονή φτιάχναμε στα σκοτεινά τόσα χρόνια !
Αν πέσει και στις εξετάσεις δε, τι να πω... τότε το μάθημα βρήκε ξανά την ισορροπία του και το νόημα που είχε χάσει.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου δημιουργεί μια θλίψη όλο αυτό. Αυτή η μαζική τάση προς κάτι (a.k.a. το κυνήγι των SOS - ή ακόμα καλύτερα, η δημιουργία τους) που μάλιστα αυτό το κάτι είναι τόσο επουσιώδες... γιατί επουσιώδης είναι η ΕΠΙΛΕΞΕ, γιατί μπορώ να κάνω τα πάντα χωρίς αυτή και δικαιούμαι και μπορώ να μην τη χρησιμοποιήσω ποτέ, παρότι θα τη μάθω για να κατανοώ κώδικα που την έχει (και μπορεί να με βολέψει κι εμένα σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις) αλλά ωστόσο θα με εξετάσεις εξoνυχιστικά πάνω σε αυτή και θα με βάλεις να κάνω και μαγικά μαζί της - όχι τίποτα απλά.
Χάνουμε την ουσία μου φαίνεται.
Ειρωνικός ακούγομαι παραπάνω, ναι. Γιατί φέτος βιώνω μακράν τη δυσκολότερη διδακτικά χρονιά (εξαντλητική θα έλεγα) στη 15ετία που ασχολούμαι με το μάθημα, με την υπέρογκη ύλη που έχει προστεθεί (στο σχολείο ίσως τα πράγματα να είναι καλά από άποψη χρόνου, στο φροντιστήριο πάντως είναι πολύ-πολύ δύσκολα) και τη θεωρητική χροιά που φέρει αυτή η νέα ύλη κι εμάς να μην ξέρουμε ακόμα πώς και πότε θα πούμε τον αντικειμενοστραφή, την εκσφαλμάτωση και τις πολλές σελίδες θεωρίας των δυναμικών δομών και τι προβλήματα θα μας προκύψουν στο εγχείρημα αυτό.
Ε, μέσα σ' όλο αυτό, σ' εμένα μοιάζει ειρωνεία το ότι ο κόσμος ποντάρει τόσο στην ΕΠΙΛΕΞΕ.
Κι η ειρωνεία είναι ότι θα πέσει και στις εξετάσεις, να το δεις!
Χάνουμε την ουσία μου φαίνεται.Έλα υπερβολές! ΔΕ ΘΕΛΩ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΕΣ! ;D