και το θεωρώ αδιανόητο να διδάξω κατευεθειαν τρόπους αναζήτησης και ταξινόμησης χωρις πρώτα να έχουν καταλάβει βασικές έννοιες έτσι δεν είναι?Συμφωνώ. κι εγώ ετοίμασα ένα εισαγωγικό/επαναλητικό φυλλάδιο για λίστες μέχρι να δούμε τι και αν θα γίνει τίποτα με το τετραδιο μαθητή.
Η δραστηριότητα 4 στη σελίδα 151, έχει ένα προβληματάκι. Στο δεύτερο σκέλος δεν έχει νόημα να χρησιμοποιηθεί η isSubstring γιατί ελέγχει μόνο την ύπαρξη, ενώ εμείς θέλουμε τη θέση. Καλύτερα να το δούμε σαν δυο ξεχωριστές ασκήσεις.Nαι, η εκφώνηση είναι λίγο περίεργη, κι όσες λύσεις έχω δεί ως τώρα "κλέβουν" λίγο αλλάζοντας την εκφώνηση.
def issubstring(s,substring):
return substring in s
def count(s,sub):
n=len(sub)
N=len(s)
counter=0
for i in range (0,N-n+1,1):
if issubstring(s[i:i+n],sub):
counter +=1
return counter
Χαζός κώδικας βέβαια αλλά σε πανελλήνιες κάνουμε ό,τι μας ζητάνε :angel:
@taxata
Όπως λες το θέμα δεν είναι απλό, γιατί για πρώτη φορά έχουμε δυο μαθήματα εξειδίκευσης που το ένα είναι συνέχεια του άλλου άρα αναγκαστικά υπάρχουν κάποιες γνώσεις που θεωρούνται γνωστές, άσχετα αν λόγω των ιδιαιτεροτήτων των ΕΠΑΛ, έχει προνοηθεί η εμβάθυνση/επανάληψη στις ίδιες έννοιες.
Επειδή λοιπόν δεν είμαστε συνηθισμένοι σε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει σε άλλα μαθήματα που έχουν συνέχεια όπως είναι τα Μαθηματικά ή η Ιστορία. Για παράδειγμα στην Ιστορία οι μαθητές δεν εξετάζονταν στις πανελλήνιες στην ύλη της Β. Τα μαθηματικά όμως θα έλεγα ότι είναι πιο κοντά στο δικό μας μάθημα, γιατί εκεί η νέα γνώση χτίζεται στην προηγούμενη και έτσι αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσεις κάποια πράγματα από άλλες τάξεις. Όμως δεν θα εξεταστείς σε αυτά!!
Τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά τη γνώμη μου ένας μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τελεστή : αφού τον έχει διδαχθεί σε προηγούμενη τάξη αλλά εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε άσκηση στην οποία να εξετάζουμε κάτι σχετικό με αυτόν τον τελεστή.
Αυτό το νόημα έχει και ο ορισμός της εξεταστέας ύλης.
Νομίζω ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν δοθούν κάποιες επίσημες οδηγίες όσον αφορά την εξέταση του μαθήματος.
Συνάδελφοι , εγώ δεν διδάσκω σε σχολείο, αλλά σε φροντιστήρια/ιδιαίτερα, και έχω φέτος πολλές ερωτήσεις/απορίες...
Επειδή διδάσκω 12 χρόνια το μάθημα της ΑΕΠΠ, και βλέπω τι γίνεται κάθε χρόνο και σε ποιες έννοιες δυσκολεύονται οι μαθητές... και τα τελευταία χρόνια που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι διδάσκονται και στην Β' λυκείου την Ψευδογλώσσα...
... Και λέω "υποτίθεται", και με κεφαλαία, γιατί έρχονται στην Γ' λυκείου χωρίς να ξέρουν σχεδόν ΤΙΠΟΤΑ........ ούτε δομή Ακολουθίας!!
Στα ΕΠΑΛ λοιπόν, που διδάχτηκε η περσινή Β' λυκείου Python, τι ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι ξέρουν;
Ξέρουν Δομή επιλογής; Ξέρουν Δομή Επανάληψης;
Ξέρουν απλές επεξεργασίες σε πίνακες; Συναρτήσεις;
Και πάμε να βάλουμε στην ύλη της Γ' ΕΠΑΛ όοολα αυτά, με τόσες καινούργιες ενσωματωμένες συναρτήσεις, με συναρτήσεις που φτιάχνουν οι ίδιοι οι μαθητές, πίνακες, αρχεία, σειριακή αναζήτηση, ταξινόμηση;;
Με ποια λογική η αναζήτηση και η ταξινόμηση στο φετινό βιβλίο της Γ', είναι νωρίτερα από το 8ο κεφάλαιο που είναι οι πίνακες;;
Και να είναι μέσα και η στοίβα και η ουρά;;
Υπάρχουν πολλά μικρά (και πολλά ανούσια) παραδείγματα σχετικά με λεπτομέρειες για τις εντολές και τις μεταβλητές, και κανένα λυμένο παράδειγμα προγράμματος που θα τα χρησιμοποιεί όλα αυτά.
Υποτίθεται ότι μπορεί να υπάρχει και άσκηση με ορισμό και κλήση συνάρτησης;
Και αντί να υπάρχει κάποιο παράδειγμα συνάρτησης που να υλοποιεί κάποια τυπική επεξεργασία, έχουμε παραδείγματα του στυλ να εμφανίζει μία συνάρτηση 2 φορές "Γεια σου κόσμε!" , και άλλη συνάρτηση που θα εμφανίζει 4 φορές "Γεια σου κόσμε!" έχοντας μέσα κλήση της προηγούμενης;?
Ποιο είναι το νόημα σ' αυτό;
Δηλαδή πώς θα είναι τα θέματα φέτος;
Πείτε μου ένα παράδειγμα προγράμματος με πίνακες που μπορεί να είναι 3ο ή 4ο θέμα...........
Υπήρχαν ασκήσεις παρακολούθησης έτοιμου τμήματος αλγορίθμου με πίνακες τιμών. Τώρα θα υπάρχουν;
Εδώ, τόσα χρόνια στην Pascal το 3ο θέμα ήταν μόνο με δομή Επιλογής...
Και τώρα ξαφνικά μπαίνουν τόσα πολλά καινούργια πράγματα;
Βιβλίο γραμμένο το 2016, να μην έχει μέσα λυμένη ΜΙΑ άσκηση με πίνακες;; ... και να περιμένουμε να δούμε αν υπάρχουν παραδείγματα στο τετράδιο, το οποίο δεν ξέρουμε πότε θα βγει;
Ειλικρινά, δεν μπορώ να τα καταλάβω αυτά..........
Απίστευτο χάος..........