Το Στέκι των Πληροφορικών

Επαγγελματικό Λύκειο => Γενικά => Μήνυμα ξεκίνησε από: fkoutsakas στις 18 Αύγ 2013, 03:19:50 πμ

Τίτλος: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: fkoutsakas στις 18 Αύγ 2013, 03:19:50 πμ
Συν-άδελφοι καλημέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σας στο εξής...

Πολλά σχόλια (ορθώς) έχουν γίνει στη διαβούλευση όσον αφορά στο Γενικό Λύκειο έχουμε αφήσει όμως το ΕΠΑΛ στη μοίρα του και θα φοβάμαι ότι θα φάμε γκολ από εκεί που δεν το περιμένουμε...

Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με συναδέλφους πληροφορικούς, ετοιμάσαμε το παρακάτω κειμενάκι το οποίο αύριο βράδυ θα ανέβει στο opengov.

θα παρακαλούσα λοιπόν τη ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ σας στις προτάσεις επί του σχεδίου νόμου όσον αφορά στο ΕΠαγγελματικό Λύκειο.

Το κείμενο εκτός από την συγκεκριμένη ανάρτηση είναι διαθέσιμο

1. για άμεση ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ από οποιονδήποτε θελήσει να συνεισφέρει στο google drive στο λίνκ https://docs.google.com/document/d/1uQFUKkXYGCGhGxNI1upvzE2gwhZc075tjgmd2Ew9f4U/edit?usp=sharing

2. για ανάγνωση στο blog http://okiriostonipologiston.blogspot.gr/


Σχολιάστε, τροποποιείστε, προτείνεται...
Ευχαριστώ
Τεχνολογικό Λύκειο (Άρθρα 5, 6, 7, 8, 9)

Άρθρο 8

Α) (άρθρο 8), Ομάδες προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες.
Θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών σε περισσότερες διακριτές ομάδες, αφού είναι η μοναδική που καλύπτει πέντε διαφορετικούς τομείς που στην ουσία αποτελούν πέντε διακριτές επιστημονικές / διδακτικές περιοχές, και η δημιουργία ανεξάρτητης “Ομάδας Προσανατολισμού Πληροφορικής”.

H Ομαδοποίηση πέντε (5) Τομέων σε μία Ομάδα Προσανατολισμού την καθιστά πολύ “βαριά”, γεγονός που έχει πολλές αρνητικές συνέπειες.
Ειδικότερα, και οι πέντε Τομείς της Ομάδας καλούνται να μοιραστούν τις επτά (7) ώρες των μαθημάτων προσανατολισμού που απομένουν από τις 13 συνολικά ώρες αν αφαιρέσουμε τις 2 ώρες του μαθήματος “Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή” και τις 4 ώρες (οι 2 ώρες ΤΠΕ ΜΟΝΟ για αυτή την ομάδα προσανατολισμού δεν γίνεται παρά να είναι τυπογραφικό λάθος ) του μαθήματος ΤΠΕ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έναν απαράδεκτο “συνωστισμό” και επί της ουσίας στερεί από τους μαθητές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις απαιτούμενες ώρες μαθημάτων προσανατολισμού για τον Τομέα τους.
Επιπλέον οι μαθητές της Ομάδας αυτής δεν διδάσκονται αποκλειστικά μαθήματα του τομέα τους, όπως συμβαίνει με τους μαθητές όλων των υπολοίπων Ομάδων, αλλά διδακτικά αντικείμενα που έχουν από ελάχιστη έως καμία σχέση με τον Τομέα που θα επιλέξουν στην Β' τάξη. Για παράδειγμα οι μαθητές που θα επιλέξουν τον Τομέα Πληροφορικής θα έχουν παρακολουθήσει στην Α τάξη για εννιά διδακτικές ώρες αντικείμενα Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας και Δομικών Έργων. Με τον τρόπο αυτό :
“χαραμίζονται” κατά κάποιο τρόπο    διδακτικές ώρες και έτσι να χάνεται η δυνατότητα για περαιτέρω εμβάθυνση και εξειδίκευση σε αντικείμενα του Τομέα    
οι μαθητές να δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον για τα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού που δεν τους αφορούν.
υπάρχει ανομοιομορφία και ανομοιογένεια στα τμήματα    

Αν κατ' ανάγκη θα έπρεπε να συνδυαστεί με κάποιον τομέα ο Τομέας Πληροφορικής αυτός θα μπορούσε να είναι ο Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας, δημιουργώντας την Ομάδα Προσανατολισμού “Πληροφορικής, Διοίκησης και Οικονομίας”.
Η συνάφεια των δύο τομέων αποδεικνύεται από τον μεγάλο βαθμό ενσωμάτωσης της πληροφορικής στις δομές κάθε σύγχρονης επιχείρησης, από την ανάγκη της αγοράς για “υβριδικά” στελέχη με υπόβαθρο πληροφορικής και οικονομίας / διοίκησης, από το e-επιχειρείν που αποτελεί κοινή πρακτική σε πληθώρα επιχειρήσεων, καθώς και από τα προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων.

Β) (άρθρο 8) Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και ειδικότητες:

Για τον τομέα Πληροφορικής προτείνονται οι εξής δύο (2) ειδικότητες:
Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, ειδικότητα η οποία θα εξειδικεύει τις γνώσεις του μαθητή:        
στο υλικό του ΗΥ (Hardware), στην αρχιτεκτονική και στη συντήρησή του. Το αντικείμενο αυτό θα παρέχει στον μαθητή τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορέσει να κατανοήσει την δεύτερη,  άρρηκτα συνδεδεμένη με το αυτό, συνιστώσα των υπολογιστικών συστημάτων,    του Λογισμικού  (Sofware)       
στις επικοινωνίες δεδομένων και στα δίκτυα    υπολογιστών με έμφαση στη δομή, στην κατανόηση των προτύπων τους, καθώς και σε θέματα απόδοσης και ασφάλειας ώστε να είναι ικανός να κάνει ρυθμίσεις και να διαχειρίζεται ένα δίκτυο υπολογιστών
Τα αντικείμενα αυτά ανήκουν ξεκαθαρά στον τομέα Πληροφορικής γεγονός που αποδεικνύεται από τα προγράμματα σπουδών ελληνικών και ξένων πανεπιστημών και τμημάτων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τεχνικός Σχεδίασης και Ανάπτυξης    
Ψυχαγωγικών και Πολυμεσικών Εφαρμογών (Multimedia – Computer Game designer & developer),       
Διαδικτυακών Τόπων και       
Εφαρμογών για Κινητές Συσκευές (Web designer & developer, Mobile App developer)

Ταυτόχρονη μετονομασία της ειδικότητας «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού σε «Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών» έτσι ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση των μαθητών σε σχέση με τα αντίστοιχα διδακτικά αντικείμενα.

Άρθρο 9
Α) (άρθρο 9), Ώρες διδασκαλίας του μαθήματος ΤΠΕ
Το παράδοξο με την Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών είναι ότι ενώ είναι η ομάδα που περιλαμβάνει τον τομέα την Πληροφορικής είναι η μόνη από τις ομάδες που το μάθημα των ΤΠΕ διδάσκεται για δύο (2) ώρες ενώ σε όλες τις άλλες διδάσκεται για τέσσερις (4). Αν δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος η μόνη λογική (;) εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι το “κούρεμα” αυτό έγινε για να δοθούν επιπλέον ώρες στα υπόλοιπα μαθήματα της ιδιαίτερα “βαριάς” ομάδας (που περιέχει πέντε Τομείς). Πως όμως θα συμβαδίζει η διδασκόμενη ύλη του μαθήματος των ΤΠΕ αυτής της ομάδας με την ύλη των υπολοίπων ομάδων; Είναι μικρότερες οι ανάγκες των μαθητών της Ομάδας αυτής για εκμάθηση των ΤΠΕ από τους μαθητές των άλλων ομάδων προσανατολισμού και πως αποδεικνύεται αυτό;
Προτείνεται λοιπόν η αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού και ο χαρακτηρισμός αυτού του μαθήματος ως εργαστηριακού σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού.


Β) (άρθρο 9), Μάθημα Ειδικοτήτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού
Το δεύτερο παράδοξο με την Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών είναι ότι ενώ είναι η ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν περιέχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της, ενώ αντιθέτως περιλαμβάνει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο).
Το μάθημα των ΤΠΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί μάθημα προσανατολισμού μιας και καλύπτει ένα μόνο μέρος της επιστήμης των Υπολογιστών, εστιάζοντας κυρίως σε θεματα ανάπτυξης δεξιοτήτων όσον αφορά στην χρήση του εποπτικού μέσου της Πληροφορικής, του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.
Για τον λόγο αυτό, πέραν του μαθήματος των ΤΠΕ, προτίνεται η προσθήκη ενός μαθήματος προσανατολισμού με πιθανό τίτλο “Βασικές Αρχές της Επιστήμης Υπολογιστών / Αλγοριθμική", δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Στο μάθημα αυτό ο μαθητής θα διδάσκεται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και θα εισάγεται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.
Στην περίπτωση που (λανθασμένα κατά τη γνώμη μας) το μάθημα των ΤΠΕ θεωρηθεί οτι είναι το μάθημα προσανατολισμόυ για τον τομέα Πληροφορικής, τότε αυτομάτως οι μαθητές όλων των ομάδων προσανατολισμού θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τομέα πληροφορικής στη Β τάξη.


Γ) (άρθρο 9) Ποσοστό αναλογίας Θεωρητικών / Εργαστηριακών μαθημάτων του Τομέα

Η αναφορά στο άρθρο 9, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά, στον τομέα Πληροφορικής στην Β' τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ' τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών. 
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: odyssevax στις 19 Αύγ 2013, 04:12:20 πμ
Είμαι κι εδώ! (Κωνσταντίνος Γάκης) ;-) Σου έχω απαντήσει στην ομάδα της ΠΕΚΑΠ στο fb! Keep walking! (y)
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: yerosh στις 19 Αύγ 2013, 07:42:36 πμ
Συνάδελφε, συγχαρητήρια για την προσπάθεια και καλή συνέχεια,

συμφωνώ σχεδόν σε όλα όσα γράφεις και υπερθεματίζω. Με προβληματίζει σοβαρά η πιθανή  συγχώνευση  με τον Τομέα Οικονομίας Διοίκησης γιατί:

1) Μπορεί να οδηγήσει σε διεκδίκηση αναθέσεων του μαθήματος προσανατολισμού (με τη δικαιολογία του excel) από καθηγητές του τομέα Οικονομίας διοίκησης

2) Ενισχύει το επιχείρημα ότι η Πληροφορική δεν είναι αυτόνομη επιστήμη, αλλά δεξιότητα και νομιμοποιεί σχολές τύπου "Διοίκηση και Πληροφορική" ως σχολές Πληροφορικής με προγράμματα σπουδών πολύ light σε πληροφορική και τους απόφοιτους τους ως πληροφορικούς και μάλιστα με το προνόμιο του διοικητικού. Επειδή όλες οι επιστήμες έχουν ανάγκη ΤΠΕ ή Πληροφορική, δεν μπορεί όποιος γουστάρει να κοτσάρει ένα "και Πληροφορικής" στην κάθε σχολή και όποιον πάρει ο χάρος. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει η ΠΕΚΑΠ και οι Πανεπιστημιακοί εδώ και χρόνια.

Αντωνόγλου Δημήτρης
ΠΕ19, 1ο ΕΠΑΛ Χίου
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: Λάμπρος Μπουκουβάλας στις 19 Αύγ 2013, 10:31:30 πμ
Οι ειδικότητες ΕΠΑΛ-ΙΕΚ πρέπει να είναι σαφώς διαχωρισμένες, τα αντικείμενα διαφορτικά, αλλιώς θα αναγκαστώ να δεχτώ ότι οι αρμόδιοι επιθυμούν άλλον ένα εμφύλιο πόλεμο μεταξύ μας...
Επίσης προτείνω στην τάξη της μαθητείας να υπάρχει επιβλέπων καθηγητής επάλ, με σαφή απασχόληση εντός του διδακτικού του ωραρίου μόνο για το θέμα αυτό.
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: fkoutsakas στις 19 Αύγ 2013, 04:49:40 μμ
Κώστα ευχαριστώ και από εδώ ;-)

Δημήτρη, με βρίσκουν σύμφωνο τα σχόλια σου, αν είδες εξάλλου στο κείμενο λέω "Αν κατ' ανάγκη θα έπρεπε να συνδυαστεί με κάποιον τομέα..."

Λάμπρο το σχόλιο σου για τον επιβλέποντα στη μαθητεία είναι πολύ καλό.

Θα το συμπεριλάβω αυτό και μερικά ακόμη που έχουν γίνει από συναδέλφους και θα το ανεβάσω στη διαβούλευση.

Συνάδελφοι εννοείται μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το κείμενο για τη διαβούλευση...

Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: odyssevax στις 20 Αύγ 2013, 04:38:21 πμ
Έγραψα κι εγώ στη διαβούλευση:

Άρθρο 8

Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών και Λογισμικού Πληροφορικής
2. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

Άρθρο 9

Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής
Τομέας Πληροφορικής

Α' τάξη ΕΠΑ.Λ.

1. Αρχές Επιστήμης Πληροφορικής (2 ώρες θεωρία + 2 ώρες εργαστήριο)
2. Η/Υ και Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών (1 ώρα θεωρία + 2 ώρες εργαστήριο)
3. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες θεωρία)
4. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες εργαστήριο)

Β' Τάξη ΕΠΑ.Λ.
Εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων τομέα διάρκειας 23 ωρών
Θεωρητικό μέρος = 9 ώρες (40%)
Εργαστηριακό μέρος = 14 ώρες (60%)

Γ' Τάξη ΕΠΑ.Λ.
Εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων ειδικοτήτων διάρκειας 23 ωρών
Θεωρητικό μέρος = 7 ώρες (30%)
Εργαστηριακό μέρος = 16 ώρες (70%)

Τάξη Πρακτικής Άσκησης
Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Πρακτικής Άσκησης (14 ώρες εργαστήριο = 2 ημέρες εβδομαδιαίως)
Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στον εργασιακό χώρο (21 ώρες = 3 ημέρες εβδομαδιαίως)

*Υποσημειώσεις:

α) Οι εργαστηριακές ώρες να διεξάγονται σε Εργαστήριο Πληροφορικής Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) του Υ.ΠΑΙ.Θ. με Υπεύθυνο Εργαστηρίου κλ. ΠΕ19-20
β) Στις εργαστηριακές ώρες να προβλέπεται συνδιδασκαλία με κλ. ΠΕ19-20 όταν οι μαθητές του τμήματος είναι >=14
γ) Όλα τα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού να δίνονται ως α' ανάθεση στον κλ. ΠΕ19-20
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: Καρκαμάνης Γεώργιος στις 20 Αύγ 2013, 07:58:51 πμ
Προσωπικά δεν έχω καταλάβει το συγκεκριμένο σημείο με τις ειδικότητες. Όλες οι ειδικότητες που αναγράφονται στο νομοσχέδιο, θα υφίσταντο στον τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑΛ,στην Β και Γ τάξη, ή μόνο στην τάξη μαθητείας;


Μπορείς κάποιος να μας ενημερώσει καλύτερα;
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: yerosh στις 20 Αύγ 2013, 10:57:51 πμ
Οι διευρυμένοι τομείς (κύκλοι σπουδών) ξεκινούν στην Α' Τάξη και οι ειδικότητες στη Β και φτάνουν ως την τάξη μαθητείας (4ο Έτος).
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: odyssevax στις 23 Αύγ 2013, 08:13:48 μμ
Όλα για το τίποτα!!!  :(

http://www.minedu.gov.gr/home/dioikitika-eggrafa-main/59-eggrafa-deyterobathmias-ekpaideysis/9987-23-08-13.html
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: Λάμπρος Μπουκουβάλας στις 24 Αύγ 2013, 01:12:42 πμ
Ωραίες οι ώρες των ΤΠΕ και πολλές... όμως ποιος θα τις έχει ανάθεση;;; Ε, ποιος;;;
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: odyssevax στις 24 Αύγ 2013, 05:09:52 πμ
Να τις έχουν οι ΠΕ19-20!!!  ;)
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: Καρκαμάνης Γεώργιος στις 26 Αύγ 2013, 11:41:20 μμ
Επίσης ένα σημείο που πρέπει να πιέσουμε με οποιοδήποτε τρόπο είναι αυτό που αναφέρατε με τις αναθέσεις.

 Οι αναθέσεις στο ΕΠΑΛ πρέπει να πάνε υποχρεωτικά στου ΠΕ19-20 και όχι σε άλλες ειδικότητες. Μην πιαστούμε πάλι στον ύπνο..........
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: seibei στις 04 Σεπ 2013, 11:44:41 μμ
Παιδιά το μάθημα στην Α' ΕΠΑΛ είναι τελικα ΤΠΕ ή Εφαρμογές Πληροφορικής; Κάπου είχα δει ότι το έκαναν Εφαρμογές Πληροφορικής αλλά δεν μπορώ να το βρω. Ξέρει κανείς;
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: dpa2006 στις 05 Σεπ 2013, 10:11:40 πμ
Αναφέρεσαι στο
Tεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/epaggelmatika/epal/165-wrologio-programma-a-taxhs-epal.html)
Ωρολογιο Πρόγραμμα Α ΕΠΑΛ (http://didefth.gr/mathimata/?cat=9) ;
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: seibei στις 05 Σεπ 2013, 11:50:21 πμ
Αναφέρεσαι στο
Tεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/epaggelmatika/epal/165-wrologio-programma-a-taxhs-epal.html)
Ωρολογιο Πρόγραμμα Α ΕΠΑΛ (http://didefth.gr/mathimata/?cat=9) ;
Ναι. Είχα την εντύπωση ότι κατα τις 28, που βγήκαν κάτι pdf με το σχέδιο νόμου το είχαν ώς Εφαρμογές Πληροφορικής.
Ρωτάω για να δω αν θα το έχουμε σίγουρη α' ανάθεση... 
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: dpa2006 στις 05 Σεπ 2013, 12:19:23 μμ
Ναι. Είχα την εντύπωση ότι κατα τις 28, που βγήκαν κάτι pdf με το σχέδιο νόμου το είχαν ώς Εφαρμογές Πληροφορικής.
Ρωτάω για να δω αν θα το έχουμε σίγουρη α' ανάθεση... 
έχεις δίκαιο.
Λίγο παλαιό (http://edu.klimaka.gr/ekpaideytikoi-anakoinvseis/monimoi-ekpaideytikoi/wrario-anatheseis/1610-anatheseis-mathimatwn-sta-gymnasia.html),δεν γνωρίζω αν ισχύει ακόμη.
αλλά δεν βρήκα (http://edu.klimaka.gr/ekpaideytikoi-anakoinvseis/monimoi-ekpaideytikoi/wrario-anatheseis.html) και κάτι νεότερο.
Νομίζω πως αυτό είναι σχετικότερο (http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%89%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD) (a (http://www.alfavita.gr/sites/default/files/attachments/orologio_anatheseis_gimnasio_2013.jpg))
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: odyssevax στις 05 Σεπ 2013, 02:17:59 μμ
http://www.esos.gr/uploads/dthmia/sxedio-nomoy-likio.pdf
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: seibei στις 05 Σεπ 2013, 03:12:38 μμ
έχεις δίκαιο.
Λίγο παλαιό (http://edu.klimaka.gr/ekpaideytikoi-anakoinvseis/monimoi-ekpaideytikoi/wrario-anatheseis/1610-anatheseis-mathimatwn-sta-gymnasia.html),δεν γνωρίζω αν ισχύει ακόμη.
αλλά δεν βρήκα (http://edu.klimaka.gr/ekpaideytikoi-anakoinvseis/monimoi-ekpaideytikoi/wrario-anatheseis.html) και κάτι νεότερο.
Νομίζω πως αυτό είναι σχετικότερο (http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%89%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD) (a (http://www.alfavita.gr/sites/default/files/attachments/orologio_anatheseis_gimnasio_2013.jpg))
Εχει τα ΤΠΕ αναθεση ΠΕ19-20, πάλι καλα
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: seibei στις 05 Σεπ 2013, 03:13:04 μμ
http://www.esos.gr/uploads/dthmia/sxedio-nomoy-likio.pdf
Αυτό είναι, ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: dpa2006 στις 05 Σεπ 2013, 03:21:35 μμ
Εχει τα ΤΠΕ αναθεση ΠΕ19-20, πάλι καλα
Ευτυχώς...!
Τίτλος: Απ: Σχόλια επί της διαβούλευσης για το νέο ΕΠΑΛ - Παρακαλώ συνεισφέρετε...
Αποστολή από: Λάμπρος Μπουκουβάλας στις 06 Σεπ 2013, 10:52:07 μμ
Επίσης προτείνω στην τάξη της μαθητείας να υπάρχει επιβλέπων καθηγητής επάλ, με σαφή απασχόληση εντός του διδακτικού του ωραρίου μόνο για το θέμα αυτό.

Αντιγράφω από το τελικό σχέδιο νόμου κάτι που μου άρεσε, το οποίο βρίσκεται εδώ: http://bit.ly/1e0eOIs

Στην «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας) η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑΛ. Η «Τάξη Μαθητείας», που εφαρμόζει το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ. έχει διάρκεια ενός (1) έτους και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει το ΕΠΑΛ και ο ΟΑΕΔ. Η τοποθέτηση σε χώρους εργασίας των φοιτούντων και παρακολούθησή τους θεωρείται άσκηση εκπαιδευτικού έργου.