Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Γενικά Παιδαγωγικά, Επιστημονικά και Τεχνικά Θέματα => Παιδαγωγικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: sstergou στις 20 Ιαν 2012, 09:11:36 πμ

Τίτλος: Άρθρο στο BBC - School ICT to be replaced by computer science programme
Αποστολή από: sstergou στις 20 Ιαν 2012, 09:11:36 πμ
http://www.bbc.co.uk/news/education-16493929
Τίτλος: Απ: Άρθρο στο BBC - School ICT to be replaced by computer science programme
Αποστολή από: odysseas στις 20 Ιαν 2012, 09:42:26 πμ
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού (http://goo.gl/4F3ko) και η πληρέστατη μελέτη της Royal Society (http://royalsociety.org/education/policy/computing-in-schools/report/) για την Πληροφορική στην Εκπαίδευση, προιόν σχεδόν 2 ετών έρευνας.

Πάντως η κατάσταση στην Αγγλία έχει σημαντικές διαφορές από τη δική μας. Το παλιό πρόγραμμα σπουδών για τις ΤΠΕ (που θα καταργηθεί) είναι στην πραγματικότητα πολύ ευρύ. Απλά επειδή διδάσκεται κατά κόρο από non-specialists έχει καταλήξει σε word-excel-powerpoint.

Μια από τις σημαντικές προτάσεις της μελέτης από την Royal Society που αφορά και τα καθ' ημάς είναι η πλήρης κατάργηση του παραπλανητικού και πολυσήμαντου όρου ΤΠΕ και η σαφής διάκριση μεταξύ δεξιοτήτων (digital literacy), Πληροφορικής (Computer Science) και Πληροφοριακών Συστημάτων (Information Technology).

Από κεί και πέρα, συμπεραίνει οτι (α) ο πληροφορικός γραμματισμός πρέπει να διδάσκεται σε όλους τους μαθητές και (β) όλοι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την Πληροφορική ως επιστήμη και, σε βάθος χρόνου, η Πληροφορική να διδάσκεται επίσης σε όλους.