Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Γενικά Παιδαγωγικά, Επιστημονικά και Τεχνικά Θέματα => Γενική συζήτηση (μόνο για ανάγνωση) => Μήνυμα ξεκίνησε από: skoud στις 29 Δεκ 2010, 03:45:12 μμ

Τίτλος: Μήπως "μυρίζει» λογοκρισία?
Αποστολή από: skoud στις 29 Δεκ 2010, 03:45:12 μμ
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=18347 (http://www.alfavita.gr/artro.php?id=18347)

Ποιοί λόγοι επέβαλαν τον καιρό του ΔΝΤ τη δημιουργία αυτής της επιτροπής?
Με ποιά κριτήρια και ποιούς κανόνες δεοντολογίας θα αποφασίζει η επιτροπή?
Ποιός θα αποφασίσει (ή θα αποφασίζει) για αυτά και ποιό συμφέρον θα εξυπηρετεί?

Επειδή εγώ είμαι της "καταραμένης" (όπως λέτε μερικοί) γενιάς του Πολυτεχνείου, το όλο θέμα αλλά ακόμα και η φρασεολογία της απόφασης, μου θυμίζει τις αλήστου μνήμης επιτροπές λογοκρισίας της χούντας....

Σίγουρα ο χρόνος θα δείξει...
Τίτλος: Απ: Μήπως "μυρίζει» λογοκρισία?
Αποστολή από: dtsilog στις 29 Δεκ 2010, 04:01:49 μμ
Και μάλιστα 3 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά. Θα πρέπει να είδαν κάτι που ήταν κατεπείγον. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι μαζί με το νέο Ψηφιακό σχολείο, το νέο Γενικό Λύκειο και το νέο Τεχνολογικό Λύκειο, μπορεί να έρθει μαζί και το νέο Πολυτεχνείο.
Τίτλος: Απ: Μήπως "μυρίζει» λογοκρισία?
Αποστολή από: Λάμπρος Μπουκουβάλας στις 30 Δεκ 2010, 02:04:34 μμ
με μια πρώτη ματιά, νομίζω ότι είναι θεμιτό να υπάρχει έλεγχος του περιεχομένου των ιστοσελίδων που φιλοξενεί το πσδ. προσωπικά δε μυρίζω τίποτε - πάντα με μια πρώτη ματιά. ας μην ξεχνάμε αγαπητοί μου, ότι το πσδ δεν είναι απλά ένας από τους πολλούς isp, αλλά είναι κρατικός και δη κρύβει από πίσω ένα υπουργείο παιδείας (μέσα στην ξεφτίλα του υπουργείου, ας σώσουμε εμείς ό,τι μπορούμε, τουλάχιστο την αξία, τον θεσμό, έστω και ρομαντικά...) αυτό σημαίνει στο μυαλό μου, ότι ίσως θέλουν έναν κρατικό isp ο οποίος να εκπέμπει σχετικό ήθος ή τουλάχιστο να μην είναι ξέφραγο αμπέλι. ας αναλογιστούμε ένα περιστατικό: να ανεβάσω στην ιστοσελίδα μου άσεμνες φωτογραφίες με κοριτσόπουλα, εν ονόματι της ελευθερίας έκφρασης. θα μου πείτε, χτυπητό το παράδειγμα. συμφωνώ. ας κάνουμε μια αναλογία και σε άλλα: χυδαιολογίες, απρέπειες, ακόμη χρήση των ιστοσελίδων του πσδ για εμπορικούς σκοπούς (με απασχόλησε για 1-2 μήνες ένα περιστατικό κατά τη θητεία μου στο πληνέτ φωκίδας) ή ακόμη άλλα, που δε φαντάζομαι αυτή τη στιγμή.

θα ήθελα να αναφέρω επίσης τα εξής: το πσδ είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος isp στην Ελλάδα. μετρά μερικές εκατοντάδες χιλιάδων χρηστών και ο έλεγχος είναι επιβεβλημένος. θεωρητικά λειτουργεί και μια σχετική υπηρεσία content filtering του πσδ, η οποία θα έλεγα ότι κάθε άλλο παρά αδρανής είναι, εκτός από τις περιόδους που δεν περισσεύει άνθρωπος για αυτή τη δουλειά. το πλήθος των εργαζόμενων στο εαίτυ είναι πεπερασμένο, τα παιδιά κάνουν φοβερή δουλειά, πολύωρη και κοπιαστική και συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες. παρόλα αυτά προσπαθούν να ΄χουν τον πήχυ όσο ψηλότερα γίνεται...

ανέφερες κ. Σταύρο ορισμένους προβληματισμούς εν είδη ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία της επιτροπής. δε βρίσκω καμία σχέση μεταξύ του δντ και της επιτροπής αυτής. τα κριτήρια και οι κανόνες είναι όλα ανθρώπινα. πάμε σε έναν γιατρό, κάνει μια διάγνωση. πάμε σε άλλον, κάνει μια παρόμοια. συνήθως καθένας προτείνει δικά του φάρμακα... ποιος είναι εκείνος που μας κυβερνά; ποιος είναι είναι εκείνος που μας δικάζει; κλπ, κλπ, δε βγάζουμε άκρη, πάντα μιλάμε για ανθρώπους και με ανθρώπους, είναι όλα ρευστά...

πάντως δε νομίζω ότι η απόφαση θυμίζει χούντα. ίσως είναι απρόσεκτα γραμμένη, αλλά το βαθύτερο αίτιο κρύβεται, δεν είναι φανερό: υπογράφουν οι υπουργοί κάποια απρόσεκτα κείμενα βιαστικά ή βάζουν στην καρέκλα ενός υπουργείου που ασχολείται με παιδιά και εκπαιδευτικούς, υπουργούς οι οποίοι είναι σκληροί και υπερόπτες και γράφουν ανάλογα. βρίσκονται στο δικό τους κόσμο... αυτό το έχουμε δει και στο παρελθόν αρκετές φορές. θα τολμούσα να πω ότι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι τέως υπουργοί παιδείας, που ταιριάζουν με την παιδεία στη χώρα μας! Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι -επί των ημερών τους -λειτουργούσαν όλα πολύ καλύτερα.

μεταξύ των μελών της επιτροπής είναι και ο κ. Μιχάλης Παρασκευάς. είναι ένας άνθρωπος, τον οποίο σέβομαι ιδιαιτέρως και όχι απλά γνωριζόμαστε, αλλά μας συνδέει μια αμοιβαία εκτίμηση. θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο να συμμετέχει σε υποχθόνιες διεργασίες, εκτός αν ζω κι εγώ στο δικό μου κόσμο και δεν γνωρίζω καθόλου αυτή την πτυχή του χαρακτήρα του. η τετραετής γνωριμία και συνεργασία μαζί του μου έχει δώσει μόνο θετικά δείγματα.

τέλος, να σου πω τη γνώμη μου Σταύρο: η γενιά του πολυτεχνείου δεν είναι καταραμένη, ούτε άλλωστε το ίδιο το πολυτεχνείο. τα έργα όμως πολλών "εκπροσώπων" της "γενιάς" του πολυτεχνείου είναι αχαρακτήριστα!

ΥΓ: οι τροποποιήσεις που έκανα αφορούν κυρίως μερικές ασυνταξίες που εντόπισα εκ των υστέρων.
Τίτλος: Απ: Μήπως "μυρίζει» λογοκρισία?
Αποστολή από: dtsilog στις 30 Δεκ 2010, 03:30:12 μμ
Χαίρομαι που ακόμα έχουμε την ελπίδα πως το υπουργείο μας έχει καλούς σκοπούς και φροντίζει για τα αυτονόητα. Από την άλλη λυπάμαι γιατί δεν έχουμε διδαχτεί από αυτά τα "καλά" που έχει κάνει το υπουργείο ειδικά για τον κλάδο της Πληροφορικής. Είναι άραγε τυχαίο πως παραμονές Πρωτοχρονιάς θυμήθηκε να περάσει τέτοιες αποφάσεις συμπεριλαμβανομένω και την απόφαση προπομπό για την κατάργηση των δωρεάν έντυπων βιβλίων;

Σχολείο χωρίς βιβλία!

(http://www.avgi.gr/images/photoarchive/2010/12/28/bitblt-458xNone-9cab1a451fca9957cc387a565a6b11110d2e4f86/1%20oedb_250_bg_high.jpg)

Με... e-mail σχεδιάζει η κυβέρνηση ...

Υπάρχει ένα ρητό που λέει: "Οι τοίχοι έχουν αυτιά και τα αυτιά μας τοίχους". Όταν σπάσουμε λοιπόν αυτούς τους τοίχους θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι σημαίνει Διαχείριση περιεχομένου και Δεοντολογία.
Τίτλος: Απ: Μήπως "μυρίζει» λογοκρισία?
Αποστολή από: Λάμπρος Μπουκουβάλας στις 30 Δεκ 2010, 05:49:10 μμ
http://blogs.sch.gr/internet-safety/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/
Τίτλος: Απ: Μήπως "μυρίζει» λογοκρισία?
Αποστολή από: dtsilog στις 30 Δεκ 2010, 06:48:15 μμ
The road to hell is full of good intentions...

http://www.youtube.com/watch?v=nEOPm5Fl2Z0

Λίγο σκληρό αλλά καλό :P
Τίτλος: Απ: Μήπως "μυρίζει» λογοκρισία?
Αποστολή από: elias στις 30 Δεκ 2010, 07:28:58 μμ
http://lesvosnews.net/2010/11/02/55-51/

Έχει ξεκινήσει και ΕΔΕ.
Τίτλος: Απ: Μήπως "μυρίζει» λογοκρισία?
Αποστολή από: Λάμπρος Μπουκουβάλας στις 31 Δεκ 2010, 09:28:51 πμ
και δεν είναι φυσικά το μοναδικό περιστατικό. γενικά οι παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα.