Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Γενικά Παιδαγωγικά, Επιστημονικά και Τεχνικά Θέματα => Επιστημονικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Σπύρος Δουκάκης στις 25 Νοε 2010, 10:12:32 μμ

Τίτλος: Πανεπιστημιακοί κατά της λογοκλοπής
Αποστολή από: Σπύρος Δουκάκης στις 25 Νοε 2010, 10:12:32 μμ
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά προσβολής της πνευματικής ιδιοκτησίας από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ανά την Ελλάδα κι εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς (9 Δεκεμβρίου), μια ομάδα πανεπιστημιακών πήρε την πρωτοβουλία να καταρτίσει ένα σχέδιο διακήρυξης κατά της λογοκλοπής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Το σχέδιο βρίσκεται συνημμένο στο παρόν μήνυμα και αναρτημένο στο ιστολόγιο http://fightplagiarism.blogspot.com. Θα είναι διαθέσιμο για ανοιχτή διαβούλευση μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 29 προς Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010. Στη συνέχεια η οριστική διακήρυξη θα αναρτηθεί σε ιστοσελίδα και θα είναι διαθέσιμη για συλλογή υπογραφών μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 9 προς Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010, οπότε και θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Παρακαλούμε όσους από σας ενδιαφέρονται, να επισκεφτούν το παραπάνω ιστολόγιο και να υποβάλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους.

Με εκτίμηση

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Ανοιχτό σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 29 προς Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Οι υπογράφοντες, μέλη Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) κι Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και διδάκτορες αυτών των Ιδρυμάτων, διαπιστώνουμε τα παρακάτω:

·        Η λογοκλοπή, δηλαδή η ιδιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων, είναι πράξη  ηθικά ανεπίτρεπτη και παράνομη στις σύγχρονες πολιτισμένες κι ευνομούμενες κοινωνίες.
·        Με θλίψη και αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθούμε τη διάδοση κι εξέλιξη της λογοκλοπής σε απαράδεκτα ευρεία κλίμακα μέσα στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και δασκάλων.
·        Η αντιμετώπιση των καταγγελιών για λογοκλοπή από τα αρμόδια όργανα των Α.Ε.Ι. δεν είναι η ενδεδειγμένη. Σπάνια επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες, τόσο για την πράξη αυτή καθαυτή όσο και για την ιδιοποίηση ξένου επιστημονικού έργου με σκοπό την προσωπική πανεπιστημιακή ανέλιξη.
·        Η πλημμελής αντιμετώπιση της λογοκλοπής στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ενθαρρύνει τη διάδοσή της, καταρρακώνει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, αμαυρώνει την εικόνα του δημόσιου Πανεπιστημίου στα μάτια της κοινής γνώμης, αποθαρρύνει άξιους επιστήμονες από τη διεκδίκηση πανεπιστημιακών θέσεων, εξωθεί τους θιγόμενους στην αναζήτηση της δικαίωσής τους εκτός Α.Ε.Ι και συντηρεί την εικόνα της διαφθοράς του χώρου μας στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Ως πνευματικοί άνθρωποι του τόπου δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι σ’ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λειτούργημά μας, στην ελληνική παιδεία και στον ελληνικό λαό, ζητούμε:

·        Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα λογοκλοπής, οποιασδήποτε μορφής και σοβαρότητας.
·        Καθιέρωση μαθημάτων, σεμιναρίων, ημερίδων ή άλλων μορφών διάδοσης των κανόνων δεοντολογίας στην έρευνα και στη συγγραφή επιστημονικών έργων.
·        Καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου της πρωτοτυπίας των παραγόμενων πνευματικών έργων.
·        Προσθήκη στον Εσωτερικό Κανονισμό ή Κώδικα Δεοντολογίας κάθε Α.Ε.Ι.
α.   της ρητής απαγόρευσης και καταδίκης της λογοκλοπής και σύνδεσή της με την έλλειψη ακαδημαϊκού ήθους,
β.   της υποχρέωσης των οργάνων (Πρυτάνεων, Προέδρων, εκλεκτορικών σωμάτων, εισηγητικών επιτροπών κ.ά.) να εξετάζουν όσες καταγγελίες για λογοκλοπή δέχονται, να αποφαίνονται αιτιολογημένα και χωρίς καθυστέρηση για τη βασιμότητα ή όχι κάθε καταγγελίας και να προβαίνουν αμέσως στις προβλεπόμενες ενέργειες.
Τίτλος: Απ: Πανεπιστημιακοί κατά της λογοκλοπής
Αποστολή από: Λάμπρος Μπουκουβάλας στις 26 Νοε 2010, 07:37:21 μμ
Εγώ έγραψα το μικρό μου σχόλιο, αν και τέτοιες πράξεις είναι ασχολίαστες... με κάτι τέτοια, εγώ "κλειδώνω", αδυνατώ να αντιδράσω!