Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Γενικά Παιδαγωγικά, Επιστημονικά και Τεχνικά Θέματα => Μετά το Λύκειο => Μήνυμα ξεκίνησε από: KANARINI στις 08 Ιούν 2010, 01:40:30 μμ

Τίτλος: ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ;;;;;(Πληροφορική ή Πολυτεχνείο)
Αποστολή από: KANARINI στις 08 Ιούν 2010, 01:40:30 μμ
κατ αρχάς να σας πω ότι περιμένω στις εξετάσεις κάπου 18500 ίσως και παραπάνω αλλά δεν έχει τόσο σημασία(θα σας ξαναστείλω όταν βγουν οι βαθμοί). Πάντα έλεγα ότι θέλω να περάσω πληροφορική από το γυμνάσιο, αλλά τα τελευταία χρόνια αρκετά ακούω για το ότι το πολυτεχνείο είναι καλύτερο. Να ξεκαθαρήσω ότι δεν σκέφτομαι πολύ τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχ υπολογιστών γιατί θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με την επιστήμη της πληροφορικής. άρα οι επιλογές μου οι βασικές είναι δύο: Πληροφορική (Ιωαννίνων(στα Γιάννενα μένω)) ή μηχανικός Η/Υ και πληροφορικής στην Πάτρα;;;;;;;;;
Δεν ξέρω και αλήθεια είμαι πολύ μπερδεμένος.......Ακόμη να προσθέσω πως θέλω να ασχοληθώ με τον προγραμματισμό και όχι τόσο με το Hardware του υπολογιστή. Μπορείτε να μου πείτε θετικά και αρνητικά των δύο αυτών σχολών;;;; Για παράδειγμα οι δυνατότητες μεταπτυχιακού στην ίδια σχολή οι ευκαιρίες στην εργασία κτλ.(επίσης δεν θα μ άρεσε πάρα πολύ να φύγω στο εξωτερικό για μεταπτυχικά κτλ. αλλά αν προέκυπτε κατι, δεν ξέρω....)
Απ το φροντιστήριο σίγουρα με πιέζουν για πολυτεχνείο για ευνόητους λόγους.
Πραγματικά περιμένω απαντήσεις γιατί πρέπει να σημειώσω πως γι αυτό το θέμα έχω πολύ περισσότερο άγχος απ ότι είχα στις εξετάσεις των πανελληνίων, μέχρι και σε σημείο που σκέφτομαι πως θα ήταν καλύτερο να έβγαζα κοντά στα μόρια της πληροφορικής Ιωαννίνων ώστε να μην έχω πολλές επιλογές άρα και καθόλου άγχος.....
Τίτλος: Απ: ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ;;;;;(Πληροφορική ή Πολυτεχνίο)
Αποστολή από: dim στις 08 Ιούν 2010, 10:55:34 μμ
Σε παρακαλώ διόρθωσε την λέξη Πολυτεχνείο.
Ευχαριστώ.
Για αρχή έχεις διαβάσει λίγα -  πολλά λόγια για τις Σχολές... μια επίσκεψη ίσως? .....να δεις.. να  μιλήσεις από κοντά?
Εμένα αυτό κάποτε πως θα με βοηθούσε.
Καθώς και παράλληλα με την όποια σχολή να κάνεις και κάτι άλλο  π.χ. Ξένες γλώσσες....
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ε.Μ.Π.  http://www.ece.ntua.gr/
Tμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων http://www.cs.uoi.gr/Department/GR/About.html
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών http://www.ceid.upatras.gr/info/tomeis.htm
Η απόφαση πρέπει να είναι δική σου.
Τίτλος: Απ: ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ;;;;;(Πληροφορική ή Πολυτεχνείο)
Αποστολή από: mpambis στις 23 Ιούν 2011, 05:03:41 μμ
Βρίσκομαι και εγώ στην ίδια θέση με τον/την kanarini. Βγήκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών και μπορώ να περάσω στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και τεχνολογίας υπολογιστών του πανεπιστημιου πατρών καθώς και στο τμήμα πληροφορική και τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου αθήνας. Διάβασα τα μαθήματα των δυο σχολών και παρατήρησα ότι στην πάτρα μέχρι το 7ο εξάμηνο τα μαθήματα επικεντρώνουν κυρίως στην ηλεκτρολογία και τα μαθηματικά και λιγότερο στη πληροφορική, μετά το 7ο εξάμηνο αν διαλέξω τον κύκλο ηλεκτρονική και υπολογιστές τα μαθήματα ασχολούνται με τον προγραμματισμό. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να καταλάβω το περιεχόμενο των μαθημάτων και αν θα μου αρέσουν. Θέλω να ασχοληθώ με τον προγραμματισμό και φοβάμαι μήπως η σχολή της πάτρας δεν είναι τόσο καλή σε αυτόν τον τομέα όσο το πληροφορικό. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στην επιλογή γράφοντας τις διαφορές των δυο σχολών?
Τίτλος: Απ: ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ;;;;;(Πληροφορική ή Πολυτεχνείο)
Αποστολή από: mour στις 23 Ιούν 2011, 05:18:19 μμ
Στην Πάτρα η σχολή ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ είναι οι Μηχανικοί Η/Υ και πληροφορικής  http://www.ceid.upatras.gr/info/tomeis.htm
και ΟΧΙ οι Ηλεκτρολόγοι http://www.ece.upatras.gr/gr/tm_tomeis.php

Ps αν είσαι Αθηναίος γιατί θες να πας στην Πάτρα (πέρα από τη φοιτητική ζωή) ???
Τίτλος: Απ: ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ;;;;;(Πληροφορική ή Πολυτεχνείο)
Αποστολή από: tzorvas στις 24 Ιούν 2011, 12:01:00 πμ
εάν θέλετε να ασχοληθείτε μόνο με την πληροφορική μην πάτε σε ΗΜΜΥ.

τα ίδια θα σας πουν και όσοι έχουν τελειώσεις ΗΜΜΥ και ασχολούνται μόνο με την πληροφορική..
Τίτλος: Απ: ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ;;;;;(Πληροφορική ή Πολυτεχνείο)
Αποστολή από: gimnasio στις 24 Ιούν 2011, 08:15:08 πμ
ψάξτε για κανένα forum φοιτητών αυτών των σχολών αν δε μπορείτε να τις δείτε από κοντά και ρωτήστε και εκεί.

Η επιλογή πάντως πρέπει να είναι αποκλειστικά δική σας. Σκεφτείτε το ήρεμα και μόνοι σας και ακολουθήστε το ένστικτό σας.
Τίτλος: Απ: ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ;;;;;(Πληροφορική ή Πολυτεχνείο)
Αποστολή από: evry στις 24 Ιούν 2011, 09:14:05 πμ
Βασικά ο καθένας από εμάς λόγω των εμπειριών του και του background που έχει , είναι λογικό να έχει σχηματίσει διαφορετική άποψη σχετικά με διάφορα τμήματα. Παραθέτω το παρακάτω διότι είναι κάτι χειροπιαστό και αντικειμενικό όσον αφορά το συγκεκριμένο τμήμα. Να σημειώσω ότι η αξιολόγηση αυτή είναι από τις πιο αξιόπιστες. Δεν είναι από εκείνες των guardian/times που βγάζουν τα βρετανικά πανεπιστήμια πρώτα με διάφορες αλχημίες.

Σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση (2010) που διενεργείται από το Academic Ranking of World Universities (www.arwu.org (http://www.arwu.org)), το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το μοναδικό, ανεξάρτητα γνωστικού αντικειμένου, Τμήμα Ελληνικού Πανεπιστημίου που κατατάσσεται στα 100 καλύτερα του κόσμου (www.arwu.org/SubjectCS2010.jsp (http://www.arwu.org/SubjectCS2010.jsp)).


Παρατηρήστε ότι το τμήμα του ΕΚΠΑ δεν έχει αξιολογηθεί σε όλους τους τομείς, δηλαδή δεν έχει πάρει πάρει μονάδες από άλλους τομείς όπως (alumni και άλλα) παρά μόνο από ερευνητικές δημοσιεύσεις (αν κατάλαβα καλά). Αυτό σημαίνει ότι αν το τμήμα πέρναγε κάποια αξιολόγηση και στους άλλους τομείς θα ήταν ακόμα πιο ψηλά.

Όσο για το τμήμα της Πάτρας αν δει κανείς το πρόγραμμα σπουδών του θα καταλάβει ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και για να είμαι πιο ακριβής θα έλεγα μάλλον Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ δυνατό. Όμως στην πληροφορική το πρόγραμμα σπουδών του είναι φτωχό και δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με τα άλλα τμήματα ΗΜΜΥ (Αθήνας, Ξάνθης , Θεσσαλονίκης)

Επίσης σχετικά με το τμήμα ΗΜΜΥ του ΕΜΠ (αναφέρω αυτό γιατί έχω μελετήσει αρκετά το πρόγραμμα σπουδών του και έχω συζητήσει για αυτό με πολλούς αποφοίτους του) αν πάρει κάποιος όλα τα μαθήματα πληροφορικής δεν υπολείπεται σχεδόν καθόλου από έναν απόφοιτο πληροφορικής. Απλά θα υποχρεωθεί να πάρει 30 ακόμα μαθήματα σχετικά με ηλεκτρονικά, ηλεκτρολογία, ενέργεια κλπ. Δεν το βρίσκω κακό αλλά είναι πολλά χρόνια και πολλά μαθήματα. Πάντως οι γνώσεις είναι οι ίδιες.
Δηλαδή ένας απόφοιτος πληροφορικής ΑΕΙ του ΕΚΠΑ και ένας απόφοιτος ΕΜΠ (που έχει πάρει τις ροές σχετικές με τους υπολογιστές) όχι μόνο έχουν κάνει τα ίδια αλλά και σε αρκετά πράγματα έχουν κοινό τρόπο σκέψης.
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο φοιτητής στο ΕΚΠΑ έχει περισσότερες επιλογές να εξειδικευτεί με μαθήματα όπως Υπολογιστική Γεωμετρία, Γραφικά 1 και 2, Εξόρυξη Γνώσης, Υπολογιστική Λογική, Συναρτησιακός Προγραμματισμός (άραγε σε πόσα τμήματα πληροφορικής υπάρχει αυτό το μάθημα?) και άλλα

Προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρεξήγησης τα παραπάνω απηχούν προσωπικές εκτιμήσεις , και επειδή είμαι και απόφοιτος του ΕΚΠΑ περιέχουν και ένα ποσοστό υποκειμενικότητας

Επίσης να σημειώσω ότι σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων, τα τμήματα πληροφορικής ΑΕΙ και οι Ηλεκτρολόγοι ΗΜΜΥ με βάσει σχετικά πρόσφατο προεδρικό διάταγμα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα σε έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. (Είμαι κατά 99% σίγουρος αλλά αν κάποιος ξέρει κάτι άλλο ας το σημειώσει).
Απλά ένας ηλεκτρολόγος ΗΜΜΥ μπορεί να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα, δηλαδή έχει και άλλες διεξόδους όπως τηλεπικοινωνίες (σε σχέση με τα απλά τμήμα πληροφορικής, όχι αυτά που είναι και τηλεπικοινωνιών), Ενέργεια (ΔΕΗ, ανανεώσιμες πηγές(φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κλπ), ηλεκτρονικά κ.α.)
Είπαμε, είναι πολυ-σχολή (όπως λέμε πολυ-εργαλείο ;))
Τίτλος: Απ: ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ;;;;;(Πληροφορική ή Πολυτεχνείο)
Αποστολή από: MinasTE στις 26 Ιούν 2011, 01:24:54 μμ
και εγω βρισκομαι σε ενα τετοιο δηλλημα...ειμαι αναμεσα σε Μηχανικων Σαμου και Πληροφορικη Ιωαννινων...θελω να αποκτησω οσο πιο καλες γνωσεις γινεται σε θεμα προγραμματισμου και υπολογιστων (hardware kai softawre).Τι θα μου προτεινατε απο αυτεσ τις δυο και γιατι? Ευχαριστω...