Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Γενικά Παιδαγωγικά, Επιστημονικά και Τεχνικά Θέματα => Διαγωνισμοί => Μήνυμα ξεκίνησε από: evry στις 01 Μάρ 2009, 10:39:16 πμ

Τίτλος: Διαγωνισμός Μαθηματικών Κανγκουρό
Αποστολή από: evry στις 01 Μάρ 2009, 10:39:16 πμ
  Παιδιά ξέρει κανείς τι παίζει με τον διαγωνισμό μαθηματικών κανγκουρώ? Απο ότι διαβάζω είναι ένας διαγωνισμός που τρέχει σε πολλές χωρές.
Όποιος συμμετέχει πρέπει να δώσει ένα συμβολικό ποσό 10 ευρώ. Παίρνει όμως ένα βιβλίο μετά την εξέταση το οποίο στο εμπόριο από ότι φαίνεται κοστίζει περισσότερο.
Τι έγινε τώρα. Βγήκαν 2 ΕΛΜΕ η Δ Ελμε Ανατολικής Αττικής και μια ακόμα και έβγαλαν ένα "ψήφισμα" εναντίον του διαγωνισμού που τον καταγγέλουν για εμπορευματοποίηση της παιδείας κλπ. Αντίστοιχο άρθρο είχε δημοσιευτεί και στον Ριζοσπάστη.

Φυσικά αυτοί που έκαναν την καταγγελία δεν το πολυέψαξαν, να δουν ότι υπεύθυνος του διαγωνισμού είναι ένας διεθνούς φήμης μαθηματικός και ότι τελικά ο διαγωνισμός δεν είναι απάτη αλλά μάλλον καλή προσπάθεια.
Αποτέλεσμα φυσικά ήταν αρκετά δημοσιεύματα αγανακτισμένων μαθηματικών για το "ψήφισμα" της ΕΛΜΕ
Δείτε εδώ
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank28_2_9_933.php#4 (http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank28_2_9_933.php#4)

Για άλλη μια φορά οι συνδικαλιστές τα κατάφεραν. Για αυτό έχει απαξιωθεί έτσι ο συνδικαλισμός στις μέρες μας. Ελπίζω αυτοί που έβγαλαν αυτό το ψήφισμα να μην είναι μαθηματικοί τουλάχιστον.
Τίτλος: Απ: Διαγωνισμός Μαθηματικών Κανγκουρό
Αποστολή από: lykos στις 02 Μάρ 2009, 11:42:23 μμ
Θέλει ψάξιμο...

Αρχίζοντας - λοιπόν - το ψάξιμο, βρήκα (www.mathe-kaenguru.de):
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 1994 απ' τη Γαλλία, αφού δανείστηκαν κάποιοι την ιδέα από έναν παρόμοιο διαγωνισμό στην Αυστραλία (γι' αυτό και "Καγκουρώ").

Στη Γερμανία ο διαγωνισμός διοργανώνεται απ' το πανεπιστήμιο "Humbolt Universitaet" (Βερολίνο).
Ξέρετε όμως, τι παρά ζητάν οι διοργανωτές απ' τα Γερμανάκια? 2 Ευρώ !!!, παρακαλώ!

Εμείς - οι "έξυπνοι"! - το κάναμε μάλλον επιχείρηση ("Θα απονεμηθεί και βεβαίωση"...)
Υποθέτω λοιπόν, πως κάποιοι θα "τα πάρουν"...
Υποθέτω! Γι' αυτό, όποιος μπορεί άς ψάξει.

Βασίλης Λυκοστράτης
Τίτλος: Απ: Διαγωνισμός Μαθηματικών Κανγκουρό
Αποστολή από: gpapargi στις 03 Μάρ 2009, 10:11:03 πμ
Επειδή οι διαγωνισμοί της μαθηματικής εταιρείας απαιτούν γνώσεις εξωσχολικές και ειδική προπόνηση, υπήρξε η ανάγκη ενός διαγωνισμού που ελέγχει τη μαθηματική σκέψη (και το ταλέντο) αλλά δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Αυτό κάνει ο διαγωνισμός καγκουρό και έχει σκοπό να απλώσει τα μαθηματικά στην πιτσιρικαρία… να φέρει κόσμο στα μαθηματικά. Ουσιαστικά μιλάμε για ψυχαγωγικά μαθηματικά, γρίφους λογικής και τέτοια.   

Πίσω από το διαγωνισμό Καγκουρό είναι ο Μιχάλης Λάμπρου καθηγητής του πανεπιστημίου της Κρήτης.

Τον άνθρωπο αυτό τον είχα ακούσει γιατί ήταν επιστημονικός υπεύθυνος του ρωσοαμερικάνικου περιοδικού για μαθητές quantum (του πιο σοβαρού που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα) που έπαψε να κυκλοφορεί. Βασικά δεν ήξερα σχεδόν κανένα μαθηματικό εκτός από τον Λάμπρου.

Είναι άνθρωπος που (εκτός από διακεκριμένος επιστήμονας που είναι) έχει δώσει μεγάλο αγώνα για την εξάπλωση των μαθηματικών σε ΟΛΟΥΣ (ειδικά τις μικρές ηλικίες). Στους κύκλους των μαθητών/καθηγητών που ασχολούνται με τις μαθηματικές ολυμπιάδες είναι διάσημος. Ασχολείται καθαρά από μεράκι και απλώνει τις γνώσεις του όπου μπορεί χωρίς «ύφος» αλλά με απλότητα.

Εδώ είναι η παρουσίαση των βασικών ιδεών του Καγκουρό από τον ίδιο στο forum mathlinks (κορυφαίο παγκοσμίως για τις ολυμπιάδες μαθηματικών)
http://www.mathlinks.ro/viewtopic.php?p=709764#709764

Και στο επόμενο link αναφέρεται στο μαθηματικό διαγωνισμό SEEMOUS για φοιτητές
http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=6&t=639


Θα πρότεινα να μπει κάποιος στα sites
http://www.mathematica.gr/forum/index.php
http://www.mathlinks.ro/index.php?f=515

και να δει λίγο τα μηνύματα του Λάμπρου. Νομίζω θα καταλάβει εύκολα περί τίνος πρόκειται.
 
Τώρα για τους συνδικαλιστές… πάντα είχα κακή άποψη. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ανθρώπους κομματικά ενταγμένους κάπου και μέτριους στο αντικείμενο της δουλειάς  τους.  Συνήθως ενσαρκώνουν την κακή νοοτροπία που χρεώνει ο κόσμος στους δημοσίους υπαλλήλους

Αυτό το συμβάν είναι πολύ χαρακτηριστικό του επιστημονικού και παιδαγωγικού τους επιπέδου. Από το διαγωνισμό καγκουρό δεν κατάλαβαν τίποτα για το μαθηματικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο. Κατάλαβαν το ότι ο Λάμπρου πάει να βγάλει λεφτά.  Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό τους.

Τέλος ρίξτε μια ματιά στη σελίδα
http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=6&t=649
όπου τοποθετούνται οι δραστήριοι μαθηματικοί του forum. Πρόκειται για ανθρώπους που ασχολούνται καθημερινά με τα μαθηματικά και όχι μόνο με τις στενές τους υποχρεώσεις. Ανεβάζω και ένα αρχείο που εκτός από απάντηση περιέχει και λίγα λόγια για το έργο του Λάμπρου (μάλλον αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση).