Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικό Λύκειο => Γ΄ Λυκείου => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ιωάννης Γκίνης στις 13 Δεκ 2007, 05:11:49 μμ

Τίτλος: Δύο ή περισσότερες εντολές σε μία γραμμή.
Αποστολή από: Ιωάννης Γκίνης στις 13 Δεκ 2007, 05:11:49 μμ
Καλησπέρα,

Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο ειδικό σύμβολο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο μαθητής για να γράψει δύο ή περισσότερες εντολές στην ίδια γραμμή, τόσο για την ψευδογλώσσα όσο και για την ΓΛΩΣΣΑ.
Στην εργασία του κ. Κοίλια με τίτλο "ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΜΕ ΨΕΥΔΟΓΛΩΣΣΑ" αναφέρεται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο χαρακτήρας ":"

Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Δύο ή περισσότερες εντολές σε μία γραμμή.
Αποστολή από: bagelis στις 13 Δεκ 2007, 06:49:42 μμ
Σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο δεν υπάρχει κάποιο σύμβολο...
Τίτλος: Απ: Δύο ή περισσότερες εντολές σε μία γραμμή.
Αποστολή από: koniordos στις 14 Δεκ 2007, 03:35:59 μμ
H τοποθέτηση των εντολών ενός αλγορίθμου σε ψευδογλώσσα ή ΓΛΩΣΣΑ τη μία κάτω από την άλλη, όπως και η στοίχιση που χρησιμοποιείται, δεν έχει να κάνει παρά μόνο με την (ευ)αναγνωσιμότητά του. Θα μπορούσε κανείς να γράψει έναν αλγόριθμο σε μία σειρά φροντίζοντας να αφήσει τουλάχιστον ένα κενό μεταξύ των εντολών ωστε να καθίστανται διακριτές.
Βέβαια δε θα πρέπει να προάγονται τέτοιου είδους συγγραφικές προσεγγίσεις, ακριβώς επειδή ο κώδικας γίνεται δυσανάγνωστος.
Η χρήση οποιουδήποτε 'διαχωριστικού' χαρακτήρα πλην του κενού (ή της αλλαγής γραμμής) θεωρώ πως συνιστά συντακτικό λάθος.
Τίτλος: Απ: Δύο ή περισσότερες εντολές σε μία γραμμή.
Αποστολή από: alkisg στις 14 Δεκ 2007, 06:02:40 μμ
Στη ΓΛΩΣΣΑ σίγουρα δεν επιτρέπεται, αφού υπάρχει σχετικό σημείο που λέει ότι οι εντολές γράφονται ανά γραμμή. Μάλιστα, αν μία εντολή συνεχίζει σε πάνω από δύο γραμμές πρέπει (σύμφωνα πάντα με το βιβλίο) να χρησιμοποιηθεί το &.

Στην ψευδογλώσσα επίσης δεν έχει οριστεί σχετικό σύμβολο. Υπάρχει όλη κι όλη μία (πιστεύω εκ παραδρομής) περίπτωση που το βιβλίο έχει τρεις αναθέσεις τιμής σε μία γραμμή, διαχωρισμένες με κενό, την οποία προτείναμε να διορθωθεί.
Τίτλος: Απ: Δύο ή περισσότερες εντολές σε μία γραμμή.
Αποστολή από: Ιωάννης Γκίνης στις 16 Δεκ 2007, 11:06:41 μμ
Στη ΓΛΩΣΣΑ σίγουρα δεν επιτρέπεται, αφού υπάρχει σχετικό σημείο που λέει ότι οι εντολές γράφονται ανά γραμμή...
Ναι αυτό είναι αλήθεια! Σελίδα 157... Λοιπόν, να σας πω τον λόγο για τον οποίο ρωτάω.
Εάν κάποιος μαθητής εκ των υστέρων διαπιστώσει ότι πρέπει να αρχικοποιήσει μια μεταβλητή στην αρχή και το κενό των 2-3 γραμμών, που συμβουλεύω να αφήνουν πριν την αρχή του αλγορίθμου για τέτοιες "δουλειές", έχει καλυφθεί ή ότι πρέπει να παρεμβάλει μια εντολή οπουδήποτε στο πρόγραμμά του είτε αυτό είναι σε ΓΛΩΣΣΑ είτε σε ψευδογλώσσα, τι κάνει;;;

Ευχαριστώ.