Χθες επέλεξα να μην γράψω τίποτα άλλο για το επίμαχο θέμα. Στο
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=2927.msg27738#msg27738 είχα γράψει πολλά. Δεν θα είχε πλέον νόημα. Σήμερα που η θύελλα έχει καταλαγιάσει θα ήθελα να προσθέσω κάποια ακόμα...
Παρασκευά προφανώς δεν θέλουμε να λύνονται όλα με πίνακες... από τους μαθητές.
Και το Δ θέμα λυνόταν χωρίς πίνακες, αλλά δεν είναι δυνατόν να κοπούν βαθμοί από λύση που κάνει χρήση πινάκων εκεί! Όχι επειδή στο μυαλό της επιτροπής το θέμα Δ προοριζόταν για πίνακες, αλλά επειδή θα ήταν παράλογη μια τέτοια απαίτηση...
Το παλιότερο θέμα με τα γραμματόσημα, όπου είχαμε 1500 ευρώ, δεν ωθούσε τους μαθητές στη χρήση πίνακα. Βέβαια, κάποιοι (δεν ξέρω σε τι ποσοστό) το έκαναν με πίνακα. Όντως, πάλι με το σκεπτικό ότι αν βάλουμε ένα άνω όριο τότε... κλπ κλπ
Στο φετινό θέμα τα πράγματα ήταν αλλιώς. Το θέμα ακροβατούσε με τα όρια. Τι ποσοστό λύσεων θα έχουμε άραγε με πίνακα; Πόσοι από τους αριστούχους μαθητές, ακόμα και των συναδέλφων που θεωρούν λάθος τη χρήση πίνακα στο θέμα Γ, χρησιμοποίησαν τελικά πίνακα;
Από την άλλη δεν μπορώ να δεχτώ ότι αν δεν έχουμε από την αρχή ένα άνω όριο καθορισμένο από την εκφώνηση, τότε ποτέ δεν μπορούμε να έχουμε πίνακα. Π.χ.
Παραλλαγή 5Στα πλαίσια ενός ερευνητικού έργου για τη ζωή των μαθητών, καταγράφονται οι πληροφορίες για τα βιβλία που μεταφέρει ένας μαθητής στην σχολική του τσάντα. Να γράψετε αλγόριθμο ο οποίος:
α) Να ζητάει τον συνολικό αριθμό των βιβλίων της τσάντας του μαθητή και για κάθε βιβλίο τον τίτλο του και το βάρος του.
β) Να εμφανίζει τον τίτλο του βιβλίου με το μικρότερο βάρος.
Εδώ πάλι δεν καθορίζεται από την άσκηση το άνω όριο των βιβλίων της τσάντας του μαθητή. Είναι παράλογο και αυθαίρετο να βάλει ένα τέτοιο όριο ο προγραμματιστής, π.χ. 50 βιβλία; Συγγνώμη αλλά επειδή είμαι μηχανικός, έχω μάθει ότι εκτός από την ακαδημαϊκή προσέγγιση, υπάρχει και η πρακτική. Ο κόσμος όλος λειτουργεί με ανοχές. Το π έχει άπειρα δεκαδικά ψηφία, ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται με κανόνα και διαβήτη, αλλά μπορούμε να φτιάχνουμε κυκλικές πλατείες χωρίς να φοβόμαστε ότι θα καταρρεύσει το σύμπαν. Και η Πληροφορική σαν επιστήμη δεν υπάρχει μόνο για τη θεωρία. Βρίσκει εφαρμογή και στην πράξη.
Η παρακάτω παραλλαγή για την οποία δεν θα είχε ενδοιασμούς κανείς, για μένα δεν διαφέρει σε τίποτα από την προηγούμενη.
Παραλλαγή 6Στα πλαίσια ενός ερευνητικού έργου για τη ζωή των μαθητών, καταγράφονται οι πληροφορίες για τα βιβλία που μεταφέρει ένας μαθητής στην σχολική του τσάντα. Να γράψετε αλγόριθμο ο οποίος:
α) Να ζητάει τον συνολικό αριθμό των βιβλίων της τσάντας του μαθητή,
ελέγχοντας ώστε να είναι από 0 έως και 50, και για κάθε βιβλίο τον τίτλο του και το βάρος του.
β) Να εμφανίζει τον τίτλο του βιβλίου με το μικρότερο βάρος.
Ας δούμε τώρα πώς η επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει κομψά τη μη χρήση πίνακα.
Παραλλαγή 7Σε κάποια παραλία, στα πλαίσια ενός ερευνητικού έργου, καταγράφεται για κάθε κόκκο άμμου το βάρος του. Να γράψετε αλγόριθμο ο οποίος:
α) Να ζητάει τον συνολικό αριθμό των κόκκων άμμου και για κάθε κόκκο τον όγκο του και το βάρος του.
β) Να εμφανίζει τον όγκο του κόκκου με το μικρότερο βάρος.
γ) ...
Σημείωση: Επειδή ο αλγόριθμος πρόκειται να υλοποιηθεί ως πρόγραμμα σε υπολογιστή, και επειδή ο αριθμός των κόκκων της άμμου που μπορεί να διαβαστεί ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλος που να μην είναι δυνατή η χρήση στατικών ή ακόμα και δυναμικών δομών δεδομένων, για το λόγο αυτό η χρήση πίνακα τίθεται εκτός προδιαγραφών.
Με κάτι τέτοιο θα ήταν όλοι ευχαριστημένοι...