Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Τεχνική υποστήριξη => Linux => Μήνυμα ξεκίνησε από: anagsteki στις 04 Οκτ 2021, 06:26:08 μμ

Τίτλος: Δεν τρέχει το scratch 2 στους σταθμούς (ubuntu 20.04)
Αποστολή από: anagsteki στις 04 Οκτ 2021, 06:26:08 μμ
Εγκατέστησα την τελευταία έκδοση ubuntu 20.04 στο εργαστήριο και δεν τρέχει το scratch 2 (offline) στους σταθμούς-χρήστες . Δεν βγάζει κανένα μήνυμα. Στον Server τρέχει κανονικά ακόμα και αν συνδεθώ ως χρήστης. Έκανα απεγκατάσταση και νέα εγκατάσταση αλλά δεν διορθώθηκε. Οι άλλες εφαρμογές τρέχουν κανονικά.
Με το ubuntu 18.04 στο ίδιο εργαστήριο δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τίτλος: Απ: Δεν τρέχει το scratch 2 στους σταθμούς (ubuntu 20.04)
Αποστολή από: alkisg στις 04 Οκτ 2021, 07:00:32 μμ
Άνοιξε ένα τερματικό, γράψε scratch2 και δες αν εκεί εμφανίζεται κάποιο μήνυμα λάθους.
Αν ναι, γράψ' το εδώ.
Αν όχι, έλα από το chat να το δούμε live.
Τίτλος: Απ: Δεν τρέχει το scratch 2 στους σταθμούς (ubuntu 20.04)
Αποστολή από: anagsteki στις 05 Οκτ 2021, 08:16:15 μμ
Όταν έδωσα scratch2  στο τερματικό στον server έβγαλε πολλές φορές το παρακάτω μήνυμα:
 (adl:2065): Gtk-WARNING **: 09:16:10.359: Αδυναμία εντοπισμού μηχανής θεμάτων στη διαδρομή_αρθρώματος: "murrine",
Και μία φορά το παρακάτω μήνυμα:
StageWebViewBridge.js Call to JSeditorReady got exception: TypeError: Result of expression 'targetFunction' [undefined] is not an object.

Όταν έδωσα scratch2  στο τερματικό σε σταθμό εργασίας έβγαλε το παρακάτω μήνυμα:
Runtime not found (value too large for defined data type)
Τίτλος: Απ: Δεν τρέχει το scratch 2 στους σταθμούς (ubuntu 20.04)
Αποστολή από: alkisg στις 05 Οκτ 2021, 09:01:48 μμ
Στον server τα μηνύματα είναι "φυσιολογικά", τα βγάζει και σε μένα και τρέχει κανονικά.
Το μήνυμα στους clients είναι σημαντικό αλλά ο γούγκλης δεν φαίνεται να ξέρει κάτι γι' αυτό.
Μάλλον πρέπει να έρθεις από το chat να δούμε αν μπορούμε να βγάλουμε κάτι με debugging.
Τίτλος: Απ: Δεν τρέχει το scratch 2 στους σταθμούς (ubuntu 20.04)
Αποστολή από: alkisg στις 06 Οκτ 2021, 09:32:48 πμ
@anagsteki, έλαβα μια απομακρυσμένη σύνδεση από εσένα αλλά το Internet ήταν τόσο αργό που έβλεπα ένα καρέ το λεπτό (!!!), δεν γινόταν δουλειά.
Από το λίγο που μπόρεσα να δω, έχεις περιβάλλον MATE στον server αλλά περιβάλλον GNOME στους clients (φορτώνουν GNOME αλλά έχουν και MATE, κάτι μπλεγμένο έχει γίνει).

Μια καλή δοκιμή θα ήταν να συνδεθείς με το MATE στους clients για να δεις αν εκεί παίζει, ή καλύτερα ακόμα να βγάλεις τελείως το GNOME.

Αν χρειαστείς chat, είναι στη διεύθυνση https://ts.sch.gr/wiki/IRC.
Τίτλος: Απ: Δεν τρέχει το scratch 2 στους σταθμούς (ubuntu 20.04)
Αποστολή από: alkisg στις 22 Οκτ 2021, 05:57:11 μμ
Κατάφερα να αναπαραγάγω το πρόβλημα: το scratch2 δεν τρέχει σε LTSP clients που έχουν Ubuntu 20.04 και 5.11 kernel. Παραθέτω τρεις εναλλακτικές λύσεις, με προτιμώμενη την πρώτη:

1) Εγκαθιστούμε το scratch 3 και δεν ασχολούμαστε με το scratch 2:
sudo apt install scratux
sudo apt purge --auto-remove scratch2
Περισσότερα για το scratch 3 στο σχετικό θέμα (https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8538.0).

2) Εγκαθιστούμε τον 5.4 kernel, με τον οποίο το scratch 2 τρέχει κανονικά:
sudo apt install linux-generic
sudo ltsp image /

3) Βάζουμε τα παρακάτω στο ltsp.conf, τα οποία κάνουν το scratch 2 να παίξει και με τον kernel 5.11. Νομίζω ότι η βασική αιτία είναι ότι είναι 32bit πρόγραμμα, ενώ στον 5.11 από default έχουν ενεργοποιήσει ένα inode64 option (https://chrisdown.name/2021/07/02/tmpfs-inode-corruption-introducing-inode64.html). Ίσως αντί για τα παρακάτω να παίξει και το inode32 αλλά δεν το παίδεψα περισσότερο.

Κώδικας: Bash
  1. [clients]
  2. POST_INIT_FIX_SCRATCH2="section_fix_scratch2"
  3.  
  4. [fix_scratch2]
  5. mkdir /run/tmpfs
  6. mount -t tmpfs tmpfs /run/tmpfs
  7. for s in /usr/share/fonts/truetype/ubuntu \
  8.     /usr/share/scratch2/adobe-air-sdk/runtimes/air/linux/Adobe\ AIR/Versions/1.0/libCore.so \
  9.     /usr/share/scratch2/www; do
  10.     t="/run/tmpfs/${s##*/}"
  11.     mv "$s" "$t"
  12.     ln -s "$t" "$s"
  13. done
Τίτλος: Απ: Δεν τρέχει το scratch 2 στους σταθμούς (ubuntu 20.04)
Αποστολή από: anagsteki στις 23 Οκτ 2021, 06:51:11 μμ
Δοκίμασα τη λύση 2) προς το παρόν (αλλαγή KERNEL),  λόγω πολλών έτοιμων φύλλων εργασίας στο scratch2. Δούλεψε κανονικά.
Πολλά ευχαριστώ!!!