Αποστολέας Θέμα: Περι Ι.Ε.Κ.  (Αναγνώστηκε 37188 φορές)

poursali

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 920
  • Στέφανος-Κων/νος Πουρσαλίδης
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #75 στις: 28 Σεπ 2011, 11:29:04 πμ »
Ηλία ή όποιος άλλος γνωρίζει, πότε θα ανακοινωθούν οι επιλεγέντες εκπαιδευτές;
κανονικά ήταν για σήμερα, αλλά κάτι ακούγεται ότι περιμένουν τους "διαθέσιμους" καθηγητές από τις Διευθύνσεις και μετά θα προχωρήσουν στην επιλογή.

Ορθόν;
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

iliasthes

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 790
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #76 στις: 28 Σεπ 2011, 12:27:38 μμ »
Ορθότατο. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία μέχρι πότε να περιμένουμε τους αποσπασθέντες, στο ΙΕΚ που εργάζομαι εγώ, σήμερα το μεσημέρι θα επικοινωνήσουμε με τη Δευτεροβάθμια να μάθουμε αν ολοκληρώθηκε η διαδικασία για να καλούμε από αύριο τους επιλεγέντες. Λογικά όλα τα ΙΕΚ αύριο μεθαύριο θα πρέπει να ενημερώσουν τους επιλεγέντες, αφού από τη Δευτέρα ξεκινάνε τα μαθήματα.

poursali

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 920
  • Στέφανος-Κων/νος Πουρσαλίδης
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #77 στις: 28 Σεπ 2011, 03:03:02 μμ »
άκου να δεις τι σκέφτηκα και γελάω μόνος μου με τις ενδεχόμενες συνέπειες.

τι θα γίνει αν ένας από τους διατιθέμενους εκπαιδευτές δηλώσει πχ ασθένεια και χάσει κάποιες ώρες κατάρτισης;
θα μου πεις, θα αναπληρωθούνε... αλλά..... δεν αναπληρώνονται πάντα την ίδια μέρα (πχ οι ώρες της Δευτέρας, μπορεί και να αναπληρωθούνε Τετάρτη)...

και τώρα μια ακόμα καλύτερη απορία... τι θα γίνει αν και την τελευταία διαθέσιμη μέρα ο εκπαιδευτής δεν εμφανιστεί.... επειδή λογικά δεν θα υπογράψει καμία σύμβαση με τα ΙΕΚ, δεν έχει την νομική υποχρέωση να συμπληρώσει 14 βδομάδες κατάρτισης;

ορθόν; καταλαβαίνεις που το πάω φαντάζομαι... μπορούμε να γελάσουμε ελεύθερα μέχρι να αρχίσει ο πονοκέφαλος για διευθυντές κλπ....

ρητορική: γιατί σε αυτή τη φωτισμένη χώρα όλα πρέπει να γίνονται στο πόδι και για κάθε κατάσταση που δεν έχει προβλεφτεί (ενώ θα έπρεπε) καλύπτουμε το κενό με εγκυκλίους και νόμους και έχουμε ζαλιστεί; οεο;
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

iliasthes

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 790
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #78 στις: 28 Σεπ 2011, 04:41:54 μμ »
Αυτόν τον προβληματισμό τον έχουμε. Οι ωρομίσθιοι, δεν θέλαν να χαθεί καμία ώρα, γιατί χάναν τα χρήματα τους. Στα ΙΕΚ προβλέπονται 14 εβδομάδες κατάρτισης. Έτσι ένα δίωρο μάθημα έχει 14 δίωρα. Αν χαθεί ένα μάθημα προβλέπονται στο τέλος του εξαμήνου 2-3 ημέρες αναπλήρωσης, στις οποίες γίνονται όσα μαθήματα έχουν χαθεί (αν αυτό μπορεί να γίνει και πριν έρθει η περίοδος της αναπλήρωσης, τόσο το καλύτερο). Να επισημάνω οτι ώρες χάνονται πολύ πιο εύκολα, όχι λόγω καιρού ή άλλων φαινομένων (απεργίες), αλλά γιατί δεν έχουν προβλεφθεί και οι αργίες στο πρόγραμμα.

Δηλαδή προβλέπονται συνολικά 14 εβδομάδες κατάρτισης, οι ημέρες αναπλήσωσης και μετά εξετάσεις. Αν όμως η μέρα που είναι το μάθημα κάποιοι εκπαιδευτή έχει τις "αργίες" (28η Οκτωβρίου, 17 Νοέμβρη, κάποιες ημέρες πολιούχων κλπ), τότε με το κανονικό πρόγραμμα θα κάνει μόνο τα 12-13 μαθήματα και θα πρέπει να καλύψει σε άλλη μέρα το χαμένο μάθημα. Ένα ακόμα αρνητικό, για μένα είναι το εξής. Στο επόμενο εξάμηνο οι ανάγκες θα είναι διαφορετικές. Μπορεί δηλαδή σε αυτό το εξάμηνο να είχαμε ανάγκη για 6 ώρες διδασκαλίας οικονομικών επιστημών, 12 ώρες χημικών κ.ο.κ για κάθε ειδικότητα. Στο επόμενο εξάμηνο όμως, το πρόγραμμα μπορεί να προβλέπει λιγότερες ή περισσότερες ώρες για κάποιες ειδικότητες. Έτσι συνάδελφοι, οι οποίοι συμπλήρωσαν ώρες σε αυτό το εξάμηνο, από τον Φλεβάρη και μετά μπορεί να βρεθούν πάλι με μειωμένο ωράριο ή αντιθέτως να μην επαρκούν.

Μια παροιμία λέει οτι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και έτσι είναι πραγματικά. Για να βρεθεί κάποιος να λαμβάνει αποφάσεις για  κάποιους φορείς καλό θα είναι να έχει θητεύσει πρώτα σε αυτούς και να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της λειτουργίας τους.

poursali

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 920
  • Στέφανος-Κων/νος Πουρσαλίδης
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #79 στις: 28 Σεπ 2011, 08:49:19 μμ »
επίσης αναρωτιέμαι ακόμα πώς γίνεται σε μια θέση για την οποία προκηρύσσεται διαγωνισμός και θέτονται κάποια κριτήρια, ακόμα και αν δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη μοριοδότηση,  να αλλάζουν έτσι τα δεδομένα από τη μια μέρα στην άλλη... και δεν έχω δει ούτε μια ανακοίνωση από κανέναν... ακόμα μια απορία για δυνατούς λύτες... ο συνάδελφος που θα διατεθεί στα ΙΕΚ για συμπλήρωση του ωραρίου του προστατεύεται από τα συνδικαλιστικά του όργανα; μπορεί να απεργήσει πχ όταν θα υπάρξει τέτοια μέρα;

λεπτομέρειες ρωτάω; ίσως. αλλά έχουν ουσία νομίζω.
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

iliasthes

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 790
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #80 στις: 28 Σεπ 2011, 10:39:37 μμ »
Μα ποιος θα απεργήσει, όταν θα πρέπει να καλύψει το μάθημα κάποια άλλη φορά;  Εντάξει δεν είναι καλό να βλέπεις συναδέλφους με 8 ώρες πχ διδασκαλία και την ίδια στιγμή να υπάρχουν 10 ώρες στην ειδικότητα του στο ΙΕΚ της πόλης του, αλλά όταν ακούω την αλλαγή στον τόνο της φωνής, όσων τηλεφωνούν πότε θα πάρουμε τους εκπαιδευτές και τους λέμε οτι πχ στην ειδικότητα τους θα μας στείλει η δευτεροβάθμια, θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Αποφεύγω να σηκώνω το τηλέφωνο στη δουλειά, γιατί κάποιοι είναι πραγματικά σε απελπιστική κατάσταση. Και μιλάμε για ανθρώπους με διατριβές, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια βασίζονταν στις ωρομισθίες, των ΙΕΚ, των ΤΕΙ και των ΑΕΙ. 4 ώρες σε ένα ΙΕΚ, 4 σε ένα τμήμα ΤΕΙ, άλλες 4 σε κανένα φροντιστήριο, τέλος πάντων μαζεύαν καμιά 20 ώρες την εβδομάδα και βγάζαν σχεδόν κανονικό μισθό. Φέτος κοπήκαν όλα.

poursali

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 920
  • Στέφανος-Κων/νος Πουρσαλίδης
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #81 στις: 28 Σεπ 2011, 11:08:39 μμ »
Εντάξει δεν είναι καλό να βλέπεις συναδέλφους με 8 ώρες πχ διδασκαλία και την ίδια στιγμή να υπάρχουν 10 ώρες στην ειδικότητα του στο ΙΕΚ της πόλης του, αλλά όταν ακούω την αλλαγή στον τόνο της φωνής, όσων τηλεφωνούν πότε θα πάρουμε τους εκπαιδευτές και τους λέμε οτι πχ στην ειδικότητα τους θα μας στείλει η δευτεροβάθμια, θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί.

ορθόν :)
Αλλά διαφωνώ με την προχειρότητα που έγινε. Ακόμα και αν φαινομενικά γλυτώνουν κάποια χρήματα, νομίζω ότι πρέπει κάπου στη ζυγαριά να μπαίνει και το συμφέρον της υπηρεσίας.
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

denispyr

 • Βετεράνος
 • ****
 • Μηνύματα: 71
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #82 στις: 29 Σεπ 2011, 12:06:14 μμ »
.... Να επισημάνω οτι ώρες χάνονται πολύ πιο εύκολα, όχι λόγω καιρού ή άλλων φαινομένων (απεργίες), αλλά γιατί δεν έχουν προβλεφθεί και οι αργίες στο πρόγραμμα.

Δηλαδή προβλέπονται συνολικά 14 εβδομάδες κατάρτισης, οι ημέρες αναπλήσωσης και μετά εξετάσεις. Αν όμως η μέρα που είναι το μάθημα κάποιοι εκπαιδευτή έχει τις "αργίες" (28η Οκτωβρίου, 17 Νοέμβρη, κάποιες ημέρες πολιούχων κλπ), τότε με το κανονικό πρόγραμμα θα κάνει μόνο τα 12-13 μαθήματα και θα πρέπει να καλύψει σε άλλη μέρα το χαμένο μάθημα....
Μικρή διόρθωση: οι αργίες (πχ 28 Οκτωβρίου) λαμβάνονται υπόψη στον προγραμματισμό και αναφέρεται και η ημέρα αναπλήρωσης. Αυτό δεν ισχύει για τους πολιούχους. Η πρακτική, σε δύο ΙΕΚ που συνεργαζόμουν/εργαζόμουν, ήταν ότι (με συμφωνία εκπαιδευτών-καταρτιζόμενων) η αναπλήρωση μπορούσε να γίνει και εμβόλιμα σε κάποια μέρα (πχ με 7ή ή 8η ώρα) ώστε να μην χρειάζεσαι μέρες στο τέλος.
Τη διόρθωση την κάνω απλά και μόνο για το ορθόν του θέματος - δεν αλλάζει σε τίποτα αυτό που λες.
Διονύσης

denispyr

 • Βετεράνος
 • ****
 • Μηνύματα: 71
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #83 στις: 29 Σεπ 2011, 12:14:13 μμ »
επίσης αναρωτιέμαι ... λεπτομέρειες ρωτάω; ίσως. αλλά έχουν ουσία νομίζω.
Παραθέτω απάντηση του iliasthes από παρόμοιο θέμα, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, επισημαίνει τη διαφορά μεταξύ των τυπικών προσόντων και αυτών που θέλει μία εργασία.
... δεν είναι εύκολη υπόθεση η συμπλήρωση ωραρίου σε ΙΕΚ. Αν πχ κάποιος κληθεί να συμπληρώσει 10 ώρες σε ΙΕΚ σε μαθήματα ειδικότητας και όχι απλά χρήση η/υ, σημαίνει οτι θα κάνει 3-4 σε κάποιες ειδικότητες και 5 διαφορετικά μαθήματα, για τα οποία δεν υπάρχει βιβλίο, αλλά θα πρέπει να ετοιμάσει μόνος του σημειώσεις.
Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι η συγγραφή των σημειώσεων και να σημειωσω πως τα μαθήματα είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένα. Μιλάω γενικά και όχι μόνο για τα μαθήματα πληροφορικής. Δηλαδή για παράδειγμα ένας χημικός μπορεί να κληθεί να διδάξει οινολογία, ή ποιοτικό έλεγχο φαρμάκων και ένας συνάδελφος με ειδικότητα τουριστικών επιχειρήσεων μπορεί να διδάξει τεμαχισμό κρεάτων ή σύνθεση μενού. Μαθήματα για τα οποία είναι δύσκολο να βρει υλικό, ή να τα γνωρίζει με επάρκεια αν δεν έχει επαγγελματική εμπειρία. Ίσως για 1-2 μαθήματα για συμπλήρωση 3-4 ωρών να είναι βολικά, αλλά για παραπάνω να επισημάνω οτι θα χρειαστεί αρκετό διάβασμα και προσωπική δουλειά στο σπίτι.
ή αλλιώς "Αν έχεις επαγγελματικό δίπλωμα, μπορείς να πάρεις μέρος σε γκραν-πρι?"   :o
Διονύσης

soron80

 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2011
 • *
 • Μηνύματα: 116
 • Back In Black
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #84 στις: 29 Σεπ 2011, 04:18:00 μμ »
σήμερα επικοινώνησα με το ΙΕΚ και μου είπαν ότι τα μαθήματα ξεκινάνε 10/10 τελικά και πως οι επιλογές θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα..
περιμένουν τα ΠΥΣΔΕ να τοποθετήσουν κόσμο!! :o :o :o :o :o :o


υ.γ. και θα περιμένουν.......
Τσισπαράς Βασίλης
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19

iliasthes

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 790
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #85 στις: 29 Σεπ 2011, 10:54:21 μμ »
Ναι χθες το απόγευμα έγινε αυτή η ενημέρωση. Δεν είναι μόνο το θέμα των εκπαιδευτικών, αλλά και των καταρτιζομένων. Υπάρχει σε αρκετά ΙΕΚ πρόβλημα με τις πληρωμές των διδάκτρων.

Εμείς είχαμε ειδικότητα με περίπου 50 αιτήσεις, παιδιών (οι 20 θα έμεναν έξω από το τμήμα γιατί μέχρι 30 μπορούσαμε να δεχτούμε) και φθάσαμε μέχρι και τον τελευταίο στην κατάταξη για να μαζέψουμε τελικά περίπου 25 οριστικοποιήσεις εγγραφής (πληρωμή). Από τη στιγμή της αρχικής εγγραφής μέχρι την πληρωμή, μεσολάβησε η παραλαβή της έκτακτης ατομικής εισφοράς, η ανακοίνωση της έκτακτης εισφοράς ακινήτων και τα υπόλοιπα μέτρα και αρκετοί κάναν πίσω για οικονομικούς λόγους. Σε άλλα ΙΕΚ έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Εντωμεταξύ εκτός από κάποια δημοσιεύματα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα των κουπονιών κατάρτισης και ακόμα και αν τα πάρουν πίσω τα χρήματα μέσω των κουπονιών μετά από μερικούς μήνες, πολλοί δεν μπορούν να τα δώσουν ούτε προσωρινά. Είδαμε μεγάλη μεταστροφή των ίδιων ατόμων στις 1-9 Σεπτεμβρίου που καταθέταν την αίτηση και αυτής της εβδομάδας που έπρεπε να πληρώσουν.


Για τους εκπαιδευτικούς ίσως είναι καλό για να προλάβουν να ετοιμάσουν σημειώσεις και γενικά υλικό για τα μαθήματα που θα αναλάβουν. Τουλάχιστον σε εμάς, αυτή ήταν η αντίδραση τους. Να πω και κάτι θετικό, έχω διαπιστώσει μεγάλη βελτίωση στις διαδικασίες και την εσωτερική λειτουργία, από τότε που η ευθύνη πέρασε στο ΙΔΕΚΕ. Σίγουρα υπήρξαν προβλήματα στην αρχή, λόγω άγνοιας, αλλά βελτιώνονται ενδιαφέρονταικαι έχουν αυτιά οι άνθρωποι.

Vangelis

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 795
 • Για ακούτε και κανένα μεγαλύτερο!!!
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #86 στις: 29 Σεπ 2011, 11:14:50 μμ »
Ηλία να ρωτήσω κάτι
οι σημειώσεις των εκπαιδευτών δεν κατατίθενται στο ΙΕΚ άρα ένας εκπαιδευτής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις σημειώσεις του προηγούμενου; γιατί θα πρέπει να βγάζει καινούργιες;

poursali

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 920
  • Στέφανος-Κων/νος Πουρσαλίδης
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #87 στις: 30 Σεπ 2011, 08:00:07 πμ »
Το σωστό θα ήταν να βγάλει σημειώσεις ή ακόμα καλύτερα βιβλία το ΙΔΕΚΕ για να είναι κοινή η κατάρτιση σε όλα τα ΙΕΚ.
Από κει και πέρα ο κάθε παλιότερος εκπαιδευτής δεν θέλει ο προσωπικός του κόπος να "χαριστεί" στον επόμενο. Είναι και θέμα πνευματικών δικαιωμάτων προφανώς.
Την πρώτη φορά που δίδαξα σε ΙΕΚ, ζήτησα απλά να δω παλιότερες σημειώσεις, όχι να τις χρησιμοποιήσω. Λόγω απειρίας ήθελα να δω τι έκαναν συνάδελφοι παλιότερα, αλλά δεν μου τις έδειξαν.
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

denispyr

 • Βετεράνος
 • ****
 • Μηνύματα: 71
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #88 στις: 30 Σεπ 2011, 09:12:22 πμ »
.... Να πω και κάτι θετικό, έχω διαπιστώσει μεγάλη βελτίωση στις διαδικασίες και την εσωτερική λειτουργία, από τότε που η ευθύνη πέρασε στο ΙΔΕΚΕ. Σίγουρα υπήρξαν προβλήματα στην αρχή, λόγω άγνοιας, αλλά βελτιώνονται ενδιαφέρονταικαι έχουν αυτιά οι άνθρωποι.
[grinia]και σε λίγο καιρό τα ΙΕΚ θα περάσουν στην περιφέρεια και αυτή η καρδάρα γνώσης θα χυθεί και μία άλλη θα αρχίσει να γεμίζει, πάλι με κόπο των εμπλεκόμενων, με διπλοδουλειές λόγω άγνοιας, με, με, με. Καταφέρνουμε να μη χαιρόμαστε με τα καλά γιατί βλέπουμε την ανοησία να στρίβει τη γωνία. [/grinia]
Διονύσης

iliasthes

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 790
Απ: Περι Ι.Ε.Κ.
« Απάντηση #89 στις: 30 Σεπ 2011, 10:34:47 πμ »
Βαγγέλη αυτό που αναφέρεις θεωρητικά ισχύει στην πράξη όμως σε κάποια ΙΕΚ γίνεται , ενώ σε κάποια άλλα όχι. Στο ΙΕΚ Καβάλας που βρίσκομαι, όντως ίσχυε αυτό για πολλά χρόνια και υπήρχε μια πολύ καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη και από τις σημειώσεις των εκπαιδευτών και από βιβλία του εμπορίου. Το κτίριο του ΙΕΚ ήταν πολύ καλό και είχε τις υποδομές να υποστηρίξει τη βιβλιοθήκη και τη δημιουργία καβάντζας σε διδακτικό υλικό (για να μην ξεχνόμαστε)  ;D. Δυστυχώς το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο και εγκαταλείφθηκε. Τώρα φιλοξενούμαστε σε ένα μικρό γραφείο στο συγκρότημα των επαγγελματικών σχολείων, όπου είναι αδύνατο κάτι τέτοιο. Ακόμα και διοικητικά έγγραφα δεν τα κρατάμε πολύ καιρό και τα μετακομίζουμε κατά περιόδους στο παλιό κτίριο, το οποίο όμως κατακλύζεται από σκόνη, έντομα και πιθανώς και τρωκτικά. Πολλά ΙΕΚ εξ' αρχής είχαν πρόβλημα υποδομών και χώρων και από πέρισυ εμφανίστηκε πρόβλημα ακόμα και για αναλώσιμα. Μεγάλο ρόλο παίζιε και το γεγονός οτι κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό των αποσπασμένων είναι διαφορετικοί συνάδελφοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει άγνοια ακόμα και για τα στοιχειώδη της λειτουργίας. Πέρισυ εγώ μάθαινα, φέτος είμαι αποτελεσματικός, προλαμβάνω και δεν θεραπεύω τα προβλήματα και είμαι  σε θέση να κάνω και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας.

Επίσης τουλάχιστον εδώ οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν φέτος, είχαν λειτουργήσει πριν αρκετά χρόνια ξανά, γενικά οι ειδικότητες ανακυκλώνονται. Δεν μπορεί σε μια επαρχιακή πόλη κάθε χρόνο να αποφοιτούν 20 επαγγελματίες σε έναν κλάδο. Σε 5 χρόνια θα υπάρξει υπερεπαγγελματισμός.

Υ.Γ: Φροντίσαμε και τελειώσαμε όλες τις δουλειές για την έναρξη του εξαμήνου πριν έρθει η εγκύκλιος της παράτασης και τώρα δεν έχουμε τι να κάνουμε και περνάω την ώρα μου στα φόρουμ. Ενώ αν ήμασταν οι κλασσικοί αναλβητικοί Έλληνες δεν θα είχαμε τέτοιο πρόβλημα  ;D