Εσωτερική αναβάθμιση από Linux Mint 21.3 σε 22.0 (micro How-To)

Ξεκίνησε από mandarinos, 30 Οκτ 2024, 09:57:40 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

(Προσοχή! ΜΗΝ ξεκινήσετε οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία, αν πρώτα δεν το διαβάσετε ολόκληρο.)

---------------------

Γιά όσους-ες έχετε Linux Mint στον server του σχολικού εργαστηρίου (σε LTSP client / server LAN, εννοείται) :

Γιά αναβάθμιση από 21.3 σε 22.0 (την πιό πρόσφατη σταθερή έκδοση), έχουμε δύο τρόπους:
- Είτε σβήνουμε τα πάντα και ξεκινάμε εγκατάσταση από την αρχή.
- Είτε κάνουμε εσωτερική αναβάθμιση.

Τον πρώτο τρόπο δεν χρειάζεται να σας τον εξηγήσω. Ο δεύτερος γίνεται με μιά σειρά απλών εντολών, τις εξής: (αναφορά από εδώ)

  • (sudo) apt update
  • (sudo) apt install mintupgrade
  • sudo mintupgrade (εδώ ακριβώς ξεκινάει η αναβάθμιση)
  • (sudo) apt remove mintupgrade
  • sudo apt autoremove (δεν αναφέρεται στην ιστοσελίδα αναφοράς, αλλά την εντολή αυτή τη ζητάνε τα ενδιάμεσα μηνύματα)
  • sudo reboot (ή σκέτο reboot από το μενού)

---------------------

Όμως, και οι δύο τρόποι έχουν σοβαρά μειονεκτήματα.

- Η "καθαρή" επανεγκατάσταση απαιτεί επίσης επανεγκατάσταση: (α) των προγραμμάτων που είχαμε πρίν, (β) των χρηστών. Ναι, ωραία, μπορούμε να μεταφέρουμε τους χρήστες μ' ένα αρχείο csv, αλλά τί γίνεται αν στα directories τους έχουν υλικό, πχ ασκήσεις; Θα ψάχνουμε σε 250-300 μαθητές και εκπαιδευτικούς ένα-ένα τα directories, να κάνουμε copy-paste σε usb flash memory; Σαφώς όχι. (*)
Επίσης απαιτεί ξανά ρυθμίσεις. (Πχ να ξαναβάλουμε τα school scripts να ρυθμίσουν το LAN.)

- Η εσωτερική αναβάθμιση, τώρα, απαιτεί: (α) πάρα πολύ χρόνο (**), (β) να κάθεσαι μπάστακας πάνω από το πληκτρολόγιο, ώστε να πατάς τα εκάστοτε "κουμπιά" στο αναδυόμενο παράθυρο, γιά να συνεχίσει.
Συνεπώς, είτε θα γίνει τμηματικά, σε στύλ: τη βάζουμε μπρός και ερχόμαστε την άλλη μέρα, να δούμε πού έφτασε και να πατήσουμε "οκ" γιά συνέχεια (ναι, αλλά ο server μάλλον δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί το μάθημα καθ' όλη τη διάρκεια της αναβάθμισης - παρεκτός αν κάνουμε μάθημα, καταφεύγοντας στους τοπικούς δίσκους), είτε θα γίνει σε ώρες και ημέρες αργίας / όχι μαθημάτων (πχ ημέρα σχολικού περιπάτου - καθόμαστε στο εργαστήριο και αναβαθμίζουμε).

Οπότε, αποφασίζετε και πράττετε αναλόγως.

---------------------

(*) Δεν ξέρω τί γίνεται στην περίπτωση, που έχουμε το /home σε ξεχωριστό δίσκο, κάνουμε "καθαρή" αναβάθμιση, και τέλος ξαναρίξουμε τους χρήστες με csv. Υποθέτω ότι μάλλον θα διασωθούν τα περιεχόμενα των directories των χρηστών. (Εννοώ ότι θα πάει να φτιάξει directory ανά χρήστη, θα δεί ότι υπάρχει, και δεν θα προχωρήσει σε rm -rf του υπάρχοντος. Κάτι τέτοιο.)
Δεν ρίσκαρα να το δοκιμάσω, αλλά αν το ξέρει κάποιος, ας μας διαφωτίσει.

Ίσως να είναι μιά κάποια λύση το κατσαβίδιασμα: η αποσύνδεση του δίσκου με το /home και η επανασύνδεσή του μετά την εγκατάσταση. Οπότε, μετά: sudo cp *.* από directory σε αντίστοιχο directory, σβήσιμο του /home στον ξεχωριστό δίκο, και μεταφορά του καινούργιου (γεμάτου, πλέον, με υλικό) /home ξανά στον ξεχωριστό δίσκο.

Επίσης, δεν γνωρίζω τί γίνεται στη νέα έκδοση του Mint, με την εκνευριστική του συνήθεια (πολύ ενοχλητικό bug!) να δείχνει στο δικό του user utility μονάχα τους πρώτους 64 χρήστες, αν τους φτιάξουμε όλους "απ' έξω" με τη βοήθεια της Διαχείρισης ΣΕΠΕΗΥ των school scripts. (Έτσι κι αλλοιώς τους παραπανίσιους τους λαμβάνει οπωσδήποτε υπ' όψιν του, διότι δεν δημιουργούνται, βέβαια, με κάποιον μαγικό εξωτικό τρόπο, αλλά δημιουργούνται μέσα στο ΛΣ με χρήση της εντολής useradd στο παρασκήνιο. Μόνο που δεν τους δείχνει στη δική του διαχείριση χρηστών.)

(**) Όταν λέμε "πάρα πολύ χρόνο", εννοοούμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ χρόνο!
Έκανα την εσωτερική αναβάθμιση σε "δοκιμαστικό" μηχάνημα 15ετίας περίπου (με core 2 στα 2.33 MHz / 8 GBytes RAM DDR2 / ssd), και μου πήρε πάνω από 2.5 (δυόμιση) ώρες!!!
Επίσης, έχει ένα εκνευριστικό χαρακτηριστικό, που προσθέτει πολύ στη βραδύτητα: πρώτα ελέγχει αν έχεις backup με το Timeshift (κι αν το backup έχει ελαττώματα). Συμβουλεύω να σβήσετε όλα τα παλιά backups, και να κάνετε ένα αμέσως πριν αρχίσετε την εγκατάσταση, διότι φοβάμαι πως θα τα πάρει όλα σβάρνα, αν βρεί και παλιότερα. Σκεφθήτε, δέ, τί έχει να γίνει από βραδύτητα με έλεγχο σε backup, που τυχόν έχετε σε hdd!... (Όπως έχω στον server του σχολείου μου.)

Ίσως μιά λύση να είναι η αγορά ενός nvme 2 TBytes (έχουν πέσει πολύ οι τιμές) και χρήση Clonezilla / μεταφορά των πάντων επάνω του. (Και του /home με τους μαθητές-χρήστες.) Αλλά, πάλι, δεν ξέρω αν αυτός από διαστάσεις χωράει στη βάση γιά nvme που έχει ο server. Ελέγξτε πρώτα! (Ο ήδη υπάρχων έχει και μιά ψύκτρα από πάνω του. Ίσως χρειάζεται κι αυτή αλλαγή με μεγαλύτερη.)

---------------------

Υγ: Ψιλοδυσάρεστη έκπληξη (μετά την εσωτερική αναβάθμιση) υπήρξε η εξαφάνιση της σημαίας με τη γλώσσα πληκτρολογίου. Διορθώνεται εύκολα, αν πάτε και σβήσετε την πρόσθετη διάταξη "Greek", και την ξαναβάλετε. Μην ξεχάσετε μετά να ξαναρρυθμίσετε και τον τρόπο αλλαγής διάταξης με πληκτρολόγηση.

mandarinos

#1
Γιά τους/τις συναδέλφους, που στον server έχουν Linux Mint: επιτέλους, καλά νέα!

Κατάλαβαν το λάθος, που είχε το προηγούμενο πρόγραμμα γιά την εσωτερική αναβάθμιση του Mint από 21.3 σε 22.0, και το διόρθωσαν. Τώρα, πιστοποιεί απλά ότι έχεις πάρει backup με το Timeshift· δεν ψάχνει μέσα όλο το backup, να δεί τί περιέχει. (Και να καθυστερεί σε εξοργιστικό βαθμό.)

Λοιπόν, η εσωτερική αναβάθμιση έχει ως εξής:



(α) Mint από 21.3 σε 22.0

Οι αναβαθμίσεις σε έκδοση με αλλαγμένο αριθμό πρό της τελείας, αργούν. Έτσι, να περιμένετε διάρκεια περίπου δύο ώρες σύν, ή πλήν (μάλλον σύν).

Κάνουμε τα εξής:

- Απενεργοποιούμε τον screen saver. (Οκ, προαιρετικώς.)

- Παίρνουμε ένα backup με το Timeshift, και σβήνουμε τα προηγούμενα.

- Στο πρόγραμμα "Διαχείριση Ενημερώσεων" και στον υποπίνακα με τα repositories, απενεργοποιούμε τα εξής:
  •         Spotify (δεν εγκαθίσταται υποχρεωτικά, απλά το είχαν ζητήσει κάποιοι μαθητές μου)
  •         Επόπτη
  •         Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ
διότι θα σταματήσουν την αναβάθμιση.
Τα δύο τελευταία μπορούμε να τα ξετσεκάρουμε όχι απαραίτητα προκαταβολικώς, αλλά και όταν δούμε το σχετικό μήνυμα στην οθόνη μας, όσο προχωράει η αναβάθμιση. Δεν τρέχει τίποτε, διότι μετά θα προχωρήσει ξανά. Αλλα το Spotify την σταματάει εντελώς, διότι το repository του είναι unsigned. Συνεπώς, δεν αρκεί η απενεργοποίηση, αλλά πρέπει να το πετάξουμε έξω, με την εντολή:

        sudo rm /etc/apt/sources.list.d/spotify.list

(Εννοείται, πως αν το θέλουμε αργότερα, το επανεγκαθιστούμε.)

- Δίνουμε εντολές (ίσως και με sudo) :

         apt update
         apt install mintupgrade
         sudo mintupgrade

- Ακολουθούμε οδηγίες.

- Όταν όλα τελειώσουν, sudo apt autoremove και reboot.



Σημειώσεις:

- Θ' ακολουθήσει κανένα μισάωρο και πλέον (με ταχύτητα download 3.5 Mbps) με κατεβάσματα αρχείων metadata / Cinnamon / κλπ. Να έχετε υπομονή!

- Τον Επόπτη και τη Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ τα γυρίζει (όπως γράφει το σχετικό μήνυμα) στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, διότι αυτές που είχα δεν τις υποστηρίζει το Ubuntu Noble (Numbat - 24.04.2), όπως λέει. Γιά την ιστορία, πάντως, αυτές που έχω τώρα στον server (μετά το -υποτίθεται- downgrade) είναι:
  • Επόπτης, v. 23.08-1
  • Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ, v. 22.04-1~202309051919~ubuntu22.04.1

Σας πληροφορώ, όμως, ότι (downgrade-ξεdowngrade ) δουλεύουν άψογα.

- Μετά την αναβάθμιση, δεν θα βρήτε το σημαιάκι με τις γλώσσες πληκτρολογίου, ούτε θα μπορέσετε να γράφετε Ελληνικά. Επανεγκαταστήστε τα Ελληνικά στο πληκτρολόγιο, αλλά προσέξτε: δεν θα τα βρήτε ούτε ως "Hellenic", ούτε ως "Greek", αλλά (πιό κάτω από τις γλώσσες με τα Αγγλικά ονόματα στον κατάλογο) ως "Ελληνικά" (σε 4 παραλλαγές).

- Εάν είχατε εγκατεστημένη τη Gambas3, θα τη γυρίσει στην έκδοση 3.19.0 (ενώ την είχα στην 3.19.5). Κανένα πρόβλημα, κάνουμε επανεγκατάσταση. (Κάποια στιγμή μου την έβγαλε η Διαχείριση Ενημερώσεων ανάμεσα στις υπάρχουσες νέες εκδόσεις / αναβαθμίσεις, αλλά την είχα ήδη επανεγκαταστήσει.)

- Επίσης, αφαιρεί διάφορα προγράμματα και "engines" από κάτω, όπως πχ το Pulse Audio. (Όπως υπάρχουν "engines" και "substrate layers" στη διαχείριση δικτύου, οθόνης, κλπ, έτσι υπάρχουν -πλεόν της μίας- και στον ήχο - και μάλιστα, αλληλαποκλειόμενες. Εάν πειραματίζεστε με προχωρημένη επεξεργασία ήχου στο Linux, θα το ξέρετε ήδη.)



(β) Mint από 22.0 σε 22.1

Πάμε στη "Διαχείριση Ενημερώσεων", κι ανοίγουμε το δεύτερο μενού από αριστερά. Κάτω-κάτω, έχει επιλογή "αναβάθμιση σε έκδοση 22.1 Xia". Την πατάμε, περιμένουμε κανένα πεντάλεπτο, και τέλος!

Sudo apt autoremove, αφαίρεση πυρήνων (προαιρετικώς), rebοot.

mandarinos

Παράλειψή μου: τα Ελληνικά εμφανίζονται ως "Ελληνικά", αν έχεις επιλέξει το Ελληνικό περιβάλλον στον χρήστη σου. Αλλοιώς (στο αγγλόφωνο περιβάλλον), "Greek" - όπως πάντα.