Λοιπόν θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για τη βαθμολόγηση. Τα θέματα διορθώνονται πάρα πολύ δύσκολα. Το ένα πακέτο μου πήρε 5 ώρες, χαζολογούσα φυσικά και λίγο αλλά θέλει πολύ προσοχή γιατί δεν είναι μόνο τα τετραγωνάκια που συμπληρώνουμε αλλά και τα θέματα δεν είναι τόσο απλά στην διόρθωση.
Μια και κανείς δεν απάντησε σχετικά με την εικόνα της βαθμολόγησης θα πω μερικά πράγματα μήπως και δώσω μια εικόνα.
Θέμα Α
Στο Α1 πολλοί έχουν κάνει λάθος τη συνθήκη με τα Ν, ν, ο, Ο κλπ. Από ότι φαίνεται η εκφώνηση μπέρδεψε
Το Α2 το έχουν κάνει σχεδόν όλοι σωστά
Το Α3 επίσης σχεδόν όλοι σωστά (πιθανόν και με αντιγραφή)
Το Α4 είναι μάλλον πανωλεθρία, τουλάχιστον από ότι είδα οι σκεπτόμενοι μαθητές που δεν το θυμούνται κάνουν ένα σχήμα στο πρόχειρο και από εκεί το βρίσκουν
πιο συνηθισμένο λάθος το col[j] <-- col[j] + table[j, i] .
To A5 θα έλεγα έτσι και έτσι
Στο θέμα Β τώρα που ήταν πολύ εύκολο δεν τίθεται θέμα το έχουν κάνει όλοι. Αυτό ήταν και το ευκολότερο θέμα του διαγωνίσματος
Στο θέμα Γ δεν υπάρχει πρόβλημα. Η τεράστια πλειοψηφία των μαθητών το έχει κάνει με πίνακες. Υπάρχουν φυσικά και οι "πονηροί" που το ξεκίνησαν χωρίς πίνακες αλλά όταν έφτασαν στο Γ5 το γύρισαν σε πίνακες.
Μέχρι στιγμής σε σύνολο 50 γραπτών έχουν λύσει χωρίς πίνακες το θέμα Γ5 3 μαθητές, δηλαδή ποσοστό 6%. Με πίνακες φυσικά πολλοί περισσότεροι.
Το θέμα 4 είναι αυτό στο οποίο θα δούμε πολλές διαφορετικές λύσεις, αλλά γενικά οι περισσότεροι δεν συνάντησαν μεγάλη δυσκολία εκτός από το Δ4.
Αναφέρω κάποιες από τις λύσεις
1) Ταξινόμηση των πινάκων με βάση το χρόνο και εμφάνιση των 3 πρώτων
Ταξινόμηση στη συνέχεια κατά κατηγορία. Μετά σάρωση του πίνακα και εμφάνιση των 3 πρωτων κάθε κατηγορίας (σπάνια λύση)
2) Καταχώρηση σε 3 ζεύγη πινάκων (μέγεθος το πολύ 35) των δεδομένων των 3 κατηγοριών και στη συνέχεια 3 ταξινομήσεις (!!!) και μετά εμφάνιση των 3 πρώτων κάθε κατηγορίας. Εδώ πολύ προσοχή αν αυξάνουν σωστά τους δείκτες όταν πετάνε τα στοιχεία στους πίνακες, αυτό είναι και το πιο συνηθισμένο λάθος.
3) Ταξινόμηση πρώτα κατά χρόνο. Στη συνέχεια εμφάνιση των πρώτων (αυτή είναι και η συνηθισμένη λύση)
Μετά σαρώνουμε τον πίνακα και απλά εμφανίζουμε τα πρώτα στοιχεία της πρώτης κατηγορίας (αφού είναι ταξινομημένα και μεταξύ τους)
Τώρα σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα Γ και με το αν θα κόψουμε ή όχι. Από ότι ξέρω όλοι έχουν συμφωνήσει να αφαιρούν το πολύ μια (εξαιρετικά σπάνια 2) μονάδα. Από την άλλη όταν βλέπεις μια καλή σκέψη μπορείς και να μην αφαιρέσεις. Έτσι βαθμολογείς την αλγοριθμική σκέψη.Για παράδειγμα ένα παιδί είχε κάνει το εξής : Ταξινόμηση από την αρχή και στη συνέχεια που ήθελε το ελάχιστο απλά εμφάνιζε το τελευταίο στοιχείο. Το θεωρώ έξυπνο και ότι δείχνει ότι το παιδί καταλαβαίνει πραγματικά τι κάνει.
Αυτα τα ολίγα, ελπίζω να βοήθησα
Σημείωση: Ο ένας από τους τρεις που έδωσε σωστή λύση χωρίς πίνακες στο Γ5 έγραφε αλγόριθμο σε ελεύθερο κείμενο!!!!!
Η αίσθησή μου έχοντας μιλήσει με πολλούς συναδέλφους είναι πως αν κάποιος έχει κάνει όλα τα θέματα τέλεια και ο τρόπος γραφής του δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τι κάνει, δύσκολα θα του κοπούν μονάδες.
edit: Επειδή η λέξη "πονηροί" μπορεί να παρερμηνευτεί να διευκρινίσω ότι το εννοούσα με την καλή έννοια, ότι δηλαδή οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι το Γ5 είναι δύσκολο και ότι δεν μπορούν να το λύσουν χωρίς πίνακα, και είχαν την ψυχραιμία σε μια τόσο κρίσιμη εξέταση να γυρίσουν πίσω και να τα κάνουν όλα με πίνακες, αυτό είναι υπέρ τους και όχι κατά.