Ο ρόλος των καθηγητών πληροφορικής

Ξεκίνησε από za√‘ag, 13 Ιουν 2009, 01:17:35 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

za√‘ag

:)  Αρχικά να χαιρετίσω το Forum  :)

Σχετικά με το e-school τώρα...

Είμαι για 4η χρονιά σε διάθεση ΠΥΣΔΕ !! (ποιος ξέρει ακόμα για πόσες)

Στο σχολείο που είμαι για τα 2 τελ. χρόνια (Γυμνάσιο) δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με μηχανογράφηση αφού η υποδ/ντρια τα καταφέρνει. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί το σχολείο είναι του Μεταλληνού ... από τις παλιές εκδόσεις σε DOS και τα τελ. χρόνια σε windows. Επικοινωνώντας με τον συνεργάτη του Μεταλληνού, μου είπε ότι ούτε ο ίδιος έχει ασχοληθεί με το e-school ούτε ξέρει περισσότερες λεπτομέρειες για τη "μετάπτωση"  παρά μόνο ότι με το excel μπορώ να κάνω εξαγωγή κάποιων δεδομένων. Τώρα πόσα άλλα χρειάζεται το e-school δεν ξέρω. Το e-school κατάφερα να το εγκαταστήσω μετά από αρκετές ώρες και να σημειώσω ότι αργεί να "φορτωθεί" χωρίς δεδομένα που είναι τώρα...
Από την άλλη ο Δ/ντής είναι σε μικροπανικό με τις ημερομηνίες που στέλνει το e-school και δεν ξέρει τι να κάνει. Εγώ του δήλωσα ότι δεν αναλαμβάνω το ρίσκο να κάνω μετάπτωση δεδομένων στο νέο πρόγραμμα αφενός γιατί δεν θα ασχοληθώ με το e-school αφού δεν με υποχρεώνει καμιά εγκύκλιος επίσημα από το ΥΠΕΠΘ, αφεταίρου δεν έχουμε βγάλει ακόμα αποτελέσματα, και επίσης δεν είναι δεδομένη η τοποθέτησή μου στο ίδιο σχολείο την επόμενη χρονιά.
Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της ΠΕΚΑΠ είδα αναφορά για το e-school και κοινοποίησαν στην ΟΛΜΕ τον προβληματισμό τους.

(ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Πράξη 7η/2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 20/05/2009.....

...
5.    Για το θέμα του νέου πληροφοριακού συστήματος «e-school» που εγκαθίσταται φέτος υποχρεωτικά στα Γυμνάσια και από το επόμενο έτος στα Λύκεια, εκφράστηκε η θετική γνώμη του Δ.Σ. για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά του στη διοίκηση του σχολείου, αλλά διατυπώθηκαν σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τη διαχείρισή του σε κάθε σχολείο και αποφασίστηκε να επαναδιατυπώσουμε την θέση της Π.Ε.ΚΑ.Π. για την μηχανογράφηση των σχολείων και να ζητήσουμε να πάρει θέση και η ΟΛΜΕ για το θέμα. ... )

Θα έλεγα ότι η αντιμετώπιση γίνεται αργά και χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση δεδομένου ότι αυτά είναι από τον ΜΑΪΟ ... και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται καμιά σοβαρή θέση.

Έχω λοιπόν την εντύπωση ότι θα "φορτωθούμε ΚΑΙ αυτό το πακέτο" χωρίς καμιά αντίδραση (ό,τι κάνουμε κάθε φορά με νέες "αρμοδιότητες"  >:( ) μόνο και μόνο για να "αναβαθμίσουμε" τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας στην εκπαίδευση !!! Αναφέρω για παράδειγμα:
"ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ",
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 0 ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ,
E-MAIL ΣΧΟΛΕΙΟΥ,
ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΗ,
SURVEY ΚΛΠ,
ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ 4-ΜΗΝΗΣ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ !!!!!!!
....
Κ Α Ι   Ο, Τ Ι   Α Λ Λ Ο   ΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ (  ::)  ) ΚΑΘΕ "ΑΡΜΟΔΙΟΥ" ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΙΣΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ... ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ !!!

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ...
ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΙ ΚΑΙ ... ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΟΥ (15 χρόνια)  :-[
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

Laertis

#1
Συνάδελφοι παρότι είμαι σε Γενικό Λύκειο αντιλαμβάνομαι την αγωνία όλων και συμμετέχω σε αυτήν γιατί μας έρχεται κι εμάς τη νέα χρονιά η υποχρεωτική εφαρμογή e-school.
Έχω προετοιμάσει ήδη το έδαφος για την νέα χρονιά μιλώντας με το διευθυντή για όλες αυτές τις δουλειές που αναλαμβάνουμε στα σχολεία και ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μια καθαρή Γραμματειακή εργασία στην οποία δεν είμαι υποχρεωμένος να συμμετάσχω. Το καλό είναι ότι υπάρχει ένα επίπεδο συνεννόησης με το διευθυντή μου ...
Σε περίπτωση όμως που δημιουργηθούν "προβλήματα" συνεννόησης θα επικαλεστώ την ιδιότητα του Υπεύθυνου ΣΕΠΕΗΥ η οποία ρητά αναφέρει την απαλλαγή απο όλες τις εξωδιδακτικές εργασίες πλην εφημεριών (την οποία μέχρι στιγμής δεν έχω επικαλεστεί ποτέ).

Βρήκαν έναν γάιδαρο και τα φορτώνουν όλα πάνω του, αλλά κάποια στιγμή ο γάιδαρος θα σκάσει. Και η στιγμή αυτή είναι πολυ κοντά .... >:(
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

Καρκαμάνης Γεώργιος

#2
Συνάδερφοι καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά το πρόβλημα όλων, καθώς και ο ομιλών ανήκει σε αυτούς που έχουν ασχοληθεί με το e-school του σχολείου τους. Είναι κάτι νέο και σίγουρα θα έχει αρκετή δουλειά για όποιον το αναλάβει. Διαβάζω πολλές διαμαρτυρίες σχετικά με αν θα το αναλάβει ένας πληροφορικός ή κάποιος άλλος και θέλω να αναφέρω τις παρατηρήσεις μου για το θέμα:

1. Παλαιότερα είχε ακουστεί (αν θυμάμαι από την ΠΕΚΑΠ) μια πρόταση για δημιουργία τμήματος μηχανογράφησης σε κάθε σχολείο. Πιστεύω πως είναι καιρός να αναζωπυρωθεί ξανά το θέμα αυτό. Θεωρώ πως μια καλή λύση είναι να πλαισιωθεί το τμήμα αυτό από συναδέρφους  πληροφορικούς για να βολευτούν και πολλοί που δεν έχουν και ωράριο.

2. Δεν είναι κακό να κάνουμε περισσότερες δουλείες από άλλους συναδέρφους σε ένα σχολείο αρκεί αυτό να έχει ανταπόκριση από την διεύθυνση του σχολείου π.χ να πάρεις μια άδεια κάποιες ώρες ή να λείπεις μια ημέρα χωρίς να χρεωθεί άδεια.

3. Ερώτηση προς όλους τους συναδέρφους. Εμείς που δεν συμπληρώνουμε πλήρες ωράριο και είμαστε με 8 ή 10 ή 12 ή 14 ώρες τι προτιμάμε;
                α) να συμπληρώνουμε στα δημοτικά;
                β) να συμπληρώνουμε το ώραριο με περιβαλλοντική ή ΣΕΠ ή 
                    κυκλοφοριακή αγωγή ή κάποιο άλλο πρόγραμμα;
                γ) να συμπληρώνουμε με το eschool;

4. Να κάνω και τον συνήγορο του διαβόλου. Είμαστε 7000 καθηγητές πληροφορικής στην Β'θμια εκπαίδευση, όσους έχει και ο κλάδος των φυσικών/χημικών/γεωλόγων κτλ. Οι φυσικοί, χημικοί κτλ σε κάθε σχολείο είναι 4 ή 5 συνάδερφοι καθηγητές ενώ εμείς είμαστε κατά μέσο όρο ένας ή το πολύ δύο.
Οι υπόλοιποι πού βρίσκονται ;

Μήπως λοιπόν σκάβουμε πάλι τον λάκκο μόνοι μας;
Μήπως δεν είναι τραγικά τα πράγματα και πρέπει να κρατήσουμε το eschool καθώς είναι ένας δρόμος για να δημιουργηθούν ορισμένες ώρες απασχόλησης και να κρατηθούμε στην εκπαίδευση; Σίγουρα δεν είναι ώρες διδασκαλίας αλλά κάτι είναι και αυτό.

Circle

#3
Συνάδελφε, καταλαβαίνω τι λες. Εγώ που διαμαρτύρομαι και δεν θέλω να αναλάβω κ ούτε καν να δω το e-school δεν είμαι απο τις περιπτώσεις χωρίς ωράριο. Και δεν ξέρω αν κάποιος απ΄όλους όσοι είναι εδώ ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Έχω πλήρες ωράριο, είμαι υπεύθυνη ΣΕΠΕΗΥ κ παρόλο που απαλάσσομαι από κάθε εξωδιδακτική απασχόληση έχω τα εξής:
1. ΙΚΑ σχολείου
2. ΙΚΑ σχολικής επιτροπής
3. βάση survey
4. e-taxis των εκπαιδευτικών
5. δηλώσεις προμηθευτών (FMY)
6. υπερωρίες

και πριν λίγα χρόνια είχα και e-mail και βαθμολογίες  με όλη τη διαχείριση τους και πρωτόκολλο αρχειοθέτηση και τη βάση του ΚΕΕ και ότι άλλες βάσεις κτλ έχουμε συμπληρώσει και διεκπαιρέωση όλων των εγγράφων ηλεκτρονικά. Με το κανονικό μου ωράριο πάντα! Δεν ξέρω μήπως ξέχασα κάτι!  ;D Μέχρι τώρα βεβαίως δεν έχω αναφέρει τίποτα από τα του σχολικού εργαστηρίου τα οποία έκανα και κάνω.


Οι παραπάνω δουλειές ήταν αυτονόητο να γίνουν κ μάλιστα χωρίς να αναφέρονται στο πρακτικό ανάθεσης εργασιών. Οπότε κάποιοι κάνουν κ τα σχόλια ότι μερικοί από εμάς δεν αναλαμβάνουμε εργασίες!  :-\


Στην ίδια θέση γνωρίζω πολλούς συναδέλφους, που άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο εμπλέκονται με όλα αυτά.


Τώρα το ότι σαν κλάδος έχουμε πολλά άτομα χωρίς οργανική θέση, χωρίς θέση και χωρίς ώρες διδασκαλίας, δεν φταίει ο κλάδος μας γι' αυτό. Στη λογική να μην μείνουν χωρίς "δουλειά" ή να μην μετακινηθούν στα σχολεία βλέπω ότι προτείνεις να αναλάβουν e-school.


Μήπως το e-school και οτιδήποτε άλλο, είναι θέμα που πρέπει να διεκπεραιώνεται από τη διεύθυνση του σχολείου ή από γραμματέα; Αν είναι να το δούμε στην πραγματική του διάσταση το έργο, εγώ υποστηρίζω ότι θα πρέπει να το αναλάβει η διεύθυνση του σχολείου ή/και η γραμματεία του σχολείου. Τώρα το ότι δεν γνωρίζουν, δεν είναι λόγος να μην το αναλάβουν. Μπορούν να επιμορφωθούν στο αντικείμενο αυτό. Εξάλλου δεν γίνεται να υπάρχουν γραμματείς χωρίς καν στοιχειώδεις γνώσεις υπολογιστών! Το ίδιο ισχύει κ για τα στελέχη της διεύθυνσης.


Τέλος, δεν είμαι αντίθετη στο να το αναλάβει όποιος πληροφορικός θέλει, μα να μην θεωρείται αυτονόητο αυτό! Επίσης όποιος συνάδελφος δεν έχει ώρες διδασκαλίας και "περισσεύει" ας μας πει την άποψή του.



υγ: Ένα τμήμα μηχανογράφησης που θα μπορεί ενδεχόμενα να έχει μόνο αυτό το ρόλο (δηλ όλη τη μηχανογράσηση του σχολείου) κ να επικουρεί κάποιον αριθμό σχολείων θα με έβρισκε απολύτως σύμφωνη. Αλλά χρειάζεται σχεδιασμός για το πως θα είναι το τμήμα αυτό, τι δομή κ τι αρμοδιότητες θα έχει.



Wizard

#4
Παράθεση από: Καρκαμάνης Γεώργιος στις 13 Ιουν 2009, 03:51:22 ΜΜ
1. Παλαιότερα είχε ακουστεί (αν θυμάμαι από την ΠΕΚΑΠ) μια πρόταση για δημιουργία τμήματος μηχανογράφησης σε κάθε σχολείο. Πιστεύω πως είναι καιρός να αναζωπυρωθεί ξανά το θέμα αυτό. Θεωρώ πως μια καλή λύση είναι να πλαισιωθεί το τμήμα αυτό από συναδέρφους  πληροφορικούς για να βολευτούν και πολλοί που δεν έχουν και ωράριο.

Συμφωνώ 100%. Αυτή είναι η μόνη λύση.

Παράθεση από: Καρκαμάνης Γεώργιος στις 13 Ιουν 2009, 03:51:22 ΜΜ
2. Δεν είναι κακό να κάνουμε περισσότερες δουλείες από άλλους συναδέρφους σε ένα σχολείο αρκεί αυτό να έχει ανταπόκριση από την διεύθυνση του σχολείου π.χ να πάρεις μια άδεια κάποιες ώρες ή να λείπεις μια ημέρα χωρίς να χρεωθεί άδεια.

Διαφωνώ. Οι διευκολύνσεις ισχύουν για όλους (ακόμα και για αυτούς που κάνουν τη συνηθισμένη δουλειά αρκεί να την κάνουν καλά), δεν είναι ανάγκη να "ιδρώνουμε" για αυτές. Δημιουργείται κακό προηγούμενο με τον Πληροφορικό να τα αναλαμβάνει έναντι διευκολύνσεων που δεν πιστεύω ότι αντιστοιχούν στον κόπο.

Παράθεση από: Καρκαμάνης Γεώργιος στις 13 Ιουν 2009, 03:51:22 ΜΜ
3. Ερώτηση προς όλους τους συναδέρφους. Εμείς που δεν συμπληρώνουμε πλήρες ωράριο και είμαστε με 8 ή 10 ή 12 ή 14 ώρες τι προτιμάμε;
                α) να συμπληρώνουμε στα δημοτικά;
                β) να συμπληρώνουμε το ώραριο με περιβαλλοντική ή ΣΕΠ ή 
                    κυκλοφοριακή αγωγή ή κάποιο άλλο πρόγραμμα;
                γ) να συμπληρώνουμε με το eschool;

Αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Το θέμα είναι μη μας το "επιβάλλουνε", να έχεις τη δυνατότητα επιλογής χωρίς να ακούγεσαι παράλογος. Γιατί δε νομίζω ότι το e-school αποτιμάται σε εργατοώρες.

Παράθεση από: Καρκαμάνης Γεώργιος στις 13 Ιουν 2009, 03:51:22 ΜΜ
4. Να κάνω και τον συνήγορο του διαβόλου. Είμαστε 7000 καθηγητές πληροφορικής στην Β'θμια εκπαίδευση, όσους έχει και ο κλάδος των φυσικών/χημικών/γεωλόγων κτλ. Οι φυσικοί, χημικοί κτλ σε κάθε σχολείο είναι 4 ή 5 συνάδερφοι καθηγητές ενώ εμείς είμαστε κατά μέσο όρο ένας ή το πολύ δύο.
Οι υπόλοιποι πού βρίσκονται ;

Δημοτικά, γραφεία, διευθύνσεις, βιβλιοθήκες, ΕΚΦΕ, ΥΠΕΠΘ, βουλευτές, σπίτια τους κλπ

Παράθεση από: Καρκαμάνης Γεώργιος στις 13 Ιουν 2009, 03:51:22 ΜΜ
Μήπως λοιπόν σκάβουμε πάλι τον λάκκο μόνοι μας;
Μήπως δεν είναι τραγικά τα πράγματα και πρέπει να κρατήσουμε το eschool καθώς είναι ένας δρόμος για να δημιουργηθούν ορισμένες ώρες απασχόλησης και να κρατηθούμε στην εκπαίδευση; Σίγουρα δεν είναι ώρες διδασκαλίας αλλά κάτι είναι και αυτό.

Αν το e-school είναι λούκι, θα φανεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προνοητικοί. Μπορεί οι εβδομαδοώρες που θα χρειάζονται να είναι πολλές, μπορεί και όχι, όμως δεν πρέπει να χρειαστεί να "πολεμά" αυτός που έχει πλήρες ωράριο γιατί "πάντα ο Πληροφορικός τα έκανε κι ας καθόταν κάθε μέρα μέχρι τις 2", γι'αυτό χρειάζονται κινήσεις για να θεσμοθετηθούν οι προϋποθέσεις του e-school.

Αντιγράφω από τη διακύρηξη του e-school για το τι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί:

Ο πυρήνας των εφαρμογών γραμματειακής υποστήριξης θα μελετηθεί σε συνεργασία με στελέχη του ΥΠΕΠΘ στα πλαίσια του παρόντος έργου και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις παρακάτω δυνατότητες:
•   Αυτοματοποίηση μαθητολογίου (στοιχεία μαθητή, εγγραφές, μετεγγραφές, διδασκαλίες, επίδοση, φοίτηση, διαγωγή, ηθικές αμοιβές, ποινές, ατομικό δελτίο υγείας, καταστάσεις μαθητών).
•   Διαχείριση βαθμολογιών (βαθμολόγηση μαθητή ανά μάθημα και διδάσκοντα, έλεγχος επίδοσης για ένα μαθητή ή ομάδα μαθητών, εξαγωγή αποτελεσμάτων επίδοσης, στατιστικά στοιχεία ανά περίοδο, χαρακτηρισμό επίδοσης και μάθημα).
•   Διαχείριση απουσιολογίων (καταγραφή και δικαιολόγηση απουσιών, υπηρεσιακά σημειώματα, έλεγχος φοίτησης για ένα μαθητή ή ομάδα μαθητών, εξαγωγή αποτελεσμάτων φοίτησης, στατιστικά στοιχεία ανά περίοδο, μήνα, ημέρα εβδομάδας, διδακτική ώρα και μάθημα).
•   Διαχείριση τάξεων / τμημάτων (στοιχεία τμημάτων, ένταξη μαθητών σε τμήμα, αναθέσεις μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς, ενημέρωση και παρακολούθηση υλοποίησης προγράμματος, καταχώρηση βαθμολογιών και απουσιών μαθητών κάθε τμήματος).
•   Διαχείριση μαθημάτων (καταγραφή και συντήρηση στοιχείων μαθημάτων ανά τάξη και τμήμα της σχολικής μονάδας, υλοποίηση μαθημάτων ανά τμήμα - βιβλία διδαχθείσας ύλης).
•   Αρχείο στελεχών (εκπαιδευτικών, διοικητικών, βοηθητικού και λοιπού προσωπικού) (στοιχεία στελέχους, υπηρετήσεις, υπηρεσιακή κατάσταση, υπαλληλική σταδιοδρομία, κ.ά.).
•   Λειτουργική μονάδα (τρέχουσες πληροφορίες για τη μονάδα ως τμήμα του κατανεμημένου αρχείου εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του ΥΠΕΠΘ).
•   Ωρολόγιο πρόγραμμα (καταγραφή ωρολογίου προγράμματος της σχολικής μονάδα).
...
1. Χρήστες Σχολικών  μονάδων  (θα ορίσουν έναν χρήστη ανά μονάδα)
Οι Σχολικές μονάδες είναι οι βασικοί χρήστες του πληροφοριακού συστήματος. Μέσω του πληροφοριακού συστήματος θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τις εργασίες τους με μεγαλύτερη ευκολία, ταχύτητα και ασφάλεια.
Η χρήση του συστήματος θα πρέπει να κάνει ευκολότερη την καθημερινή χρήση και διαχείριση αυτών των πληροφοριών, οι οποίες έχουν ως αποδέκτες τις υπόλοιπες ομάδες χρηστών των διοικητικών υπηρεσιών του ΥπΕΠΘ.
...
Η διαχείριση λεπτομερειακών στοιχείων των σχολικών μονάδων θα μπορούσε να γίνει από την ίδια τη σχολική μονάδα ενημερώνοντας στοιχεία όπως :
•   Γενικά στοιχεία της Σχολικής Μονάδας όπως:
o   Στοιχεία επικοινωνίας (Δ/νση, τηλέφωνα, e-mail κλπ)
•   Κτιριακά – Πάγια Στοιχεία
o   Περιγραφή κτιρίων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, εκτάσεις, πολεοδομικές αποφάσεις, συντηρήσεις κλπ)
o   Βιβλίο Υλικού
o   Διαχείριση διαδικασιών παραλαβής εξοπλισμών
•   Ημερολόγιο μονάδας
o   Καταγραφή συμβάντων σε ημερήσια βάση
o   Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο
o   Εκδηλώσεις, βραβεύσεις κλπ
•   Διαχείριση Σχολικών ετών
o   Καταγραφή στοιχείων μαθητών σε αντίστοιχα βιβλία αρχείου
o   Καταστροφή εγγράφων προηγούμενων ετών
o   Καθορισμός Τμημάτων και μαθημάτων (επιλογής/πρόσθετα) που θα διδαχτούν.
o   Διαχείριση διδακτικών βιβλίων (που παραλαμβάνονται)

evry

#5
Μια μικρή διόρθωση  >:D

Παράθεση από: Wizard στις 13 Ιουν 2009, 05:05:33 ΜΜ
Παράθεση από: Καρκαμάνης Γεώργιος στις 13 Ιουν 2009, 03:51:22 ΜΜ
Είμαστε 7000 καθηγητές πληροφορικής
Οι υπόλοιποι πού βρίσκονται ;

Δημοτικά, γραφεία, διευθύνσεις, βιβλιοθήκες, ΕΚΦΕ, ΥΠΕΠΘ, βουλευτές, σπίτια τους κλπ
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

pentsas

#6
Γεια σας συνάδελφοι.
Είμαι ο Παναγιώτης Πέντσας και είμαι καθηγητής πληροφορικής στο Γυμνάσιο Σορωνής Ρόδου.
Στην πορεία μου στα σχολεία από το 1996 μέχρι σήμερα, αυτό που έχω διαπιστώσει είναι το γεγονός της μείωσης της εκπαιδευτικής-παιδαγωγικής μας ιδιότητας προς όφελος της τεχνολαγνικής-τζαμπατζίδικης συμπεριφοράς του σχολείου(με τον όρο σχολείο εννοώ οτιδήποτε περιλαμβάνεται μέσα στο σχολείο αλλά και όλες τις σχέσεις που έχει το σχολείο με την ευρύτερη κοινωνία) απέναντί μας.
Δηλαδή με άλλα λόγια αντί να συζητάμε για τρόπους – μεθόδους βελτίωσης και εξέλιξης της εκπαιδευτικής μας ιδιότητας(που εκεί πονάμε εμείς περισσότερο) μας βάλανε οι πάσης φύσεως τζαμπατζήδες τεχνολάγνοι να συζητάμε για το εάν το καινούριο αγγούρι που έρχεται είναι πιο δροσερό από το προηγούμενο που φάγαμε.
Τα θέλει όμως και μας ο ποπός μας, έτσι δεν είναι;
Θα μου πείτε τώρα: είναι δυνατόν να μη τα θέλει (τα αγγούρια). Από τα τόσα αγγούρια που έχουμε φάει έχουμε καταφέρει να φτάσουμε να έχουμε και στερητικό σύνδρομο.
Πως αλλιώς να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι δεν κοιτάμε πια τον μανάβη στα μάτια όταν μας δίνει τα αγγούρια του και λέμε από μέσα μας: βρε αγγούρι να είναι και ότι να είναι.
ΞΥΠΝΑΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΙΣΟΥΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ.
ΒΑΗΘΕΙΑ ΜΑΣ.


pvolonakis

#7
Καταρχήν Καλημέρα,

Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά.
Σε καμιά εγκύκλιο, δεν έχει υποχρεώσει κανείς τον κλάδο να ασχολείται με τη μηχανογράφηση του σχολείου.
Ο υπεύθυνος ΣΕΠΕΥ με 3ωρη μείωση ωραρίου ήταν κάτι που διεκδικήσαμε και το πετύχαμε.
Το ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναλάβει τα Έπαφος και λοιπά λογισμικά και ενημερώσεις των διαφόρων βάσεων δεδομένων, στατιστικά και ότι άλλο πιθανόν έχει σχέση με υπολογιστές πιστεύω ότι οφείλεται στη θέληση μας και στην απροθυμία των συναδέλφων (κάνουν τους κινέζους) με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν αρκετές γνώσεις στους υπολογιστές. (Για να είναι στο facebook με τις ώρες δεν έχουν πρόβλημα αλλά και να εκτυπώνουν χιλιάδες σημειώσεις με τα μηχανήματα του σχολείου για προσωπικές τους χρήσεις).
Επομένως πιστεύω ότι τα πράγματα είναι απλά. Είναι θέμα επιλογής.
Μπορείς να κάνεις μάθημα με κανονικό ωράριο και αναλαμβάνεις εξωδιδακτικές εργασίες όπως όλοι οι συνάδελφοι. (Υπεύθυνος τάξης, Πρωτόκολλο, Αλληλογραφία, Στατιστικά κ.α
Αν δε συμπληρώνεις ωράριο και δεν θέλεις να πηγαίνεις σε άλλα σχολεία.
Αναλαμβάνεις υπεύθυνος ΣΕΠΕΥ με 3ωρη μείωση ωραρίου. (Βέβαια μπορεί να σου έχει πάρει τη θέση ο παλιοσυνάδελφος). Εδώ μπορείς να επικαλεστείς την εγκύκλιο και να μην αναλάβεις καμία εξωδιδακτική πλην εφημεριών.
Αναλαμβάνεις διάφορα προγράμματα (Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Πολιτισμού) με 2ωρη μείωση ωραρίου.
Σε λίγο καιρό θα υπάρχει και εγκύκλιος με μείωση ωραρίου για να βοηθάς στο κυλικείο, να βοηθάς τη καθαρίστρια, το μπογιατζή, τον κηπουρό και άλλα πολλά.
Αν σου τη δίνει το σχολείο παίρνεις απόσπαση στη Διεύθυνση, σε Πανεπιστήμια, σε Βουλευτές και στο Πουθενά.
Δόξα το Θεό υπάρχουν πολλές επιλογές για όλους.

Το βασικό θέμα για μένα είναι οι σχέσεις που έχεις με τη διεύθυνση, με τους συναδέλφους, με το σχολείο, με τους μαθητές, με τους γονείς και με τον εαυτό σου. Αν αισθάνεσαι καλά με αυτό που κάνεις συνέχισε να το κάνεις. Αν όχι προσπάθησε να το βελτιώσεις. Πρώτα για σένα και φυσικά και για τους υπόλοιπους.

Όσο για τα οικονομικά ποτέ δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι. Αλλά και εκεί πρέπει ο καθένας με το τρόπο του να προσπαθήσει να τα βελτιώσει.

Εμένα προσωπικά το σχολείο με κουράζει πολλές φορές αλλά με ξεκουράζει εξίσου (όπως καλή ώρα τώρα), με γεμίζει χαρά αλλά και λύπες, είμαι γενικά ευχαριστημένος αλλά τα χρήματα που παίρνω δε μου φτάνουν.

Keep Walking!.

alexxtasi

#8
γεια χαρά

στα λίγα χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο έχω καταλάβει πως ούτε και εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και με τι θέλουμε να ασχοληθούμε.... Δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο πέρα από τον υπεύθυνο ΣΕΠΕΥ και τις 3 ώρες για τη συντήρηση του εργαστηρίου.

Έγινε κάποια αναφορά από κάποιον πριν στο ωράριο (μέχρι τις 2...). Αν αυτό ισχύσει κάποτε για όλους, τότε ας ισχύσει για όλους...... και καλό θα ήταν κατά τη γνώμη μου να γίνει κάποτε. Πολλά πράγματα θα μπουν στη θέση τους ... για όλους...

το βασικό θέμα όμως είναι να βρούμε ποιος είναι ο ρόλος μας.

  • υπεύθυνος εργαστηρίου, αλλά με την κατάλληλη ενασχόληση? (πολλά έχουν δει τα μάτια μου...)
  • μηχανογράφοι, αλλά με την κατάλληλη παραδοχή και καθορισμό της δουλειάς και των υποχρεώσεών μας (εννοείται και δικαιωμάτων)
  • εκπαιδευτικοί? μήπως πρέπει σε κάποια φάση να αξιολογήσουμε το τι διδάσκουμε και σε ποιούς το διδάσκουμε? και να το βελτιώσουμε... λογισμικό? ότι μας δίνουν? (σηκώνει πολύ κουβέντα, αλλά ευτυχώς κάποιοι ασχολούνται...)

Γενικά είμαι σύμφωνος στην ύπαρξη ενός τμήματος μηχανογράφησης σε κάθε σχολείο. Είναι η μόνη λύση, αλλά δε σημαίνει πως στο τμήμα αυτό απασχολούνται πληροφορικοί. Ο/Η γραμματέας του σχολείου (βέβαια σε πολλά δεν υπάρχει!!) θα είναι ένα μέλος του τμήματος, καθώς και οποιοσδήποτε έχει πιστοποίηση χρήσης Η/Υ (μάλλον όλοι...)

Μήπως όμως θα έπρεπε να συμφωνήσουμε όλοι και στην ύπαρξη ενός τμήματος "υποστήριξης" ?  Υποστήριξη υπολογιστών του σχολείου (με την κατάλληλη βοήθεια από τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ), συντήρηση του website του σχολείου (με μαθητικές δραστηριότητες κ.α.), συντήρηση των λογαριασμών email των μαθητών, συμμετοχή σε διαγωνισμούς "πληροφορικής" και υποστήριξη των ομάδων που συμμετέχουν,  αλλά και υποστήριξη σε θέματα λειτουργίας και backup του τμήματος μηχανοργάνωσης (μόνο)...

Μη με φάτε ακόμα περιμένετε...  :angel: Οι αρμοδιότητες των δύο αυτών "τμημάτων" είναι ξεχωριστές και ξεκάθαρες, όπως και το ότι για το τμήμα μηχανοργάνωσης δεν είναι απαταίτητο να είναι κάποιος πληροφορικός...


  • Αν σε κάποιο σχολείο υπάρχει μόνο ένας πληροφορικός τότε αναλαμβάνει τα μαθήματά του, το εργαστήριο και την "υποστήριξη" με τις κατάλληλες μειώσεις στο ωράριο. Τότε στη μηχανοργάνωση ας κόψουν το λαιμό τους και να ασχοληθούν μόνοι τους με το e-school ή οτιδήποτε άλλο...
  • Αν όμως υπάρχει και 2ος τότε αν θέλει ας ασχοληθεί με τη μηχανοργάνωση.

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ξεκαθαρίζουμε τι κάνουμε σαν πληροφορικοί σε ένα σχολείο και να το υποστηρίξουμε? μέσω ΠΕΚΑΠ? δεν ξέρω... πρέπει όμως οι ίδιοι να δώσουμε μια λύση - πρόταση σε όλα αυτά... το παραπάνω μπορεί να αποτελέσει πρόταση? τι λέτε?

Σίγουρα όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το αν θα εγκαταστήσουμε το e-school (στο γυμνάσιο που βρίσκομαι για συμπληρωση ωραρίου σκέφτομαι να παραπονεθώ με email για το ότι δεν έχουμε Η/Υ με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά... αλλά και να προσπαθήσω να το στήσω για να βοηθήσω έστω την κατάσταση που θα βρει ο επόμενος... αν προλάβω...). Μήπως όμως είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε?

(ίσως ήταν καλό ένα νέο thread με θέμα τη συζήτηση αυτή, που θα κατέληγε σε κάποια πρόταση προς την ΠΕΚΑΠ)

ξαναλέω μη χτυπάτε... μετά από 3 χρόνια αισθάνομαι ακόμα νέος...  :)

Circle

#9
alexxtasi, συμφωνώ με όσα λες, υποστηρίζω ότι είμαστε πρώτα απ όλα εκπαιδευτικοί και το κύριο μέλημά μας είναι το διδακτικό κ παιδαγωγικό έργο μας.
Συμφωνώ, να ανοιχτεί ένα νέο thread με αυτό το θέμα, κ αν κρίνεται σκόπιμο ένας διαχειριστής ας μεταφέρει ή ας αντιγράψει τα μηνύματα που κρίνει σκόπιμο κ να συνεχιστεί εκεί η συζήτηση αυτή, ξέχωρα απο το e-school.

polanagnost

#10
Συνάδελφοι, γεια σας.
Νομίζω ότι είναι καιρός για λίγη συλλογική δράση σχετικά με τα ζητήματα της ειδικότητας μας καθώς χρόνο με το χρόνο το πράγμα γίνεται δυσκολότερο και απομακρυνόμαστε από την παιδαγωγική διαδικασία προς χάριν της τεχνικής - επιμορφωτικής και διοικητικής διαχείρισης του σχολείου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για μένα ότι στα σημερινά χάλια της Ελληνικής εκπαίδευσης λειτουργούμε ως ένα είδος σωσίβιου για την δημόσια διοίκηση. Οι περισσότεροι από εμάς προκειμένου να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο την ανάγκη φιλοτιμία κάνοντας αναλάβαμε ένα μεγάλο κομμάτι της μηχανογράφησης και πολλές φορές της γραμματειακής διαχείρισης των σχολείων στα οποία δουλεύουμε.
Όμως καθώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια προσπαθούν να δείξουν ότι εκσυγχρόνισαν την δημόσια εκπαίδευση ο ρόλος μας θα γίνεται όλο και δυσκολότερος. Γιατί στην Ελλάδα ο εκσυγχρονισμός γίνεται με προγράμματα τύπου eschool που παραγγέλλονται και παραλαμβάνονται από ΑΣΧΕΤΟΥΣ και εν συνεχεία χωρίς καμία περαιτέρω προετοιμασία ή ρύθμιση πασάρονται στα σχολεία για υποχρεωτική εγκατάσταση και λειτουργία. Κατά τη γνώμη είναι μια αθλιότητα που καλούμαστε να υποστηρίξουμε και να αναδείξουμε ως μια επιτυχημένη κίνηση εκσυγχρονισμού και κεντρικής διαχείρισης του κράτους στην εκπαίδευση.  >:(
Προτείνω τα εξής:
1) Να ζητήσουμε από το ΠΕΚΑΠ ή καλύτερα από την ΟΛΜΕ να αναδείξει το ζήτημα άμεσα και να εκδώσει ανακοίνωση.
2) Την Τρίτη 23/6 να αποστείλουμε όλοι με email την παραπάνω ανακοίνωση της ΟΛΜΕ και να μποϋκοτάρουμε τη χρήση του eschool. >:D
3) Να ζητήσουμε την θέσπιση θέσης υπευθύνου μηχανογράφησης στα Σχολεία (όπως Διευθυντής, Υποδιευθυντής κλπ) με τις αντίστοιχες απολαβές και μειώσεις ωραρίου. Οι υποψήφιοι να περνούν συνέντευξη και να αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη όλων αυτών των διαδικασιών. Είναι φανερό πως οι Διευθυντές ΔΕΝ μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους και είναι άλλος ο ρόλος τους σε ένα Σχολείο. Πλέον δεν είναι εξωδιδακτική εργασία ισότιμη με όλες τις υπόλοιπες ούτε  από πλευράς ευθύνης αλλά ούτε και όγκου εργασίας. Αν κάποτε είχαμε να περάσουμε κάποιους βαθμούς και απουσίες τώρα ζητούν την πλήρη μηχανογράφηση του Σχολείου.
Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι τον εκσυγχρονισμό στην εκπαίδευση δεν τον φέρνουν τα προγράμματα και οι υπολογιστές αλλά οι άνθρωποι που θα τα σχεδιάσουν και θα τα λειτουργήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι όποιοι και αν είναι πρέπει να μην αισθάνονται κοροΐδα αλλά να νοιώθουν αξιοπρέπεια και αναγνώριση από την πλευρά του κράτους. Για την ώρα ούτε καν επίδομα οθόνης δεν παίρνουμε.
Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε.

Wizard

Πολυ εύστοχες επισημάνσεις. Ως συνήθως, στην Ελλάδα αν δεν αντιδράσεις, δεν βρίσκεις το δίκιο σου. Εφόσον η μηχανογράφηση δουλεύει στα σχολεία από τους Πληροφορικούς λόγω εθελοντισμού ή με μείωση ωραρίου ή για συμπλήρωση ωραρίου ή και για άλλους λόγους (με τους οποίους διαφωνώ), το υπουργείο δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

Συνάδελφος σε μεγάλο Λύκειο μετά από 3 χρόνια "κάνε το ένα", "κάνε το άλλο", προειδοποίησε τον περασμένο Ιούνιο ότι φέτος δεν θα αναλάβει μηχανογράφηση, δεν τον πίστεψαν και όταν ο διευθυντής τον Σεπτέμβριο κατάλαβε ότι δεν αστειευόταν, έτρεχε και δεν έφτανε. Έτσι, με συνεννοήσεις με τη β'θμια, ανέλαβε συνάδελφος άλλης ειδικότητας με μείωση ωραρίου, ο οποίος τώρα στο τέλος της χρονιάς νιώθει ψυχική εξάντληση (για να δουν και κάποιοι τι σημαίνει μηχανογράφηση). Εκτός των άλλων, πρέπει να μείνει και τον Ιούλιο για τα μηχανογραφικά, μην το ξεχνάμε κι αυτό γιατί δεν το θέλουν όλοι παρά την αποζημίωση!

Το μποϋκοτάζ δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα. Αν γίνει ανακοίνωση από ΠΕΚΑΠ ή/και ΟΛΜΕ για το θέμα και από τη νέα χρονιά αρνηθούμε να αναλάβουμε, τότε μόνο θα δημιουργηθεί ντόρος. Όσο αντέχει ο γάιδαρος, το αφεντικό δεν αλλάζει στάση  >:( Επιτέλους, αν το υπουργείο θέλει μηχανογραφημένα σχολεία, ας φροντίσει ανάλογα, σε ποια άλλη υπηρεσία συμβαίνει αυτό το χάλι;

Σκόρπιες ενέργειες από β'θμιες που ζητούν από τα σχολεία ξεχωριστή ανάθεση για τα e-mail λόγω μεγάλου φόρτου (π.χ. Δ' Αθήνας και Αχαΐας), δεν είναι αρκετές. Χρειάζεται ξεχωριστή θεσμοθέτηση από "ψηλά" με ξεκάθαρες προϋποθέσεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα. Η ΠΕΚΑΠ έχει γνώση, ελπίζω μόνο να θεωρηθεί θέμα με μεγάλη σημασία, γιατί δεν γίνεται να νιώθουμε τη διδασκαλία σαν δευτερεύουσα εργασία.

alexxtasi

πολύ σωστά... συμφωνώ σε όλα και πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε...
ο τρόπος δράσης (πχ email στις 23 ή κάτι άλλο...) είναι ένα θέμα που σε μερικές σελίδες του thread αυτού, θα έχει καθοριστεί... το μόνο που θα μείνει και βασικό, είναι η ΠΕΚΑΠ ή ΟΛΜΕ να το προωθήσουν...

μήπως όμως θα πρέπει κάποτε να καθορίσουμε και το τι πρέπει να κάνουμε στα πλαίσια του σχολείου? Συνεχώς κουβεντιάζουμε για το τι δεν πρέπει να κάνουμε.

Σαν παράδειγμα (για να μην παρεξηγηθώ κιόλας...) εγώ...
3 χρόνια διορισμένος, 1η χρονιά σε λύκειο, 2η σε ΚΕΠΛΗΝΕΤ, 3η σε γυμνάσιο και λύκειο...
δεν κατάφερα να ασχοληθώ με κάποιο διαγωνισμό (ρομποτικής, ιστοσελίδων....), με τις ιστοσελίδες των σχολείων, με τον καθορισμό συγκεκριμένων εργασιών για τα μαθήματα, με τη συνεχή συντήρηση λογαριασμών μαθητών, να οργανώσω μια προετοιμασία αντίστοιχη της προετοιμασίας για το ecdl (κάπου δε θα έπρεπε να εντάξουμε και κάτι τέτοιο επιτέλους?) πολλά υπάρχουν που πολλοί από εμάς αφήνουν ως στόχους της επόμενης χρονιάς...

'Ενας μόνο από τους λόγους που υπάρχει αυτός ο "αποπροσανατολισμός" (δε βγάζω την ουρά μου απέξω...) είναι και η μηχανοργάνωση με κάθε είδους Νέστορες, δ-βάση, survey, φάρους και οτιδήποτε άλλο σκεφτούν κάποιοι στο υπουργείο για να απορροφήσουν κονδύλια (όπως πολύ σωστά είπε κάποιος πιο πριν). Έξοδα για ανάπτυξη λογισμικού, αγορά αδειών και μετά τα φορτώνουν σε εμάς.... (κάτι σε open source τουλάχιστόν? μπα...) Και οι υπόλοιποι "επιμορφωμένοι" συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων...? :αλέκος:

η γνώμη μου είναι πως πρέπει πρώτα να καθορίσουμε τι πρέπει να κάνουμε πέρα από τη διδασκαλία (Ο ρόλος των καθηγητών πληροφορικής όπως λέει και ο τίτλος) και να το απαιτήσουμε παράλληλα με το τι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε (κάθε είδους μηχανοργάνωση - χαμαλοδουλειά που σκαρφίζεται ο εγκέφαλός τους)

πρότεινα πιο πριν κάτι σαν υποστήριξη στο σχολείο... μοιάζει με χαμάλη αλλά έχει και την ιδιότητα του διαχειριστή. Κάτι σαν administrator και τεχικός μαζί (πάντα με τη βοήθεια των ΚΕΠΛΗΝΕΤ). Μας ταιριάζει περισσότερο νομίζω και μπορεί να συνδιαστεί με τις διδακτικές υποσρεώσεις. Σίγουρα δεν είμαι ούτε αρμόδιος για προτάσεις ούτε έμπειρος. Αλλά πιστεύω πως πρέπει να πιέσουμε στο να καθοριστεί κάτι τέτοιο παράλληλα με την πίεση δημιουργίας τμήματος μηχανογράφησης.
Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται χαζό, αλλά πιστεύω πως μόνο αν καθορίσουμε τι θα κάνουμε, θα μπορούμε να πιέσουμε για το τι δε θα κάνουμε....

stratosg

Άποψή μου είναι πως πέρα από το διδακτικό μας καθήκον δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα άλλο κι εξηγούμαι :

α. Κοιτάξτε την ξεφτίλα στην οποία περιήλθε ο κλάδος μας και κάντε μια σύγκριση με τους υπόλοιπους (φυσικούς, φιλολόγους κλπ) και μάλιστα μετά από πολύ καλή θέληση που υποδείξαμε. Αυτό όμως εισπράχθηκε από τους υπόλοιπους συναδέλφους, όχι ως πράξη καλής θέλησης αλλά ώς αλλαζονεία και υπεροψία. Τώρα αφού λοιπόν πρώτα θεοποιηθήκαμε, στην πυρά με κάθε διαθέσιμο τρόπο.

β. Όσοι διοριστήκαμε, τουλάχιστο αυτοί που διοριστήκαμε μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, διοριστήκαμε ώς εκπαιδευτικοί και μόνον. Μιλάω για τους ΑΣΕΠ γιατί τα θέματα ήταν πως θα είσαι καλός καθηγητής κι όχι καλός τεχνικός. Και για να μην ακούσω και καμία κρυάδα, δεν θεωρώ ότι είμαι αξιότερος, ικανότερος, υψηλότερος, εξυπνότερος, ή ότι άλλο φανταστεί ο καθένας σας από τους υπόλοιπους που διορίστηκαν με κάποιον άλλο τρόπο.

γ. Πολλοί απο εμάς είμαστε ακόμα απλήρωτοι από το 2006 από την κοινωνία της πληροφορίας ως απόρροια της καλής θέλησης, άρα γιατί να αναλάβουμε ακόμα ένα χαμαλίκι.

δ. Για ποιά ΟΛΜΕ μιλάτε. Για τους καρεκλοκένταυρους γλειψηματίες και υποψήφιους βουλευτές; Που ήταν η ΟΛΜΕ να στηρίξει τον κλάδο για την μείωση ωραρίου όταν το εργαστήριο βρίσκεται υπό την σκέπη του ΣΕΚ; Πού ήταν αυτοί οι κυριούληδες όταν ο κλάδος υποβαθμίστηκε άλλη μια φορά στις αναθέσεις μαθημάτων; Για ρίξτε μια ματιά στο έγγραφο που αποστείλαν προς το Υποργείο (Τα καημένα τα ΠΕ4). Ποια η θέση τους για το ότι είμαστε απλήρωτοι από την κοινωνία της πληροφορίας εδώ και τρία χρόνια. Τέλος που ήταν και που είναι αυτοί οι συνδικαλησταράδες εργατοπατέρες να φωνάξουν υπέρ του κλάδου όταν είμαστε ο μόνος κλάδος που βάζει δεύτερο καθηγητή σε εργαστήριο στους 17 μαθητές ενώ όλοι οι άλλοι στους 13;

ε. Δεν συμφωνώ με το τμήμα μηχανογράφησης στα σχολεία, γιατί διοριστήκαμε ως εκπαιδευτικοί κι όχι ως τεχνικοί. Βέβαια έτσι όπως μας κατάντησαν, αφού πρώτα μας διέσπασαν σε σαράντα κομμάτια, ΑΣΕΠ και μη ΑΣΕΠ, ΠΕ19 και ΠΕ20, λοιπών ειδικοτήτων με σεμινάρια 400 ωρών κλπ. και αφού έχουμε και 156 ενώσεις να μας εκπροσωπούν, ναι το να οργανωθεί σε κάθε σχολείο ένα τέτοιο τμήμα θα είναι η μόνη λύση και θα τους ευχαριστούμε κι από πάνω.

Συγγνώμη για το έντονο της έκφρασης αλλά έχω σκάσει.
Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

pentsas

Συνάδελφοι έστειλα το ακόλουθο μήνυμα στην ΠΕΚΑΠ:
Μήνυμα:
"Είμαι καθηγητής Πληροφορικής στο Γυμνάσιο Σορωνής Ρόδου.
Σήμερα το πρωί(12/06) λάβαμε ένα μήνυμα από κάποια ομάδα του e-school.
Το μήνυμα αυτό υποχρεώνει τις σχολικές μονάδες των Γυμνασίων της χώρας (έτσι γενικά και αόριστα χωρίς να προσδιορίζεται ο υπεύθυνος της διαδικασίας με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απολαβές για την ενασχόλησή του με το έργο ) να εγκαταστήσουν-παραμετροποιήσουν λογισμικό και να μεταπτώσουν?!?! δεδομένα που έχουν σχέση με την γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων.
Σε ερώτηση του διευθυντή του σχολείου μου προς το ΚΕΠΛΗΝΕΤ : "...και ποιος θα φάει ... το αγγούρι";
Η απάντηση ήταν: Μα φυσικά ο πληροφορικός, ποιος άλλος ο φιλόλογος(δεν έχω τίποτα με τους φιλολόγους, εξάλλου είναι από τις ειδικότητες που σκίζονται στη δουλειά); και συνεχίζει: ...είστε το μόνο σχολείο που φέρνει αντίδραση.
Φυσικά ο πληροφορικός, διότι ο μάχιμος-εκπαιδευτικός -υπεύθυνος εργαστηρίου-σύμβουλος "νέων" τεχνολογιών(γενικά) πληροφορικός, από τα πολλά αγγούρια που έχει φάει στο σχολείο το μόνο που αισθάνεται πια είναι μόνο η δροσιά τους (γι' αυτό και δεν αντιδρά πια).
Το τρώει λοιπόν και λέει: πο πο τι ωραίο και δροσερό που ήταν, ... μια που είναι και καλοκαίρι δε μου δίνετε και άλλο για να δροσιστώ περισσότερο;
Σας ρωτώ λοιπόν: αν είσαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και σας προσλάμβανε κάποιος για παρόμοια εργασία πόσα χρήματα θα του ζητούσατε; Μήπως θα του την κάνατε τζάμπα;
Σας ρωτώ επίσης: μήπως μέσα από τέτοιου είδους πρακτικές προσπαθούν κάποιοι να μειώσουν την παιδαγωγική - εκπαιδευτική μας διάσταση και να μας κάνουν γραμματείς και φαρισαίους;
Σας ρωτώ επίσης: μήπως γνωρίζετε κάποια άλλη πολιτισμένη χώρα όπου η μηχανοργάνωση των σχολικών μονάδων να μεθοδεύεται με τέτοιου είδους πρακτικές(του καλού Σαμαρείτη);
Σας ρωτώ επίσης: εσείς συμφωνείτε με τέτοιου είδους πρακτικές; ποια είναι η άποψή σας για το θέμα;
Δεν έχω να πω τίποτε άλλο απλά προβληματιστείτε.


Με εκτίμηση προς όλους τους συναδέλφους

Παναγιώτης Πέντσας"

και πήρα την παρακάτω απάντηση:
Απάντηση:
"Συνάδελφε, συμφωνούμε με όσα λες και επαυξάνουμε

Έχουμε σχεδόν έτοιμη σχετική ανακοίνωση-παρέμβαση με ακριβώς αυτά που θέτεις και άλλα...

Την Τετάρτη που έχουμε ΔΣ θα την οριστικοποιήσουμε και θα ζητήσουμε να πάρει θέση και η ΟΛΜΕ

Για την ουσία του θέματος, η γνώμη μου είναι ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να δεχθείς αυτή την εργασία. Η προθεσμία δε που τίθεται δεν είναι σε επίσημο έγγραφο, (δν έχει πρωτόκολλο και υπογραφή) οπότε  ο δ/ντης σου μπορεί να την αγνοήσει.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να δράσουμε συντονισμένα και αυτό είναι ακόμα δύσκολο για τον κλάδο μας...

Ευχαριστούμε για την παρέμβασή σου

Σταύρος Κουνάδης
ΓΓ ΠΕΚΑΠ"

Circle

Έχω πληροφόρηση από συναδέλφους για κάποια κοινή επιστολή διαμαρτυρίας. Δεν γνωρίζω όμως περισσότερα, ελπίζω να συνδεθεί κάποιος από αυτούς στο Στέκι και να μας ενημερώσει.

Πιστεύω πως εκτός από τις ατομικές διαμαρτυρίες, θα ήταν καλό να περάσουμε κ σε πιο μαζικές.


alexxtasi

θα περιμένουμε για τις εξελίξεις της τετάρτης? Ελπίζω να ενημερωθούμε από αυτό το forum

πιστεύω πως στο μεταξύ πρέπει να καθορίσουμε το ρόλο μας...
η άρνησή μας θα πρέπει να είναι κάτι πιο γενικό από μια άρνηση στο e-school. Ακόμα και να το γλιτώσουμε, ο Νέστορας, η δ-βάση, φάρος κτλ θα μείνουν.

πρέπει

1. να ξεκαθαρίσουμε τι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και πως (διδασκαλία, συντήρηση εργαστηρίου - πολλά ακούγονται τελευταία)

2. να θεσμοθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας που αυξάνονται... (mail accounts μαθητών... , ίσως website......  μην τα ξεχνάμε αυτά, έρχονται, κάποια ήρθαν και τελικά ίσως είναι και καλύτερα έτσι... εκτός και αν τα εντάξουμε στο τρίωρο εργαστηρίου την εβδομάδα!!!), με τις κατάλληλες διευκολύνσεις...

3. να προτείνουμε τη δημιουργία τμήματος μηχανογράφησης το οποίο μπορούν να αναλάβουν όλοι όσοι έχουν πιστοποίηση Η/Υ, στο οποίο να υπάρχουν οι απαραίτητες διευκολύνσεις (ωραρίου....). Έτσι αυτές οι δουλειές θα ξακαθαριστεί πως δεν είναι δικές μας, αλλά θα μπορούμε και εμείς να συμμετέχουμε σε αυτές όπως όλοι. (τώρα αν η μηχανογράφηση ζητάει τεχνική βοήθεια πχ στο backup από τον πληροφορικό, δε νομίζω πως θα αρνηθεί, αλλά και αυτό μπορεί να ενταχθεί στο 2.)

ξαναλέω... είναι σκέψεις ενός νέου... μη βαράτε... (πιο νωρίς ακούστηκαν φωνές  ;))
απλά πιστέυω πως πρέπει να προτείνουμε κάτι... τώρα που φουντώνει το ζήτημα....

andreas_p

Συνάδελφοι καλημέρα.

Ο ρόλος μας είναι ξεκάθαρος :   ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ.

Απλά εμείς τόοοοσα χρόνια ως ρομαντικοί , ιδεολόγοι βλέπαμε τους άλλους συναδέλφους να φεύγουν 11 το πολύ 12 και εμείς ως (τρομάρα μας) εξειδικευμένα εκπαιδευτικά τεχνικά στελέχη (Ω τι αλαζονεία και υπεροψία!!! και τι σύμπλεγμα κατωτερότητας να χρειάζεσαι επιβεβαίωση για τις ψηφιακές σου ικανότητες αντιμετωπίζοντας την απέραντη ψηφιακή λάντζα μιας μεγάλης σχολικής μονάδας)  μαζί ως τις 14.30 ενίοτε και 15.30 και μάλιστα κάποια απογεύματα μέσα, δίπλα σε έναν τζαμπατζή τεχνολάγνο - στέλεχος της εκπ/σης. (δ/ντής)

Συνάδελφοι μην προσπαθείτε να ανακαλύψετε τον τροχό. Διοριστήκαμε ως δάσκαλοι και όχι ως τεχνικοί.

Συνεπώς, ο ρόλος μας είναι ξεκάθαρος , και αν για κάποιους δεν είναι, προτείνω να συγκεντρωθούν υπογραφές  ενός πανελλαδικού κοινού ψηφίσματος το οποίο θα αποσταλεί στην ΠΕΚΑΠ, θα κοινοποπιηθεί στην ΟΛΜΕ, στις Δ.Δ.Ε όλης της χώρας , στις δ/νσεις των σχολείων.

Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ.

1. Ωράριο (διδακτικό).
2. Εργαστήριο (μέσα στο 3ωρο μόνο εργασίες που αφορούν το εργαστήριο) και
3. Εφημερίες.

Προτείνω μποϋκοτάζ από Σεπτέμβρη.

Προσοχή :  Όχι φωνές , υστερίες, ακραίες συμπεριφορές.  Και προπαντός έγκαιρη ενημέρωση και παρουσίαση της θέσης μας. Τώρα μέσα στον Ιούνη 2009.

Αναμένουμε τη θέση της ΠΕΚΑΠ.

(Είμαι μέλος από παλιά και μάλιστα οικονομικά τακτοποιημένο).

Και κάτι άλλο :

Θυμάστε εκείνο το ωραίο μάθημα (Λειτουργικά Συστήματα) ένα (1) από δεκατέσσερα (14) που εξετάστηκε μόνο μία φορά πανελλεδικά το 2000 περίπου ;

Έπεισα 10 μαθητές μου την επόμενη σχ. χρονιά 2009-10 να το πάρουν ως επιλεγόμενο.  Προτιμώ να κάνω μάθημα σ' αυτό,  παρά Ε.Π ή Ε.Υ. μη-εξεταζόμενο, δε μετρά στο Μ.Ο. κλπ, κλπ.   Δλδ  Ευέλικτη ζώνη.


Μη διστάσετε να τοποθετηθείτε, όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Με ενδιαφέρον θα ακούσω και την αντίθετη άποψη, αρκεί να είναι πειστική.

Wizard

pentsas, μου αρέσει που ήσασταν και το μοναδικό σχολείο που αντέδρασε!

Στη συγκεκριμένη φάση η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη της καταστολής. Δηλαδή, αφού δεν ξέρουμε ακριβώς τι ετοιμάζεται (αν θα βγει εγκύκλιος για τη χρήση του e-school ή θα αφεθεί στην τύχη), πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις. Αν το e-school μαζέψει ό,τι γινόταν σαν διαφορετική εργασία, γίνεται ακόμα πιο στοχοποιημένη η αντίδρασή μας.

Το ζήτημα είναι να πάρουν μέρος όσο πιο πολλοί γίνεται και μάλιστα τώρα τον Ιούνιο πριν κλείσουν τα σχολεία. Θα μπορούσε μέσω της ΠΕΚΑΠ να σταλεί e-mail στα σχολεία με τις θέσεις της ΠΕΚΑΠ και να ζητηθεί από τους Πληροφορικούς να δηλώσουν με e-mail την οργή τους στην (ανεπίσημη) μείωση του διδακτικού τους ρόλου, να αρνηθούν (από τώρα) όποιο e-school και άλλα άσχετα τους ζητηθεί από τον Σεπτέμβριο και πέρα (μποϋκοτάζ δηλαδή) και να αιτηθούν τη θεσμοθέτηση των πάσης φύσεως ηλεκτρονικών εργασιών, όπως σε όλες τις άλλες υπηρεσίες, όπου να φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι μπορούν να τις αναλάβουν και όχι μόνο "μα φυσικά ο Πληροφορικός" >:( . Η περίοδος χάριτος τελείωσε! Το e-mail που θα στείλει ο καθένας μπορεί να απευθύνεται στην ΠΕΚΑΠ, ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΔΔΕ κλπ, ώστε να φανεί και παραπάνω το ζήτημα και να πάρει θέση το υπουργείο πριν τη νέα χρονιά (πολύ σημαντικό αυτό!). Είναι εφικτό αυτό ή υπερβολικό; Πώς το βλέπετε;  ???

za√‘ag

#19
Στο site της ΠΕΚΑΠ (υπό μετατροπή) δεν είδα κάτι σχετικό παρά μόνο από τα πρακτικά που ανέφερα σε προηγούμενο post. Μήπως πρέπει να μπεί κάτι σχετικό στο οποίο να μπορέσουμε να γράψουμε απόψεις ή/και να γίνει άμεση ψηφοφορία και μετά να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί;

Ή μήπως μόνοι μας ανησυχούμε για το μέλλον μας χωρίς ουσιαστικό σύμμαχο:(
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

Wizard

zavag, ατομικές ενέργειες δε νομίζω ότι θα μας πάνε μακριά (εξάλλου λίγοι συζητάμε εδώ πέρα, ελπίζω να γίνουμε περισσότεροι), γι'αυτό χρειαζόμαστε ενώσεις όπως η ΠΕΚΑΠ, γιατί ποιος θα ξεκινήσει διαδικασία διαμαρτυρίας; Θα περιμένω την Τετάρτη για την ανακοίνωσή της, οπότε τότε θα ξέρουμε και πού βαδίζουμε. Πάντως, ό,τι ψαρεύω γενικά από ανακοινώσεις για αιτήματα Πληροφορικών από όλες τις ενώσεις, τις βάζω στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου για... ενημέρωση  8)

stratosg

Εγώ θα συμφωνήσω με τον Andreas_p. Σε βαθμό κακουργἠματος.

Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

andreas_p

stratosg, και δεν είδες, δεν άκουσες τίποτε.
ΕΧΩ  στοιχεία (έχω καλούς επιστήθιους φίλους και φίλες σε κομβικές θέσεις) τα οποία μόλις τα παρουσιάσω ... θα νιώσουμε πολυυυυυυυυυύ Μ _ _ _ _ Ε Σ !!!
Φοβάμαι ότι θα τουρκέψουμε ... θα γίνουμε γενίτσαροι !!!

Στοιχεία με αρ. ΦΕΚ για καθορισμό ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων. Και φυσικά αυτά τα ... ειδικότερα συνοδεύονται  και από  special ... μπαξίσι. Χρόνια τώρα αυτή η δουλειά. Αλλά ... άχνα ...

lykos

Συμφωνώ επίσης, με μποϋκοτάζ στις γραμματειακές εργασίες.
Ας μας χαλάσουν τη διαγωγή!
Το πολύ-πολύ να πάμε και σ’ άλλο Σχολείο για συμπλήρωση ωραρίου.
----------------
Μ’ άρεσε η «Διακήρυξη του e-school…» (που μας κοινοποίησε ο Wizard) και έχω να σχολιάσω:
Για να πραγματοποιηθούν – όλα – αυτά που αναφέρονται εκεί μέσα, μια λύση μόνο υπάρχει: Να εφαρμοστεί το «σύστημα» σε άλλη χώρα.
Το ίδιο προτείνω - με την ευκαιρία - και για την επιτυχία, του απ’ τον Μπαμπινιώτη & λοιπούς ετοιμαζόμενο «νέο σύστημα εξετάσεων».
Στη χώρα μας ποτέ δεν εφαρμόστηκε κάτι χωρίς εκπτώσεις.

pentsas

Kαλησπέρα στους εκλεκτούς(κυριολεκτικά) συναδέλφους.
Θα ήθελα την βοήθειά σας για να βάλω τις παρακάτω λέξεις - φράσεις στη σωστή τους σειρά:

Διδακτικά καθήκοντά του.
Παιδαγωγικά-εκπαιδευτικά καθήκοντά του.
Ραντεβού του με τις εξελίξεις στο χώρο της Πληροφορικής.
Ραντεβού του με τα σοβαρά-ουσιαστικά(όποτε αυτά υπάρχουν) σεμινάρια Πληροφορικής - Παιδαγωγικής - Διδακτικής.
Θέματα συνεργατικότητας - διαθεματικότητας με άλλες ειδικότητες.
Καθήκοντά του ως υπεύθυνος ΣΕΠΕΗΥ.
Καθήκοντά του ως σύμβουλος "νέων" τεχνολογιών γενικά.
Καθήκοντά του ως σύμβουλος "νέων" τεχνολογιών στη διεύθυνση του σχολείου.
Καθήκοντά του ως γραμματέας του σχολείου(δ-βάση, asc timetable, αλληλογραφία, διάφορες φόρμες, λογαριασμοί μαθητών στο ΠΣΔ, goneis.gr,... και τώρα e-school, etc.).


Ένας καθηγητής Πληροφορικής(που συμπληρώνει κανονικά το ωράριό του) πρέπει να είναι αποτελεσματικός στα:
α)_____________________
β)_____________________
γ)_____________________
δ)_____________________
ε)_____________________
στ)____________________

Αν έχεις έναν γάιδαρο και τον παραφορτώσεις όμως, κάποια στιγμή θα τα πετάξει όλα κάτω. (elias)

Είμαστε η μόνη ειδικότητα που  πάμε στο σχολείο  χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος μας.
Το πρόβλημα όμως ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Όντας εξαρτημένοι  από τους Η/Υ  είμαστε πάντα πρόθυμοι να "βοηθήσουμε " τον οποιονδήποτε οποτεδήποτε. Έτσι όμως τους καλομαθαίνουμε και τελικά τους κάνουμε να είναι αυτοί εξαρτημένοι από εμάς.  Και ξέρετε φαντάζομαι  πως αντιδρά κάποιος όταν νοιώθει το στερητικό σύνδρομο να πλησιάζει.

Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε τον ρόλο μας ως Εκπαιδευτικοί - Παιδαγωγοί.
Χρέος μας είναι να πολεμήσουμε όλους αυτούς που βάζουν μαγνήτες στην πυξίδα μας.
Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε και να προστατέψουμε τον θεσμό του σχολικού συμβούλου Πληροφορικής, που με τόσο κόπο και αγώνες του δώσαμε σώμα και ψυχή.
Χρέος μας είναι να είμαστε λιγότερο τεχνοκράτες (πχ ΠΛΗΝΕΤ) και περισσότερο εκπαιδευτικοί.
Χρέος μας είναι όταν βλέπουμε παραφορτωμένο γάιδαρο να πετάμε το περίσσιο φορτίο του.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Πέντσας.


stratosg

Χμ, πάντως πολύ θα ήθελα να ζήσω τη μέρα εκείνη που δεν θα κάνουμε κανένα από εκείνα τα γνωστά θελήματα, που κάποιοι πιστοποιημένοι και πληρωμένοι "μπαρμπάδες" θα αρχίσουν να ιδρώνουν και τα μάτια να θολώνουν, η καρδιά τους να χτυπά, να μην βγαίνουν τα χαρτιά, το υπουργείο να προστάζει, ο προϊστάμενος να ουρλιάζει κι εμείς σε μια γωνιά να κοιτάμε γελαστά. Μα όλα είναι ουτοπία, θα τα πνίξει η δουλεία, που φοβάται ο καθείς, μη στη θέση του βρεθείς, και σε στείλουν μακριά να γεμίσεις τα κενά. Που ακριβώς θε να σε στείλουν; Οι υπεράριθμοι τους πνίγουν, και άμα γίνουμε γροθιά, θα τους δείξουμε καλά. Η ισχύς εν τη ενώσι, ο λαός έχει τη γνώση, που μας λέει γνωμικά, να γλυκάνουν την καρδιά.

Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε πρώτα εμείς και μετά θα πρέπει να το δώσουμε να το καταλάβουν και οι υπόλοιποι πως είμαστε από τις πλέον πολυπληθείς ειδικότητες και δεν μπορούν να μας αγνοούν επιδεικτικά. Ας διεκδικήσουν οι ενώσεις μας (όχι η ΟΛΜΕ) να υπάρχει κάπου ανάμεσα στους συμβούλους του Π.Ι. και κάποιος πληροφορικός. Καλός κι ο Μπαμπινώτης...αλλά...βαθιά νυχτωμένος και τεχνολογικά αποξενωμένος.
Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

Καρκαμάνης Γεώργιος

Συνάδερφοι, νομίζω πως για να φανεί η δύναμή μας πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι κάτω από έναν σύλλογο.  Πρέπει να διαλέξουμε μια ένωση-σύλλογο που και όλοι να συμμετέχουμε σε αυτόν. Γνώμη μου είναι πως εμάς τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας, ο μόνος  σύλλογος που μας ενώνει είναι αυτός της ΠΕΚΑΠ.
Να βάλουμε στην άκρη όλες τις υπόλοιπες ενώσεις και να προσπαθήσουμε να δυναμώσουμε την ΠΕΚΑΠ καθώς είναι η μόνη που αντιπροσωπεύει τον εργασιακό χώρο που ανήκουμε.
Να κάνουμε την ΠΕΚΑΠ να είναι πιο δυναμική και πιο ενεργητική και όταν η ΠΕΚΑΠ δυναμώσει, αποκτήσει πολλά μέλη, τότε να ορίσουμε μια μέρα  που θα κάνουμε επίσχεση εργασίας, αλλά πρέπει να συμμετέχουν αρκετοί.


stratosg

Συμφωνώ απόλυτα. Το έχω πει κι άλλες φορές πως πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε υπό το καθεστώς του διαίρει και βασίλευε.

Πάντως θα πρέπει να βρεθεί και κάποιος τρόπος που θα διασφαλίζει ότι θα κρατηθεί έξω από μια τέτοια κίνηση κάθε ίχνος κομματικών χρωματισμών, αλλιώς δεν αλλάζει κάτι από το τώρα. Για τους λόγους που αναφέρεις πιο πάνω είμαι κι εγώ μέλος (οικονομικά τακτοποιημένο) της ΠΕΚΑΠ.
Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

fgmarg

Γεια σας καλοί συνάδελφοι!!! Να προσθέσω και ένα καινούργιο καθήκον που ετοιμάζονται να μας αναθέσουν: e-class (όπως e-school, e-mail και άλλα e-θαυμάσια)... Βεβαίως καινούργιο ακριβώς δεν είναι, κάποιο αντίτιμο πρέπει να έχει η 3ωρη μείωση. Προφανώς οι δουλειές του γραμματέα δεν θεωρούνται εργασίες της ειδικότητας. Προσφορά του/της ΠΕ19-20 στην ομαλή λειτουργία του σχολείου είναι.

stratosg

Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

polanagnost

  ;D ;D Καλά έχουμε περάσει στη ζώνη του λυκόφωτος !
Σε λίγο θα μοιράζουνε πηρούνια στους μαθητές το Σεπτέμβρη και θα ζητάνε απο τα σχολεία "με την έναρξη της Σχολικής χρονιάς" να φροντίσουν να έχουν οι μαθητές κάτι να φάνε με αυτά...
Πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!
Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε.

lykos

fgmarg, ευχαριστούμε για το ανέκδοτο (“Ενημέρωση Δ/ντών…”)!

Στην πρόταση:
“… θα παρακαλούσαμε τους Διευθυντές των Γυμνασίων…”
εμπεριέχεται πολύ – σύγχρονη – Ελλάδα:
Η κάθε Δ/νση θα χειριστεί το θέμα όπως νομίζει?  Που είναι το Υπουργείο?
Και αν – άντε – το χειριστεί η κάθε Δ/νση όπως νομίζει! Με παρακάλια θα γίνει η δουλειά?

Η Διοίκηση, αποφασίζει (μέσα από ποια διαδικασία, είναι  μια  ξεχωριστή συζήτηση) και απαιτεί εφαρμογή των αποφάσεών της!
Δεν παρακαλεί τους Δ/ντές (ξέχασαν βεβαίως να τους πουν να παρακαλέσουν τους πληροφορικούς) για να εφαρμόσουν… τι να εφαρμόσουν? Ποιος νόμος, ποια υπουργική απόφαση, ποια – έστω – εγκύκλιος?

Συνάδελφοι, έχω την εντύπωση πως κάποιοι, αν δε μας τρελάνουν (μ’ αυτά που μας «αναθέτουν»), σίγουρα θα μας «κουφάνουν» (μ’ αυτά που μας λένε)!
Δες σας μαρτυράω ποιοί! Ας φυλαγόμαστε γενικώς…

Ας τελειώσω (δε νομίζω να απαγορεύεται η λέξη, επειδή έγινε δημοφιλής απ' την Πετρούλα... Αλλη Ελλάδα κι' αυτή) μ' ένα στιχάκι τραγουδιού που άκουγα πριν λίγο:

Στον ύπνο μου απόψε είδα πάλι
πως ήμουνα λέει σοφός,
οι άνθρωποι γύρω χορτάτοι
κοιτούσαν και βλέπανε φως
…..

Update:
stratosg, σημασία δεν έχει – μεγάλη – το τι θα μας πουν. Αρκεί να (απο)δείξουμε πως δεν είμαστε!

Update_2:
polanagnost,
1ον: γιατί λες "πηρούνια"? κι' ο γιός μου? που του αρέσει η φασολάδα?
2ον: δε "θα ζητάνε", θα παρακαλάνε...

stratosg

Lycos, μόνο που αν σου αποδώσουν τον χαρακτηρισμό, άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.
Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

Circle

#33
Συνάδελφοι, μόλις είδα το έγγραφο που αναρτήθηκε παραπάνω κ  μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχει αναφορά σε έγγραφο του υπουργείου.  Συνάδελφε fgmarg, δεν υπάρχει έγγραφο του υπουργείου που να το συνοδεύει; Η πρωτοβουλία σχεδιασμού  ( ;D ) και υλοποίησης σε ποιον ανήκει; Πάντως, στο δικό μας σχολείο, από τη δική μας Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ν. Εύβοιας, δεν έχει σταλεί (ακόμα; ) κάτι τέτοιο.

Δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιους φορητούς αναφέρεται. Θα σας θυμήσω τους φορητούς των 100Ε οι οποίοι έχουν κεραία και δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας. Προορίζονται για τα άλλα μαθήματα κ όχι το μάθημα της πληροφορικής. Ο καθηγητής (των άλλων ειδικοτήτων, όχι της πληροφορικής) θα έχει τον ρόλο διαχειριστή κ θα μπορεί να δίνει ή να κόβει δικαιώματα στους φορητούς της τάξης του. Δηλ θα επιτρέπει ή θα απαγορεύει την μεταξύ των μαθητών επικοινωνία ή την επικοινωνία ανάμεσα σε αυτόν κ στους μαθητές, την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή σε εκτύπωση.

Αναφέρεται σε αυτούς ή σε κάτι άλλο; Θυμάμαι κάποια είδηση για "επιδότηση" αγοράς φορητού υπολογιστή απο τους μαθητές της Α' Γυμνασίου του ερχόμενου σχολικού έτους. Δεν νομίζω αυτό να μπορεί να έχει καθολική εφαρμογή.

Δεν βλέπω πάλι πως κ γιατί να εμπλακούμε εμείς!  8)  >:D Οι τεχνικοί που θα απαιτηθούν, να αναλάβουν το ρόλο τους (μη με ρωτάτε, δεν ξέρω που θα βρεθούν, ποιοι θα είναι!), και ο κάθε εκπαιδευτικός στο μάθημά του!



za√‘ag

Να υποθέσω ότι αυτοί οι φορητοί θα χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές για όλα τα μαθήματα και ότι οι συνάδελφοί μας όλων των άλλων ειδικοτήτων θα κάνουν το μάθημά τους με αυτούς; ΧΑ ΧΑ !!! Τώρα μάλιστα !!! Τα σχολεία (όπως και αυτό που ίσως να είμαι και φέτος) έχουν όλες τις απαραίτητες υποδομές για αυτό !!! Και το εργαστήριο πληροφορικής; Που είναι σε άλλο όροφο και μακριά; Από πού θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο; ΖΗΤΩ !!
Ας μην αναφερθώ στους περισσότερους συναδέλφους που είναι ανεπαρκείς για τέτοιο μάθημα με υπολογιστή... (προβλέπω και επιπλέον απασχόλησή μας ΚΑΙ με όλο αυτό το πανηγύρι)

AVE μεταρρύθμιση !!!!

ΥΓ... stratosg ωραίο το τραγουδάκι του Μηλιώκα !! Πάντα επίκαιρο !! Θα το βάλω στο mp3 να το βάζω από το Σεπτέμβρη στο σχολείο !!!!!
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

andreas_p

zavag, καμία απολύτως επιπλέον απασχόληση.
Κρατήστε αποστάσεις. Είστε δάσκαλοι και όχι τεχνικοί. Μην τους το επιτρέψετε.
Προσοχή : Ξεκαθάρισμα της θέσης. Όχι με υστερία. Από εδώ και εμπρός ό,τι αναλαμβάνετε να συνοδεύτεται με διευκρινιστική εγκύκλιο και ΦΕΚ από το ΥΠΕΠΘ και εφ' όσον συναινεί και η ΠΕΚΑΠ. Μη δελεάζεστε με ψιχία του τύπου πάρε μια επιτροπή ή μια (1) μέρα άδειας άγραφη. Καταλάβετέ το. Σας δίνουν  δέκα (10) και απαιτούν χίλια (1000).

P.Tsiotakis

αυτό με τους φορητούς στην Α γυμνασίου είναι μεγαλύτερο ανέκδοτο απο το e-school.

pentsas


P.Tsiotakis

Ως εκπαιδευτικό με καλύπτει η ανακοίνωση της ΠΕΚΑΠ και πιστεύω οτι είναι ένα βήμα. Κυρίως στην κοινότητα των καθηγητών να βλέπουν οτι υπάρχει ένας φορέας που αν και δεν τον στηρίζουν προσπαθεί με όσες δυνάμεις έχει να κινηθεί στο δύσκολο αυτό πεδίο.

Πάντως αν μπει επίδομα πληροφορικής (που δε θα μπει) ΔΕ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΣ το eschool γιατί απλά ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ οι άλλοι κλάδοι (πιστοποιημένοι και μη) >:D   >:D

polanagnost

Προσωπικά, νιώθω απογοητευμένος.
Επικροτεί τη χρήση του eschool έτσι όπως σχεδιάστηκε και παραδόθηκε;
Δεν λέει τίποτε για το διπλοπέρασμα  των στοιχείων που απαιτείται, δεν πιέζει για την άμεση έκδοση εγκυκλίου που να καθορίζει τα του eschool, τουλάχιστον όχι αρκετά.
Επίσης δεν λέει τίποτε για την (κακή) ποιότητα του λογισμικού και την (επίσης κακή) τεκμηρίωση του από τον Έπαφο.
Αφήνει την εντύπωση ότι καλώς έπραξε το υπουργείο και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι  άλλα θα πρέπει να σταλεί και μια εγκύκλιος που να λέει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι οι καθηγητές Πληροφορικής να το αναλάβουν.(Γιατί τώρα είναι; Τόσα που κάνουμε υποχρεωμένοι είμαστε; Σε τι θα ωφελήσει μια τέτοια εγκύκλιος; )
Επίσης αφήνει να εννοηθεί ότι το πρόβλημα είναι αν θα πρέπει οι Πληροφορικοί να αναλαμβάνουν τις εξωδιδακτικές εργασίες που έχουν να κάνουν με τα πληροφοριακά συστήματα ή κάποιος από τους καθηγητές άλλων ειδικοτήτων –εκ των πιστοποιημένων- ενώ το πρόβλημα είναι ότι η ενασχόληση με αυτά έχει προ πολλού και πολύ περισσότερο τώρα με το eschool ξεπεράσει τα όρια μιας εξωδιδακτικής εργασίας και έχει γίνει ένα πλήρες αντικείμενο που μας έχει φορτωθεί ελέω ειδικότητας.
Βέβαια το αναφέρει παρακάτω ζητώντας το διορισμό γραμματέα στα σχολεία αλλά αυτό είναι ανέφικτο - και το ξέρουν - ειδικά σε περίοδο ισχνών αγελάδων όπως αυτή.
Για αυτό και λένε τελικά ότι καλά θα το κάνουμε και αυτό (γιατί εμείς θα το κάνουμε μη γελιέστε)  αλλά μειώστε μας λίγο το ωράριο και δώστε και κάνα χαρτζιλίκι για τον κόπο μας. Τουλάχιστον εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι το :
Παράθεση«Έως ότου αυτό εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία και στην περίπτωση που απασχολούνται, πάντα σε εθελοντική βάση, εκπαιδευτικοί, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου, ανάλογη με τον όγκο της εργασίας που έχουν να φέρουν σε πέρας και της υπευθυνότητας που απαιτεί αυτή η εργασία και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή σε αυτούς του επιδόματος Πληροφορικής που δίνεται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα για ανάλογη εργασία.»
Νομίζω ότι θα έπρεπε να ζητούν άμεσα να καθοριστεί η θέση του υπευθύνου και να καλέσουν τους Πληροφορικούς να μην το αναλάβουν μέχρι να συμβεί αυτό.
Επίσης νομίζω ότι έπρεπε η ανακοίνωση να είναι σε πολύ σκληρότερο τόνο και να καλεί τον κλάδο να αντιδράσει πράγμα που δεν το κάνει. Αντιθέτως….τελειώνει (όπως η Πετρούλα) διατυμπανίζοντας σε όλους τους τόνους, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πόσο πρόθυμοι είμαστε να συμβάλουμε σε ηλεκτρονικά εκτρώματα τύπου eschool τη Δημόσια και αγαπημένη μας :P Διοίκηση.
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.

ΥΣ. Αντιλαμβάνομαι ότι το να ασκεί κανείς κριτική είναι εύκολο και σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους της ΠΕΚΑΠ που έχουν δώσει μια φωνή στον κλάδο. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση όμως πιστεύω ότι δεν οδηγεί πουθενά, αντιθέτως τείνει να αποκοιμίσει τις αντιδράσεις μας και όχι να τις αναδείξει και να τις καθοδηγήσει σε κάποιο θετικό για μας αποτέλεσμα. 
Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε.

Wizard

Παράθεση από: polanagnost στις 17 Ιουν 2009, 07:09:45 ΜΜ
Νομίζω ότι θα έπρεπε να ζητούν άμεσα να καθοριστεί η θέση του υπευθύνου και να καλέσουν τους Πληροφορικούς να μην το αναλάβουν μέχρι να συμβεί αυτό.
Επίσης νομίζω ότι έπρεπε η ανακοίνωση να είναι σε πολύ σκληρότερο τόνο και να καλεί τον κλάδο να αντιδράσει πράγμα που δεν το κάνει.
Έτσι ακριβώς. Η ανακοίνωση αναμοχλεύει κείμενα/θέσεις της ΠΕΚΑΠ από το 2004 και το 2006, ενώ δεν άλλαξε τίποτα από τότε. Γιατί να μην αλλάξουμε στάση; Γιατί να το παίζουμε οι καλοί της υπόθεσης, αυτοί που θα σπρώξουν τη δημόσια διοίκηση μπροστά χωρίς να είναι το πρωτεύον καθήκον μας;
Κάλεσμα σε όλους τους Πληροφορικούς να μην αναλαμβάνουν εργασία που ισοδυναμεί με δεύτερη δουλειά μέσα στην πρώτη! Να λάβουν όλοι οι Πληροφορικοί αυτό το κάλεσμα για να ενημερωθούν! Αυτό έπρεπε να γίνει!

ntzios kostas

Συνάδελφοι καλησπέρα. Πολλές ωραίες σκέψεις μέσα σε αυτό το post. Είναι γεγονός ότι πρέπει σε τέτοια θέματα να είμαστε ενωμένοι και να κινούμαστε παράλληλα. Προσωπικά βλέπω τον ΠΕΚΑΠ τον μόνο φορέα που ακούγεται. Δεν με ενδιαφέρει αν συμφωνώ σε όλα τα θέματα που έχει θίξει, αλλά το ότι είναι ο μοναδικός φορέας που η φωνή του φτάνει στα αυτιά μου(ίσως να έχω μικρά). Δεν είμαι γραμμένος αλλά σκέφτομαι να γραφτώ.

Τα θέματα μηχανογράφησης πρέπει να το καταλάβουν ότι δεν είναι δουλεία του πληροφορικού. Όποιος τα αναλάβει πρέπει αυτό να γίνει α) με την θέληση του και  β) με κάποιο οικονομικό όφελος ή μείωση ωραρίου διδασκαλίας. Βέβαια η μείωση του ωραρίου δεν είναι κάτι που πρέπει να το θέλουμε. Ο σκοπός που βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις είναι μόνο να διδάσκουμε και κανένας άλλος.

Α ρε Μπαμπινιώτη!!! Πόσο απέχουν οι σκέψεις σου από την πραγματικότητα.
Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών δεν έχει σαν στόχο την εκμάθηση κάποιου συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος ούτε την καλλιέργεια προγραμματιστικών δεξιοτήτων από τη μεριά των μαθητών. Δεν αποσκοπεί στη λεπτομερειακή εξέταση της δομής, του ρεπερτορίου και των συντακτικων κανόνων κάποιας γλώσσας...

P.Tsiotakis

Οι μαθηματικοί είναι σχεδόν όλοι μέλη της μαθηματικής εταιρείας
οι φυσικοί της ένωσης ελλήνων φυσικών
η ΟΛΜΕ έχει μέλη της όλους τους καθηγητές

εμείς έχουμε την ΠΕΚΑΠ, μια σχετικά νέα ένωση, η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων μελών της δεν είναι εγγεγραμμένοι (δεν είμαι ούτε εγώ)

ωστόσο αυτό δε μας απαγορεύει να ζητάμε πράγματα απο αυτήν, για το πως θα ζητήσει κάτι απο τους καθηγητές που την αγνοούν έτσι κι αλλιώς, για το τι θα ζητήσει απο το ΥΠΕΠΘ.

Σας πληροφορώ πως στο παρελθόν, όταν έχει ζητήσει πράγματα απο το ΥΠΕΠΘ, τα στελέχη του γελάγανε με το πλήθος των εγγεγραμμένων μελών της ένωσης αυτής.

Πρόσφατα, ξεκίνησα μια προσπάθεια συνένωσης των καθηγητών πληροφορικής του νομού μου, για την αντιμετώπιση των κοινών μας θεμάτων αν μη τι άλλω και δεν τολμώ να περιγράψω το πόσο το μετάνοιωσα.

Και βέβαια, πρέπει να τονίσω και να υπενθυμίσω οτι δεν είμαστε όλοι σε σχολεία με 200 και 300 μαθητές. Στο σχολείο που ήμουν μέχρι φέτος είχα 10, 12 ή 13 ώρες κάθε χρονιά και πάντα συμπλήρωνα σε άλλα σχολεία.
Όχι εγώ, αλλά άλλοι συνάδελφοι μπορεί να προτιμούν να μη μετακινούνται και να συμπληρώνουν με άλλους τρόπους το ωράριό τους. Δεν το κρίνω, αλλά είναι πραγματικότητα. Και αυτοί οι καθηγητές είναι καθηγητές πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ)

Επίσης, ίσως στην προσπάθεια του 3ου πιο πολυάριθμου κλάδου καθηγητών (ημών) μάλλον πρέπει να βάζουμε μικρούς στόχους, που σιγά-σιγά θα εκπληρώνονται με διεκδικήσεις, παρά όλα στο τραπέζι.


Τι κάναμε ως κοινότητα για τις αναθέσεις των ΕΠΑΛ; Είμαι σίγουρος οτι τους πιο πολλούς δε μας ένοιαξε περσι γιατί δεν είμασταν σε ΕΠΑΛ. Το Σεπτέμβρη θα αλλάξουν οι αναθέσεις;

alexxtasi

καλησπέρα και από εμένα...
συμφωνώ απόλυτα με όσα λέτε... τόσο για το e-school όσο και για τη θέση της ΠΕΚΑΠ

όμως λογικό δεν είναι η θέση της ΠΕΚΑΠ να είναι τέτοια? Από πόσα άτομα αποτελείται?
πως να συμπεριλάβει όλων των ειδών τις αντιδράσεις και να αντιπροσωπεύσει όλες τις φωνές μας?

μάλλον το θέμα είναι οι προτάσεις... δεν προτείνουμε ούτε εμείς ούτε η ΠΕΚΑΠ...

να προτείνουμε στην ΠΕΚΑΠ και να τη στηρίξουμε, ώστε αυτή να προτείνει στο υπουργείο και να απαιτήσει (όχι να χαιδεύψει αυτιά....)
στο κάτω κάτω, εμείς σε τόσα πράγματα συμφωνούμε...

και στο είδος και ποιότητα του λογισμικού
και στο ποιός μπορεί να αναλλάβει τέτοιες αρμοδιότητες σε ένα σχολείο
και στο τι διευκολύνσεις θα έχει αν είναι εκπαιδευτικός (ωράριο, επίδομα.....)

μήπως αρκούμαστε σε κουβέντα εδώ και από κει και πέρα ότι κάνει ο καθένας μας στο σχολείο του?

μη βιάζεστε... δεν κατηγορώ κανέναν ως ανίκανο (και εγώ άλλοστε εδώ είμαι) απλά λέω δεν προτείνουμε....
και να σας θυμίσω πως σε όλα τα παραπάνω προβλήματά μας μπορούμε να κάνουμε κάτι και αυτό έχει αποδειχθεί (ακόμα και σε ανάπτυξη λογισμικού ... βλέπε προσπάθειες διαφόρων συναδέλφων)

για να μη συνεχίσουμε τα διάφορα σχόλια... μήπως στο thread αυτό να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο ρόλος μας (το λέει και ο τίτλος του), τι κάνουμε, τι δεν κάνουμε και πως, να δώσουμε λύσεις ώστε μετά να τα προτείνουμε στην ΠΕΚΑΠ...?

za√‘ag

#44
Από τη στιγμή που το ΥΠΕΠΘ και μια ιδιωτική εταιρεία (ΕΠΑΦΟΣ) σχεδίασαν ένα τέτοιο πακέτο (με μεγάλα οικονομικά οφέλη) νομίζω ότι θα πρέπει να σχεδίασαν και την υλοποίησή του από προσωπικό το οποίο θα ασχολείται ΜΟΝΟ με αυτή τη δουλειά.

ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΜΑΣ ΤΡΩΝΕ ΤΣΑΜΠΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ !!!!
ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ (εγώ τουλάχιστον) ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ...
     
Ω Σ     Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Σ !!!
ΑΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΟΣ ή ΝΑ ΚΑΝΩ DATA ENTRY ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ... ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ !!!!

Να σημειώσω εδώ με την ευκαιρία ότι τόσα χρόνια ο ΕΠΑΦΟΣ πληρωνόταν από τις σχολικές επιτροπές για να αναβαθμίζει το δ-Βάση ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ !!! ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ!!! Σε κάποιο σχολείο μάλιστα που τα οικονομικά τους δεν πήγαιναν καλά δεν έκανε αναβάθμιση αλλά με δική μου "απειλή" ο ΕΠΑΦΟΣ συνέχισε να μας υποστηρίζει τηλεφωνικά παρόλο που δεν κάναμε "αναβάθμιση" ... (τους ρώτησα αν η Microsoft υποστηρίζει τους πελάτες της χωρίς αυτοί να είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να τα αναβαθμίζουν και να πληρώνουν).

ΑΛΗΘΕΙΑ δεν κατάλαβα γιατί τα σχολεία είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν λεφτά στον ΕΠΑΦΟ (και στον κάθε ΕΠΑΦΟ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ;;

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΚΑΠ:
-- παράθεση --
Έως ότου αυτό εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία και στην περίπτωση που απασχολούνται, πάντα σε εθελοντική βάση, εκπαιδευτικοί, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου, ανάλογη με τον όγκο της εργασίας που έχουν να φέρουν σε πέρας και της υπευθυνότητας που απαιτεί αυτή η εργασία και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή σε αυτούς του επιδόματος Πληροφορικής που δίνεται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα για ανάλογη εργασία.

Με τα λίγα γράμματα που μπόρεσα να μάθω κατάλαβα ότι τα μόνα μας προβλήματα είναι:
α) ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
β) ΑΝ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ e-school ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ
β) Θέματα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα (!!)

Αν λοιπόν κατάλαβα καλά η "ΠΙΕΣΗ" θα είναι κατά προτεραιότητα σε αυτούς τους τομείς. Σωστά;

Για ποια μείωση ωρών μιλάμε;;; Αντι να πηγαίνουμε σε 2 ή 3 σχολεία για "συμπλήρωση ωραρίου" να πηγαίνουμε σε περισσότερα;;;;!!!
   
Καμμιά σκέψη για την απασχόληση ΕΙΔΙΚΟΥ προσωπικού που θα πληρώνεται ΑΠΟ ΤΑ "ΑΠΟΡΡΟΦΗΜΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ" ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΕΠΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΠΘ ;;;;;;;
ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟΣΟΥΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΠΘ ....

ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ "ΚΑΡΕΚΛΟΚΥΝΗΓΟΥΣ" ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΧΑΜΑΛΙΚΙΑ;;

ΥΓ. Αν τηλεφωνήσω στα τηλ. για το e-school υπάρχει κανένας ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ να με καθοδηγήσει; Υπάρχει καμιά σχετική ιστοσελίδα εκτός απο τις πρόχειρες οδηγίες που μας έστειλαν; Να κάνω τη μετάπτωση και να το παρατήσω γιατί σήμερα σκοτώθηκα με το Δ/ντή για να καταλάβει αυτό που λέει για ... κλείδωμα της Βάσης Δεδομένων μετά την 1η "μετάπτωση
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

polanagnost

Θα έλεγα ότι ο τίτλος του thread είναι μάλλον άτυχος καθότι ο ρόλος των καθηγητών  πληροφορικής είναι λίγο πολύ καθορισμένος με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία. Αυτό που θα έπρεπε ίσως να συζητάμε είναι η κατάχρηση - διάκριση που γίνεται στα Δημόσια Σχολεία σε βάρος των εργαζομένων σε αυτά καθηγητών Πληροφορικής σε σχέση με τις εργασίες γραμματειακής  διαχείρισης ηλεκτρονικής επικοινωνίας, προγραμματισμού και γενικότερα διοικητικής φύσεως λειτουργίες που απαιτούν χρήση Η/Υ και γνώσεις πληροφορικής (ή τουλάχιστον κάποιων εμπορικών προγραμμάτων).
Ακριβώς αυτή η κατάχρηση είναι που βρίσκει την κορύφωση της με το e-school και την επερχόμενη e-class. (Ναι, το έγγραφο  της Β/μιας Ανατολικής Θεσ/νίκης μπορεί  να προκαλεί θυμηδία προς το παρόν αλλά δείχνει τον τρόπο σκέψης των ιθυνόντων).

Συμφωνώ ότι η ΠΕΚΑΠ είναι ολιγομελής και φταίμε για αυτό.
Συμφωνώ ότι ζητήματα όπως η ανάθεση μαθημάτων στα ΕΠΑΛ δεν βρήκαν από τη μεριά μας την ανάλογη υποστήριξη καθότι «δεν μας αφορούσαν».
Αλλά μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένας σχετικά νέος κλάδος και αρκετά διασπασμένος που τώρα και ενόψει των προβλημάτων που συναντά αρχίζει να ενηλικιώνεται και να συνενώνεται.
Διαφωνώ ότι δεν έγιναν προτάσεις σε αυτό το forum. Αν κάποιοι από το συμβούλιο της ΠΕΚΑΠ – και πιστεύω ότι θα το έκαναν- μπήκαν και διάβασαν το thread θα είδαν ότι προτάθηκε μποϋκοτάζ, αποστολή email με την ανακοίνωση της ένωσης και άρνηση ανάληψης εργασιών σχετικών με το eschool μέχρι την έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων που να θωρακίζουν τον κλάδο από την αυθαιρεσία της πάσης φύσης διεύθυνσης. Θα είδαν επίσης το κλίμα την αγανάκτηση αλλά και την αγωνία των συναδέλφων σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν.
Αλλά για να κάνουμε και προτάσεις ( φίλε Alex) νομίζω συνάδελφοι ότι πρέπει  να περάσουμε στις πράξεις.
Δηλαδή:
1.   Να κάνουμε μαζικά εγγραφή στην ΠΕΚΑΠ.
2.   Να στείλουμε μέσω των λιστών στα σχολεία των νομών μας προσκλήσεις σε αυτό εδώ το forum ώστε οι πληροφορικοί να έλθουν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν. 
3.   Να πιέσουμε μέσω της ΠΕΚΑΠ το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των πληροφοριακών συστημάτων στην Εκπαίδευση με κατανομή αρμοδιοτήτων.
4.   Ώσπου να συμβεί αυτό και πάντα σε συνεννόηση μέσω της ένωσης μας να αντιδράσουμε συντονισμένα (π.χ. με περιοδική άρνηση παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών ).

Το Σεπτέμβρη θα τα βρούμε μπροστά μας όλα αυτά και πρέπει να προετοιμαστούμε. (Ας κάνουμε τουλάχιστον το 1.)
Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε.

alexxtasi

πολύ σωστά
τα 2 πρώτα είναι εύκολα

εγγραφή στην ΠΕΚΑΠ θα τη βοηθούσε...
ενημέρωση των πληροφορικών όλων των σχολείων θα βοηθούσε πολύ την κουβέντα μας και είναι και εύκολο...
τα υπόλοιπα έρχονται...

συμφωνώ απόλυτα. τι λετε?

lykos

Σήμερα έκανα αίτηση εγγραφής στην ΠΕΚΑΠ.

Παράθεσηενημέρωση των πληροφορικών όλων των σχολείων θα βοηθούσε
Θα ενημερώσω τους συναδέλφους στη Λάρισα. Αυτούς, των οποίων έχω τις διευθύνσεις.
Δε θάταν καλύτερο όμως να έχουμε ένα κοινό, σύντομο μήνυμα για να μην παιδευόμαστε περισσότεροι για το ίδιο πράγμα? Θα μπορούσαμε να κοινοποίησουμε  την ανακοίνωση της ΠΕΚΑΠ (μιας και είναι έτοιμη) αλλά απ' ότι φαίνεται δεν συμφωνούμε όλοι...
Ποιός μπορεί να ετοιμάσει ένα - των απόψεων του forum αντιπροσωπευτικό - κειμενάκι για ενημέρωση των συναδέλφων πληροφορικών?


 

Wizard

Ανεξάρτητα από το πόσοι είναι εγγεγραμένοι στην ΠΕΚΑΠ, πρέπει να μάθουμε άμεσα τη γνώμη των συναδέλφων. Ο μόνος τρόπος είναι να γίνει μέσω e-mail.
Από πού όμως θα αποσταλεί το e-mail για να φαίνεται επίσημο; Πέρισυ, είχαμε συναντηθεί κάποιοι συνάδελφοι και σκεφτόμασταν να κάνουμε έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι διευθυντές χειρίζονται το θέμα των μαθημάτων επιλογής στα λύκεια, αλλά δεν βρέθηκε λύση για τον αποστολέα του e-mail της έρευνας.

Επίσης, η ΠΕΚΑΠ είχε δημιουργήσει online petition για τις αναθέσεις μαθημάτων και μέχρι τώρα έχουν υπογράψει 1586 συνάδελφοι, καθόλου άσχημα. Δεν θυμάμαι όμως να ήρθε κάποιο e-mail, άρα η ενημέρωση έγινε προφορικά, μέσω forum κλπ.

Σωστά αναφέρθηκε ότι κάποιοι συνάδελφοι θέλουν τη συμπλήρωση ωραρίου μέσω μηχανογράφησης για να μη μετακινούνται, γι'αυτό όμως χρειάζεται η ενημέρωση, για να δούμε πόσοι είναι και να πάρουμε τη γνώμη τους.

Να θέσω και κάτι άλλο: πώς θα πεισθεί κάποιος για εγγραφή στην ΠΕΚΑΠ, αν δεν δει δράση που να τον εκφράζει; Δε νομίζω ότι και μόνο η ύπαρξη της ανακοίνωσης θα βοηθήσει, αλλά έπρεπε το περιεχόμενο να προκαλεί σκέψεις του στυλ "να και μια δυναμική αντίδραση", ανεξάρτητα από το μέγεθος της δύναμης της ΠΕΚΑΠ.

polanagnost

Παιδιά δεν ξέρω αν πρόκειται για σατανική σύμπτωση πάντως σήμερα το μεσημέρι μου ήρθε αυτό:
Παράθεση
From: pe19-20-ima-bounces@sch.gr
Date: 06/18/09 12:08:08
To: polanagnost@sch.gr
Subject: Έχετε διαγραφεί από την pe19-20-ima λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
:-X



Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε.

P.Tsiotakis


polanagnost

Τελικά ήταν όντως σατανική σύμπτωση!
Παράθεση
Από λάθος ξανα-εγγράφω μέλη που προϋπήρχαν στην λίστα.
Σήμερα αυτά τα μέλη λογικά θα έλαβαν ειδοποίηση ότι διαγράφηκαν από την pe19-20-ima@sch.gr.
Τώρα ξαναγράφονται
Συγνώμη για την μικρή αναστάτωση.
;D
Αν και η μετάταξη δεν είναι άσχημη ιδέα..! (π.χ. Γυμναστής.. >:D)
Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε.

P.Tsiotakis

εγώ στο sch.mail έλαβα μόνο 2 spam για αγορά viagra

stratosg

Εφόσον αυτό το κατάπτυστο και ακατονόμαστο λογισμικό είναι ιδιωτικής εταιρείας να στείλει η εταιρεία άτομα να κάνουν την μετάπτωση (άκουσον άκουσον), από το ένα λογισμικό στο άλλο. Στο εργοστάσιο που εργαζόμουν πρίν από το διορισμό μου, κάθε φορά που γινόταν κάποια αναβἀθμιση στο λογισμικό που χρησιμοποιούσαμε ερχόταν ο αντιπρόσωπος της εταιρείας και το εκαθιστούσε. Στην δημιουργό εταιρεία παίρναμε τηλέφωνο μόνο για να μας δώσουν τον περιοδικό αριθμό ξεκλειδώματος του λογισμικού.

Τώρα όσον αφορά στην ΠΕΚΑΠ και το έργο της. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο το καλύτερο και για να επιτευχθεί αυτό πρώτη κίνηση είναι να γίνουμε μέλη της. Εγώ προσωπικά είμαι. Τώρα οι πιο δραστήριοι μπορούν να οργανώσουν τοπικά παραρτήματα στην περιοχή τους, με βάση αυτό που βλέπω πάντα στη σελίδα της.

Ναι είμαστε ο τρίτος πολυπληθέστερος κλάδος και κάποια στιγμή πρέπει να ακουστούμε.

Επίσης νομίζω πως πρέπει να απιτήσουμε και τη συμμετοχή μας σε διάφορες επιμορφώσεις πάντα όμως στα πλαίσια του ωραρίου μας και ΟΧΙ εκτός αυτού. Δεν γίνεται να είμαστε τα παιδιά λάστιχο. Αν μη τι άλλο έχουμε και οικογενειακές υποχρεώσεις, άσε που έχουμε και Ν! υπεράριθμους.
Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

Circle

Γιατί όλοι λέμε ποιος συνάδελφος θα το αναλάβει το e-school;

Ειλικρινά με προβληματίζει το γεγονός ότι η διεύθυνση του σχολείου, δεν αναλαμβάνει το e-school. Κι αν υποθέσουμε ότι ο Διευθυντής έχει πολλά άλλα καθήκοντα, τότε τι γίνεται με τον / τους υποδιευθυντή /ές; Ειλικρινά, όταν μοιράζονται όλες οι δουλειές στους εκπαιδευτικούς, τι μένει για τα στελέχη με το μειωμένο ωράριο κ το επιπλέον επίδομα;

Δεν είναι πιο λογικό να το διαχειρίζονται εκείνοι, με τον/την γραμματέα να αναλάβει το πέρασμα στοιχείων; Κι αν δεν υπάρχει γραμματέας τότε το καταλαβαίνω να βοηθήσει κάποιος εκπαιδευτικός! Εμένα μου φαίνεται πιο λογικό αυτό κ απορώ που αφήνουμε εκτός κουβέντας τα διευθυντικά στελέχη.

Περιμένω τη γνώμη σας επάνω σε αυτό.

edit: το αντιγράφω στο θέμα "ο ρόλος του καθηγητή πληροφορικής"


Συμπήρωση: το έχω αντιγράψει εδώ από το αρχικό θέμα e-school

A_XRHSTOS

Συμφωνώ και επαυξάνω στο μέγιστο! Όποιος έχει τα γένια, (επιδόματα, μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα - διευθυντές - υποδιευθυντές κλπ) πρέπει να μάθει να χειρίζεται και τα χτένια. Τώρα αν πολλοί διευθυντές ή/και υποδιευθυντές δεν θέλουν ή δεν μπορούν τότε...

α) Αν δε θέλουν... κακώς δεν θέλουν, είναι κυρίως διοικητικοί υπάλληλοι και σε αυτούς πέφτει ο κλήρος, αν δεν τους αρέσει ας παραιτηθούν!

β) αν δεν μπορούν... κακώς δεν μπορούν, ας κοιτάξουν να ξεστραβωθούν και να μάθουν αυτά που πρέπει να ξέρουν για να ασκούν τα καθήκοντά τους κι όχι να βάζουν μέσον για να γίνουν διευθυντές και μετά να λένε "εγώ από υπολογιστές δεν ξέρω γρι" ή "αυτά παιδάκι μου είναι στα ξένα δεν μπορώ να τα διαβάσω".

Διευθυντές και υ/δ πρέπει να έχουν και τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και οργανωτικές ικανότητες, αυτά βέβαια σε κάποια άλλη χώρα κι όχι στο τριτοκοσμικό και ρουσφετοκρατούμενο Ελαδιστάν  :o

dim

Παράθεση από: Wizard στις 17 Ιουν 2009, 07:27:44 ΜΜ
Παράθεση από: polanagnost στις 17 Ιουν 2009, 07:09:45 ΜΜ
Νομίζω ότι θα έπρεπε να ζητούν άμεσα να καθοριστεί η θέση του υπευθύνου και να καλέσουν τους Πληροφορικούς να μην το αναλάβουν μέχρι να συμβεί αυτό.
Επίσης νομίζω ότι έπρεπε η ανακοίνωση να είναι σε πολύ σκληρότερο τόνο και να καλεί τον κλάδο να αντιδράσει πράγμα που δεν το κάνει.
Έτσι ακριβώς. Η ανακοίνωση αναμοχλεύει κείμενα/θέσεις της ΠΕΚΑΠ από το 2004 και το 2006, ενώ δεν άλλαξε τίποτα από τότε.
Κάλεσμα σε όλους τους Πληροφορικούς να μην αναλαμβάνουν εργασία που ισοδυναμεί με δεύτερη δουλειά στηνμέσα πρώτη! Να λάβουν όλοι οι Πληροφορικοί αυτό το κάλεσμα για να ενημερωθούν! Αυτό έπρεπε να γίνει!


Οι σκέψεις μου μέσα απο τα λόγια σας.

pentsas

Συνταγές Μοχίτο (μη βιάζεστε να με πετάξετε.. μήπως το e-scool είναι πιο συμβατό??)

On the mix… Στέλιος Αρτεμάκης
Δημοσίευση: 19 Απριλίου 2007


Cuban, Jamaican, Applesoaked και Frozen slushes. Το MEN 24 φτιάχνει τα πιο γευστικά Μοχίτο.

Το Mοχίτο πίνεται στα «ζεστά κλίματα» εδώ και δεκαετίες. Με προέλευση πιθανότατα από το Mint Julep, με το οποίο μοιράζονται σχεδόν όλα τα συστατικά εκτός από το ρούμι (το Mint Julep έχει μπέρμπον), το Μοχίτο γεννήθηκε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης όπως και τα περισσότερα κοκτέιλ. Αν και ο αρχικός σκοπός ήταν να «καμουφλαριστεί» το αλκοόλ το τελικό αποτέλεσμα ήταν πέρα από κάθε προσδοκία.

Δυόσμος, ρούμι, ζάχαρη, λάιμ και σόδα. Έτσι το έμαθε ο Χέμινγουεϊ στο "El Floridita" και το "Bodeguita del Medio" της Κούβας την περίοδο του μεσοπόλεμου. Έτσι το προτιμάει ο Σόνι Κρόκετ από τους σκληρούς τους Μαϊάμι στην ταινία του 2006. Έτσι το πίνουν οι παραδοσιακοί. Με τα ίδια συστατικά όμως και μικρές αλλαγές μπορεί να κάνει κάποιος θαύματα. Ιδού λοιπόν οι πέντε προτάσεις του MEN 24 για Μοχίτο.

Mojito

2 μεζούρες λευκό ρούμι
1 λάιμ κομμένο σε έξι κομμάτια
1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
Φυλλαράκια μέντας (8-12)
Θρυμματισμένος πάγος

Ανακατεύουμε τη μέντα με το σιρόπι ζάχαρης και 4 από έξι κομμάτια λάιμ σε ψηλό ποτήρι. Γεμίζουμε το ποτήρι με τον πάγο, προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο με σόδα και διακοσμούμε με τα υπόλοιπα κομμάτια λάιμ.

Applesoaked Mojito

2 μεζούρες ξανθό ρούμι παλαιωμένο 3 ετών
½ λάιμ κομμένο σε κομμάτια
1 μεζούρα χυμό μήλου
Κλαδάκια μέντας
Φέτες κόκκινου μήλου
Θρυμματισμένος πάγος

Ανακατεύουμε τη μέντα, το λάιμ και το σιρόπι ζάχαρης στο σέικερ, προσθέτουμε το ρούμι και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα ψηλό ποτήρι συμπληρώνοντας με χυμό μήλου. Γαρνίρουμε με τα κλαδάκια μέντας και τις φέτες μήλου.

Frozen Mohito Slushes

½ λίτρο σορμπέ λάιμ
8 σφηνάκια λευκό ρούμι
10-12 φύλλα μέντας
Θρυμματισμένος πάγος

Για δύο κοκτέιλ συνολικά ανακατεύουμε τη μισή ποσότητα από όλα τα υλικά εκτός του πάγου και πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι το περιεχόμενο να γίνει ομοιογενές. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε δύο μεγάλα ποτήρια κοκτέιλ που περιέχουν τον παγο και ανακατεύουμε καλά. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά (4 κοκτέιλ συνολικά).

Jamaican Mohito

Μερικά φύλλα μέντας
1 μεζούρα φυσικό χυμό λεμόνι
5 μεζούρες μαύρο ρούμι
5 μεζούρες σόδα
8 πρέζες Αγκοστούρα μπίτερ

Ανακατεύουμε τα φύλλα της μέντας με το χυμό λεμόνι σε ψηλό ποτήρι και συνθλίβουμε τα φύλλα με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε πάγο, ρούμι και συμπληρώνουμε με σόδα και στο τέλος πρέζες Αγκοστούρα.

Cuban Mojito

1 κουταλιά ζάχαρη
2 μεζούρες φρέσκο χυμό λάιμ
Μερικά φύλλα και ένα κλαδάκι μέντας
2 μεζούρες λευκό ρούμι
2 μεζούρες σόδα

Βάζουμε τα φύλλα της μέντας σε ένα ψηλό ποτήρι και προσθέτουμε φρέσκο χυμό λάιμ. προσθέτουμε ζάχαρη και στη συνέχεια συνθλίβουμε τη μέντα με ένα γουδοχέρι ή κουτάλι. Στη συνέχεια βάζουμε τριμμένο πάγο και ρούμι, συμπληρώνουμε με σόδα και γαρνίρουμε με ένα κλαδάκι μέντα.

Καλή διασκέδαση μάγκες ... σας αφιερώνω και το παρακάτω κομμάτι
ΑΤΒ - What about us

καλό καλοκαίρι!


Laertis

Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

za√‘ag

Τις συνταγές τις βρήκες από την ομάδα ανάπτυξης του e-school ???

Αν τα πιείς ΟΛΑ μαζί κάνεις άνετα .... "ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ" !!  8)

8) 8) Καλό καλοκαίρι 8) 8)
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

stratosg

Πολύ καλό ... αλλά μήπως μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να δράσουμε όπως οι εκάστοτε κυβερνήσεις που περνούν διάφορα νομοσχέδια όταν ο λαός κάνει τα περιβόητα μπάνια του και να δούμε πως θα κινούμαστε απο Σεπτέμβρη; Έτσι για να δούν πως είναι να σε πιάνουν εξαπίνης.
Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

za√‘ag

Σωστά τα λές (και λέμε) αλλά μήπως τα ΟΡΓΑΝΑ ΜΑΣ που μπορούν να πράξουν κάτι ουσιαστικό ... κάνουν ήδη τα μπάνια τους; (λέω τώρα εγώ...)
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

stratosg

Για να σε καταλάβω, εσύ ποιούς θεωρείς όργανά μας ή εκπροσώπους μας; Εγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αν και είμαι υπέρ της ΠΕΚΑΠ και κατά μα πολύ κατά της ΟΛΜΕ.
Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

za√‘ag

Δεν νομίζω ότι πιστεύουν πολλοί στην ΟΛΜΕ πια.... Όσο για την ΠΕΚΑΠ δεν νομίζω ότι μια τέτοια ανακοίνωση που στο τέλος χαϊδεύει τα αφτιά του υπουργείου μπορεί να μας καλύψει (τα έχω γράψει και παραπάνω και στο θέμα "e-school") .... Εξάλλου είναι δύσκολο να αντέξει κάποιος στα "ταξίμια" της εξουσίας και να μην υποκύπτει ...(το γράφεις κι εσυ στο μήνυμα σου κάτω από το όνομά σου "η εξουσία αποβλακώνει" .... και αν της κάνεις και παρέα .... φαντάσου)
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

stratosg

Σύμφωνοι, αλλά δεν μου απάντησες και επαναλαμβάνω την ερώτηση μου. Ποιούς ή τι έχεις στο μυαλό σου ως όργανα;
Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

A_XRHSTOS

Τα ...όργανα συνάδελφοι έχουν ήδη αρχίσει και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό του e-school τη στιγμή που οι συνάδελφοι των άλλων ειδικοτήτων (και με το δίκιο τους οι άνθρωποι) θεωρούν ότι η χρονιά τελείωσε προ πολλού.
Τελικά με τούτο και με κείνο, ότι κι αν λέμε ο ρόλος μας στο σχολείο δεν φαίνεται να είναι αυτός του εκπαιδευτικού αλλά του τεχνικού / γραμματεά / παιδιού για όλες τις δουλειές. Μην παρεξηγήσετε τα λόγια μου δεν περιέχουν κανενός είδος μομφής, προς Θεού, απλά διατυπώνω το προφανές, με μεγάλη πίκρα ειναι αλήθεια αλλά χωρίς κανένα ίχνος κακής πρόθεσης. Πώς θα μπορούσα άλλωστε; Κι εγώ ένας από σας είμαι.

Ίσως να μην είναι και μακριά η μέρα που θα έρθει κάποια εγκύκλιος η οποία θα καθορίζει τον καθηγητή Πληροφορικής υπεύθυνο χειρισμού της μηχανογράφησης με μείωση ωραρίου 2-3 ώρες. Μπορεί μάλιστα να θεωρηθεί και μεγάλη νίκη του κλάδου.

Συγνώμη αν σας πίκρανα αλλά είμαι πολύ βαθιά απογοητευμένος από την όλη κατάσταση, όταν πρωτομπήκα στην εκπαίδευση θεωρούσα ότι θα γινόμουν σιγά σιγά ένας καλός δάσκαλος και θα έβρισκα τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά και μεθόδους να κάνω το μάθημά μου όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο και ενδιαφέρον. Αντί γι' αυτό κατάντησα μετά από 15 χρόνια να ψάχνω τα μενού και τα tabs του e-school και να περιμένω απαντήσεις από ένα μακρινό κι αδιάφορο support, με το διευθυντή στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και να νιώθω σαν τριτοκλασσάτος διοικητικός που έχασε τη σφραγίδα του και δεν ξέρει πως να επικυρώσει το επόμενο διαβιβαστικό.
Αυτό κι αν είναι (προσωπική) κατάντια....

Circle

Παράθεση από: A_XRHSTOS στις 27 Ιουν 2009, 07:30:35 ΜΜ
....
Ίσως να μην είναι και μακριά η μέρα που θα έρθει κάποια εγκύκλιος η οποία θα καθορίζει τον καθηγητή Πληροφορικής υπεύθυνο χειρισμού της μηχανογράφησης με μείωση ωραρίου 2-3 ώρες. Μπορεί μάλιστα να θεωρηθεί και μεγάλη νίκη του κλάδου.
...

Πολύ θα λυπηθώ, αν στο ρόλο του εκπαιδευτικού, μου επισυνάψουν κ το ρόλο του χειριστή υπολογιστή και κάθε άλλου είδους μηχανήματος που συνδέεται στην πρίζα. Έστω κ αν αυτή η θέση (θα) έχει ευθύνη, δεν θα ήθελα καθόλου αλλαγή στον ρόλο μου που είναι εκπαιδευτικός - παιδαγωγικός. Το ξαναλέω η διεύθυνση πρέπει να είναι αρμόδια κ υπεύθυνη για όλη της διεκπεραίωση των λειτουργιών του σχολείου. Και να επιμορφωθεί για να τα βγάζει πέρα ή να επιλέγονται εκπαιδευτικοί με προσόντα σε όλους τους τομείς. Αλήθεια συνάδελφοι, έχει κάποιος στοιχεία για το πόσοι ειδικότητας πληροφορικής είναι σε θέσεις διευθυντών ή υποδιευθυντών; Στη δική μου περιοχή γνωρίζω μόνο δύο, με επιφύλαξη βεβαίως καθώς δεν το έχω ψάξει το θέμα.

Το να βρεθούμε όμως στην παραπάνω θέση, θα είναι κ δική μας ευθύνη. Ρώτησα κάμποσες μέρες πριν, τι με υποχρεώνει να αναλάβω το e-school κ όλα τα άλλα. Έλαβα την απάντηση την οποία βεβαίως γνώριζα, ότι τίποτα δεν με υποχρεώνει. Το ρώτησα για να καταγραφεί και εδώ κ ο καθένας να αποφασίσει τι θα κάνει.

Τι νομίζετε πως θα συνέβαινε αν αρνιόμασταν; Τίποτε απολύτως! Η διεύθυνση θα έβρισκε άλλους τρόπους να το διεκπεραιώσει! Ουδείς αναντικατάστατος! Θα μου πείτε τώρα ότι θα χαλούσατε τις σχέσεις σας με τη διεύθυνση κτλ... Εκεί γνωρίζω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, μα εκεί είναι που χρειάζεται η υποστήριξη των δικαιωμάτων μας! Αν ο καθένας δεν τα υποστηρίξει σε ατομικό επίπεδο, τότε αυτό γιγαντώνεται κ η κατάσταση που διαμορφώνεται (η οποία βολεύει πάρα πολύ όλους) δεν βλέπω πως ή γιατί να ανατραπεί.

Αν τώρα έχετε την απορία τι έκανα εγώ, θα σας πω ότι δεν ήταν κ τόσο εύκολο μα το είχα αποφασίσει. Όταν ο διευθυντής μου είπε, έχει έρθει ένα μέιλ για το e-school να το φτιάξουμε, απάντησα "Ξεκινείστε όσοι έχετε την διαχείριση του σχολείου, βαθμούς, μισθολογικά, γραμματεία και ότι χρειαστείτε μου λέτε. Θα είμαι στη διάθεσή σας." Τέλος πάντων συνεχίστηκε ακόμη λίγο ο διάλογος και δεν ανέλαβα τίποτα. Βρέθηκε μια χαρά λύση, δεν ασχολήθηκα άλλο  κ δεν πρόκειται να ασχοληθώ ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Ελπίζω να μην έρθει κάποια στιγμή έγγραφο που να με υποχρεώνει.

.

A_XRHSTOS

Παράθεση από: Circle στις 27 Ιουν 2009, 09:08:16 ΜΜ

Το να βρεθούμε όμως στην παραπάνω θέση, θα είναι κ δική μας ευθύνη. Ρώτησα κάμποσες μέρες πριν, τι με υποχρεώνει να αναλάβω το e-school κ όλα τα άλλα. Έλαβα την απάντηση την οποία βεβαίως γνώριζα, ότι τίποτα δεν με υποχρεώνει. Το ρώτησα για να καταγραφεί και εδώ κ ο καθένας να αποφασίσει τι θα κάνει.

Τι νομίζετε πως θα συνέβαινε αν αρνιόμασταν; Τίποτε απολύτως! Η διεύθυνση θα έβρισκε άλλους τρόπους να το διεκπεραιώσει! Ουδείς αναντικατάστατος! Θα μου πείτε τώρα ότι θα χαλούσατε τις σχέσεις σας με τη διεύθυνση κτλ... Εκεί γνωρίζω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, μα εκεί είναι που χρειάζεται η υποστήριξη των δικαιωμάτων μας! Αν ο καθένας δεν τα υποστηρίξει σε ατομικό επίπεδο, τότε αυτό γιγαντώνεται κ η κατάσταση που διαμορφώνεται (η οποία βολεύει πάρα πολύ όλους) δεν βλέπω πως ή γιατί να ανατραπεί.

Συμφωνώ μαζί σου γιατί και αν και (αφελώς) ανέλαβα να διεκπεραιώσω την εγκατάσταση του e-school σε μια στιγμή αδυναμίας ή βλακείας (διαλέγετε και παίρνετε), ουδέποτε δέχτηκα ή θα δεχτώ να αναλάβω και τη χρήση του. Όπως έχω ξαναπεί απομακρύνθηκα όσο μπορούσα από τα "διοικητικά" θέματα του σχολείου εδώ και τέσσερα - πέντε χρόνια και δεν το μετάνοιωσα ούτε στιγμή.
Το θέμα είναι ότι τελικά αυτό, για τον α ή β λόγο, δεν φαίνεται να είναι εύκολο για την πλειοψηφία των συναδέλφων, οι οποίοι για μια ακόμα φορά θα ζευτούν στο "άρμα του εκσυγχρονισμού της παιδείας" και άλλα τέτοια κουραφέξαλα.  :P
Για να γίνουμε και ρεαλιστές, κατανοώ ότι είναι τρομερά δύσκολο να αντιδράσει κανείς ειδικά όταν πέφτει πάνω του όλος ο σύλλογος.
Προσωπικά με τη χοντροπετσίαση του "πάλιουρα" μπορώ και τον γράφω το σύλλογο όταν με καλύπτει ο νόμος, δεν είναι όμως για όλους τόσο απλό το θέμα....
Εκεί θα χρειαζόταν μια συλλογική κίνηση που λέγαμε.

stratosg

Το μέτρο πίεσης δεν είναι η χοντροπετσιά του πάλιουρα, αλλά το καλοστημένο παιχνίδι το οποίο δεν βλέπαμε μέχρι τώρα και για να μη βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω, έχει λίγες μέρες που το 'πιασα το υπονοούμενο. Υπάρχει πληθώρα υπεράριθμων πληροφορικών σε πάρα πολλούς νομούς, άρα μια μεγάλη πισίνα για να επιλεγούν εκείνοι οι οποίοι θα στηρίξουν την όποια γραμματειακή, εκπαιδευτική, τεχνολογική, συντεχνειακή μεταρρύθμιση χρειαστεί. Το μέτρο πίεσης είναι απλό. Για πόσο καιρό αγαπητέ μου είσαστε χωρίς οργανική; Γιατί να εξακολουθώ να σας απασχολώ εφόσον δεν σας χρειάζομαι; (Όχι οργανική = Όχι ανάγκη). Τώρα βάλτε και το γεγονός ότι πολλοί απο εμάς έχουμε αποκτήσει και οικογένεια με ένα ή δυο παιδιά και άρα αυξημένες ανάγκες τόσο σε χρήματα αλλά κυρίως σε χρόνο το οποίο εύκολα μπορείς να εξοικονομίσεις αν δεν μετακινείσαι σε δυο ή περισσότερα σχολεία και πείτε μου ποιός θα είναι αυτός που δεν θα υποκύψει;

Θα μου πείτε πως τώρα είναι πολύ μακρία όλα αυτά, είναι ανεφάρμοστα, ότι είμαι μηδενιστής, κακεντρεχής, απαισιόδοξος ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Το μόνο που είμαι είναι στενοχωρημένος, γιατί πραγματικά αισθάνομαι την ειδικότητά μου να παραγκωνίζεται. Ίσως ίσως και με δικό μας φταίξιμο, μιας και τρέχαμε να "δείξουμε" ότι μπορούμε να στείσουμε το εργαστήριο, να συνδέσουμε τον εκτυπωτή, να πληκτρολογήσουμε γρήγορα μια "αιτησούλα". Αυτό στην αρχή μας έκανε να μοιάζουμε οι από μηχανής θεοί του συλλόγου και λίγα μόλις χρόνια μετά μας έκανε να φαινόμαστε οι αλλαζόνες, οι ξερόλες, οι κολλητοί των διευθυντών μας και πολλά άλλα που κατά καιρούς έχω ακούσει ή ακόμα χειρότερα έχω αντιληφθεί.

Δεν νομίζω πως είμαστε άμοιροι ευθυνών, απλά πρέπει να βάλουμε τα πράγματα, το κεφάλι, και την υπερηφάνια μας κάτω και να βρούμε ένα τρόπο να διασφαλίσουμε το μέλλον μας, αποτάσσοντας απο πάνω μας κάθε είδους υποχρέωση γραμματειακής, τεχνικής ή όποιας άλλης υποχρέωσης.
Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

A_XRHSTOS

 Τελικά αυτό που μένει είναι πως ο καθένας από μας θα δώσει την προσωπική του μάχη, ή μπορεί και ούτε καν αυτό.
Δεν είναι βέβαια αυτό το θέμα, ακόμα κι αν κάποιοι κερδίσουν μερικές μάχες, όπως το βλέπω το πράγμα, τον "πόλεμο" θα τον χάσουμε στα σίγουρα (αν δεν τον χάσαμε ήδη δηλαδή).

Όπου να'ναι θα αρχίσει και η επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς, ότι "είμαστε αντιδραστικοί και κακοπροαίρετοι", ότι "ο ρόλος του καθηγητή στο σχολείο του μέλλοντος είναι πολυδιάστατος", ότι "πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε αυτόν τον τόπο να πάει μπροστα", ότι "οχυρωνόμαστε πίσω από συντεχνειακές και παρωχημένες απόψεις για το ρόλο του εκπαιδευτικού οι οποίες δε συνάδουν με τις απαίτησεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου μοντέλου μόρφωσης" , ότι, ότι ότι.....(ότι παπαρολογία έχετε ακούσει γενικότερα)

Το μόνο παρήγορο (έστω και σαν παρηγοριά στον άρρωστο που λένε) είναι ότι εδώ μέσα βρήκα κάποια άτομα που ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ και αν μη τι άλλο έπαψα να έχω την αίσθηση της απομόνωσης που είχε αρχίσει να με κυριεύει τελευταία.

Απ' το ολότελα.....

fgmarg

 8) γεια και χαρά σας συνάδελφοι!!!
Μέσα στην καλοκαιριάτικη ραστώνη, ένα άρθρο του συνάδελφου Σαλονικίδη (δεν τον γνωρίζω προσωπικά αλλά τον παρακολουθώ και τον θαυμάζω χρόνια τώρα) για την e-τάξη  ;). Ένα νέο λαμπρό πεδίο δράσης...
http://salnk.eduportal.gr/

Καλή συνέχεια στις διακοπές μας