Συνήθως εσύ θα πρέπει να φροντίσεις για τα δικαιώματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα το αρχείο import.php στο παρακάτω listing:
ftp> ls -l
-rw-r----- 1 alkisg 1200 3355 Nov 11 2009 import.php
drwxrwsrwx 2 alkisg 1200 1408 May 9 20:05 attachments
drwxr-xr-x 5 alkisg 1200 7 Nov 11 2009 avatars
drwxrwxrwx 2 alkisg 1200 4 Nov 11 2009 cache
-rw-r--r-- 1 alkisg 1200 15348 Nov 11 2009 index.php
Καταρχάς, η πρώτη τριάδα (rw-) είναι τα δικαιώματα πρόσβασης για τον user (alkisg),
η δεύτερη τριάδα (r--) είναι τα δικαιώματα πρόσβασης του group (με gid 1200 στη συγκεκριμένη περίπτωση),
και η τρίτη τριάδα (---) είναι για τους "others", στην οποία κατηγορία είναι και ο apache.
Έτσι, εγώ (=που μπαίνω από ftp) έχω read/write, η ομάδα μου έχει μόνο read, και ο apache (= όλοι οι επισκέπτες της σελίδας) δεν έχει καν δικαίωμα ανάγνωσης του αρχείου import.php.
Μπορώ να του δώσω δικαιώματα από οποιονδήποτε ftp client, για παράδειγμα filezilla.
Αν δεν πρόκειται για αρχεία αλλά για directories, τότε χρειάζεται και το (x) το οποίο τους δίνει πρόσβαση στο εσωτερικό των καταλόγων.
...εννοείται ότι όλα τα παραπάνω υποθέτουν ότι όλα τα αρχεία είναι στον προσωπικό σου χώρο, έτσι; Αν το πρόβλημα με το import.php είναι του
http://users.nom.sch.gr/phpmyadmin, τότε φταίει το ΠΣΔ για τα λανθασμένα δικαιώματα...