Πρόβλημα με Windows Server 2003 και τοπικό δίκτυο

Ξεκίνησε από dski, 23 Ιουν 2011, 02:33:57 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

dski

Στο εργαστήριο του σχολείου είναι εγκατεστημένος ο Windows Server 2003 ενώ οι clients τρέχουν Windows XP. Πριν λίγο καιρό εμφανίστηκε το εξής πρόβλημα:

Ο Server, μέσα από την Περιοχή Δικτύου, στο domain School (όπου ανήκουν όλοι οι υπολογιστές του εργαστηρίου) "βλέπει" μόνο τον εαυτό του και κανέναν από τους clients. Αντίθετα οι clients "βλέπουν" κανονικά όλο το τοπικό δίκτυο (συμπεριλαμβανομένου και του server). Από τον server μπορώ να κάνω χωρίς πρόβλημα ping όλους τους clients ενώ με nslookup βλέπω κανονικά τόσο την IP τους όσο και τα ονόματά τους. Επίσης από τον server μπορώ να συνδεθώ με κάθε έναν από τους clients (δίνοντας π.χ. την εντολή \\client01). Από αυτά συμπεραίνω πως μάλλον η υπηρεσία DNS δουλεύει καλά.

Εκτέλεσα και το netdiag το οποίο δεν βρήκε λάθη, έβγαλε μόνο ένα warning, ότι κάποια εγγραφές του DNS δεν είναι σωστά καταχωρημένες στον DNS server του ΠΣΔ και να περιμένω μισή ώρα μέχρι να γίνει το update μήπως διορθωθεί το σφάλμα. Από την άλλη σκέφτομαι ότι τι δουλειά έχει ο DNS server του ΠΣΔ με το εσωτερικό δίκτυο του εργαστηρίου?

Η βασική συνέπεια του προβλήματος φαίνεται να είναι ότι πλέον δε λειτουργεί και το netop το οποίο χρησιμοποιούμε αρκετά κατά τη διδασκαλία στην τάξη. (Ο λόγος που συνδέω τα δύο προβλήματα είναι επειδή παρουσιάστηκαν μαζί.Το netop (teacher) το έχουμε εγκατεστημένο στον server αλλά και σε έναν από τους clients. Όταν τρέχουμε το netop-teacher από τον client όλα λειτουργούν μια χαρά, όταν το τρέχουμε από τον server φαίνεται να μη λειτουργεί τίποτα (από τη στιγμή που ο server έπαψε να βλέπει το τοπικό δίκτυο στην περιοχή δικτύου).Ούτε ο teacher βλέπει τους clients ούτε οι clients (που τρέχουν το netop-student) βλέπουν τον teacher...)

Έριξα ήδη μια ματιά στα manuals στο ts.sch.gr αλλά δεν εντόπισα κάτι συναφές. Οι ρυθμίσεις που αναφέρονται εκεί για την υπηρεσία DNS φαίνονται ότι είναι σωστά ορισμένες στον server μας. Έτσι έχω κολλήσει και δεν ξέρω που να κοιτάξω. Υπάρχει κάποια συμβουλή?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

dski

Φαίνεται πως οι αρχικές μου παρατηρήσεις δεν ήταν ορθές καθώς σήμερα που ασχολήθηκα πιο επισταμένα με το πρόβλημα ανακάλυψα ότι ναι μεν στην περιοχή δικτύου των clients εμφανίζεται ο server όμως στην πραγματικότητα δεν είναι προσβάσιμος. Δοκίμασα να κάνω ping τον server με την IP του (10.79.29.10) από τους clients αλλά δεν είναι και πάλι προσβάσιμος. Φυσικά από τους clients δε λειτουργεί και το nslookup αφού ο server δεν είναι προσβάσιμος. (π.χ. αν από τον client01 δώσω nslookup client02 δε θα πάρω απάντηση επειδή δε θα βρεθεί ο DNS server  10.79.29.10). Από τον server όμως μπορώ να κάνω ping τους clients είτε με την IP τους είτε με το όνομά τους.

Παρατήρησα όμως ότι στις εγγραφές του DNS ορισμένοι clients έχουν διαφορετική IP από την πραγματική τους (αυτοί φυσικά δεν γίνονται ping με το όνομά τους το οποίο αντιστοιχεί σε λαθεμένη IP). Φαίνεται ότι όταν η IP ενός client ανανεώνεται (φαντάζομαι π.χ. λόγω του DHCP) δεν ενημερώνονται οι σχετικές εγγραφές του DNS server.Πιθανώς όμως αυτό να οφείλεται απλά στο γεγονός ότι ο server δεν είναι προσβάσιμος.

Κάτι ακόμη που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όταν άλλαξα την IP ενός client "με το χέρι", όταν δοκίμασα να τον κάνω ping από άλλον client με τον όνομά του, το ping έγινε επιτυχώς, δηλ. με κάποιο τρόπο ο client που έκανε το ping ενημερώθηκε για τη νέα IP του client στον οποίο άλλαξα διεύθυνση. Επανέφερα κατόπιν την επιλογή να λαμβάνει ο client αυτοματη διεύθυνση μέσω DHCP και πάλι οι υπόλοιποι clients φαίνεται ότι ενημερώθηκαν για αυτό και τον κάνουν ping επιτυχώς με το όνομά του. Μα πώς στην ευχή γίνεται αυτό όταν ο DNS server δε λειτουργεί?

Γενικά φαίνεται ότι για κάποιο λόγο ο server δεν είναι προσβάσιμος από έξω. Έχει κανείς ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει?

Λάμπρος Μπουκουβάλας

αν έχει εγκαταστήσει isa server, κίμασε να τον ρίξεις και πες μου το αποτέλεσμα.

(το παρακάτω είναι εκτός θέματος, αλλά επίτρεψέ μου:) γιατί χρησιμοποιείς το netop αι όχι το italc?? (εκτός αν έχεις πολλούς clients)
Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται...

dski

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την απάντηση. Πήγε κι εμένα το μυαλό μου στον ISA Server ο οποίος είναι εγκατεστημένος στον server αλλά ανενεργός. Πριν κάμποσο καιρό (πολύ πριν εμφανιστεί το τωρινό πρόβλημα) "έπαιξα" λίγο με τον ISA Server αλλά για να είμαι σίγουρος στο τέλος αφαίρεσα όλους τους περιορισμούς και άφησα μόνο το Allow All για όλα τα είδη κίνησης. Δεν τον έχω αγγίξει εδώ και καιρό. Θα μου κάνει εντύπωση να είναι εκεί το πρόβλημα. Αυτό που δοκίμασα είναι να "σκοτώσω" μια process με το όνομα isastg.exe (όπως είδα πρόκειται για ένα managing service του ISA Server) που έτρεχε αλλά δεν άλλαξε κάτι.

Το netop μου το πρότεινε μια φίλη κι έτσι το χρησιμοποίησα. Μας το είχαν αναφέρει και στα ΠΕΚ μαζί με το Aristoclass. Το italc για να είμαι ειλικρινής δεν το είχα υπόψιν. Θα το δω όμως εναλλακτικά.  Όπως πρόλαβα ήδη να διαβάσω είναι free ;-) Φαίνεται ενδιαφέρον.

Λάμπρος Μπουκουβάλας

Θα πρότεινα απεγκατάσταση του isa server, ακόμη και αν δε νοιώθεις άνετα αν τον επαν-εγκαταστήσεις, ή αν σου λείπει το dvd εγκατάστασης. δε λύνεται έτσι απαραίτητα το πρόβλημα, αλλά έχει διαπιστωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ότι το δίκτυο απελευθερώνεται πλήρως μόνο με πλήρη απεγκατάσταση του isa.

ΥΓ1: εναλλακτικά του isa μπορείς να δοκιμάσεις τον squid.
ΥΓ2: το italc προτείνεται σε μικρά δίκτυα, μέχρι 7 clients. το έχω δουλέψει και σε 11, αλλά με μερικά προβληματάκια. δες στο http://blogs.sch.gr/plinetfk (με μια αναζήτηση για italc, έχω 2-3 καταχωρίσεις).
Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται...

pgrontas

Καλή χρονιά σε όλους και από μένα αν και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Τέλος πάντων προέκυψε και σε εμένα το ίδιο πρόβλημα. To περιβάλλον είναι το ίδιο: Windows Server 2003 και Windows XP οι clients. Ανακεφαλαιώνω όσα είπε ο Δημήτρης πριν.
1. Οι clients δεν μπορούν να κάνουν ping στον server, ενώ το αντίστροφο γίνεται. Οι clients μεταξύ τους βλέπονται.
2. Δεν υπάρχει πρόσβαση στα διάφορα shared folders του server (λογικό λόγω του 1).
3. Οι clients κάνουν login στο Active Directory υποθέτω όμως, λόγω του 1, ότι χρησιμοποιείται κάποια cached έκδοση του profile. Αυτό έχει ως συνέπεια το σύστημα να είναι τραγικά αργό. Μοιάζει σαν να προσπαθεί να συγχρονιστεί με τον server, αλλά αποτυγχάνει.

Δοκίμασα να κλείσω τον ISA, αλλά με τα ίδια αποτελέσματα. Υπάρχει καμιά ιδέα - κάτι που μπορώ να δοκιμάσω;
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

dski

  Παναγιώτη,

  Καλή χρονιά! Και να σκεφτείς ότι πριν λίγο σε είχα στο μυαλό μου! Λοιπόν, αφού είδα και αποείδα (δοκίμασα διάφορα, ευχαριστώ και το Λάμπρο Μπουκουβάλα για τη βοήθεια) χωρίς αποτέλεσμα, πήρα τηλέφωνο την εταιρεία που εγκατέστησε το εργαστήριο και παρείχε και τεχνική υποστήριξη για κάποιο διάστημα.Εξήγησα το πρόβλημα και η απάντηση που μου έδωσαν είναι ότι αυτό το φαινόμενο τους είναι γνωστό αλλά δεν έχουν και οι ίδιοι λύση.. (όταν είπα ότι δε μπορώ να βγάλω άκρη ο τεχνικός μου απάντησε... "Και μάλλον ούτε πρόκειται..."). Η λύση που προτείνουν αυτοί είναι επανεγκατάσταση του server από την αρχή...
  Φέτος, δυστυχώς, δεν είμαι στο ίδιο σχολείο αλλά επειδή έχω επαφή με τη συνάδελφο που είναι υπεύθυνη του εργαστηρίου μάλλον τελικά προς τα εκεί θα πάει το πράγμα (επανεγκατάσταση) είτε με τη βοήθεια της εταιρείας (αν ισχύει ακόμη η τεχνική στήριξη ή το κόστος είναι μικρό) ή με τη βοήθεια του ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

  Με την ευκαιρία αυτού του θέματος, να θέσω και το εξής ζήτημα:

ΟΚ, Ωραίο το Active Directory, ωραία η ιδέα του server, ωραίοι οι διαφορετικοί λογαριασμοί και τα profiles ανά χρήστη, ωραία η ασφάλεια, ωραίος ο έλεγχος πρόσβασης στο διαδίκτυο όλα ωραία, όμως όλο αυτό το στήσιμο είναι αρκετά βαρύ και ευαίσθητο. Όταν λειτουργεί όλα είναι καλά, όμως πολύ συχνά παρουσιάζονται προβλήματα από απλά (π.χ. κάποιος client αρνείται να συνθεθεί στο domain και το κάνει μόνο μετά από επανεκκίνηση, βάλε 3-4 χαμένα λεπτά στο μάθημα), λίγο πιο σύνθετα (π.χ. κάποιοι clients αρνούνται (χωρίς προφανή λόγο) να "δουν" τα shared folders του server ή ακόμη πιο σύνθετα όπως αυτό που περιγράφεται σε τούτο εδώ το thread.
Και ρωτώ (πιθανώς αφελώς): Μας χρειάζονται όλα αυτά στο εργαστήριο; Ή, για να το θέσω αλλιώς, αξίζει τον κόπο και το χρόνο η συντήρηση αυτής της δομής σε σχέση με τα όσα μας προσφέρει; Προσωπικά κάνω το ίδιο καλά τη δουλειά μου και σε εργαστήρια όπου στην ουσία δεν υπάρχει server (το μηχάνημα που χρησιμοποιεί ο καθηγητής παίζει υποτυπωδώς αυτό το ρόλο) και σε όλα τα μηχανήματα υπάρχουν δύο λογαριασμοί: Ένας administrator κι ένας απλός user για τους μαθητές.Προσπαθώ οι μαθητές να κάθονται πάντα στο ίδιο μηχάνημα  και αν χρειαστεί να αποθηκεύσoυν κάτι φτιάχνουν τοπικά ένα φάκελο με το όνομά τους και το κάνουν.Με έναν shared folder από το μηχάνημά μου τους μοιράζω ό,τι αρχεία θέλω να χρησιμοποιήσουν και χρησιμοποιώ και το netop (βάλτε όποιο άλλο αντίστοιχο λογισμικό προτιμάτε αν δε σας αρέσει η πειρατεία) για να τους προβάλω παρουσιάσεις ή να εξηγώ στην πράξη λειτουργίες, να τους μοιράζω υλικό και να ελέγχω την πρόσβαση στο διαδίκτυο).
Να διευκρινίσω ότι είμαι σε γυμνάσιο και δεν ξέρω αν π.χ. στο λύκειο υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις από το σχολικό εργαστήριο, αλλά βλέπω ότι με τη δεύτερη διευθέτηση που περιέγραψα, κάνω απλούστερα τη δουλειά μου, τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι λιγότερα και πιο απλά στη λύση τους, το όλο σύστημα είναι "ελαφρύτερο" και τρέχει πιο γρήγορα ενώ π.χ. δε θεωρώ και μεγάλο πρόβλημα ότι κάθε μαθητής ή κάθε ομάδα δεν έχει δικό της λογαριασμό ή profile.


pgrontas

Ευχαριστώ Δημήτρη για την απάντηση.
Συμφωνώ με τον προβληματισμό σου. Το Active Directory πάντα μου φαινόταν βαρύ και δυσνόητο.

Τελικά ίσως είναι η ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Ubuntu LTSP.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

Λάμπρος Μπουκουβάλας

Εγώ ως υπεύθυνος του πλντ Φωκίδας, είχα συστήσει στους συνάδελφους την κατάργησή του active directory και τη δημιουργία μιας απλής ομάδας εργασίας. Η δομή client-server με a.D. δεν προσέφερε κατι ουσιαστικό στον υπεύθυνο ή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται...

icemanone1

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΣΕΝΑ, ΝΙΚΟ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΕ, ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ? ΟΛΑ ΚΑΛΑ?
ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΟΛΑ Ε?
ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΕ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΟΤΙ ΠΑΘΙΑΖΕΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ... ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠ'ΕΞΩ.
ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ WIN2003 SERVER ΚΑΙ XP H WINDOWS VISTA CLIENTS, ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΠΩΣ NETOP, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ FILE SHARING. ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ACTIVE DIRECTORY, ΚΙ ΕΓΩ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΙΡΑΞΩ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ΓΙΑ WIN 2003 SERVER? ΕΙΧΑ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CA TRUST , ΚΑΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΕΛΗΞΕ Η ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΛΕΤΕ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ TOOL ITALC, ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΥΡΙΟ, ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΛΑ..

Υ.Γ.: ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΟΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΣΤΕΓΑΝΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΕΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.   
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Λάμπρος Μπουκουβάλας

αγαπητέ iceman1, τα κεφαλαία νομίζω ότι κουράζουν περισσότερο.
αν έχεις αυθεντικά 2003, εγώ προτείνω το ms security essentials ή windows defender. εναλλακτικά και σε κάθε άλλη περίπτωση, panda cloud.
Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται...

Νίκος Αδαμόπουλος

Παράθεση από: icemanone1 στις 27 Σεπ 2011, 09:34:21 ΜΜ
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,
...

Να υποθέσω ότι γνωριζόμαστε;

Ως προς το πάθος με τη δουλειά μας και τους σχετικούς επαίνους, τι να πω; Ότι μετά από 11 χρόνια στην εκπαίδευση πλέον δεν τρώω και δεν κοιμάμαι από το φόβο ότι ξαφνικά ένα αυτόματο φίλτρο κάποιας βάσης δεδομένων θα μου δείξει την πόρτα της εξόδου;!

icemanone1

Και βεβαια γνωριζόμαστε, 2ο ΤΕΕ Πύργου ήμουνα από το 2003-2007, και είχατε έρθει σαν ΠΛΗΝΕΤ στο ισόγειο...Τα λέμε...

icemanone1

Eυχαριστώ για τα antivirus αν και νομίζω ότι Μs Security essentials και server 2003 δε πάνε μαζί. Όσο για το defender, είναι μόνο για spyware έτσι δεν είναι?
Τέλος πάντων, Θα δοκιμάσω και το Panda...
Καμμιά υπόδειξη για το Italc υπάρχει?
Εχω 9 P.C.s με το server, το εγκατέστησα και δούλεψε, αλλά μετά όταν πήγα να κάνω σύνδεση με τους χρήστες για να δοκιμάσω να στείλω μήνυμα ή να τους κάνω demo από το server δε μπορούσε να συνδεθεί με κανένα Η/Υ, ενώ τους βλέπει κανονικά στην εικονική τάξη.  Αν υπάρχει κάποια βοήθεια σε αυτό το θέμα, καλοδεχούμενη.
Ευχαριστώ και πάλι...

fof

Παράθεση από: dski στις 05 Σεπ 2011, 05:08:48 ΜΜ
Προσωπικά κάνω το ίδιο καλά τη δουλειά μου και σε εργαστήρια όπου στην ουσία δεν υπάρχει server (το μηχάνημα που χρησιμοποιεί ο καθηγητής παίζει υποτυπωδώς αυτό το ρόλο) και σε όλα τα μηχανήματα υπάρχουν δύο λογαριασμοί: Ένας administrator κι ένας απλός user για τους μαθητές.

Αυτό ακριβώς έχω κάνει κι εγώ, κι από τότε που το έκανα πραγματικά δουλεύουν όλα ρολόι! Επίσης κάτι που με έχει πραγματικά σώσει είναι το deepfreeze

Το netop κάνει πολύ καλή δουλειά και χωρίς προβλήματα, ακόμη και demo video από τον server έδειξα σε 12 users.

Λάμπρος Μπουκουβάλας

Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται...