Σχέδιο μαθήματος για το Excel

Ξεκίνησε από hlapanis, 06 Απρ 2008, 05:34:54 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

hlapanis

Συνάδελφοι,
κατά την πρόσφατη εκπαίδευση των 118 επιμορφωτών της διδακτικής πληροφορικής στην Πάτρα, συμφωνήθηκε να δημιουργήσουμε μια βάση με σχέδια μαθημάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους συναδέλφους.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας παρουσιάζεται εδώ ένα σχέδιο μαθήματος για διδασκαλία λογιστικού φύλλου στο πλαίσιο μαθήματος επιλογής του Λυκείου κυρίως. Το ίδιο σχέδιο περίπου, με μικρές αλλαγές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο Γυμνάσιο ή και στο ΕΠΑΛ.
Το σχέδιο κατασκευάστηκε συνεργατικά από τους συναδέλφους:
Δημήτρη Πανούση
Φανή Πρύζα
Χρήστο Χριστακούδη και
Γιώργο Χλαπάνη.

Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια και από άλλους συναδέλφους και ο Άλκης στην πορεία να βοηθήσει οργανώνοντας το υλικό.
Ακόμη και πλήρες σχέδιο μαθήματος να μην υπάρχει έτοιμο, καλό θα ήταν να παρουσιάζονταν απλά φύλλα εργασίας τουλάχιστον ή κάποιο σύντομο διάγραμμα σχεδίου (ένα απλό πινακάκι).

Γιώργος Χλαπάνης

mariaS

#1
Μπράβο πολύ ολοκληρωμένη δουλειά για να χρησιμοποπιηθεί αυτούσια ή ως υπόδειγμα.
Προϋποθέτει ότι οι ομάδες των μαθητών έχουν κάνει κάποια άλλη δουλειά εκ των προτέρων,
η οποία και θα βαθμολογηθεί ή κάνω λάθος;

Αν πάντως σχεδιάσετε βάση για σχέδια μαθημάτων, φύλλα εργασίας, υλικό, κλπ. θα ήθελα να έχω κάποια συμμετοχή.

Φιλικά,
Μαρία

P.Tsiotakis

Ακολουθώντας το παράδειγμα των εκλεκτών συναδέλφων, παραθέτω και εγώ το σχέδιο μαθήματος που έγραψα σήμερα. Σχόλια δεκτά (εννοείται)...

Αφορά στη διδασκαλία των αριθμητικών τελεστών στην ψευδογλώσσα

alkisg

Παράθεση από: hlapanis στις 06 Απρ 2008, 05:34:54 ΜΜ
Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια και από άλλους συναδέλφους και ο Άλκης στην πορεία να βοηθήσει οργανώνοντας το υλικό.

Παράθεση από: mariaS στις 10 Απρ 2008, 01:20:56 ΜΜ
Αν πάντως σχεδιάσετε βάση για σχέδια μαθημάτων, φύλλο εργασίας, υλικό, κλπ. θα ήθελα να έχω κάποια συμμετοχή.

Αυτό που μπορεί να γίνει εύκολα, είναι ένα ακόμα μενού όπως τα [ΑΡΧΕΙΑ] και τα [ΝΕΑ] στο πάνω μέρος του φόρουμ, το οποίο να ονομάζεται [ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ] ή [ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ].
Αν βοηθήσει κανείς που να ξέρει php/mysql, μπορούμε να προσαρμόσουμε το φόρουμ ώστε να γίνει κάτι ακόμα πιο εύχρηστο για αναζήτηση με βάση τον τύπο αρχείου ή/και τον πίνακα που αναρτήθηκε. Αν όχι, θα το κάνω πιθανώς το καλοκαίρι που θα έχω (ελπίζω!) λίγο ελεύθερο χρόνο.
Φυσικά το πιο βασικό όλων είναι η συμμετοχή στην ανάρτηση υλικού!!!

mariaS

Εγώ θα προτιμούσα να γίνει κάτι ανεξάρτητο από το στέκι, βασισμένο σε μια πλατφόρμα ελεύθερου λογισμικού π.χ. το WordPress.
Νομίζω ότι εκτός από την ανάρτηση/αναζήτηση υλικού βάσει κριτηρίων, θα πρέπει να είναι διαθέσιμες και άλλες δυνατότητες όπως π.χ. ο σχολιασμός του υλικού από τους συναδέλφους, η δημιουργία πολλαπλών εκδόσεων του ίδιου υλικού (σε μία ιδέα μπορεί να αντιστοιχούν περισσότερες από μία υλοποιήσεις), η δυνατότητα συζητήσεων πάνω σε κάποια ιδέα (κάτι ανάλογο με αυτό που παρέχει το στέκι) ή πρόβλημα.

Δηλ. νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον που να μπορεί να υποστηρίξει όχι μόνον αυτούς που δημιουργούν τις δραστηριότητες αλλά και όσους αποφασίζουν να τις υλοποιήσουν και γυρίζουν πίσω με σχόλια και προτάσεις για βελτίωση που είναι εξίσου πολύτιμες όσο και οι αρχικές ιδέες.

Μαρία


sstergou

Προτείνω όποιος ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα, να κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση βασισμένη σε κάποια υπάρχουσα λύση (wiki, blog, forum ή κάτι άλλο), και να γίνει κάποια συζήτηση ώστε να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση που θα χρησιμοποιείται από τους περισσότερους.


alkisg

Συμφωνώ με το Στάθη και προσωπικά είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ιδέα, και σε οποιαδήποτε (και οπου-δήποτε) υλοποίηση.

Αλλά από τα έτοιμα CMS, δεν έχω βρει κάτι που να ανταποκρίνεται σ' αυτά που έχω κατά νου. Ο σχολιασμός για μένα είναι το λιγότερο, μπορεί το ίδιο εύκολα να γίνει είτε σε φόρουμ είτε σε blog. Και στις δύο περιπτώσεις ο συγγραφέας αναρτά και οι υπόλοιποι σχολιάζουμε από κάτω.
Αλλά δεν έχω δει καλό εργαλείο για συνεργατικό ανέβασμα και editing διαγωνισμάτων/σεναρίων/φύλλων εργασίας/σχεδίων μαθήματος κτλ. Το πιο κοντινό είναι το Wiki, αλλά δεν έχει την ευκολία των επεξεργαστών κειμένου (Word, OpenOffice κτλ).
Και εργαλεία όπως Sharepoint με Word extensions ή Google docs είναι πάλι δύσχρηστα και για τους καθηγητές αλλά και για ενσωμάτωση σε κάποιο site.

Επομένως έχω καταλήξει ότι είτε θα χρειαστεί οι καθηγητές-συγγραφείς να μάθουν κάτι καινούργιο (π.χ. Wiki), είτε να συνεχίσουμε να γράφουμε σε Word/OpenOffice και να διευκολύνουμε απλά τα παρελκόμενα (αναζήτηση, οργάνωση, σχολιασμός κτλ) προσαρμόζοντας με λίγο κώδικα το CMS που θα χρησιμοποιηθεί.
Αν βρεθεί κάτι καλό χωρίς να χρειαστεί να γραφεί κώδικας θα χαρώ πολύ!!! :)

BTW, στην επερχόμενη έκδοση του φόρουμ που θα βγει πιθανώς το καλοκαίρι, θα μπορούμε να γράφουμε ένα θέμα κάνοντας copy/paste από το Word (αλλά με πιθανά προβλήματα σε "δύσκολες" μορφοποιήσεις) και θα υποστηρίζει και ορισμό δικαιωμάτων ανά ομάδα, ώστε π.χ. 10 συγγραφείς να έχουν δικαίωμα να επεξεργαστούν το ίδιο post.
Δεν είναι Wiki, αλλά είναι κάπου κοντά, και δεν θα χρειαστεί χρόνο εκμάθησης... Άμα δεν βρούμε κάτι καλύτερο, τουλάχιστον αυτό θα γίνει.

sstergou

#7
Εδώ : http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Tools/Editing_tools έχει μια λίστα από εργαλεία επεξεργασίας κειμένου wiki. Ίσως κάποιο από αυτά να μας βολέψει.
Μάλλον όμως πρέπει να ξεχάσουμε τις λειτουργίες του word που δεν είναι άμεσα μετατρέψιμες σε απλή html!

edit:
Το mediawiki μπορεί να ενσωματώσει javascripts html editors όπως fckeditor, tinymce.

Πιθανό σενάριο : Την πρώτη φορά που κάποιος φτιάχνει ένα έγγραφο μπορεί να χρησιμοποιήσει το opeoffice και να κάνει export σε wiki χρησιμοποιώντας το φίλτρο που υπάρχει στην παραπάνω σελίδα ή τον εσωματωμένο editor του wiki. Στην συνέχεια η επεξεργασία θα γίνεται από το web με αυτόν το editor.

Από ότι είδα κάποιος "ένωσε" το simple machines με το media wiki αν και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εύκολο :
http://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=56404.40

hlapanis

Ναι Μαρία, προϋποθέτει το σχέδιο ότι έχει προηγηθεί κάποια εργασία (σε μορφή project, συνεργατικά,...) και μπαίνοντας στη φάση της αξιολόγησης δουλεύουμε με στοιχεία του λογιστικού φύλλου.

Φιλικά,
Γιώργος

mariaS

Η ιδέα του wiki για συνεργατικό editing κι εμένα μου φαίνεται καλή. Δεν έχω κοιτάξει βέβαια τα εργαλεία για editing και το πόσο εύχρηστα είναι αλλά φαντάζομαι, ότι εκεί τεχνικά κάποια λύση μπορεί να βρεθεί.

Πάντως νομίζω θα βοηθούσε να κυκλοφορούσε ένα έγγραφο προδιαγραφών πρώτα προς συζήτηση από τους συναδέλφους, προτού προχωρήσουμε στην αναζήτηση του εργαλείου ή σε κάποια υλοποίηση.
Αυτό θα διευκόλυνε να ξεκαθαριστεί και το τι πραγματικά έχει ανάγκη η κοινότητα, το οποίο δεν είναι κατ' ανάγκη αυτό που έχει ο καθένας μας στο μυαλό του.

Μαρία