Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Τεχνική υποστήριξη => Linux => Μήνυμα ξεκίνησε από: aprekates στις 10 Οκτ 2010, 08:45:17 μμ

Τίτλος: σχολικό εργαστήριο με netmod.
Αποστολή από: aprekates στις 10 Οκτ 2010, 08:45:17 μμ
Έχει κανείς εμπειρία από στήσιμο linux σε εργαστήριο με isdn netmod ---- cisco-route 800 isdn ----- hub ---- pcs ;
Μπορώ να δώσω τις δικές μου στατικές ip στον εξυπηρετητή και τους υπόλοιπους ΗΥ;

Τίτλος: Απ: σχολικό εργαστήριο με netmod.
Αποστολή από: alkisg στις 10 Οκτ 2010, 08:50:27 μμ
Ναι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις στατικές IP αρκεί να είναι εκτός του dhcp range του router, π.χ. από το x.x.x.50 ως το x.x.x.120.
Η πίκρα είναι με τα updates, πριν από λίγα χρόνια που ήμουν σε τέτοιο εργαστήριο είτε το άφηνα ώρες μέχρι να κάνει update είτε τα κατέβαζα πρώτα στο laptop μου και μετά το χρησιμοποιούσα για apt caching...

Θα χρειαστείς οπωσδήποτε squid και για browsing αλλά και για τα updates (για το δεύτερο αν δεν το καταφέρεις με squid υπάρχουν και εξειδικευμένα προγράμματα, π.χ. apt-cacher, apt-mirror, apt-proxy...)
Τίτλος: Απ: σχολικό εργαστήριο με netmod.
Αποστολή από: aprekates στις 11 Οκτ 2010, 05:48:52 μμ
Ευχαριστώ για τη συμβουλή.
Λειτούργησε.
Αναγκάστηκα όμως και έδωσα και στον εξυπηρετητή διεύθυνση εκτός του dhcp φάσματος  του router.

Δυσκολία παρουσιάστηκε και στη ρύθμιση του DNS στους linux πελάτες και στον linux εξυπηρετητή.
Σε δίκτυα με adsl modem μπορείς και θέτεις για gateway πχ 192.168.2.1 (την ip του router) με τον netmod
αυτό δεν δουλεύει.  Οπότε έθεσα τις DNS διευθύνσεις που βρήκα από τους windwos client με ipconfig.
Δηλαδή: 194.63.237.20,194.63.237.4,194.63.239.164.
Ελπίζω να είναι σχετικά σταθερές :-)  .

Μια απορία που μου δημιουργήθηκε σχετικά με το apt-cache είναι αν πρέπει παίζει ρόλο αν στον εξυπηρετητή κατεβάσω πρώτα πακέτα και μετά ενεργοποιήσω το apt-cache. H' πρέπει πριν χρησιμοποιησω για πρώτη φορά τον synaptic να έχω ενεργοποιήσω το apt-cache.Τίτλος: Απ: σχολικό εργαστήριο με netmod.
Αποστολή από: alkisg στις 11 Οκτ 2010, 07:35:11 μμ
Σχετικά με τις IP, υπάρχουν οι σχετικές τεχνικές οδηγίες στη σελίδα της Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ.
Πας http://ts.sch.gr, κάνεις είσοδο με το λογαριασμό σου στο ΠΣΔ, και στη συνέχεια πας εδώ (http://ts.sch.gr/ts/downloadsDetails.do?action=downloadsDetails&itemId=252) για να κατεβάσεις το σχετικό έγγραφο.

Παραθέτω ένα μικρό κομμάτι:
Παράθεση
Το τοπικό δίκτυο του σχολικού εργαστηρίου είναι ένα ιδιωτικό δίκτυο της μορφής 10.x.y.0/24 το οποίο είναι μοναδικό για το ΠΣ∆. Το σχήμα διευθυνσιοδότησης που παρέχει το DHCP ορίζει ότι η διεύθυνση 10.x.y.1 θα ανήκει στο δρομολογητή, η διεύθυνση 10.x.y.10, 10.x.y.11 κλπ. θα ανήκουν στον 1ο, 2ο κλπ. εξυπηρετητή, ενώ στους σταθμούς εργασίας δίνονται διευθύνσεις 10.x.y.128 – 10.x.y.254.
Δηλαδή για τη σωστή ρύθμιση, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε 192.168.x.x που έχουν από προεπιλογής κάποιοι routers αλλά το συγκεκριμένο 10.x.x.x υποδίκτυο που έχει ανατεθεί στο σχολείο μας, και το οποίο μπορείς να μάθεις από την υπηρεσία δικτύων.

Καλώς λοιπόν έβαλες στατική IP στον εξυπηρετητή σου, και συγκεκριμένα θα έπρεπε να πάρει την 10.x.x.10.

Για το DNS επίσης προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ο εξυπηρετητής ως πρωτεύων DNS server, με την κατάλληλη αλλαγή και στον router αν θες να χρησιμοποιείται και από τα Windows PCs, θα πάνε αρκετά πιο γρήγορα έτσι εφόσον δεν έχεις ADSL.

Για να εγκαταστήσεις DNS server δίνεις απλά:
Κώδικας: [Επιλογή]
sudo apt-get install dnsmasq
ή, αν βάλεις τα sch-scripts (https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=3229.0), τον εγκαθιστούν αυτόματα.

Εκτός από τον πρωτεύοντα DNS server μπαίνουν και οι υπόλοιποι του ΠΣΔ που έβαλες ως δευτερεύοντες.

Για το apt-cacher δεν ξέρω λεπτομέρειες γιατί στα LTSP εργαστήρια (https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=3005.0) (είτε thin είτε fat) δεν χρειάζεται αφού τα updates κατεβαίνουν μόνο μία φορά έτσι κι αλλιώς.
Τίτλος: Απ: σχολικό εργαστήριο με netmod.
Αποστολή από: odysseas στις 11 Οκτ 2010, 11:41:24 μμ
Πέρυσι που είχα standalone εγκαταστάσεις του ubuntu είχα ψάξει αρκετά για τα διάφορα προγράμματα caching που κυκλοφορούν και τελικά είχα καταλήξει στο apt-cacher-ng. Το αναφέρω απλά ως ακόμα μια επιλογή και μάλιστα δοκιμασμένη -- προσωπικά ήμουν πολύ ικανοποιημένος και δε χρειάστηκε να κάνω σχεδόν τίποτα για να το συντηρήσω.

Μια απορία που μου δημιουργήθηκε σχετικά με το apt-cache είναι αν πρέπει παίζει ρόλο αν στον εξυπηρετητή κατεβάσω πρώτα πακέτα και μετά ενεργοποιήσω το apt-cache. H' πρέπει πριν χρησιμοποιησω για πρώτη φορά τον synaptic να έχω ενεργοποιήσω το apt-cache.


Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, ρωτάς αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις πακέτα που υπάρχουν ήδη στο σύστημά σου τη στιγμή της εγκατάστασης, ώστε να μην τα ξανακατεβάζεις. Τα περισσότερα caching προγράμματα επιτρέπουν κάποιο είδους import στην cache. Για το apt-cacher-ng είμαι σχεδόν σίγουρος γιατί, αν θυμάμαι καλα, υπάρχει η επιλογή για import στο web-interface του.

Επειδή ρωτάς πάντως για caching πακέτων, υποθέτω ότι δε θα χρησιμοποιήσεις τα sch-scripts (γιατί όπως λέει κι Άλκης εκεί δε χρειάζεται). Αν δεν έχεις ήδη στήσει το εργαστήριο σου, μπορείς να σκεφτείς και την επιλογή εγκατάστασης μέσω δικτύου και preseeding. Σε συνδυασμό με το caching των πακέτων το στήσιμο μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα.
Τίτλος: Απ: σχολικό εργαστήριο με netmod.
Αποστολή από: aprekates στις 03 Απρ 2012, 11:47:35 πμ
Παράθεση
Το τοπικό δίκτυο του σχολικού εργαστηρίου είναι ένα ιδιωτικό δίκτυο της μορφής 10.x.y.0/24 το οποίο είναι μοναδικό για το ΠΣ∆. Το σχήμα διευθυνσιοδότησης που παρέχει το DHCP ορίζει ότι η διεύθυνση 10.x.y.1 θα ανήκει στο δρομολογητή, η διεύθυνση 10.x.y.10, 10.x.y.11 κλπ. θα ανήκουν στον 1ο, 2ο κλπ. εξυπηρετητή, ενώ στους σταθμούς εργασίας δίνονται διευθύνσεις 10.x.y.128 – 10.x.y.254.

Η μοναδική  10.x.y.0 που έχει ανατεθεί στο σχολείο μου είναι πχ στο δίκτυο του σχολείου μου η 10.164.12.1 που έχει ο Cisco Router 801 ;
Αυτό σημαίνει ότι στο εσωτερικό δικτυο του σχολικού δικτόυ έχουμε μοναδικές διευθύνσεις;

Αλέξανδρος