Τελικό Επαναληπτικό Διαγώνισμα 2014-2015 από το Στέκι

Ξεκίνησε από Νίκος Αδαμόπουλος, 28 Απρ 2015, 12:33:59 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

fof


Αθανάσιος Πέρδος

Παράθεση από: Νίκος Αδαμόπουλος στις 30 Απρ 2015, 11:23:28 ΜΜ
Σχετικά με το παραπάνω...

...όπως φαίνεται και στις παραθέσεις που ακολουθούν, το συγκεκριμένο σημείο είχε απασχολήσει αρκετά την ομάδα. Όμως τελικά η ομάδα θεώρησε ότι αποτελεί μια διαδικαστική λεπτομέρεια που έτσι κι αλλιώς δεν ίσχυε πάντα, δεν έχει να κάνει με τις αρχές του δόγματος και επομένως δεν μπορεί να θίξει τις θρησκευτικές ευαισθησίες των πιστών. Μάλλον θα συμβαίνει σπάνια και άρα το βασικό τμήμα της διαδικασίας της εκλογής είναι αυτό που περιγράφει η άσκηση. Μια άσκηση αποτελεί πάντα μια αφαιρετική προσέγγιση της πραγματικότητας, η ομάδα παρόλα αυτά δεν αυθαιρέτησε  προσθέτοντας περίεργα ερωτήματα ή καταστάσεις που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα, όπως αρκετά τέτοια είχαν προταθεί αρχικά.

Για να εξομολογηθώ την "αμαρτία μου" μιας και πιάσαμε τα θεολογικά δεν ήξερα πως εκλέγεται ο Πάπας. Απλά μαθητής μου (καθολικός) όταν του έδωσα το θέμα (το οποίο θεωρώ ιδανικό) μου είπε: "Τι έγινε ρε παιδιά; Για να βγάλετε άσκηση αλλάξετε και τον τρόπο εκλογής του Πάπα". Πράγματι δεν έχει να κάνει με τις αρχές του δόγματος αλλά με το τυπικό μιας από τις πιο σημαντικές διαδικασίες για τους καθολικούς.

Η δικιά μου αρχή πάντως όπως την έχω εκφράσει και παλιότερα (Θέμα Γ 2011) είναι τα πραγματικά σενάρια να χρησιμοποιούνται όπως είναι και όχι να τροποποιούνται ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε συγκεκριμένα πράγματα με τρόπο που να "καλύπτει" εμάς. Αν θέλουμε αφαιρετική προσέγγιση της πραγματικότητας καλό είναι πάντα κατά την προσωπική μου άποψη να αναφερόμαστε στην εκλογή ενός αξιωματούχου και όχι στην εκλογή του Πάπα. Καλό είναι να αναφερόμαστε σε έναν διαγωνισμό για την πρόσληψη προσωπικού και όχι στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ όπως στο θέμα Γ του 2011. Στον ΑΣΕΠ για να συμμετάσχει κάποιος το δηλώνει εκ των προτέρων δεν το αποφασίζει την τελευταία στιγμή. Γνωρίζουμε δηλαδή στην πραγματικότητα τον μέγιστο αριθμό αυτών που θα προσέλθουν στις εξετάσεις. Κανένα πρόβλημα να αλλάξουμε τη διαδικασία αλλά όχι αναφορά σε ΑΣΕΠ.

Για το Γ5 μία τροποποίηση της μορφής "θα εμφανίζει φαβορί αν εκλεγεί με την πρώτη φορά ή είναι πρώτος σε όλες τις ψηφοφορίες" νομίζω ότι δεν θα προκαλούσε την συζήτηση.

Και πάλι θέλω να δώσω συγχαρητήρια για την προσπάθεια και να τονίσω ότι τουλάχιστον από την μεριά μου η συζήτηση αποσκοπεί στο να βοηθήσει αυτούς που καλούνται να επιτελέσουν το τόσο δύσκολο έργο της κατάθεσης θεμάτων για τις πανελλαδικές. Είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι και η δύναμη και η συνεισφορά του Στεκιού. Προβάλλει διαφορετικούς τρόπους σκέψης και βοηθάει σε μία καλύτερη σύνθεση.

evoy

Πολύ καλό διαγώνισμα. Και ευχαριστούμε για όλη την προσπάθειά σας. 
Μόνο που δυστυχώς "κάψατε" ως πιθανό θέμα πανελλαδικών  τη συγχώνευση ταξινομημένων  σε ταξινομημένο που αρκετοί από εμάς περιμέναμε για φέτος.  Χαλάλι.
Ενδεικτικές απαντήσεις θα ανεβάσετε;

nick_papag

Εξαιρετικό και απαιτητικό διαγώνισμα. Μπράβο!
Ενδεικτικές λύσεις θα βοηθούσαν, ώστε να δούμε και διαφορετικές προσεγγίσεις από όλους μας.

Νίκος Αδαμόπουλος

Σε λίγες μέρες θα ανέβουν και οι ενδεικτικές λύσεις!

dpa2006

Ευχαριστούμε για τα θέματα και τις αναμενόμενες λύσεις.  :)
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

deg

Καλό και δυνατό διαγώνισμα (προσωπικά μου πήρε 2 ώρες για να το λύσω). Ευχαριστώ για την προσφορά σας.


Απορίες-επισημάνσεις

Β1/ Συνηθίζεται (σε πίνακα τιμών) ο αριθμός των γραμμών η/και απαντήσεων να είναι πολλαπλάσιος των μονάδων που βαθμολογείται το ερώτημα. Αυτό γίνεται για την διευκόλυνση της βαθμολόγησης. Στο εν λόγω διαγώνισμα αυτό δεν ισχύει, οπότε η βαθμολόγηση του Β1 δεν είναι αναλογικά 0,5 ή 1 μόριο ανά απάντηση.

Δ3α/ Ο υπολογισμός της θερμοκρασίας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους
                  1/ σαρώνουμε σειριακά τον πίνακα, ξεκινώντας από την επάνω αριστερά γωνία και  φτάνοντας στην κάτω δεξιά γωνία του.
                  2/ υπολογίζουμε την τιμή σε μια γωνία και αντιγράφοντας (την τιμή αυτή) και στις άλλες 3 γωνίες του πίνακα. Το ίδιο γίνεται για το επόμενο στοιχείο κοκ
Θεωρώ ότι και οι δύο λύσεις είναι σωστές.
Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος, κακό είναι να αφήσεις το λάθος αδιόρθωτο.

Αργυροπούλου Βασιλική

Συγχαρητήρια για την δουλειά σας και από εμένα! :) :) :)
Αργυροπούλου Βασιλική
Καθηγήτρια Πληροφορικής

manpap

Συγχαρητήρια και από μένα. Πολύ καλά θέματα, στο πνεύμα του βιβλιου και του μαθήματος. Να είστε καλά
Συντηρώ το μυαλό μου ακοίμητο, λαγαρό, ανήλεο. Το αμολώ να παλεύει ακατάλυτα. Άλλο αργαστήρι να κάνω το σκοτάδι φως δεν έχω.
Ν. Καζαντζάκης

Domain

Συγχαρητήρια, πολύ καλή δουλειά! Περιμένω τις ενδεικτικές λύσεις :)

Νίκος Αδαμόπουλος

Πριν ανέβουν οι ενδεικτικές λύσεις, θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε προτεινόμενες λύσεις από όποιους έλυσαν τα θέματα.

kwstis

συγχαρητήρια,πολύ καλή δουλεία!!!! ανυπομονώ για τις λύσεις....Α1 ως 4 δυνατό...πιθανό και για τις πανελλήνιες.... :D :D

pvs

Για μία ακόμη χρονιά ένα πάρα πολύ καλό διαγώνισμα. Συγχαρητήρια στην ομάδα που το έφτιαξε. Μια ερώτηση για το θέμα Γ σε μία ψηφοφορία μπορεί να υπάρξουν ισοβαθμίες ή θεωρούμε ότι σε κάθε ψηφοφορία ένας κερδίζει ανεξάρτητα με το αν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για να εκλεγεί πάπας;

makryd

Ευχαριστώ και την φετινή ομάδα διαγωνισμάτων για την εξαιρετική δουλειά  :).

ΠαράθεσηΠριν ανέβουν οι ενδεικτικές λύσεις, θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε προτεινόμενες λύσεις από όποιους έλυσαν τα θέματα.
Μήπως οι προτεινόμενες λύσεις από όποιους έλυσαν τα θέματα δεν πρέπει να ανεβούν ακόμα δημόσια εδώ, αλλά να αποσταλούν μόνο στην ομάδα διαγωνισμάτων? Αν Ναι πείτε μου σε ποιον πρέπει να τις στείλω.

ΠαράθεσηΜια ερώτηση για το θέμα Γ σε μία ψηφοφορία μπορεί να υπάρξουν ισοβαθμίες ή θεωρούμε ότι σε κάθε ψηφοφορία ένας κερδίζει ανεξάρτητα με το αν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για να εκλεγεί πάπας;
Νομίζω οτι εφόσον δεν το διευκρινίζει πρέπει να ληφθει υπόψιν ότι μπορει να υπάρχουν ισοβαθμίες σε ψηφοφορίες που δεν εκλέγουν Πάπα. 

Νίκος Αδαμόπουλος

Αφού έχουν περάσει αρκετές μέρες από την ανάρτηση του διαγωνίσματος, πλέον δεν θα είναι τόσο μεγάλος ο πειρασμός από μαθητές να δουν τις λύσεις πριν προσπαθήσουν να λύσουν τα θέματα μόνοι τους.

Καλύτερα λοιπόν οι λύσεις να ανεβαίνουν δημόσια σε αυτό το θέμα. Για λόγους επισκόπησης και διευκόλυνσης πιθανών απαντήσεων, καλύτερα να μην ανεβαίνουν ως συνημμένα αρχεία και όχι όλες οι λύσεις μαζί στο ίδιο μήνυμα.