Για να εγκαταστήσω και ubuntu τι να προσέξω στην αγορά ΗΥ με windows 11;

Ξεκίνησε από aspd, Χθες στις 08:30:02 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

aspd

Πες ότι συμφέρει να αγοράσω νέο μηχάνημα που θα έχει windows 11, αξιοποιώντας την ψηφιακή μέριμνα. Δεν έχω αγοράσει κάτι ακόμα.

Πρέπει να προσέξω κάτι στα χαρακτηριστικά του  ώστε να μην ταλαιπωρηθώ για να φτιάξω και να εγκαταστήσω και partition με ubuntu;

Ή όποιο και να πάρω  θα ακολουθήσω τις οδηγίες που είναι εδώ; https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8501.msg92878#msg92878


alkisg

Όχι εκείνες οι οδηγίες είναι για συγκεκριμένες προβληματικές περιπτώσεις.
Οι κανονικές οδηγίες είναι εδώ:
https://ts.sch.gr/wiki/linux/ubuntu/

Το μόνο που χρειάστηκα με τα πολύ καινούργια και το οποίο δεν έχουμε ακόμα γράψει στις οδηγίες, ήταν να απενεργοποιήσω το bitlocker μέσα από τα Windows ώστε να μπορεί εύκολα το gparted να κάνει συρρίκνωση του σχετικού διαμερίσματος.

Γενικά δεν χρειάζεται να προσέξεις κάτι ιδιαίτερο για το Linux, σπάνια πια βρίσκεις πράγματα να μην παίζουν. Αν θες απέφυγε την Nvidia, αν και αφού έκανε τους driver της open source σύντομα κι αυτή δεν θα δημιουργεί προβληματισμούς. Και επίσης για σιγουριά γκούγκλαρε το "μοντέλο Η/Υ ubuntu" για να δεις αν ο γκούγκλης λέει τίποτα τραγικό για τον συγκεκριμένο Η/Υ.

aspd

Ευχαριστώ πολύ!
Έγινε η αγορά και θα δοκιμάσω να βάλω ubuntu mate 22.04.
Αν χρειάζεται να δοκιμάσετε κάτι σε νέο υπολογιστή και εγκατάσταση πείτε μου!!!!

Κάτι καινούριο που έμαθα σήμερα:
Ρώτησα τον τεχνικό στο κατάστημα: Αν βάζοντας ubuntu και πειράζοντας τα partitions υπάρχει πρόβλημα με τα windows και θελήσω να τα ξαναεγκαταστήσω, πού θα τα βρω και πού θα είναι το κλειδί;

Η απάντηση: το πιο εύκολο είναι να κάνεις format το δίσκο, να φτιάξεις από την αρχή όσα partitions σου χρειάζονται, να στήσεις ubuntu, να κατεβάσεις τα windows που είχε το μηχάνημα  και επειδή στα νέα μηχανήματα το κλειδί των windows είναι πάνω στη μητρική,  τα windows θα πάρουν το κλειδί από εκεί, χωρίς να κάνεις κάτι άλλο.

Δε θα  ακολουθήσω αυτό που λέει κατευθείαν. Αλλά δεν είναι κακό να το ξέρουμε!
alkisg

Ισχύει αλλά μόνο για την ίδια έκδοση. Αν έχεις άδεια για Windows Home και κατεβάσεις την Pro, δεν ισχύει ο σειριακός.
Και το καλύτερο είναι να τρέξουμε κάποιο πρόγραμμα για να δούμε τον "ενσωματωμένο" σειριακό, μην τον διαγράψουμε κάποια φορά κατά λάθος και μετά δεν μπορούμε να τον ξαναβρούμε.