Ανοιχτό κι ακίνδυνο εργαλείο για URL shortening...

Ξεκίνησε από falexakos, 14 Φεβ 2024, 02:47:55 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

falexakos

Γεια σε όλους.
Καταλαβαίνω ότι δεν είναι η καλύτερη εποχή για αιτήματα γενικώς, αλλά μιας και μού ... προέκυψε, θα το διατυπώσω κι άμα πιάσει, έπιασε. :)
Θα ήταν πιστεύω πολύ καλό να είχαμε -με κάποιον τρόπο- μια ασφαλή, ανοιχτή υπηρεσία για URL shortening. Βλέπετε οι υπάρχουσες παίζει να μας κατασκοπεύουν. Αν δεν κάνω λάθος, απαιτείται απλώς ένας WWW server (καλύτερα όχι ιδιωτικός/προσωπικός, αλλά μάλλον του ΠΣΔ), ο οποίος να τρέχει PHP και το κατάλληλο, υπάρχον λογισμικό [ Laravel ίσως; ] Ενδεικτικά  https://lilurl.sourceforge.net/
Πόσο πιθανό να είναι; ;-)
"Be ashamed to die until you have won some victory for humanity."
Horace Mann (USA, 1796–1859)

alkisg

Φώτη αφού το χρειάζεσαι γιατί δεν το κάνεις; Στο τεχνικό κομμάτι δυσκολεύεσαι;
Κι αν το θες στο ΠΣΔ ονομάζεις τη σελίδα σου π.χ. tinyurl.mysch.gr και το βάζεις εκεί, ώστε οι τελικοί σύνδεσμοι να είναι της μορφής tinyurl.mysch.gr/id.

Από λογισμικά υπάρχουν πολλά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, π.χ. https://github.com/topics/tinyurl

falexakos

Δίκιο έχεις. Φαντάζομαι γίνεται να ζητήσω άλλο όνομα για το falexakos.sites.sch.gr
"Be ashamed to die until you have won some victory for humanity."
Horace Mann (USA, 1796–1859)

Sammy Dead

Γεια. Δεν είμαι πια εκπαιδευτικός καθώς μετακινήθηκα με την τελευταία κινητικότητα που ακόμα επιτρεπόταν στους εκπαιδευτικούς να αιτηθούν, αλλά μπαίνω αραιά και που να δω τα νέα σας, τεχνικά και μη.

Χθες είδα αυτό το post και έφτιαξα ένα api url shortener σε php. Είναι public repo στο github λογαριασμό μου και μπορώ να σας παρέχω οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε για εγκατάσταση, παραμετροποίηση και επέκταση του κώδικα.

Τα μοναδικά πράγματα που φυλάω στη βάση για κάθε Url είναι προφανώς το original και το shortened, αλλά και πόσες επισκέψεις έχουν γίνει στο shortened. Ο χρήστης που το χρησιμοποιεί πρέπει να κάνει register στην εφαρμογή απλά με ένα υπαρκτό mail (χρειάζεται email verification για πρόσβαση στα endpoints) και κάθε url που δημιουργεί σχετίζεται με τον λογαριασμό του. To authentication και το authorization γίνεται με api token που μπορεί να σταλεί στο header του request ως Bearer ή στο url ως παράμετρος.
Δεν έχω υλοποιήσει περιβάλλον διαχειριστή (που θα μπορούσαν να παραμετροποιηθούν ρυθμίσεις όπως το rate limiting που τώρα είναι hardcoded 10 ανά λεπτό ή το όριο δημιουργίας urls που τώρα είναι επίσης hardcoded 20 στο σύνολο ανά χρήστη), αλλα δε θα μου ήταν καθόλου δύσκολο ανεξάρτητα από την απήχηση που θα έχει η εφαρμογή (μεταξύ μας δε νομίζω ότι θα τη χρησιμοποιήσει κανείς).

Εδώ είναι ο κώδικας, αν αποφασίσει κάποιος να τη χρησιμοποιήσει και χρειαστεί κάτι, επικοινωνεί μαζί μου στο kostas.tsou@gmail.com

Επίσης, αν έχετε ιδέες που θα μπορούσα να υλοποιήσω και να σας διευκολύνω σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ή διοικητικό έργο, με χαρά θα τις άκουγα.

Γεια και χαρά,

Κωνσταντίνος