Πανελλήνιες 2012 Δίκτυα

Ξεκίνησε από Kabas, 26 Μαΐου 2012, 07:21:49 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Kabas

Καλησπέρα σε όλους θα ήθελα να ρωτήσω για φέτος πια θεωρείτε τα πιο sos θέματα για να πέσουν και κυρίως στις ερωτήσεις ανάπτυξεις τι είναι πιθανό να ρωτήσουν? :)

GiannisED

Στην ουσία όλα ΣΟΣ είναι.Στα δίκτυα τίποτα δεν είναι σίγουρο!Άντε να δούμε το Σάββατο τι θέματα θα πέσουν!

add_tz

Πιο δύσκολα σε σχέση με άλλες χρονιές και με πολλές ερωτήσεις θεωρίας.Ειδικά 2 από αυτές θεωρώ ότι προάγουν την παπαγαλία.Νομίζω όμως ότι το μεγαλύτερο μπέρδεμα έχει γίνει στο ερώτημα Δ2.

vaiosz

ΠαράθεσηΝομίζω όμως ότι το μεγαλύτερο μπέρδεμα έχει γίνει στο ερώτημα Δ2.

Συμφωνώ ειδικά ως προς το θέμα του προς τα ποια κατεύθυνση κάνουμε μετατόπιση κατά την κρυπτογράφηση.Δηλαδή αν το βήμα κρυπτογράφησης είναι 3 το Δ γίνεται Α ή Η; Κατά τη γνώμη μου το σχήμα του σχολικού βιβλίου (σελ.321) δεν είναι καθόλου κατατοπιστικό ως προς αυτό και ειδικά για τους μαθητές, ενώ στην ίδια σελίδα λίγο πιο κάτω λέει καθαρά ότι κατά την κρυπτογράφηση κάθε γράμμα ολισθαίνει προς τα αριστερά ενώ κατά την αποκρυπτογράφηση προς τα δεξιά. Αντίθετα στο ανεπίσημο βοήθημα του μαθήματος σε παρόμοια άσκηση στη σελίδα 133 η κρυπτογράφηση γίνεται ολισθαίνοντας κάθε γράμμα κατά 3 θέσεις προς τα δεξιά..
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων

add_tz

Ακριβώς,αλλά θεωρώ ότι το σωστό σύμφωνα με το βιβλίο (που αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε,αν κι εμένα με μπέρδεψε αρχικά το βοήθημα) είναι ότι το Δ θα γίνει Η,δηλαδή ο αριθμός ολίσθησης δείχνει πόσες θέσεις αριστερά θα ολισθήσει το αλφάβητο και όχι το κάθε γράμμα.Ήδη είδα ενδεικτικές λύσεις όμως που δίνουν σαν απάντηση ότι το Δ θα γίνει Α,κάτι που έιναι λάθος για μένα. Εν πάσει περιπτώσει θεωρώ την εκφώνηση παραπλανητική,χάθηκε να έλεγε ότι έχουμε κρυπτογράφηση με κλειδι 3;

vaiosz

ΠαράθεσηIn cryptography, a Caesar cipher, also known as Caesar's cipher, the shift cipher, Caesar's code or Caesar shift, is one of the simplest and most widely known encryption techniques. It is a type of substitution cipher in which each letter in the plaintext is replaced by a letter some fixed number of positions down the alphabet. For example, with a shift of 3, A would be replaced by D, B would become E, and so on.

Όντως ο συγκεκριμένος αλγόριθμος έτσι δουλεύει δλδ. το Δ γίνεται Α. Το πρόβλημα θεωρώ πως έγκειται καταρχάς ότι στο βιβλίο δεν διευκρινίζεται πλήρως ότι αναφερόμαστε στην ολίσθηση του αλφαβήτου και όχι των γραμμάτων (δεν υπάρχει ούτε ένα σχετικό παράδειγμα) και κατά δεύτερο λόγο στο ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ μη έχοντας διδαχθεί εις βάθος το δυαδικό σύστημα και την έννοια της ολίσθησης εύκολα μπορεί να έχουν παρανοήσει την έννοια της ολίσθησης προς τα αριστερά μετατρέποντας δλδ. το Δ σε Α σκεπτόμενοι κυριολεκτικά το 3 θέσεις προς τα αριστερά. Όλο αυτό θεωρώ πως θα μπορούσε να αποφευχθεί αν στην εκφώνηση, όπως είπες, δινόταν μόνο το βήμα και όχι η κατεύθυνση της ολίσθησης (αν και επιστημονικά κάτι τέτοιο δε θα ήταν έγκυρο). Το μόνο που μένει να δούμε είναι πως θα βαθμολογηθεί αυτό το θέμα και αν όσοι λειτούργησαν αντίστροφα δλδ. μετατρέποντας το Δ σε Α πάρουν κάποια μόρια.
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων

marianad

#6
και εγώ πιστεύω ότι το Δ πρέπει να γίνει Η, αν σκεφτούμε γενικότερα την λειτουργία της ολίσθησης, αλλά κάτι τέτοιο προφανώς δεν είναι σαφές  απ'το βιβλίο, αφού όπως πολύ σωστά ειπώθηκε δεν έχει ούτε ένα παράδειγμα.... πάντως, όλοι σχεδόν οι μαθητές μου μετέτρεψαν το Δ σε Α.

Μήπως ήταν κανείς εξεταστής στα παιδιά που έδιναν προφορικά? Ποιά ήταν η απάντηση που δόθηκε απ' το υπουργείο?

Εγώ πάντως πιστεύω πως θα πρέπει να θεωρηθούν σωστές και οι δύο απαντήσεις.

vaiosz

Παράθεσηκαι εγώ πιστεύω ότι το Δ πρέπει να γίνει Η, αν σκεφτούμε γενικότερα την λειτουργία της ολίσθησης, αλλά κάτι τέτοιο προφανώς δεν είναι σαφές  απ'το βιβλίο, αφού όπως πολύ σωστά ειπώθηκε δεν έχει ούτε ένα παράδειγμα.... η πλειοψηφία πάντως των μαθητών μου μετέτρεψε το Δ σε Α.

Μήπως ήταν κανείς εξεταστής στα στα παιδιά που έδιναν προφορικά? Ποιά ήταν η απάντηση που δόθηκε απ' το υπουργείο?

Εγώ πάντως θεωρώ πως θα πρέπει να θεωρηθούν σωστές και οι δύο απαντήσεις.

Θεωρώ πως γενικά οι λύσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα θα είναι μοιρασμένες με αρκετές πιθανότητες η λύση όπου μετατρέπεται το Δ σε Α να έχει δοθεί περισσότερες φορές. Το πως θα βαθμολογηθεί θα εξαρτηθεί από τις οδηγίες του υπουργείου και από τους βαθμολογητές καθώς και από τα μόρια που έδινε η περιγραφή της διαδικασίας και η κρυπτογράφηση της λέξης. Αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος εδώ που να βαθμολογεί μπορεί να μας πει τη γνώμη του. Θα γνωρίζουμε σίγουρα μόλις ξεκινήσουν οι πειραματικές βαθμολογήσεις. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να θεωρηθούν και οι δύο λύσεις αποδεκτές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το για ποιο σκοπό τέθηκε το ερώτημα. Αν αποσκοπούσε στην περιγραφή του αλγορίθμου Caesar Cipher και στην κρυπτογράφηση μιας λέξης βάση αυτού αυστηρά τότε πιστεύω πως η αποδοχή και των δύο λύσεων είναι δύσκολη, χωρίς βέβαια να ¨κόβονται" όλα τα μόρια του ερωτήματος από τα παιδιά που δεν έχουν δώσει τη σωστή λύση. Αν πάλι ο σκοπός ήταν η κρυπτογράφηση μιας λέξης με χρήση συμμετρικής κρυπτογράφησης τότε θεωρώ πως και οι δύο λύσεις επιτελούν το ζητούμενο. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν μια καθαρά προσωπική μου άποψη.
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων

Γιάννης Αναγνωστάκης

Όλη αυτη η ιστορία γίνεται για την λέξη αριστερά που βάλανε στο τέλος της εκφώνησης..Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποφευχθεί,και δεν θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα..

Η σωστή απάντηση είναι ότι το Δ γίνεται Η (κ.ο.κ).

Κατά την προσωπική μου άποψη, το χειρότερο στα θέματα των δικτύων , όχι μόνο φέτος, αλλά από το 2009, είναι η ποσότητα των απαντήσεων (πολύ λίγα) και η σχέση ερώτηματος-βαθμού..

Αυτό έχει ως συνέπεια, αν κάποιος δεν ξέρει μία απάντηση (η οποία μπορεί να είναι πολύ απλή, 1-2 γραμμές για παράδειγμα) να χάνει 9,10 ή και παραπάνω μόρια...

Θα έπρεπε να έχει πιο πολύ ερωτήματα και να μην δίνονται έτσι απλόχερα οι βαθμοί, γιατί έτσι απλόχερα χάνονται...

vaiosz

ΠαράθεσηΚατά την προσωπική μου άποψη, το χειρότερο στα θέματα των δικτύων , όχι μόνο φέτος, αλλά από το 2009, είναι η ποσότητα των απαντήσεων (πολύ λίγα) και η σχέση ερώτηματος-βαθμού..

Αυτό έχει ως συνέπεια, αν κάποιος δεν ξέρει μία απάντηση (η οποία μπορεί να είναι πολύ απλή, 1-2 γραμμές για παράδειγμα) να χάνει 9,10 ή και παραπάνω μόρια...

Θα έπρεπε να έχει πιο πολύ ερωτήματα και να μην δίνονται έτσι απλόχερα οι βαθμοί, γιατί έτσι απλόχερα χάνονται...


Πολύ σωστό.
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων

marianad

#10
Συμφωνώ απόλυτα. Το Δ1 κόστισε 9 μόρια σε πολλούς καλούς μαθητές

mb

Παιδια στο Δ2 θέμα έγινε χαμός. Εμένα όπως και πολλους άλλους συναδέλοφους η σωστή απάντηση που ξέραμε είναι ότι το Δ θα γίνει Η κλπ. Όμως από την ΚΕΕ μας ήρθε απάντηση ότι το Δ θα γίνει Α κλπ. Ζητήσαμε διευκρινίσεις και μίλησα εγώ προσωπικά με ένα απο την ΚΕΕ ο οποίος μου είπε πως το σχήμα του βιβλίου είναι ανακόλουθο με τα λόγια (???) και ότι το σωστό ειναι το Δ να γίνει Α. Του είπα πως έχω σοβαρές ενστάσεις αλλά επέμενε. Μερικοι συνάδελφοι συμφώνησαν με μένα και μερικοι με την ΚΕΕ. Δυστυχώς πολλοί καλοί μαθητές πιθανόν θα χάσουν 8 μονάδες. Εγώ νομίζω ότι το θέμα είναι μείζον

mb

Για μένα το θέμα είναι αρκετά σπουδαίο και πρέπει να αναδειχθεί. Τοσο στο Internet όσο και στα ανεπίσημα βοηθήματα των σχολικών συμβούλων όσο και σε αυτά που λέει το βιβλίο ότι κάθε γράμμα αντικαθίσταται με ένα γράμμα πιο κάτω από αυτό όπως και η πλειοψηφία των συναδέλφων εδώ συμφωνεί, όσοι απο εμάς δείξαμε στους μαθητές μας των σωστό τρόπο θα χάσουν 8 μονάδες? Μας είπαν για κάθε γράμμα να βαζουμε απο μια μονάδα και αν μας εξηγούσαν και το πως αλλες 8 μονάδες (σύνολο 16). Περιμένω παρατηρήσεις από συναδέλφους που δίδαξαν το μάθημα και το πως το είπαν στα παιδιά τους. Θα επικοινωνήσω και με τον σχολικό σύμβουλο μου και θα αναδείξω το θέμα

dolcefarniente

Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός πως παραδέχονται την αστοχία του βιβλίου(που δεν είναι η μόνη!!) και παρόλα αυτά να βάζουν ένα τέτοιο θέμα. Προσωπικά έχω διδάξει το Δ να γίνεται Η. Δε θεωρώ σωστή τη λύση που δίνουν. Με το σκεπτικό ότι το σχήμα είναι ανακόλουθο με το κείμενο, γιατί να μην θεωρήσει κάποιος σωστό το σχήμα και όχι το κείμενο?? Ποιος μπορεί να κρίνει την ορθότητα ενός κειμένου στο οποίο αναφέρονται ακόμη οι "οκτάδες οκτάδων"? Αν δοθεί εξήγηση βασισμένη σε επιχειρήματα τοτε μπορώ να το καταλάβω. Συνάδερφε μπράβο που προσπαθείς να το αναδείξεις. Είναι κρίμα άριστοι μαθητές να χάσουν μορια από ένα τέτοιο θέμα.

mchvg

#14
Καλησπέρα σε όλους..Είμαι μαθητής ο οποίος εξετάστηκα σήμερα στο μάθημα..Δέν είμαι σε θέση να κρίνω τα θέματα αν και η προσωπική μου άποψη είναι οτι ήταν άδικα, και αυτό διότι δίναν υπερβολικά πολλές μονάδες σε θέμα που δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη ασχολία και η απαντησή του ήταν εύκολη..Με αυτό τρόπο εξομοιώνουνε  την προσπάθεια που έκανα όλη τη χρονιά με έναν μαθητή που θεώρησε σωστό να δώσει για την "πλάκα του ή την εμπειρία" και να ακολουθήσει τη τακτική του "τζόκερ"..Ωστόσο παίρνω την ευκαιρία να αναφερθώ στο επίμαχο Δ.2.Είμαι απο τους μαθητές που το Δ το κάνανε Η..Μπορεί ωστόσο κάποιος απο εσάς να μου απαντήσει στο ερώτημα γιατι να χάσω τουλάχιστον 8 μονάδες όταν μόνος υπεύθυνος για αυτό είναι η ΚΕΕ,το σχολικό βιβλίο ή ακόμα και ορισμένοι καθηγητές???.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ..

tall

Θα ήθελα να καταθέσω και εγώ την δική μου γνώμη, ως καθηγητής του συγκεκριμένου μαθήματος. Θεωρώ ανέντιμο αυτό που έγινε σήμερα εκ μέρους της επιτροπής, καθώς επέλεξε να βάλει ένα τόσο αμφιλεγόμενο θέμα ενώ αντίθετα υπήρχαν πολλά άλλα αξιόλογα θέματα. Η γνώμη μου είναι η εξής σε ότι αφορά τη βαθμολόγηση:

Σε όσους το έλυσαν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΩΣΤΑ (δηλαδή Δ --> Η κλπ.) να τους δοθούν και οι 16 μονάδες. Σε όσους το έλυσαν λανθασμένα (δηλαδή Δ --> Α κλπ.) να τους δοθούν οι μισές μονάδες, λόγω της ιδιατερότητας του θέματος. Θα ήθελα να τοποθετηθούν και άλλοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί επί του θέματος.

vaiosz

ΠαράθεσηΘα ήθελα να καταθέσω και εγώ την δική μου γνώμη, ως καθηγητής του συγκεκριμένου μαθήματος. Θεωρώ ανέντιμο αυτό που έγινε σήμερα εκ μέρους της επιτροπής, καθώς επέλεξε να βάλει ένα τόσο αμφιλεγόμενο θέμα ενώ αντίθετα υπήρχαν πολλά άλλα αξιόλογα θέματα. Η γνώμη μου είναι η εξής σε ότι αφορά τη βαθμολόγηση:

Σε όσους το έλυσαν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΩΣΤΑ (δηλαδή Δ --> Η κλπ.) να τους δοθούν και οι 16 μονάδες. Σε όσους το έλυσαν λανθασμένα (δηλαδή Δ --> Α κλπ.) να τους δοθούν οι μισές μονάδες, λόγω της ιδιατερότητας του θέματος. Θα ήθελα να τοποθετηθούν και άλλοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί επί του θέματος.


Συνάδελφε ως προς τους μαθητές που το έλυσαν σωστά επιστημονικά δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να πάρουν όλα τα μόρια του ερωτήματος. Τώρα ως προς την άλλη κατηγορία θεωρώ άδικο να χάσει κάποιος μαθητής τα μισά μόρια επειδή έλυσε μια άσκηση όπως τη διδάχθηκε βάση κειμένου του σχολικού του βιβλίου (πρέπει λα ληφθεί υπόψιν πως υπάρχουν και μαθητές που δεν είχαν εξωσχολική βοήθεια ή κάποιο μικρό ποσοστό μπορεί να είχε καθηγητές η οποίοι ακολούθησαν πιστά το κείμενο του σχολικού). Βέβαια στον αντίποδα εύκολα μπορεί να λεχθεί πως κάποιος έκανε το ίδιο βασιζόμενος μόνο στο σχήμα του βιβλίου, συνεπώς να ήταν σωστός από κάθε άποψη. Εύκολα νομίζω γίνεται αντιληπτό πως η ευθύνη μετατοπίζεται τόσο στην ΚΕΕ όσο και στους βαθμολογητές τόσο για την επιλογή του θέματος όσο και για τη στάση που θα κρατηθεί κατά τη βαθμολόγηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία βγαίνουν χαμένοι οι μαθητές και όλοι μας όπως μπορεί ο καθένας θα πρέπει να αναδείξουμε αυτό το ζήτημα.
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων

prmen

Παράθεση από: mb στις 02 Ιουν 2012, 04:48:27 ΜΜ
Παιδια στο Δ2 θέμα έγινε χαμός. Εμένα όπως και πολλους άλλους συναδέλοφους η σωστή απάντηση που ξέραμε είναι ότι το Δ θα γίνει Η κλπ. Όμως από την ΚΕΕ μας ήρθε απάντηση ότι το Δ θα γίνει Α κλπ. Ζητήσαμε διευκρινίσεις και μίλησα εγώ προσωπικά με ένα απο την ΚΕΕ ο οποίος μου είπε πως το σχήμα του βιβλίου είναι ανακόλουθο με τα λόγια (???) και ότι το σωστό ειναι το Δ να γίνει Α. Του είπα πως έχω σοβαρές ενστάσεις αλλά επέμενε. Μερικοι συνάδελφοι συμφώνησαν με μένα και μερικοι με την ΚΕΕ. Δυστυχώς πολλοί καλοί μαθητές πιθανόν θα χάσουν 8 μονάδες. Εγώ νομίζω ότι το θέμα είναι μείζον

Συνάδελφε και εγώ έκανα την ίδια ερώτηση στην επιτροπή αναφέροντας και τα λεγόμενα του βιβλίου "αντικαθιστά το κάθε γράμμα του αλφαβήτου σε ένα μήνυμα με ένα άλλο γράμμα μερικές θέσεις πιο κάτω στο αλφάβητο." (το Η δεν είναι πιο κάτω από το Δ;). Και έλαβα την ίδια απάντηση "Το σχήμα του βιβλίου είναι λάθος και το σωστό είναι να γίνει το Δ ->Α ..." . Του είπα να πάρουμε σωστές και τις 2 απαντήσεις αλλά ήταν αρνητικός και ό,τι μόνο εγώ είχα αυτήν την ερώτηση!!!

Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Μαθητές που είχαν διαβάσει το βιβλίο με λεπτομέρεια και είχαν προσέξει το σχήμα θα έλυσαν λάθος την άσκηση.(σύμφωνα με την επιτροπή). Αυτοί που δεν είχαν προσέξει το σχήμα και έκαναν ολίσθηση αριστερά θα το έλυναν σωστά. Δηλαδή τιμωρούνται όσοι διαβάσαν με λεπτομέρεια το βιβλίο!!! (ας είναι αυτό το μόνο λάθος του βιβλίου. Υπάρχουν πολλά ουσιαστικότερα λάθη, αλλά δεν είναι του παρόντος).

Τώρα όσον αφορά τη βαθμολογία.
8 μόρια η αιτιολόγηση οκ.
Για τα υπόλοιπα 8 μόρια που παίρνει η κρυπτογράφηση. Προσωπικά αν κάποιος μαθητής δώσει τη λύση που το Δ->Η κτλ και εφόσον έχει κάνει και την αιτιόλογηση πιστέυω ό,τι θα πρέπει να πάρει  το σύνολο των μορίων.
Ευχαριστώ.

prmen

για ρίξτε μια ματία και εδώ σε προτεινόμενες λύσεις φροντιστηρίου
http://host.keystone.gr/kapp/8/them/pouk/0602/pouka_duk2.pdf

tall

Φίλε prmen σχετικά με τις λύσεις αυτές διαφωνώ στα Σ/Λ

mb

Για να μην μαλώνουμε μεταξύ μας. Το βιβλίο λέει ακριβώς αυτό που λεει και το άρθρο στην Wikepedia https://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_cipher. Δηλαδή με ολίσθηση αριστερά 3 το Α γίνεται Δ, το Β γίνεται Ε κλπ.
Plain:      ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
Cipher:   DEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZABC

Άρα οι πρόταση της επιτροπής ΕΙΝΑΙ λάθος. Το θέμα είναι σοβαρό γιατί αφορά 8 μόρια. Νομίζω ότι πρέπει να αναδειχθεί και απο τις ενώσεις

dolcefarniente

Πείτε τα βρε παιδιά. Δυστυχώς πρόκειται για ΕΠΑΛ και η σημασία που δίνεται δεν είναι αρκετή. Αν μιλούσαμε για ΓΕΛ θα είχε γίνει ολόκληρο θέμα. Προσωπικά πιστεύω ότι από τη στιγμή που δε δόθηκε κάποια διόρθωση ή διευκρίνιση όσο ήταν καιρός και δεν υπάρχει κάποιο παράδειγμα στο βιβλίο, θα μπορούσε να θεωρηθεί σωστό αν κάποιος έγραφε την παράγραφο του κειμένου ως αιτιολόγηση, αλλά έκανε το Δ->Η όπως δείχνει το σχήμα.
Τα σχήματα είναι εντός ύλης και άρα γίνονται δεκτά. Πολύ φοβάμαι πως μαθητές που είτε δεν είχαν διαβάσει αρκετά είτε είχαν διαβάσει μόνο το κείμενο επηρεάστηκαν από τη λέξη "αριστερά" και έκαναν το Δ->Α, άρα το έλυσαν σωστά σύμφωνα με την ΚΕΕ.
Σε άντιθεση με αυτούς, μαθητές που είχαν κάνει ουσιαστικό διάβασμα έκαναν σωστά την κρυπτογράφηση όπως ορίζει ο ίδιος ο αλγόριθμος και το σχήμα του βιβλίου και χάνουν μόρια.
Οι κύριοι της επιτροπής θα μπορούσαν να συμβουλευτούν το Διαδίκτυο, αν δεν έχουν κάποιο βιβλίο κρυπτογράφησης για να δουν πως το σχήμα είναι σωστό και πως το κείμενο είναι κακή μετάφραση του αγγλικού ορισμού.
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω κάτι για αυτό, αλλά θα παρακαλούσα τους βαθμολογητές να υποστηρίξουν την επιστημονική άποψη.

mb

Παιδια έχω ξεκινήσει προσπάθεια ενημερωσης μέσω ΠΕΚΑΠ,alfavita και του σχολικου μου συμβούλου. Να κάνετε και εσεις το ίδιο. ΟΛΟΙ μπορουε να κάνουμε κάτι. Δεν μπορουμε κάθε άσχετο να τον αφήνουμε να παίζει με τα παιδιά μας. Εχω 5 άριστους μαθητές που έκαναν ότι τους έχα πει και δεν θα αφήσω να χάσουν 8 μόρια επειδη έτσι έκανε ο κάθε άσχετος. Ναι, τα ΕΠΑΛ δεν ενδιαφέρουν αλλά εμένα με ενδιαφέρουν οι μαθητες μου. Αν λοιπόν συμφωνείτε πάρτε τους σχολικους συμβούλους σας, συζητήστε το, μιλήστε με τους συλλόγους καθηγητών σας, καλέστε την ΠΕΚΑΠ να πάρει θέση και κατι θα γίνει

DWARF

     Γενικα τα θεματα στο 40 % ηταν απαραδεκτα εως "χαζα" . Καμια μοναδα πανω σε ΙΡ και σε θεματα που αφορουν πραγματικα - πρακτικα τα δικτυα. Για αλλη μια χρονια "μπραβο!!!!!!" στην επιτροπη θεματων.
     Καλοι μαθητες φετος θα χασουν μορια χωρις να πρεπει.
     Ας ελπισουμε οτι στον Δομ Προγ. θα βαλουν κατι της προκοπης .
ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΙ
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΕΝΤΑΣ
ΟΧΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ

http://texnikiekp.wordpress.com/

Vangelis

Να πως δημιουργούμε ένα θέμα για να καλύψουμε το δικό μας λάθος.

Εκφώνηση θέματος
Να κρυπτογραφηθεί, δίνοντας μικρή περιγραφή του τρόπου εργασίας, με τη χρήση του αλγόριθμου συμμετρικής κρυπτογράφησης Caesar Cipher η λέξη "ΔΙΚΤΥΩΣΗ" στην περίπτωση που δύο χρήστες, ο Α και ο Β, θέλουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με ασφάλεια. O συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά.


Βιβλίο  μαθητή σελ. 321
...  Ο αλγόριθμος ολισθαίνει τα γράμματα αριστερά όταν κρυπτογραφεί κάποιο μήνυμα, ενώ προς τα δεξιά όταν πρόκειται να αποκρυπτογραφήσει ήδη κρυπτογραφημένο μήνυμα.

Υπάρχει κάποιος που καταλαβαίνει από όλα αυτά ότι στην κρυπτογράφηση πρέπει να γίνει ολίσθηση δεξιά;

Αν οι συνάδελφοι διδάσκουν  τους μαθητές τους με βάση την Wikipedia ή οποιοδήποτε άλλο σύγραμμα και όχι το σχολικό βιβλίο είναι δικό τους πρόβλημα (και δυστυχώς τώρα και των μαθητών τους) και όχι της εκπαίδευσης ούτε της επιτροπής θεμάτων.  Το Υπουργείο κινείται με βάση το σχολικό βιβλίο.   

Συμφωνώ απόλυτα με τη φράση του mb " Δεν μπορουμε κάθε άσχετο να τον αφήνουμε να παίζει με τα παιδιά μας."

nekpap

Συνάδελφοι,
Το βιβλίο το λέει σωστά, αλλά δε το εξηγεί επαρκώς. Σκεφτείτε το εξής :

Όταν εγώ σε κοιτάζω το αριστερό δικό μου είναι το δεξί δικό σου και το δεξί δικό μου είναι το αριστερό δικό σου. Όταν λοιπόν εσύ ολισθάνεις αριστερά, εγώ σε βλέπω να ολισθάνεις δεξιά. Η αριστερή λοιπόν ολίσθηση σου κατά 3 σημαίνει ότι εγώ σε βλέπω να ολισθαίνεις δεξιά κατά 3.

Άρα κατά τη κρυπτογράφηση Α->Δ και κατά την αποκρυπτογράφηση Δ->Α.

Και αυτό εννοεί το βιβλίο λέγοντας: «Ο αλγόριθμος ολισθαίνει τα γράμματα προς τα αριστερά όταν κρυπτογραφεί κάποιο μήνυμα, ενώ προς τα δεξιά, όταν πρόκειται να αποκρυπτογραφήσει ήδη κρυπτογραφημένο μήνυμα ».

Τα γράμματα ολίσθαίνουν αριστερά αλλά εγώ τα βλέπω να ολισθένουν δεξιά.

Νεκτάριος

tall

Vangelis με όλο το σεβασμό νομίζω ότι κάνοντας ολίσθηση προς τα αριστερά το Α γίνεται Δ, το Β γίνεται Ε και πάει λέγοντας. Εδώ θα ήθελα να σου υπενθυμισω το παράδειγμα της ολίσθησης προς τα αριστερά που ισοδυναμεί με τον πολλαπλασιασμό επί δύο και την ολίσθηση δεξιά που ισοδυναμεί με την ακέραια διαίρεση με το 2. Ο τρόπος λειτουργίας είναι παρόμοιος και για αυτό το λόγο υποστηρίζω ότι η πρόταση της επιτροπής είναι λάθος.

Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι καθηγητές δεν διδάσκουμε τους μαθητές μας από την wikipedia ούτε από οτιδήποτε άλλοτε ουρανοκατέβατο. Αυτό που κάνουμε είναι να τους βοηθήσουμε σε ένα αντικειμενικά δύσκολο μάθημα για το οποίο έχει γραφεί ένα όχι και τόσο καλό βιβλίο.

Τέλος, αν το υπουργείο κινείται με βάση το σχολικό βιβλίο και το σχολικό βιβλίο αφήνει κάποια σημεία θολά, τότε αναπόφευκτα και το υπουργείο θα δημιουργεί αντίστοιχη θολούρα.

Γιάννης Αναγνωστάκης

Παράθεση από: mb στις 03 Ιουν 2012, 11:08:23 ΠΜ
Παιδια έχω ξεκινήσει προσπάθεια ενημερωσης μέσω ΠΕΚΑΠ,alfavita και του σχολικου μου συμβούλου. Να κάνετε και εσεις το ίδιο. ΟΛΟΙ μπορουε να κάνουμε κάτι. Δεν μπορουμε κάθε άσχετο να τον αφήνουμε να παίζει με τα παιδιά μας. Εχω 5 άριστους μαθητές που έκαναν ότι τους έχα πει και δεν θα αφήσω να χάσουν 8 μόρια επειδη έτσι έκανε ο κάθε άσχετος. Ναι, τα ΕΠΑΛ δεν ενδιαφέρουν αλλά εμένα με ενδιαφέρουν οι μαθητες μου. Αν λοιπόν συμφωνείτε πάρτε τους σχολικους συμβούλους σας, συζητήστε το, μιλήστε με τους συλλόγους καθηγητών σας, καλέστε την ΠΕΚΑΠ να πάρει θέση και κατι θα γίνει

Θέλω και γω να βοηθήσω σε αυτή τη προσπάθεια, αλλά δεν είμαι εκπαιδευτικός του δημόσιου τομέα. Σε παρακαλώ, από την στιγμή που έχετε πρόσβαση σε ΚΕΕ, σχολικούς συμβούλους κ.ο.κ, εξηγήστε τους

Ότι το σχολικό βιβλίο δεν το λέει λάθος. Σωστά το γράφει..Γιατί γράφει ότι τα "γράμματα ολισθαίνουν αριστερα όταν γίνεται κρυπτογράφηση" το οποίο σημαίνει ότι όπως είναι η αλφάβητος

         Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω 

αντικαθίσταται με άλλη σειρά γραμμάτων, η οποία είναι αλλαγμένη , σαν να έχουν σπρωχτεί όλα τα γράμματα τρεις θέσεις  προς τα αριστερά..Δηλαδή..

        Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ


ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΤΣΙ , ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ

    Χ Ψ Ω  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ

dolcefarniente

Πως ακριβώς δόθηκε η εξήγηση του σχήματος από όσους δίδαξαν το μάθημα?? Γιατί οι μαθητές μου βλέποντας το σχήμα δε μπόρεσαν να καταλάβουν πως μπορεί να είναι αριστερά η ολίσθηση για την κρυπτογράφηση. Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε με την αστοχία του βιβλίου και την αδυναμία του κειμένου να γίνει κατανοητό σε συνδυασμό με το σχήμα. Και σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε το κείμενο, ούτε το σχήμα.
Η σωστή απάντηση θα μπορούσε να είναι η παράγραφος του βιβλίου, το σχήμα του βιβλίου και το Δ να γίνεται Η σύμφωνα με το σχήμα. Προσωπική μου κρίση διαβάζοντας το βιβλίο και όχι, δεν έχω διδάξει τους μαθητές μου έχοντας συμβουλευτεί το internet και οποιοδήποτε άλλο σύγραμμα, παρά μόνο το σχολικό βιβλίο.

DWARF

Συπμερασμα το θεμα ηταν απαραδεκτο ποσο μαλλον για 16 μοναδες, αν το χασεις παει το εικοσι πεταξε και εγινε 17. Αυτος που το προτεινε η το προτεινε εκ του πονηρου ή ειναι πληροφορικος με πτυχιο ιχθυοκαλιεργιας χωρις εμπειρια στον τομεα της πληροφορικης περα του σχολειου ή δεν εχει κανει το μαθημα ποτε.
ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΙ
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΕΝΤΑΣ
ΟΧΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ

http://texnikiekp.wordpress.com/

Vangelis

Αγαπητέ συνάδελφε tall συμφωνώ μαζί σου άρα ολίσθηση  προς τα αριστερά είναι ολίσθηση όπως βλέπουμε τον αριθμό και όχι αν είμαστε εμείς στη θέση του αριθμού!  Δηλαδή ο αριθμός  1010 αν ολισθήσει προς τα αριστερά και διπλασιαστεί θα γίνει 10100.  Ο αριθμός (π.χ το πρώτο 1) κινείται προς τα αριστερά μια θέση!  Το Δ λοιπόν ατο ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚ...     αν κινηθεί τρείς  θέσεις αριστερά θα πέσει στο Α. 

Συμφωνώ ότι στην wikipedia το έχει διαφορετικά αλλά τα παιδιά εξετάζονται στην ύλη του βιβλίου.  Συμφωνώ επίσης ότι το βιβλίο δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να έχουμε αλλά το να δημιουργούμε θέμα και να χαρακτηρίζουμε "άσχετους" έτσι πρόχειρα άλλους συναδέλφους πάει πολύ. 

gedeon

Συνάδελφοι, δε ξερω τι θα γινει στα γραπτά, όμως στη προφορική εξέταση που ήμουν και οι 7 μαθητές που πέρασαν απο τη τριμελή επιτροπή, θεώρησαν σαν αριστερή ολίσθηση να πάνε τρία γράμματα πίσω, δλδ το Δ  έγινε Α  κλπ.
Δεν φάνηκαν να ειχαν μπερδευτεί

mb

Για να μην τρελαθουμε τελειως: Αριστερή ολίσθηση κατα 3:
It is a type of substitution cipher in which each letter in the plaintext is replaced by a letter some fixed number of positions down the alphabet
The transformation can be represented by aligning two alphabets; the cipher alphabet is the plain alphabet rotated left or right by some number of positions. For instance, here is a Caesar cipher using a left rotation of three places (the shift parameter, here 3, is used as the key):
Plain:    ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
Cipher: DEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZABC
When encrypting, a person looks up each letter of the message in the "plain" line and writes down the corresponding letter in the "cipher" line. Deciphering is done in reverse.
Τα γραφει ή δεν τα γράφει ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι το βιβλίο? ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι. Αν ο συγγραφέας ειχε κάνει τον κόπο στην αναγραφή της αλφαβήτου και είχε βάλει την λέξη ΑΡΧΙΚΟ κείμενο στην πάνω σειρα και την λέξη κρυπτογραφημμένο κείμενο στην κάτβ ΔΕΝ θα μιλάγαμετώρα. Οπότε η ολίσθηση ΑΡΙΣΤΕΡΑ κατα 3 μεταφέρει την ΑΡΧΗ του αλαφαβήτου 3 θέσεις αριστερα οπότε το Α γίνεται Δ, το Β γίνεται Ε κλπ.
Μην προσπαθούμε να λέμε ότι θέλουμε. Όποιος ΔΕΝ το καταλαβαίνει ας σταματήσει να μιλάει. Ο σχολικός σύμβουλος πληροφορικής Μεσσηνίας-Λακωνίας στο ανεπίσημο βοήθημα που είχε βγάλει μαζί με τους καθηγητές των ΕΠΑΛ Μεσσηνίας-Λακωνίας είχε και ένα παράδειγμα μέσα που το έλεγε ακριβώς έτσι. Οπότε ας μην λέμε ότι διδάσκουμε ότι θέλουμε. Το βιβλίο είναι σωστό απλά δεν είναι αρκετά επεξηγηματικό και εκει εμεις καλουμαστε να εξηγησουμε το θέμα. Η ΚΕΕ έχει κάνει ΛΑΘΟΣ και μην το συζητάμε.


mb

Όσο για τους μαθητες που είπαν το Δ να γίνει Α είναι αυτό που κατάλαβαν απλα μεταφέροντας το γράμμα 3 θέσεις πίσω γιατί δεν είχαν καταλάβει ΣΩΣΤΑ πως δουλεύει ο αλγόριθμος. Και μένα οι μαθητές μου αυτό καταλάβαιναν μέχρι να τους εξηγήσω τι σημαίνει ολίσθηση αριστερά. Η απάντηση είναι λάθος. ΤΕΡΜΑ

mb

Στέλνω και ένα link από ένα ανεπίσημο βοήθημα που έγραψε μια ομάδα καθηγητών το 2010 υπό τον σχολικο σύμβουλο Λακωνίας -Μεσσηνίας. http://blogs.sch.gr/plinetfk/files/2010/02/ypostiriktiko_biblio_gia_ta_diktya.pdf  Δείτε το παράδειγμα στην σελίδα 133 του σχολικου βοηθήματος.

Γιάννης Αναγνωστάκης

Παράθεση από: mb στις 03 Ιουν 2012, 08:11:49 ΜΜ
Όσο για τους μαθητες που είπαν το Δ να γίνει Α είναι αυτό που κατάλαβαν απλα μεταφέροντας το γράμμα 3 θέσεις πίσω γιατί δεν είχαν καταλάβει ΣΩΣΤΑ πως δουλεύει ο αλγόριθμος. Και μένα οι μαθητές μου αυτό καταλάβαιναν μέχρι να τους εξηγήσω τι σημαίνει ολίσθηση αριστερά. Η απάντηση είναι λάθος. ΤΕΡΜΑ

100% μαζί σου

vaiosz

Νομίζω πως όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή τη συζήτηση γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η σωστή λύση του συγκεκριμένου ερωτήματος και κάθε περαιτέρω ανάλυση επί του θέματος οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο. Πρέπει σε κάποιο μαθητή ο οποίος έδωσε ορθή επιστημονική λύση μη ακολουθώντας τα λεγόμενα του κειμένου του βιβλίου να κοπούν μόρια; Προφανώς και όχι, άσχετα με την λύση που πρότεινε η ΚΕΕ, από τη στιγμή που αποτελεί μια λύση ορθή και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Πρέπει σε κάποιο μαθητή ο οποίος έδωσε λύση στηριζόμενος στο κείμενο του βιβλίου να κοπούν τα μισά μόρια του ερωτήματος; Προσωπικά πιστεύω πως κάτι τέτοιο δε θα ήταν σωστό αφού έτσι θα "ακυρωνόταν" η έννοια του σχολικού βιβλίου (όσο καλό ή κακό είναι) το οποίο είναι και το μόνο επίσημο σύγγραμμα στο οποίο βασίζεται η διδασκαλία και η αξιολόγηση του μαθήματος. Επίσης δεν πρέπει να μη ληφθεί υπόψιν ότι όλοι οι μαθητές δεν είναι άριστοι και δεν έχουν το ίδιο επίπεδο αντίληψης και κατανόησης ορισμένων εννοιών. Συνεπώς δεν θεωρώ δίκαιη την ολική ακύρωση της προσπάθειας ενός μαθητή ο οποίος διάβασε μεν τα προβλεπόμενα, αλλά δεν κατανόησε δε το νόημα "πίσω από τις γραμμές". Ίσως η μικρότερη μοριοδότησή του σε σχέση με τους άλλους μαθητές να ήταν μια μέση λύση. Όλα τα παραπάνω κρίνω πως αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την αστοχία επιλογής του συγκεκριμένου ερωτήματος δεδομένων των ανακολουθιών που υπήρχαν.
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων

mb

Συνάδελφοι σωστά τα λέτε για την σωστή απάντηση και την σωστά τεκμηριωμένη λύση αλλά ξέρετε ποια ήταν η οδηγία απο την ΚΕΕ?
Να βάλουμε απο 1 μονάδα για κάθε γράμμα (σύνολο 8 μονάδες) και 8 μονάδες για την επεξήγηση (σύνολο 16) που είναι οι 7 πρώτες σειρές απο τη 2η παράγραφο στην σελίδα 321. Αρα, σύμφωνα με την ΚΕΕ, κάθε λαθος γράμμα μειον 1 μονάδα, όπως μου είπαν και στο τηλέφωνο. Αρα, κατα την ΚΕΕ, όποιος έγραψε το σωστό ΗΜΝΧΨΓΦΚ και είπε και το γιατί απο το βιβλίο πρέπει να πάρει 8 μονάδες!!!!. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό πρέπει να προλάβουμε και να διορθώσουμε. Κανεις δεν μίλησε για λάθος θέμα και ασαφής διατύπωση αλλά για ΛΑΘΟΣ λύση απο την ΚΕΕ και ΛΑΘΟΣ οδηγία βαθμολόγησης για τους προφορικους. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι την βαθμολόγηση των γραπτών.

ronalz

Καλησπερα σε όλους..
ειμαι μαθητης
οφειλω να πω πως εκανα ολα τα θεματα σωστα απο οτι κοιταξα και τις λυσεις..
την Δ2 την εκανα ετσι: ΗΜΝΧΨΓΦΚ... είναι σωστη λέτε??.. και κατι ακομα.. έχω την εντυπωση πως ξεχασα ένα γραμμα το "Γ" άν το ξεχασα ποσες μοναδες θα μου κοψουν;;?..
ευχαριστώ...

θα παρακαλουσα για την γρηγορα ανταποκριση σας  :)

tall

Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να θέσω το ζήτημα και σε μια άλλη διάσταση. Ως εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είμαστε σύμφωνοι με το πνεύμα του νόμου και όχι με το γράμμα του νόμου. Νομίζω το πιο σωστό είναι να επισημάνουμε ότι η ΚΕΕ έχει υποπέσει σε λάθος και όχι να προσπαθούμε να υπερασπίσουμε το λάθος αυτό.

Υπεραασπίζοντας την ΚΕΕ σ' αυτό το θέμα πάει χαμένος ο κόπος άξιων εκπαιδευτικών και άξιων μαθητών που επισήμαναν το σκοτεινό αυτό σημείο του βιβλίου.

Επίσης, όλη αυτή η ιστορία λειτουργεί αρνητικά για τον κλάδο μας, διότι τέτοια μπερδέματα αποθαρρύνουν καλούς μαθητές να ακολουθήσουν τον κλάδο της πληροφορικής.

mb

Αγαπητε μαθητής μας. Ειχες διαβασει και η απαντηση που έδωσες ήταν η σωστή.
Όμως η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έχει προτείνει μια λάθος λύση. Εμείς όμως θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μην αδικηθεις. Μεχρι την Τρίτη που θα αρχίσει η βαθμολόγηση λογικά πρέπει να έχει αρθεί το λάθος. Αν δεν έχει αρθεί, πιστεύω ότι θα το μαθουμε και μετα ίσως πρέπει να καταφύγεις σε άλλες λύσεις. Πιστευω όμως ότι θα την προλάβουμε την πατατια απο την ΚΕΕ. Οσο για το γραμμα, αν χάσεις μονάδα θα είναι 1, αρκει να αλλάξουμε την προταση της ΚΕΕ. Πιστευω όμως ότι στα βαθμολογικά κεντρα θα το δουν το λαθος. ΔΕΝ γίνεται να μην το δουν.

dolcefarniente

Παράθεση από: mb στις 03 Ιουν 2012, 09:17:54 ΜΜ
Συνάδελφοι σωστά τα λέτε για την σωστή απάντηση και την σωστά τεκμηριωμένη λύση αλλά ξέρετε ποια ήταν η οδηγία απο την ΚΕΕ?
Να βάλουμε απο 1 μονάδα για κάθε γράμμα (σύνολο 8 μονάδες) και 8 μονάδες για την επεξήγηση (σύνολο 16) που είναι οι 7 πρώτες σειρές απο τη 2η παράγραφο στην σελίδα 321. Αρα, σύμφωνα με την ΚΕΕ, κάθε λαθος γράμμα μειον 1 μονάδα, όπως μου είπαν και στο τηλέφωνο. Αρα, κατα την ΚΕΕ, όποιος έγραψε το σωστό ΗΜΝΧΨΓΦΚ και είπε και το γιατί απο το βιβλίο πρέπει να πάρει 8 μονάδες!!!!. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό πρέπει να προλάβουμε και να διορθώσουμε. Κανεις δεν μίλησε για λάθος θέμα και ασαφής διατύπωση αλλά για ΛΑΘΟΣ λύση απο την ΚΕΕ και ΛΑΘΟΣ οδηγία βαθμολόγησης για τους προφορικους. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι την βαθμολόγηση των γραπτών.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου mb. Tο ζητούμενο όμως είναι να προλάβουμε τη βαθμολόγηση και όχι να προσπαθούμε να πείσουμε για το αυτονόητο. Εξάλλου κάθε επιστημονικά αποδεδειγμένη λύση στις πανελλήνιες πρέπει να γίνεται αποδεκτή. Και το Δ->Η είναι η σωστή λειτουργία του αλγορίθμου. Γνωρίζετε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα όσοι δεν ανήκουμε στην δημόσια εκπαίδευση;;

tall

Πάντως συνάδελφοι αν η ΚΕΕ επιμείνει στην λανθασμένη οδηγία θα μιλάμε πλέον για μία από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ΑΔΙΚΙΕΣ.

ronalz

επισης εγγραψα οτι απλα ειναι ενας αλγοριθμος που ολισθαινει τα γραμματα..
δεν καταλαβα πολυ καλα την εκφωνηση και δεν ηξερα οτι επρεπα να γραψω αυτο που ελεγε λιγο κατω απο το σχημα που παριστανει την συμμετρικη κρυπτογραφηση.. :(.. αυτο υποθετω πως θα μου κοστισει αρκετες μοναδες στις οποιες πονταρα να παρω.. :(..

μπορειτε να μου πει καποιος ποσες μοναδες (απο τις 16) θα παρω τελικα απο αυτο..?.
Ευχαριστω για την βοηθεια σας και την ανταποκριση..

mb

Αυτή η κουβέντα έγινε το 2011 εδώ στο στέκι
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=3698.msg38053#msg38053
Εγινε κουβέντα για να καταλήξουμε στο σωστό συμπέρασμα:
"Είναι θέμα σύνταξης
Το βιβλίο εννοεί ότι ολισθαίνουμε όλο το αλφάβητο 3 θέσεις ΑΡΙΣΤΕΡΑ και έτσι υπάρχει η αντιστοιχία με το κανονικό αλφάβητο
Εγώ εννοώ ότι για να αντικαταστήσεις κάθε γράμμα, πηγαίνεις 3 θέσεις ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ και βρίσκεις το αντίστοιχο γράμμα
Τα λες και τα 2 στα παιδιά και επιλέγουν πώς το καταλαβαίνουν καλύτερα"
και φυσικά το Α γίνεται Δ

mb

Αν στο στεκι μπαινουν συνάδελφοι που έχουν κληθεί να βαθμολογήσουν και συντονιστές θα ήταν καλό να μας πουν την γνώμη τους ή τις οδηγίες που θα πάρουν απο την ΚΕΕ.

tall

Ελπίζω οι βαθμολογητές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη αδικήσουν τους πραγματικά διαβασμένους μαθητές

jtsop

 Το μάθημα το έκανα πέρυσι σε ΕΠΑΛ και είχα ασχοληθεί πολύ καθώς το βιβλίο αφήνει πολλά πράγματα χωρίς να τα επεξηγεί ακριβώς ή με σαφήνεια. Επειδή οι περισσότεροι εδώ μπορεί να μην έχετε δει το βιβλίο επισυνάπτω τη σελίδα 321 και το θέμα των εξετάσεων.

παραθέτω το επίμαχο κομμάτι (παρακαλώ δείτε και το σχήμα -προφανώς πάνω έχουμε το αρχικό μήνυμα και κάτω το κρυπτογραφημένο):
" ... αντικαθιστά το κάθε γράμμα του αλφαβήτου σε ένα μήνυμα με ένα άλλο γράμμα μερικές θέσεις πιο κάτω στο αλφάβητο. Ο αλγόριθμος ολισθαίνει τα γράμματα προς τα αριστερά όταν κρυπτογραφεί κάποιο μήνυμα, ..."

Προσοχή - αριστερή ολίσθηση!!!

πχ
    ΑΒΦΔΕΖΗΘΙΚΛ ...ΦΧΨΩ
3 αριστερά στο αλφάβητο σημαίνει
    ΔΕΖΗΘΙΚΛΜΝΞ...ΩΑΒΓ

δηλαδή
το Α γίνεται Δ
το Β γίνεται Ε
το Γ γίνεται Ζ
το Δ γίνεται Η
κλπ

ΆΡΑ αν η οδηγία της ΚΕΕ είναι  Δ -> Α και όχι Δ -> Η, τότε είναι και αντίθετη προς αυτά που λέει το βιβλίο και επιστημονικά λάθος.

ΥΓ: Όντως αν δεν είχαν βάλει τη λέξη αριστερά στο τέλος δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

hartspi


Η απαντηση μου στο Δ2 για τη λεξη δικτυωση ειναι : ΗΜΝΧΨΓΦΚ, ενω η Κ.Ε.Ε. επιμενει στην απαντηση της : ΑΖΗΠΡΦΟΔ.

Ο Ο.Ε.Φ.Ε. δινει απαντηση σε αυτο το θεμα το 1ο (ΗΜΝΧΨΓΦΚ)  http://www.oefe.gr/

βασει του βιβλιου και του ορισμου του cipher εχει κανει λαθος η επιτροπη!





Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
| |  | |  |  | |  |  | |  |  |  |  | | |  | |  |  |  |  | |  |
Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ

(σχημα του βιβλιου σελ.321)

αφου το αλφαβητο (κατω σειρα) ολισθαινει αριστερα μετακινουμαστε 3 γραμματα(πανω σειρα) δεξια,
επομενως το Α-Δ, Β-Ε...
Η Κ.Ε.Ε. λεει επισης οτι το σχημα στο βιβλιο ειναι λαθος αλλα εμεις εξεταζομαστε στο βιβλιο!
ακομα το βιβλιο γραφει: "ο αλγοριθμος αυτος ολισθαινει τα γραμματα προς τα αριστερα, οταν κρυπτογραφει καποιο μηνυμα,
ενω προς τα δεξια, οταν προκειται να αποκρυπτογραφησει ηδη κρυπτογραφημενο μηνυμα."
εφοσον ολισθαινει προς τα αριστερα το (κατω) αλφαβητο μετακινουμαστε τρεις θεσεις δεξια!
Το βιβλιο γραφει σωστα τον ορισμο του cipher αλλα η επιτροπη εχει κανει λαθος!

Γινεται αυτη η αποφαση να αλλαξει εαν εμεις διαμαρτυρηθουμε? γιατι προκειται για λαθος της Κ.Ε.Ε.
















hartspi

Παράθεση από: mb στις 03 Ιουν 2012, 10:11:08 ΜΜ
Αγαπητε μαθητής μας. Ειχες διαβασει και η απαντηση που έδωσες ήταν η σωστή.
Όμως η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έχει προτείνει μια λάθος λύση. Εμείς όμως θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μην αδικηθεις. Μεχρι την Τρίτη που θα αρχίσει η βαθμολόγηση λογικά πρέπει να έχει αρθεί το λάθος. Αν δεν έχει αρθεί, πιστεύω ότι θα το μαθουμε και μετα ίσως πρέπει να καταφύγεις σε άλλες λύσεις. Πιστευω όμως ότι θα την προλάβουμε την πατατια απο την ΚΕΕ. Οσο για το γραμμα, αν χάσεις μονάδα θα είναι 1, αρκει να αλλάξουμε την προταση της ΚΕΕ. Πιστευω όμως ότι στα βαθμολογικά κεντρα θα το δουν το λαθος. ΔΕΝ γίνεται να μην το δουν.


Καλησπερα σας, ειμαι και εγω μαθητης! την ιδια απαντηση εδωσα και εγω με το παραπανω (ΗΜΝ...)!
Σε περιπτωση που απο την Κ.Ε.Ε. δεν αρθει το λαθος της, που μπορει εμεις να καταφυγουμε για να βρουμε το δικιο μας?
Αλλωστε δεν ειναι λαθος η διατυπωση στο Δ2, αλλα λαθος προτεινομενη απαντηση απο την Κ.Ε.Ε.

hartspi

Παράθεση από: Vangelis στις 03 Ιουν 2012, 07:36:59 ΜΜ
Αγαπητέ συνάδελφε tall συμφωνώ μαζί σου άρα ολίσθηση  προς τα αριστερά είναι ολίσθηση όπως βλέπουμε τον αριθμό και όχι αν είμαστε εμείς στη θέση του αριθμού!  Δηλαδή ο αριθμός  1010 αν ολισθήσει προς τα αριστερά και διπλασιαστεί θα γίνει 10100.  Ο αριθμός (π.χ το πρώτο 1) κινείται προς τα αριστερά μια θέση!  Το Δ λοιπόν ατο ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚ...     αν κινηθεί τρείς  θέσεις αριστερά θα πέσει στο Α. 

Συμφωνώ ότι στην wikipedia το έχει διαφορετικά αλλά τα παιδιά εξετάζονται στην ύλη του βιβλίου.  Συμφωνώ επίσης ότι το βιβλίο δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να έχουμε αλλά το να δημιουργούμε θέμα και να χαρακτηρίζουμε "άσχετους" έτσι πρόχειρα άλλους συναδέλφους πάει πολύ.

Αγαπητε Vangelis, το θεμα (Δ2) δεν ζηταει την μετακινηση 3 θεσεις αριστερα αλλα την ολισθηση του (κατω) αλφαβητου 3 θεσεις αριστερα!

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
|  | |  |  | |  |  | |  | |  |  |  |  | |  |  | | |  |  |  |  |
Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ

αυτο ειναι και το σχημα του βιβλιου με ολισθηση στο κατω αλφαβητο 3 θεσεις αριστερα. Επομενως, το Α-Δ, το Β-Ε, το Γ-Ζ...(κοκ)
Αρα η Κ.Ε.Ε. εχει κανει λαθος στην απαντηση οχι μονο βασει του Chipher αλλα και βασει του βιβλιου!
 

Kabas

Καλησπέρα σε όλους είμαι μαθητής  από ότι έμαθα όσοι έδιναν προφορικά τους πιάσανε και τις 2 απαντήσεις σωστές  δλδ το Δ->Α και το Δ->Η οπότε λογικά οι διορθωτές στα γραπτά θα κάνουν το ίδιο θα πιάσουν και τις 2 απαντήσεις σωστές 

mb

Όχι φίλε μαθητή. Δεν είναι σίγουρο πως πήραν και τις 2 σωστές σε όλες τις επιτροπές. Η ΚΕΕ μας είπε να πάρουμε σωστή μόνο την πρότασή της και στην επιτροπή που ήμουν εγώ αναπληρωματικός και επειδή και οι άλλοι 2 απο τους 3 συναδέλφους είχαν την ίδια άποψη με μένα είπαμε να πάρουμε και τις 2 σωστές. Αλλά στις άλλες δεν γνωρίζω τι έγινε και δυστυχώς υπήρχε και μια επιτροπή όπου οι 2 από τους 3 δεν εξέφεραν γνώμη και η μια ήταν υπέρ της ΚΕΕ. Εκει δεν ξέρω τι κάνανε και δεν τους είδα να μαθω αν τους έτυχε παιδί με απάντηση αντίθετη με την ΚΕΕ και το τι κανανε. Αν υπάρχει άλλος εξεταστης ΦΑ εδώ ας μας πει τι έκανε.

ronalz

Κατα την αποψη θα επρεπε να δωθει εξαρχης απο το Υπουργειο οδηγία για το ποιο είναι το σωστο ..
τωρα πρεπει να τα παρουν και τα δυο σωστα για να μην αδικηθει κανενας μαθητης.. 16 μοναδες ειναι αυτες.. δεν ειναι λιγες..

hartspi

http://www.sccs.swarthmore.edu/users/03/julieg/hw14cipher.html
http://rumkin.com/tools/cipher/caesar.php

κανενα απ'ολα αυτα δεν μετακινειται 3 θεσεις πιο πισω και κανενα απο αυτα δεν βγαζουν 2 λυσεις, αρα δεν μπορουν να πιαστουν και οι δυο σωστες!
αν πατησεις ABC θα δωσει DEF!
τι να πω? Μαλλον θα συμφωνησω οτι στη Κ.Ε.Ε. εχουν ολοι πτυχια ιχθυοκαλλιεργειας και οχι πληροφορικης!

ronalz

Παράθεση από: hartspi στις 04 Ιουν 2012, 07:10:06 ΜΜ
http://www.sccs.swarthmore.edu/users/03/julieg/hw14cipher.html
http://rumkin.com/tools/cipher/caesar.php

κανενα απ'ολα αυτα δεν μετακινειται 3 θεσεις πιο πισω και κανενα απο αυτα δεν βγαζουν 2 λυσεις, αρα δεν μπορουν να πιαστουν και οι δυο σωστες!
αν πατησεις ABC θα δωσει DEF!
τι να πω? Μαλλον θα συμφωνησω οτι στη Κ.Ε.Ε. εχουν ολοι πτυχια ιχθυοκαλλιεργειας και οχι πληροφορικης!
πρεπει ομως να τα παρουν και τα δυο(2) σωστα.. γιατι εμεις ( οι μαθητες ) δεν ξερουμε πιο ειναι σωστο και κανουμε αυτο που μας λενε οι καθηγητες μας.. (εγω το εκανα Δ->Η & όχι το Δ->Α) απλα μιλαω για τα παιδια που το εκανας το Δ->Α και θα μπορουσε να ειναι ο καθενας στη θεση τους..
βέβαια για εμας ειναι αδικια αν μας το παρουν λαθος..

hartspi

Παράθεση από: ronalz στις 04 Ιουν 2012, 07:55:26 ΜΜ
πρεπει ομως να τα παρουν και τα δυο(2) σωστα.. γιατι εμεις ( οι μαθητες ) δεν ξερουμε πιο ειναι σωστο και κανουμε αυτο που μας λενε οι καθηγητες μας.. (εγω το εκανα Δ->Η & όχι το Δ->Α) απλα μιλαω για τα παιδια που το εκανας το Δ->Α και θα μπορουσε να ειναι ο καθενας στη θεση τους..
βέβαια για εμας ειναι αδικια αν μας το παρουν λαθος..


Δεν ειναι σωστο να τα παρουν και τα δυο σωστα για το λογο οτι οσοι εκαναν το Δ-Α δεν γνωριζουν προφανως πως λειτουργει αυτος ο αλγοριθμος!
Όταν μιλαει για ολισθηση εννοει ολισθηση μεταξυ σε δυο αλφάβητα και οχι μετακινηση μερικες θεσεις πιο μπροστα ή πιο πισω!
Θα μπορουσα να ημουν και εγω στη θεση τους εχεις δικιο αλλα... ο αλγοριθμος βγαζει μια εξοδο οχι δυο!
Δεν διαφωνω ομως στο γεγονος οτι οσοι καναν το Δ-Α φταινε οι καθηγητες, διοτι εμεις δεν γνωριζουμε απλα τους ακουμε για να μαθουμε!

mb

Πάντως για να μην αδικουμε τους καθηγητές σας, όσοι μαθητές έχουν γράψει εδώ έχουν κάνει την σωστή κρυπτογράφηση. Άρα η πλειοψηφία των καθηγητών (και απο αυτους που έχουν εκφράσει γνώμη εδώ) το γνωρίζουν το θέμα. Τώρα αν βρέθηκαν 1-2 που δεν το αντιλήφθηκαν σωστά... Το θέμα είναι να μην επικράτησει η λάθος άποψη λόγω της ΚΕΕ. Αυτό είναι το μείζον

hartspi

Παράθεση από: mb στις 04 Ιουν 2012, 08:37:45 ΜΜ
Πάντως για να μην αδικουμε τους καθηγητές σας, όσοι μαθητές έχουν γράψει εδώ έχουν κάνει την σωστή κρυπτογράφηση. Άρα η πλειοψηφία των καθηγητών (και απο αυτους που έχουν εκφράσει γνώμη εδώ) το γνωρίζουν το θέμα. Τώρα αν βρέθηκαν 1-2 που δεν το αντιλήφθηκαν σωστά... Το θέμα είναι να μην επικράτησει η λάθος άποψη λόγω της ΚΕΕ. Αυτό είναι το μείζον


Γνωριζετε εσεις τροπους για το πως να βρουμε το δικιο μας? Τι μπορουμε να κανουμε?

gtsaousidis

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το βιβλίο όσον αφορά την θεωρία του αναφέρει ότι ολισθαίνω τα γράματα αριστερά. Το παράδειγμα που δίνει δείχνει το Α να γίνεται Δ με αριθμό ολίσθησης 3.
Αρα στην περίπτωσή μας το Δ γίνεται Η. Είναι απαράδεκτο να βαθμολογήσεις Σωστό το ΛΑΘΟΣ και Λάθος το ΣΩΣΤΟ.
Για το Γενικό λύκειο γίνεται τόση φασαρία (δικαιολογημένα φυσικά) ενώ για τα παιδιά του ΕΠΑΛ..... περνά απαρατήρητη μια τέτοια γκάφα!!!!

gtsaousidis

Για την κρυπτογράφηση του Cipher σας παραθέτω παρακάτω κάποιες από τις τοποθεσίες, με ανάλυση καθώς και αυτόματο σύστημα κρυπτογράφησης γραμμάτων!

1.
http://www.braingle.com/brainteasers/codes/caesar.php

2.
http://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_cipher

3.
http://web.forret.com/tools/rot13.asp?rot=3&cipher=V%27Z+GELVAT+GB+GRNPU+GUR+PNIRZRA+GB+CYNL+FPENOOYR.+VG%27F+HCUVYY+JBEX.+GUR+BAYL+JBEQ+GURL+XABJ+VF+%27HAU%27%2C+NAQ+GURL+QBA%27G+XABJ+UBJ+GB+FCRYY+VG.%09&clear=DIK&dir=encrypt

bom

Εγώ ως καθηγητής που βαθμολογεί θα πιάσω και τα δύο σωστά ανεξάρτητα από τις όποιες οδηγίες δοθούν για τους εξής λόγους:
1. δεν υπάρχει βιβλίο, ιστοσελίδα, πανεπιστημιακά συγγράμματα που να μην έχουν την κρυπτογράφηση προς τα δεξιά. Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω γιατί ο συγγραφέας του σχολικού την αναφέρει να γίνεται προς τα αριστερά (Υποθέτω από βιαστική - κακή μετάφραση άλλων συγγραμμάτων).
2. Ενώ το σχολικό αναφέρει την κρυπτογράφηση προς τα αριστερά, το παράδειγμα την δείχνει να γίνεται δεξιά.
3. Όλοι οι καθηγητές στα σχολεία και στα φροντιστήρια την έχουν δείξει να γίνεται προς τα δεξιά όπως όλοι μας την έχουμε διδαχθεί στο πανεπιστήμιο.
4. Υπάρχουν και μαθητές που ακολουθούν πιστά το βιβλίο, ανεξάρτητα με το αν είναι σωστό ή λάθος.
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ.

ronalz

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ΠΩΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΑΤΕ..
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩ!

Γιάννης Αναγνωστάκης

Δεν ξέρω ποιες είναι οι διαδικασίες κατά την βαθμολόγηση, και τι δυνατότητες έχετε, αλλά πρέπει να επανέλθετε σε επικοινωνία με την ΚΕΕ. Είναι απαράδεκτο να αφήσουμε τους καλούς μαθητές να χάσουν έτσι 8 μόρια..

Αν η ΚΕΕ επιμένει, τότε το θέμα θα πρέπει να πάρει δημοσιότητα

marianad

Τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα όσοι δεν ανήκουμε στην δημόσια εκπαίδευση? Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αδικηθεί ούτε ένας μαθητής μας

hartspi

Παράθεση από: marianad στις 05 Ιουν 2012, 11:51:25 ΠΜ
Τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα όσοι δεν ανήκουμε στην δημόσια εκπαίδευση? Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αδικηθεί ούτε ένας μαθητής μας


Συμφωνω μαζι σου! Κατι πρεπει να κανουμε για αυτο!


Γιάννης Αναγνωστάκης

Συγχαρητήρια στο μαθητή για την επιστολή

Εμείς μπορούμε και πρέπει να την αναδημοσιεύσουμε!


ShadowSora

#69
Ειμαι μαθητης που Εκανα το "Δικτυωση" = "ΑΖΗΠΡΦΟΔ" και σχεδον ολη μου η ταξη το εκανε ετσι γιατι ετσι διδαχτικαμε... Το θεμα ειναι οτι καποια παιδια που θελουν να περασουν σε μια σχολη
και απαντησαν ετσι γιατι ετσι μαθανε, στο τελος θα χασουν βαθμους λογω ασχετης αναλυσης του βιβλιου, (και εγω να το εγραφα θα το εγραφα καλυτερα...) πραγματικα θα ειναι αδικο καποιοι που κλεινουν στην πληροφορικη εχοντας αρκετες γνωσεις προγραμματισμου και γενικα πληροφορικης να χασουν βαθμους, (Επειδη δεν πηγαν σε φροντιστηριο και εκατσαν και διαβασαν μονοι τους)και να ευνοηθουν αυτοι που εσκασαν λεφτα....


Επισης αν δεν κανω λαθος, διαβαζουμε το βιβλιο οχι wiki η καποιο pdf.... Συμφωνω οτι το σωστο ειναι το "ΗΜΝΧΨΓΦΚ" αλλα κατι τετοιο δεν γινεται κατανοητο διαβαζοντας το βιβλιο...

dolcefarniente

Παράθεση από: ShadowSora στις 05 Ιουν 2012, 04:17:48 ΜΜ
Ειμαι μαθητης που Εκανα το "Δικτυωση" = "ΑΖΗΠΡΦΟΔ" και σχεδον ολη μου η ταξη το εκανε ετσι γιατι ετσι διδαχτικαμε... Το θεμα ειναι οτι καποια παιδια που θελουν να περασουν σε μια σχολη
και απαντησαν ετσι γιατι ετσι μαθανε, στο τελος θα χασουν βαθμους λογω ασχετης αναλυσης του βιβλιου, (και εγω να το εγραφα θα το εγραφα καλυτερα...) πραγματικα θα ειναι αδικο καποιοι που κλεινουν στην πληροφορικη εχοντας αρκετες γνωσεις προγραμματισμου και γενικα πληροφορικης να χασουν βαθμους, (Επειδη δεν πηγαν σε φροντιστηριο και εκατσαν και διαβασαν μονοι τους)και να ευνοηθουν αυτοι που εσκασαν λεφτα....


Επισης αν δεν κανω λαθος, διαβαζουμε το βιβλιο οχι wiki η καποιο pdf.... Συμφωνω οτι το σωστο ειναι το "ΗΜΝΧΨΓΦΚ" αλλα κατι τετοιο δεν γινεται κατανοητο διαβαζοντας το βιβλιο...


Αγαπητέ ShadowSora, κατανοώ ότι έδωσες τη λύση αυτή επειδή την διδάχτηκες έτσι. Αν είναι εύκολο θα ήθελα να μάθω αν εσύ ή κάποιος από τους συμμαθητές σου ρώτησε τον καθηγητή στο πλαίσιο του μαθήματος για το σχήμα της σελίδας. Απο τη στιγμή που τα σχήματα, τα παραδείγματα, τα ιστορικά στοιχεία ακόμη και οι λεζάντες των σχημάτων είναι μέρος της εξεταστέας ύλης, δε γίνεται να αγνοηθούν.

Σε καμία περίπτωση δε φταίνε οι μαθητές όποια λύση και αν έχουν δώσει, όπως και αν έχουν διδαχτεί.

Εννοείται πως δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα ή τη διάθεση να κάνουν μαθήμτα εκτός σχολείου και θα έπρεπε να δίνονται οδηγίες στους καθηγητές για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος, αλλά εννοείται επίσης πως δεν γίνεται να διαβάζουμε επιλεκτικά το βιβλίο ή να το ερμηνεύουμε αποσπασματικά.
Το σχήμα δείχνει ότι το Δ->Η και αν στην ώρα του μαθήματος δεν δόθηκε στο σχήμα η προσοχή που έπρεπε κακώς έγινε.


dolcefarniente

Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος συνάδερφος βαθμολογητής να μας ενημερώσει για το αν έχει ξεκινήσει η βαθμολόγηση και για τη στάση της ΚΕΕ και της ΠΕΚΑΠ.
Ευχαριστώ.

Kabas

Μην περιμένετε πολλά πράγματα το θέμα θα περάσει έτσι πάντα οι μαθητές των επαλ θα αγνοούνται καθώς πολλοί οι σχεδόν όλοι κατά τη γνώμη μου νομίζουν πως στα επαλ πάνε μαθητές κατώτερου επιπέδου από αυτούς του γενικού και όμως αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι υπάρχουν πολλοί μαθητές με πολλές δυνατότητες και δίνουν πανελλήνιες μέσο του επαλ για να πετύχουν κάτι που πολλοί δεν μπορούν να το καταλάβουν απλά πολλοί έχουν τα επαλ ότι είναι για μαθητές που δεν τους ενδιαφέρει το σχολείο η οι πανελλήνιες και έτσι δεν δίνουν καθόλου σημασία.

ShadowSora

Παράθεση από: dolcefarniente στις 05 Ιουν 2012, 05:07:07 ΜΜ

Αγαπητέ ShadowSora, κατανοώ ότι έδωσες τη λύση αυτή επειδή την διδάχτηκες έτσι. Αν είναι εύκολο θα ήθελα να μάθω αν εσύ ή κάποιος από τους συμμαθητές σου ρώτησε τον καθηγητή στο πλαίσιο του μαθήματος για το σχήμα της σελίδας. Απο τη στιγμή που τα σχήματα, τα παραδείγματα, τα ιστορικά στοιχεία ακόμη και οι λεζάντες των σχημάτων είναι μέρος της εξεταστέας ύλης, δε γίνεται να αγνοηθούν.

Σε καμία περίπτωση δε φταίνε οι μαθητές όποια λύση και αν έχουν δώσει, όπως και αν έχουν διδαχτεί.

Εννοείται πως δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα ή τη διάθεση να κάνουν μαθήμτα εκτός σχολείου και θα έπρεπε να δίνονται οδηγίες στους καθηγητές για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος, αλλά εννοείται επίσης πως δεν γίνεται να διαβάζουμε επιλεκτικά το βιβλίο ή να το ερμηνεύουμε αποσπασματικά.
Το σχήμα δείχνει ότι το Δ->Η και αν στην ώρα του μαθήματος δεν δόθηκε στο σχήμα η προσοχή που έπρεπε κακώς έγινε.
Δυστηχως απο οτι θυμαμαι κανεις δεν ρωτησε για τον πινακα....

dolcefarniente

Παράθεση από: ShadowSora στις 05 Ιουν 2012, 05:42:29 ΜΜ
Δυστηχως απο οτι θυμαμαι κανεις δεν ρωτησε για τον πινακα....


Μακάρι να μπορούσε να δοθεί μια λύση που δε θα αδικεί ούτε όσους έδωσαν τη σωστή λύση με βάση το βιβλίο, ούτε όσους έδωσαν ως λύση το Α επειδή το διδάχτηκαν λάθος και όχι επειδή ήταν αδιάβαστοι, δε γνώριζαν τη λειτουργία του αλγορίθμου και στάθηκαν τυχεροί βλέποντας τη λέξη "αριστερά". Αλλά, δύσκολο.

kostas_ts

Καλησπέρα σας.
Είμαι μαθητής που κρυπτογράφησε το "Δικτυωση" σε "ΗΜΝΧΨΓΦΚ" έχουμε κανένα νέο αν θα το παρουν σωστό?
Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται σε δίκτυα να μην έχουν ουτε μία άσκηση με IP.

ronalz

Παράθεσηδεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται σε δίκτυα να μην έχουν ουτε μία άσκηση με IP.
βασικα είχε.. αυτο να πουμε ποιο ειναι το πρωτο και ποιο ειναι το τελευταιο πακετο..
και εξαλου είχε πέσει 2 χρονιες..

hartspi


tvroch

υπαρχει καπου στο βιβλιο η λεξη cipher alphabet; η κρυπτο-άλφαβητο; υπαρχει καποιο παραδειγμα η καποια επεξηγηση; μιλαει για ολισθηση αλφαβητου;

Το βιβλιο λεει ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ οτι  "Ο αλγόριθμος ολισθαίνει τα γράμματα προς τα αριστερα, όταν κρυπτογραφεί κάποιο μήνυμα, ενώ προς τα δεξια, όταν πρόκειται να αποκρυπτογραφήσει ήδη κρυπτογραφημένο μήνυμα."
ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ:
"Ο αλγόριθμος ολισθαίνει το ΑΛΦΑΒΗΤΟ προς τα αριστερα, όταν ...κλπ."

Στο ανεπισημο βοηθημα  (πολυ πιο εγκυρο απο την wikipedia) για την επεξηγηση του σχηματος (σελ 109) λεει:
"Ο αλγόριθμος ολισθαίνει τα γράμματα προς τα δεξιά, όταν κρυπτογραφεί κάποιο μήνυμα, ενώ προς τα αριστερά, όταν πρόκειται να αποκρυπτογραφήσει ήδη κρυπτογραφημένο μήνυμα. Στο σχήμα ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο από τους χρήστες Α και Β είναι τρία γράμματα."

Στην βιβλιογραφια μια χαρα αναφερεται σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ οτι για τον Caesar Cipher  "Each letter is shifted a fixed number of places to the right." Τρεξτε το στο google και θα εκπλαγητε... Αρα καθολου δε εξυπακουεται οτι οταν μιλαμε για ολισθηση στο Caesar Cipher μιλαμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ  για ολισθηση ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ και ΟΧΙ  ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!!!!!

Τι ρωτουσε το ΘΕΜΑ Δ2.."Να κρυπτογραφηθεί, δίνοντας μικρή περιγραφή του τρόπου εργασίας, με τη χρήση του αλγόριθμου
συμμετρικής κρυπτογράφησης Caesar Cipher η λέξη "ΔΙΚΤΥΩΣΗ" στην περίπτωση που δύο χρήστες, ο Α και ο Β, θέλουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με ασφάλεια. Ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά."

Αν δεν ελεγε "Ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά." καθοριζοντας ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ και ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ τοτε η ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ θα ηταν η ΗΜΝκλπ αφου ο Καισαρας οντως ετσι κωδικοποιουσε... η αν ελεγε "Ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης ΤΟΥ  ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ είναι τρία (3) γράμματα αριστερά."

Αυτο που λεει ομως Ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά. εγω με τα Ελληνικα μου θα καταλαβαινα (και δεδομενου οτι η λεξη ΚΡΥΠΤΟΑΛΦΑΒΗΤΟ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ) οτι εννοει  Ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά.. ΟΠΟΤΕ  Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΧκλπ   αφου καθοριζει η εκφωνηση ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ και ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Οριστε και ενα βιβλιο αφου ολοι βαζουν και παραπομπες (σελ 8 )
"Notes on cryptography Peter J. Cameron School of Mathematical Sciences Queen Mary, University of London"

Ειλικρινα προτεινω ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΩΣ ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΔΧκλπ
και πραγματικα θα ηθελα την θεση  Πανεπιστημιακων για το ολο ζητημα ΠΡΙΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.. για μενα και οι δυο απαντησεις πρεπει να θεωρηθουν σωστες οταν υπαρχουν τετοιες τεραστιες παραλειψεις απο το βιβλιο..

ronalz

πιστεύω πως το θέμα το έχουμε αναπτύξει επαρκώς.. να δούμε τώρα τι θα γίνει..
ξέρουμε πως η σωστή απάντηση είναι το: ΗΜΝκλπ.. παρόλα αυτά οι μαθητές που το έγραψαν με τον άλλο τρόπο δεν πρέπει να αδικηθούν.. ούτε εμείς φυσικά..

Τέλος.. Θα ήθελα  όσοι είναι βαθμολογητές να μας πουν τι έγινε (ή θα γίνει ) με τη βαθμολόγηση. . .
Ευχαριστώ

Υ.Γ.
Με έχει φάει το άγχος..  :(

dolcefarniente

Παράθεση από: tvroch στις 05 Ιουν 2012, 08:17:34 ΜΜ
υπαρχει καπου στο βιβλιο η λεξη cipher alphabet; η κρυπτο-άλφαβητο; υπαρχει καποιο παραδειγμα η καποια επεξηγηση; μιλαει για ολισθηση αλφαβητου;

Το βιβλιο λεει ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ οτι  "Ο αλγόριθμος ολισθαίνει τα γράμματα προς τα αριστερα, όταν κρυπτογραφεί κάποιο μήνυμα, ενώ προς τα δεξια, όταν πρόκειται να αποκρυπτογραφήσει ήδη κρυπτογραφημένο μήνυμα."
ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ:
"Ο αλγόριθμος ολισθαίνει το ΑΛΦΑΒΗΤΟ προς τα αριστερα, όταν ...κλπ."

Στο ανεπισημο βοηθημα  (πολυ πιο εγκυρο απο την wikipedia) για την επεξηγηση του σχηματος (σελ 109) λεει:
"Ο αλγόριθμος ολισθαίνει τα γράμματα προς τα δεξιά, όταν κρυπτογραφεί κάποιο μήνυμα, ενώ προς τα αριστερά, όταν πρόκειται να αποκρυπτογραφήσει ήδη κρυπτογραφημένο μήνυμα. Στο σχήμα ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο από τους χρήστες Α και Β είναι τρία γράμματα."

Στην βιβλιογραφια μια χαρα αναφερεται σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ οτι για τον Caesar Cipher  "Each letter is shifted a fixed number of places to the right." Τρεξτε το στο google και θα εκπλαγητε... Αρα καθολου δε εξυπακουεται οτι οταν μιλαμε για ολισθηση στο Caesar Cipher μιλαμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ  για ολισθηση ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ και ΟΧΙ  ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!!!!!

Τι ρωτουσε το ΘΕΜΑ Δ2.."Να κρυπτογραφηθεί, δίνοντας μικρή περιγραφή του τρόπου εργασίας, με τη χρήση του αλγόριθμου
συμμετρικής κρυπτογράφησης Caesar Cipher η λέξη "ΔΙΚΤΥΩΣΗ" στην περίπτωση που δύο χρήστες, ο Α και ο Β, θέλουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με ασφάλεια. Ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά."

Αν δεν ελεγε "Ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά." καθοριζοντας ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ και ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ τοτε η ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ θα ηταν η ΗΜΝκλπ αφου ο Καισαρας οντως ετσι κωδικοποιουσε... η αν ελεγε "Ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης ΤΟΥ  ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ είναι τρία (3) γράμματα αριστερά."

Αυτο που λεει ομως Ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά. εγω με τα Ελληνικα μου θα καταλαβαινα (και δεδομενου οτι η λεξη ΚΡΥΠΤΟΑΛΦΑΒΗΤΟ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ) οτι εννοει  Ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά.. ΟΠΟΤΕ  Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΧκλπ   αφου καθοριζει η εκφωνηση ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ και ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Οριστε και ενα βιβλιο αφου ολοι βαζουν και παραπομπες (σελ 8 )
"Notes on cryptography Peter J. Cameron School of Mathematical Sciences Queen Mary, University of London"

Ειλικρινα προτεινω ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΩΣ ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΔΧκλπ
και πραγματικα θα ηθελα την θεση  Πανεπιστημιακων για το ολο ζητημα ΠΡΙΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.. για μενα και οι δυο απαντησεις πρεπει να θεωρηθουν σωστες οταν υπαρχουν τετοιες τεραστιες παραλειψεις απο το βιβλιο..


Προτείνω επιτέλους να δώσουμε σημασία στο Σχήμα 8-12 του βιβλίου. Στην 6η σειρά της 2ης παραγράφου της σελίδας 321, η οποία παράγραφος είναι και η επεξήγηση του σχήματος 8-12, αναφέρει "Στο σχήμα 8-12 ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο από τους χρήστες Α και Β είναι τρία γράμματα".

Η εκφώνηση έλεγε "O συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά."
Προφανως και θα είναι αριστερά, αφού ζητάει κρυπτογράφηση και μερικές σειρές πάνω στην ίδια παράγραφο λέει πως κρυπτογραφώ προς τα αριστερά, άρα κοιτάζω το σχήμα 8-12 και βλέπω Δ->Η.

Υπάρχουν χιλιάδες πηγές και μπορούν να γίνουν άλλες τόσες συζητήσεις. Αλλά το κείμενο είναι επεξήγηση του σχήματος 8-12 και το σχήμα δείχνει κάτι συγκεκριμένο. Δε με ενδιαφέρει τι λέει το ιντερνετ και τι οι βιβλιογραφίες. Συμφωνώ ότι έχει χουσούρια το βιβλίο, αλλά αυτό ακολουθώ.

Ανεξάρτητα από την επιστημονική , η λύση που δίνει η ΚΕΕ είναι λάθος με βάση το βιβλίο.
Κάθε σχήμα, μέχρι και την τελευταία λεζάντα του, είναι εντός ύλης. Το να βγάζω συμπέρασμα μόνο από το κείμενο και να αγνοώ το σχήμα για το οποίο μιλάει το κείμενο είναι απαράδεκτο.

mb

Φίλε tvroch έκανες πολύ μεγάλη ανάλυση για να καταδείξεις ένα θέμα που για κατάληξη έχει αυτό που προτείνουμε όλοι. Να μην αδικηθεί κανεις.
¨Οπως καταλαβαίνεις βέβαια όταν μιλάμε για ένα αλγόριθμο δεν μπορεί να δουλεύει με 2 τρόπους. Ή με τον ένα τρόπο θα δουλεύει ή με το άλλο. Το όλο θέμα που προτείνεις  θα ήταν ίσως σωστό αν η εκφώνηση ήταν: "Να κρυπτογραφηθεί το μύνημα ΔΙΚΤΥΩΣΗ με συμμετρικό αλγόριθμος κρυπτογράφησης όπου ο συμφωνημενος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο είναι 3 γράμματα αριστερά" όπου εκεί θα μπορουσες ίσως να ισχυριστείς ότι μιλάμε για ολίσθηση γραμμάτων και όχι αλφαβήτου. Όταν όμως το ερώτημα μας καλεί να κρυπτογραφήσουμε με την χρήση του Caesar Cipher τότε η έξοδος δεν μπορεί παρά να είναι μοναδική και συγκεκριμένη (όπως κάνουν οι αλγόριθμοι) και να είναι αυτή που ορίζει ο Caesar Cipher. Βέβαια με την ελλιπή περιγραφή του βιβλίου μπορεί κάποιος να μπερδευτεί όπως λες εσύ. Αυτό βέβαια ΔΕΝ μπορεί να στερήσει τα 8 μόρια απο καποιον που γνωρίζει ή διδάχθηκε σωστά πως δουλεύει ο αλγόριθμος Caesar Ciper.
Άρα παρόλο που η σωστή απάντηση είναι μία, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να μην αδικηθουν οι μαθητές που την γνώριζαν. Ετσι σαν προταση καταλήγω και εγώ στην δική σου πρόταση. Εξάλλου εδώ εκτός απο μια ή δύο ίσως περιπτώσεις, δεν ειπώθηκε πως η λύση που δόθηκε απο την ΚΕΕ πρέπει να πάρει 0 μόρια αλλά αντίθετα το ότι δεν πρέπει και η σωστή λύση να πάρει 0 μόρια, όπως ισχυρίσθηκε τηλεφωνικά το μέλος της ΚΕΕ σε μας και δυστυχώς ίσως η οδηγία αυτή ακολουθήθηκε απο κάποιους βαθμολογητές και να αδικήθηκαν ήδη κάποια παιδιά. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να αδικηθουν και άλλα, στην διόρθωση των γραπτών

jtsop

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ' τάξης των ΕΠΑΛ (Ομάδες Α' και Β') εξετάστηκαν το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012, στο μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ». Τα θέματα κρίνονται στο σύνολό τους βατά, σαφούς διατύπωσης, με κάτω του μετρίου συνολικό βαθμό δυσκολίας, αλλά ικανοποιητικής διαβάθμισης.
Διαπιστώνεται, ωστόσο, πρόβλημα στο ερώτημα Δ2, λόγω ασαφούς διατύπωσης του σχολικού βιβλίου (σελ. 321), το οποίο επιτείνεται από τη λανθασμένη επιστημονικά λύση που στάλθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) στα Ειδικά Κέντρα Εξέτασης Φυσικώς Αδυνάτων Μαθητών (ΑΖΗΠΡΦΟΔ, αντί της επιστημονικά ορθής ΗΜΝΧΨΓΦΚ). Θεωρούμε ότι η λιγότερο επιβλαβής για τους μαθητές μας επιλογή είναι να γίνουν αποδεκτές ως σωστές και οι δύο απαντήσεις (ΗΜΝΧΨΓΦΚ και ΑΖΗΠΡΦΟΔ), καλούμε δε την ΚΕΕ να εκδώσει διευκρινιστική οδηγία προς τα Βαθμολογικά Κέντρα εν όψει της βαθμολόγησης των γραπτών των μαθητών.

dolcefarniente

Παράθεση από: mb στις 05 Ιουν 2012, 09:25:15 ΜΜ
Εξάλλου εδώ εκτός απο μια ή δύο ίσως περιπτώσεις, δεν ειπώθηκε πως η λύση που δόθηκε απο την ΚΕΕ πρέπει να πάρει 0 μόρια αλλά αντίθετα το ότι δεν πρέπει και η σωστή λύση να πάρει 0 μόρια, όπως ισχυρίσθηκε τηλεφωνικά το μέλος της ΚΕΕ σε μας και δυστυχώς ίσως η οδηγία αυτή ακολουθήθηκε απο κάποιους βαθμολογητές και να αδικήθηκαν ήδη κάποια παιδιά. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να αδικηθουν και άλλα, στην διόρθωση των γραπτών

Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσουμε κάτι διαφορετικό. Εξάλλου η καλύτερη περίπτωση θα είναι να παραδεχτεί κάποτε η επιτροπή και ένα λάθος της. Θα μπορούσες να μας πεις mb αν σε εσάς η βαθμολόγηση γίνεται κανονικά ή αν επικοινωνείτε με την ΚΕΕ και περιμένετε μέχρι να λυθεί το θέμα?
Προκύπτει και το σοβαρό ζήτημα πως την Πέμπτη είναι ο Προγραμματισμός και τα παιδιά ασχολούνται με τα Δίκτυα.

cathy

Καλησπέρα σε όλους.
Το Σάββατο βαθμολογούσα στις επιτροπές των προφορικών. Εξετάσαμε 7 παιδιά εκ των οποίων τα 4 απάντησαν το θέμα Δ2 και μάλιστα με τον τρόπο της ΚΕΕ ("ΑΖΗΠΡΦΟΔ").
Τα συμπεράσματά μου; Από τη συνολική εικόνα των τεσσάρων μαθητών που απάντησαν το Δ2, κατάλαβα ότι δεν ήταν κι απ' τους πολύ διαβασμένους και έδωσαν την απλοϊκή απάντηση "α ολισθαίνω αριστερά; πάω το γράμμα τρεις θέσεις πίσω!" και φυσικά πήραν τουλάχιστον 8 μονάδες. Επίσης, έκανα ένα μίνι γκάλοπ σε συναδέλφους και φίλους που δεν έχουν καμία σχέση με πληροφορική και όλοι μου δώσανε την απλοϊκή, προφανής και αυτονόητη απάντηση...την απάντηση της ΚΕΕ. Αυτό που θέλω να πω με όλα αυτά είναι ότι οι μαθητές που διάβασαν και μπήκαν στον κόπο να ανοίξουν και να μελετήσουν, το απαράδεκτο κατά τα άλλα, βιβλίο μας, τελικά έκαναν λάθος και αδικήθηκαν!!!
Όσο για τους συναδέλφους που σχολίασαν ότι το βιβλίο μας ενδιαφέρει και όχι άλλες πηγές, να ενημερώσω ότι μιλήσαμε με την ΚΕΕ, γιατί στείλαμε επιτόπου ερώτημα, και μας είπαν, γρήγορα γρήγορα και με ύφος, ότι το σχήμα του βιβλίου είναι λάθος(!) και ότι η απάντησή τους είναι η σωστή, δίνοντας την αίσθηση ότι τους ενοχλήσαμε κιόλας!!!! Για ποιο βιβλίο μιλάμε λοιπόν;;; Όποτε μας βολεύει είναι σωστό και όποτε όχι είναι λάθος;;; (θυμίζω το θέμα από το TCP με τις οκτάδες...)

Πιστεύω πως η μόνη λύση αυτή τη στιγμή, είναι να θεωρηθούν και οι δύο απαντήσεις σωστές, μόνο και μόνο γιατί ήδη οι προφορικοί πήραν τις μονάδες για το λάθος....

dolcefarniente

Παράθεση από: cathy στις 05 Ιουν 2012, 10:24:21 ΜΜ
Καλησπέρα σε όλους.
Το Σάββατο βαθμολογούσα στις επιτροπές των προφορικών. Εξετάσαμε 7 παιδιά εκ των οποίων τα 4 απάντησαν το θέμα Δ2 και μάλιστα με τον τρόπο της ΚΕΕ ("ΑΖΗΠΡΦΟΔ").
Τα συμπεράσματά μου; Από τη συνολική εικόνα των τεσσάρων μαθητών που απάντησαν το Δ2, κατάλαβα ότι δεν ήταν κι απ' τους πολύ διαβασμένους και έδωσαν την απλοϊκή απάντηση "α ολισθαίνω αριστερά; πάω το γράμμα τρεις θέσεις πίσω!" και φυσικά πήραν τουλάχιστον 8 μονάδες. Επίσης, έκανα ένα μίνι γκάλοπ σε συναδέλφους και φίλους που δεν έχουν καμία σχέση με πληροφορική και όλοι μου δώσανε την απλοϊκή, προφανής και αυτονόητη απάντηση...την απάντηση της ΚΕΕ. Αυτό που θέλω να πω με όλα αυτά είναι ότι οι μαθητές που διάβασαν και μπήκαν στον κόπο να ανοίξουν και να μελετήσουν, το απαράδεκτο κατά τα άλλα, βιβλίο μας, τελικά έκαναν λάθος και αδικήθηκαν!!!
Όσο για τους συναδέλφους που σχολίασαν ότι το βιβλίο μας ενδιαφέρει και όχι άλλες πηγές, να ενημερώσω ότι μιλήσαμε με την ΚΕΕ, γιατί στείλαμε επιτόπου ερώτημα, και μας είπαν, γρήγορα γρήγορα και με ύφος, ότι το σχήμα του βιβλίου είναι λάθος(!) και ότι η απάντησή τους είναι η σωστή, δίνοντας την αίσθηση ότι τους ενοχλήσαμε κιόλας!!!! Για ποιο βιβλίο μιλάμε λοιπόν;;; Όποτε μας βολεύει είναι σωστό και όποτε όχι είναι λάθος;;; (θυμίζω το θέμα από το TCP με τις οκτάδες...)

Πιστεύω πως η μόνη λύση αυτή τη στιγμή, είναι να θεωρηθούν και οι δύο απαντήσεις σωστές, μόνο και μόνο γιατί ήδη οι προφορικοί πήραν τις μονάδες για το λάθος....

Σ'ευχαριστώ συνάδερφε για την εικόνα που μας έδωσες. Ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Οι μαθητές που έδωσαν την απάντηση της ΚΕΕ πιστεύω πως είτε είναι καλοί μαθητές που δυστυχώς δεν το διδάχτηκαν σωστά, είτε δεν ήταν αρκετά προετοιμασμένοι.
Επειδή σχολίασα και εγώ ότι το βιβλίο με ενδιαφέρει και όχι άλλες πηγές, να ξεκαθαρίσω ότι σε προηγούμενά μου μηνύματα υποστηρίζω πως η απάντηση της ΚΕΕ φυσικά και είναι επιστημονικά λάθος σύμφωνα με τις διεθνείς βιβλιογραφίες, αλλά δυστυχώς, η θέση του υπουργείου είναι ότι τα παιδιά εξετάζονται στο περιεχόμενο του βιβλίου, οπότε τι και αν υπάρχει λάθος στο βιβλίο?? Ποιος νοιάστηκε για την επιστήμη?? Εκεί έφτασαν την παιδεία και αυτό προσπαθούσα να πω.
Τι να σχολιάσει κανείς όταν η ΚΕΕ αυθαίρετα θεωρεί λάθος ένα σχήμα και το επιλέγει για θέμα??
Όλοι όσοι έχουν διδάξει το μάθημα γνωρίζουν τα προβλήματα του βιβλίου. Από τη στιγμή που δε υπήρξε διόρθωση για ένα σχήμα που αυτοί θεωρούν λάθος, τα κατάφεραν και μας έκαναν από το Σάββατο να προσπαθούμε να πούμε το αυτονόητο, ότι ούτε από το βιβλίο, ούτε από την πραγματική λειτουργία του αλγοριθμου προκύπτει η λύση που δίνουν.

Ευχαριστώ όλους τους συναδέρφους που προσπαθούν για το θέμα και περιμένουμε την απάντηση στο αίτημα της ΠΕΚΑΠ.

mb

Η συνάδελφος Cathy μίλησε πολύ λιτά και περιέγραψε ακριβώς την προσσέγιση των περισσοτέρων μαθητών στο θέμα. Επίσης περιέγραψε ακριβώς το ύφος της επιτοπής. Χωρίς να την ξέρω, υποψιάζομαι πως είμασταν στο ίδιο εξεταστικό κέντρο εξεταστές.
Οσο για το ερώτημά σου φίλε dolcefarniente, δυστυχώς δεν είμαι βαθμολογητής γιατί στα ΕΠΑΛ βαθμολογικά είναι μόνο Αθήνα και Θεσσαλονίκη αν δεν κάνω λάθος. Πραγματικά όμως αναρωτιέμαι, δεν παρακολοθεί το στέκι ή την λιστα της ΠΕΚΑΠ κάποιος βαθμολογητής για να μας ενημερώσει τι ειπώθηκε σήμερα στην δοκιμαστική βαθμολόγηση? Ειναι κριμα όσα παιδιά ενδιαφέρονται να γράψουν μεθαύριο Προγραμματισμό και το μυαλό τους να είναι στα Δίκτυα

Nick21

#87
Ντροπή τους. Ειλικρινά αυτό έχω να πώ μόνο. Κάθησα διάβασα τη παραμικρή λεπτομέρεια στο χαοτικό βιβλίο τους με "τα λαθος σχηματα" για να πανε να μου ακυρώσουν τοσα μορια?Ντροπή τους!!!!
Ας ανήξουν το βιβλίο που πήγαν και μας έδωσαν να διαβάσουν τι γράφει ,γιατί μου φαίνεται ότι την απάντηση την έβγαλαν το ίδιο επιπόλαια με τα παιδιά που διαβασαν επιφανειακά το μέρος, και τώρα απλά επιμένουν λόγω εγωισμού.Σαν τα παιδάκια.
Και έστω ότι το σχήμα 8-12 είναι λάθος. Που δηλαδή και πάλι εξοφρενικό είναι να λές το σχήμα είναι λάθος τι στιγμή που πάς και βάζεις το ακριβώς ίδιο, με ίδιο  αριθμό ολίσθησης αλλα έστω....
Πιο πάνω λέει ξεκάθαρα ότι ο αλγοριθμος αντιστοιχεί τα γράμματα σε άλλα πιο κάτω στο αλφάβητο.

Δηλαδή τι γίνεται? Παίζουμε με τις λέξεις ή με τα μυαλά των μαθητών ?(για τους οποίους σε τελική ανάλυση κανέις δε θα κάτσει να κάνει κανενα σαματά).
Για άλλη μια φορά ντροπή τους!Αλλα άντε να βρεις το δίκιο σου. Μετα σου λεει οι νεοι πρεπει να αλλαξετε αυτη τη χωρα.

DWARF

Παράθεση από: bom στις 05 Ιουν 2012, 09:16:02 ΠΜ
Εγώ ως καθηγητής που βαθμολογεί θα πιάσω και τα δύο σωστά ανεξάρτητα από τις όποιες οδηγίες δοθούν για τους εξής λόγους:
1. δεν υπάρχει βιβλίο, ιστοσελίδα, πανεπιστημιακά συγγράμματα που να μην έχουν την κρυπτογράφηση προς τα δεξιά. Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω γιατί ο συγγραφέας του σχολικού την αναφέρει να γίνεται προς τα αριστερά (Υποθέτω από βιαστική - κακή μετάφραση άλλων συγγραμμάτων).
2. Ενώ το σχολικό αναφέρει την κρυπτογράφηση προς τα αριστερά, το παράδειγμα την δείχνει να γίνεται δεξιά.
3. Όλοι οι καθηγητές στα σχολεία και στα φροντιστήρια την έχουν δείξει να γίνεται προς τα δεξιά όπως όλοι μας την έχουμε διδαχθεί στο πανεπιστήμιο.
4. Υπάρχουν και μαθητές που ακολουθούν πιστά το βιβλίο, ανεξάρτητα με το αν είναι σωστό ή λάθος.
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ.

ΝΟΜΙΖΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ " ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ"
ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΙ
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΕΝΤΑΣ
ΟΧΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ

http://texnikiekp.wordpress.com/

soc_h

Έστειλαν από την ΚΕΕ σήμερα οδηγίες για τη βαθμολόγηση του θέματος.
Ας μας το επιβεβαιώσει κάποιος βαθμολογητής αλλά νομίζω πως θα βαθμολογήσουν ως σωστές και τις 2 τεκμηριωμένες απαντήσεις.
Σωκράτης

mb

Μακάρι να έχεις δίκιο συνάδελφε. Περίμενουμε επιβεβαίωση.
Αλλά ποιος θα το περίμενε ένας συγκεκριμένος αλγόριθμος να κωδικοποιούσε ένα μύνημα με 2 τρόπους!!! και μάλιστα τεκμηριωμένους και επιστημονικά.

cathy

Αν κωδικοποιούσε έτσι ο Καίσαρας δε θα υπήρχε ρωμαϊκή αυτοκρατορία....

hartspi

δεν θα ειναι αδικο για αυτους που το εχουν σωστα να παρουν και τις δυο σωστες? Τι να πω? Πρωτη φορα βλεπω αλγοριθμο να βγαζει δυο λυσεις! Επειδη εκανε λαθος η επιτροπη και δεν παραδεχεται το λαθος της πρεπει να παρθουν και οι 2 απαντησεις σωστες?

ronalz

Παράθεση από: cathy στις 06 Ιουν 2012, 04:43:17 ΜΜ
Αν κωδικοποιούσε έτσι ο Καίσαρας δε θα υπήρχε ρωμαϊκή αυτοκρατορία....

ΕΓΩ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ cathy !
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

dolcefarniente

Παράθεση από: hartspi στις 06 Ιουν 2012, 08:00:17 ΜΜ
δεν θα ειναι αδικο για αυτους που το εχουν σωστα να παρουν και τις δυο σωστες? Τι να πω? Πρωτη φορα βλεπω αλγοριθμο να βγαζει δυο λυσεις! Επειδη εκανε λαθος η επιτροπη και δεν παραδεχεται το λαθος της πρεπει να παρθουν και οι 2 απαντησεις σωστες?

Πάρα πολύ δύσκολα θα πάρει πίσω την πρώτη απάντηση. Εδώ που φτάσαμε, το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να τα πάρουν σωστά και τα δύο και να δούμε και αλγόριθμο με δύο λύσεις. Λέτε να τους βάλουν αύριο στον Προγραμματισμό τα χαρακτηριστικά ενός καλού αλγορίθμου για να δικαιολογήσουν τυχόν άρνησή τους??

Κάποιος βαθμολογητής βρε παιδιά να μάθουμε??

tall

Μέσω του forum θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα ως προς την ΚΕΕ: την επόμενη σχολική χρονιά με ποιον τρόπο θα διαδάξουμε τον συγκεκριμένο αλγόριθμο στα παιδιά; Με τον λανθασμένο τρόπο που προτείνει η ίδια; Ούτε αυτό το στοιχειώδες ζήτημα δεν σκέφτηκαν; Τέτοια προχειρότητα δεν δικαιολογείται από ένα τέτοιο όργανο όπως η ΚΕΕ. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ανακαλέσει την αρχική απόφαση και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους

mb

#96
Θα συμφωνήσω ότι εδώ που φτάσαμε πρέπει να πάρουμε και τις 2 απαντήσεις σωστές. Στενοχωριέμαι όμως που ακόμα και τώρα συζητάμε ακόμα για σωστή λύση. Με βάση και την ερώτηση που κάνει ο tall προχωράω σε μια εξήγηση για να ξέρουμε τι θα λέμε και το τι ζητάμε κάθε φορά. Αυτό το έχω ψάξει γιατί κάνω το μάθημα 4 χρόνια τώρα και με απασχόλησε πολύ απο την αρχή.
Ένας γενικός αλγόριθμος ολίσθησης βασισμένος στον Caesar Cipher, που ονομάζονται γενικά simple substitution cipher αλγόριθμοι, θα μπορουσε να ολισθαίνει δεξιά ή αριστερά ανάλογα με το κλειδί που θα του δίναμε εμείς. Όχι όμως ο Caesar Cipher.

Ο Caesar Cipher πάντα ολισθαίνει αριστερά στην κρυπτογράφηση. Αυτό είναι και γενικά αποδεκτό απο τα διαφορα links (Wikepedia κλπ) αλλά αυτό ακριβώς λέει και το βιβλίο μας.  Αντιγράφω λοιπόν με κάποια σχόλια δικά μου σε παρένθεση:

"Πολύ απλοϊκός αλγόριθμος κρυπτογράφησης είναι ο Caesar Cipher, που όπως φαίνεται στο σχήμα 8-12, αντικαθιστά το κάθε γράμμα του αλφαβήτου σε ένα μύνημα με ένα άλλο γράμμα μερικές θέσεις πιο κάτω (δηλαδή πιο δεξιά) στο αλφάβητο. Ο αλγόριθμος ολισθαίνει τα γράμματα προς τα αριστερά (εδώ έπρεπε να πει για να είναι πιο ακριβής "ολισθαίνει το αλφάβητο προς τα αριστερά") όταν κρυπτογραφεί κάποιο μύνημα, ενώ προς τα δεξιά όταν πρόκεται να αποκρυπτογραφήσει ήδη κρυπτογραφημένο μύνημα. (Άρα αριστερά κρυπτογράφηση και δεξιά αποκρυπτογράφηση ΠΑΝΤΑ κατα το βιβλίο). Στο σχήμα 8-12 ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο απο τους χρήστες Α και Β είναι τρία γράμματα." (Βλέπετε το βιβλίο δεν λέει 3 γράμματα αριστερά ή 3 γράμματα δεξιά αλλά απλά 3 γράμματα γιατί η κρυπτογράφηση είναι πάντα αριστερά και η αποκρυπτογραφηση είναι πάντα δεξία στον Caesar Cipher).

Αρα η επιτροπή εξετάσεων που έβαλε το θέμα "Να κρυπτογραφηθεί με την χρήση του αλγόριθμου συμμετρικής κρυπτογράφησης Caesar Cipher η λέξη ΔΙΚΤΥΩΣΗ.....  και ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά"  θα μπορούσε κάλιστα να μην είχε γράψει την λέξη αριστερά αλλά απλά "ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης είναι 3 γράμματα", 'οπως ακριβώς λέει το βιβλίο. Απλά με την λέξη αριστερά ήθελε, και καλά έκανε, να καταδείξει ή και να υπενθυμίσει προς τα που πάει η κρυπτογράφηση (ΠΑΝΤΑ προς τα αριστερά)

Το πρόβλημα είναι πως δεν ήξερε (?) τι σημαίνει ολίσθηση προς τα αριστερά. Δεν ολισθαίνω το κάθε γράμμα προς κρυπτογράφηση 3 θέσεις αριστερά αλλά όλο το αλφάβητο 3 θέσεις αριστερά και έτσι το πρώτο γράμμα του αλφαβητου πια είναι το Δ, το 2ο το Ε  κλπ άρα όπως πολύ σωστά δείχνει το σχήμα του βιβλίου το Α->Δ, το Β->Ε και γι' αυτό κάθε γράμμα στην πραγματικότητα αντικαθίσταται με ένα άλλο γράμμα πιο κάτω στο αλφάβητο όπως σωστά λέει το βιβλίο και το σχήμα. ¨Ολα αυτά, θα ήταν βέβαια πιο απλά, αν στο σχήμα 8-12 του βιβλίου στο πάνω αλφάβητο υπήρχε στην αρχή η λέξη "Αρχικό κείμενο" και στο κάτω που ξεκινά απο Δ η λέξη κρυπτογραφημένο κείμενο ώστε να ήταν 100% καθαρό ότι η κρυπτογράφηση γίνεται απο πάνω προς τα κάτω.
Άρα το πρόβλημα δεν είναι το βιβλίο (στο συγκεκριμένο κομμάτι) αλλά η λάθος αντίληψη κάποιων από την ΚΕΕ για το τι λέει το βιβλίο

Γιάννης Αναγνωστάκης

Παράθεση από: mb στις 06 Ιουν 2012, 11:51:38 ΜΜ
Θα συμφωνήσω ότι εδώ που φτάσαμε πρέπει να πάρουμε και τις 2 απαντήσεις σωστές. Στενοχωριέμαι όμως που ακόμα και τώρα συζητάμε ακόμα για σωστή λύση. Με βάση και την ερώτηση που κάνει ο tall προχωράω σε μια εξήγηση για να ξέρουμε τι θα λέμε και το τι ζητάμε κάθε φορά. Αυτό το έχω ψάξει γιατί κάνω το μάθημα 4 χρόνια τώρα και με απασχόλησε πολύ απο την αρχή.
Ένας γενικός αλγόριθμος ολίσθησης βασισμένος στον Caesar Cipher, που ονομάζονται γενικά simple substitution cipher αλγόριθμοι, θα μπορουσε να ολισθαίνει δεξιά ή αριστερά ανάλογα με το κλειδί που θα του δίναμε εμείς. Όχι όμως ο Caesar Cipher.

Ο Caesar Cipher πάντα ολισθαίνει αριστερά στην κρυπτογράφηση. Αυτό είναι και γενικά αποδεκτό απο τα διαφορα links (Wikepedia κλπ) αλλά αυτό ακριβώς λέει και το βιβλίο μας.  Αντιγράφω λοιπόν με κάποια σχόλια δικά μου σε παρένθεση:

"Πολύ απλοϊκός αλγόριθμος κρυπτογράφησης είναι ο Caesar Cipher, που όπως φαίνεται στο σχήμα 8-12, αντικαθιστά το κάθε γράμμα του αλφαβήτου σε ένα μύνημα με ένα άλλο γράμμα μερικές θέσεις πιο κάτω (δηλαδή πιο δεξιά) στο αλφάβητο. Ο αλγόριθμος ολισθαίνει τα γράμματα προς τα αριστερά (εδώ έπρεπε να πει για να είναι πιο ακριβής "ολισθαίνει το αλφάβητο προς τα αριστερά") όταν κρυπτογραφεί κάποιο μύνημα, ενώ προς τα δεξιά όταν πρόκεται να αποκρυπτογραφήσει ήδη κρυπτογραφημένο μύνημα. (Άρα αριστερά κρυπτογράφηση και δεξιά αποκρυπτογράφηση ΠΑΝΤΑ κατα το βιβλίο). Στο σχήμα 8-12 ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο απο τους χρήστες Α και Β είναι τρία γράμματα." (Βλέπετε το βιβλίο δεν λέει 3 γράμματα αριστερά ή 3 γράμματα δεξιά αλλά απλά 3 γράμματα γιατί η κρυπτογράφηση είναι πάντα αριστερά και η αποκρυπτογραφηση είναι πάντα δεξία στον Caesar Cipher).

Αρα η επιτροπή εξετάσεων που έβαλε το θέμα "Να κρυπτογραφηθεί με την χρήση του αλγόριθμου συμμετρικής κρυπτογράφησης Caesar Cipher η λέξη ΔΙΚΤΥΩΣΗ.....  και ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης στο αλφάβητο είναι τρία (3) γράμματα αριστερά"  θα μπορούσε κάλιστα να μην είχε γράψει την λέξη αριστερά αλλά απλά "ο συμφωνημένος αριθμός ολίσθησης είναι 3 γράμματα", 'οπως ακριβώς λέει το βιβλίο. Απλά με την λέξη αριστερά ήθελε, και καλά έκανε, να καταδείξει ή και να υπενθυμίσει προς τα που πάει η κρυπτογράφηση (ΠΑΝΤΑ προς τα αριστερά)

Το πρόβλημα είναι πως δεν ήξερε (?) τι σημαίνει ολίσθηση προς τα αριστερά. Δεν ολισθαίνω το κάθε γράμμα προς κρυπτογράφηση 3 θέσεις αριστερά αλλά όλο το αλφάβητο 3 θέσεις αριστερά και έτσι το πρώτο γράμμα του αλφαβητου πια είναι το Δ, το 2ο το Ε  κλπ άρα όπως πολύ σωστά δείχνει το σχήμα του βιβλίου το Α->Δ, το Β->Ε και γι' αυτό κάθε γράμμα στην πραγματικότητα αντικαθίσταται με ένα άλλο γράμμα πιο κάτω στο αλφάβητο όπως σωστά λέει το βιβλίο και το σχήμα. ¨Ολα αυτά, θα ήταν βέβαια πιο απλά, αν στο σχήμα 8-12 του βιβλίου στο πάνω αλφάβητο υπήρχε στην αρχή η λέξη "Αρχικό κείμενο" και στο κάτω που ξεκινά απο Δ η λέξη κρυπτογραφημένο κείμενο ώστε να ήταν 100% καθαρό ότι η κρυπτογράφηση γίνεται απο πάνω προς τα κάτω.
Άρα το πρόβλημα δεν είναι το βιβλίο (στο συγκεκριμένο κομμάτι) αλλά η λάθος αντίληψη κάποιων από την ΚΕΕ για το τι λέει το βιβλίο

Συμφωνώ 100%

marianad

Μάθαμε κάτι επίσημο από τα βαθμολογικά κέντρα?

mb

Έχει έρθει οδηγία για να πάρουν σωστές και τις 2 απαντήσεις. Βέβαια η πλειοψηφία των γραπτών έχει δώσει την απάντηση που πρότειμε η ΚΕΕ. Εμένα πάντως, κρίνοντας απο τους μαθητές μου, αυτό δεν μου κάνει εντύπωση

dolcefarniente

Επιτέλους!! Να ηρεμήσουν και οι μαθητές. Είναι τελική, τελική απάντηση?? Ρωτάω με αφορμή το θέμα της φυσικής. Μη μας το πάρουν πίσω. Θα ανακοινωθεί κάπου επίσημα;;; Η πλειοψηφία των γραπτών συμφωνεί με την ΚΕΕ;; Πόσα από αυτά όμως ανήκουν σε καλούς μαθητές??
Ευχαριστώ φίλε mb για την πληροφορία.

gedeon

Οδηγία επισήμως δεν υπάρχει, η απάντηση που δοθηκε απο τη ΚΕΕ είναι... το αυτονόητο.... κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση θεωρείται σωστή, εν ολίγοις μας είπαν ....νίπτουμε τας χείρας μας σαν ΚΕΕ...

Εμείς παίρνουμε και τις 2 σωστές, ΟΜΩΣ αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται... είναι ότι οι μαθητές δεν εχουν κάνει σωστή αιτιολόγηση είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση.  Απο εκεί χάνουν μονάδες..

dolcefarniente

Παράθεση από: gedeon στις 07 Ιουν 2012, 04:09:54 ΜΜ
Οδηγία επισήμως δεν υπάρχει, η απάντηση που δοθηκε απο τη ΚΕΕ είναι... το αυτονόητο.... κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση θεωρείται σωστή, εν ολίγοις μας είπαν ....νίπτουμε τας χείρας μας σαν ΚΕΕ...

Εμείς παίρνουμε και τις 2 σωστές, ΟΜΩΣ αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται... είναι ότι οι μαθητές δεν εχουν κάνει σωστή αιτιολόγηση είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση.  Απο εκεί χάνουν μονάδες..

Ότι κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση θεωρείται σωστή το ξέραμε. Φίλε gedeon περιμένετε κάποια ακόμη οδηγία ή το θέμα έχει κλείσει;; Και για την σωστή αιτιολόγηση, αναφέρεσαι σε όλη τη 2η παράγραφο και στο σχήμα με ολόκληρο το αρχικό αλφάβητο και απο κάτω το τροποποιημένο;

gedeon

Το ερώτημα Δ2. αναφέρει ...να κρυπτογραφηθεί,  δίνοντας μικρή περιγραφή του
τρόπου εργασίας
....., αυτο πιάνει 8 απο τις 16 μονάδες.

Για τη ΚΕΕ ποτέ!!! δεν υφίστατο θέμα....  άρα έχει λήξει.... Πρακτικά αυτο σημαίνει ότι τις 8 μονάδες θα τις πάρουν όλοι όσοι γράψουν Α....  ή   Η..... 

gedeon

Η αιτιολόγηση στο Δ2 είναι σελ. 321   παράγρ. 2  :  "Πολύ απλοϊκός.... είναι τρία γράμματα".

dolcefarniente

Παράθεση από: gedeon στις 07 Ιουν 2012, 04:46:09 ΜΜ
Το ερώτημα Δ2. αναφέρει ...να κρυπτογραφηθεί,  δίνοντας μικρή περιγραφή του
τρόπου εργασίας
....., αυτο πιάνει 8 απο τις 16 μονάδες.

Για τη ΚΕΕ ποτέ!!! δεν υφίστατο θέμα....  άρα έχει λήξει.... Πρακτικά αυτο σημαίνει ότι τις 8 μονάδες θα τις πάρουν όλοι όσοι γράψουν Α....  ή   Η.....

Αφου εξασφαλίστηκαν οι 8 μονάδες και στο Η, καλά αποτελέσματα στα παιδιά και με την καινούργια χρονιά θα πρέπει να λυθεί και το θέμα της διδασκαλίας του συγκεκριμένου αλγορίθμου. Σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες, όπως και όλους όσους μας ενημερώνουν και διατυπώνουν απόψεις.

mb

Επιτευχθη η Σολωμόντεια λύση τελικά. Δεν θα αδικηθει κανείς....
Ισχύει όμως αυτό άραγε? Δύο μαθητές που γράψανε 92 μόρια στα υπόλοιπα και τις δυο διαφορετικές λύσεις θα πάρουν τώρα εκατό. Κανονικά έπρεπε να πάρει ο ένας 92 και ο άλλος 100. Δεν με απασχολεί ποιος, δεν εξετάζω ποια ειναι η σωστή λυση αλλά έπρεπε ο ένας να έχει 92 και ο άλλος 100. Άρα στους 2 βαθμολογητές, ο ένας 184 και ο άλλο 200. Αν σκεφτουμε ότι το μάθημα έχει και συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα μόρια έπρεπε να ήταν στον έναν 644 και στον άλλο 700. 56 μόρια διαφορά!!! Δεν είναι και λιγα συνάδελφοι ε?
Επαναλαμβάνω, τώρα η λύση είναι αλγόριθμος με 2 εξόδους!!!, αλλά μήπως παίζουμε με ελαφριά την καρδία με το μέλλον των μαθητών μας?

dolcefarniente

Φίλε mb, το είχαμε πει και πριν μέρες ότι εδώ που φτάσαμε ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει. Ειναι λογικός ο προβληματισμός σου. Το μόνο θετικό στο παράδειγμά σου θα μπορούσε να είναι ότι για να έχουν ήδη 92 μόρια και οι δύο, πρόκειται για καλούς μαθητές, αν και τα θέματα της θεωρίας βέβαια δεν ήταν τέτοιας δυσκολίας ώστε να είναι αρκετά ξεκάθαρο κάτι τέτοιο.
Για μένα τα θέματα ήταν ατυχή στο σύνολό τους. Θεωρώ ότι αν υπήρχε μια μεγαλύτερη δυσκολία στο Γ και στο Δ, θα μπορούσαν να διακριθούν οι άριστοι από τους καλούς. Αυτό δεν έγινε όμως, αφού υπήρχε και το απαράδεκτα απλό ερώτημα με τα IP πακέτα.

Έπρεπε λοιπόν να δούμε 2 λύσεις απο έναν αλγόριθμο και έπρεπε να μην υπάρξει προετοιμασμένος μαθητής που να αδικηθεί και για αυτό προσπαθούσαμε και συζητούσαμε τόσες μέρες. Τα μόρια φυσικά και δεν είναι λίγα, αλλά η διάκριση των άριστων και των καλών μαθητών θα γίνει αναγκαστικά στα υπόλοιπα 3 μαθήματα, γιατί από τα Δίκτυα πιστεύω πως δεν μπορεί να γίνει.

Από εκεί και πέρα, όσοι ανήκουν στη δημόσια εκπαίδευση με την καινουργια χρονιά θα πρέπει να επιμείνουν στη διόρθωση των σημείων του βιβλίου που χρειάζονται προσοχή. Πιστεύω, κρίνοντας από τη στάση όλων των συναδέρφων εδώ, πως θα κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση για να αποφύγουμε τα ίδια.


yannisioannidis

16 μονάδες για τον αλγόριθμο του Καίσαρα, (που δεν συμφωνούμε για την σωστή λύση και τι σημαίνει σύντομη περιγραφή?)
9 μονάδες για να παπαγαλίσει για τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ISDN (θα μπορούσε κάποιος να γράψει όλη την ενότητα)
9 μονάδες για να παπαγαλίσει για το τί σημαίνουν οι όροι αυθεντικότητα και ακεραιότητα (να ξεκινήσει κάποιος φιλοσοφική συζήτηση)
και 9 μονάδες για να παπαγαλίσει τι πρέπει να αφορούν τα μέτρα ασφαλείας ενός οργανισμού ...(θα μπορούσε κάποιος να γράψει όλο το κεφάλαιο της ασφάλειας δικτύων)
ΣΥΝΟΛΟ 43 από τις 100
πιστοποιούν ότι κάποιος μαθητής κατάλαβε τα δίκτυα???

Eleos...

#109
Για μισo λεπτο ... Κανεις δεν προσεξε κατι που εχει το βιβλιο στην σελιδα 321 απο το σημειο "Πολυ απλοικος.... μεχρι ιδιαιτερα συνθετος"
που αναφερει πως αυτος ο αλγοριθμος κρυπτογραφησης ολισθαινει τα γραμματα προς τα αριστερα οταν κρυπτογραφει καποιο μηνυμα, ενω προς τα δεξια, οταν προκειται να αποκρυπτογραφησει ηδη κρυπτογραφημενο μηνυμα ?
Ειμαι σιγουρος οτι αυτοι απο το ΚΕΕ απο εκει πηρανε την ιδεα της ασκησης (εγω λειτουργησα με βαση αυτη την παραγραφο εχει και το αναλογο σχημα δεν με ενδιαφερει τι λεει η wikipedia εγω το εκανα συμφωνα με το βιβλιο ).. Ειναι ντροπη παντως να συμβαινουν τετοια πραγματα... Πιστευω το σωστο (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Δ - Α)
Φοβαμαι για το 100σταρι μου....
Ευχαριστω

Υ.Γ Μην ξεχναμε οτι εξεταζομαστε με βαση το βιβλιο οτι λεει αυτο γραφουμε τωρα αν ειναι λαθος δεν ειναι δικος μας προβλημα.

dolcefarniente

Παράθεση από: Eleos... στις 12 Ιουν 2012, 08:36:03 ΜΜ
Για μισo λεπτο ... Κανεις δεν προσεξε κατι που εχει το βιβλιο στην σελιδα 321 απο το σημειο "Πολυ απλοικος.... μεχρι ιδιαιτερα συνθετος"
που αναφερει πως αυτος ο αλγοριθμος κρυπτογραφησης ολισθαινει τα γραμματα προς τα αριστερα οταν κρυπτογραφει καποιο μηνυμα, ενω προς τα δεξια, οταν προκειται να αποκρυπτογραφησει ηδη κρυπτογραφημενο μηνυμα ?
Ειμαι σιγουρος οτι αυτοι απο το ΚΕΕ απο εκει πηρανε την ιδεα της ασκησης (εγω λειτουργησα με βαση αυτη την παραγραφο εχει και το αναλογο σχημα δεν με ενδιαφερει τι λεει η wikipedia εγω το εκανα συμφωνα με το βιβλιο ).. Ειναι ντροπη παντως να συμβαινουν τετοια πραγματα... Πιστευω το σωστο (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Δ - Α)
Φοβαμαι για το 100σταρι μου....
Ευχαριστω

Υ.Γ Μην ξεχναμε οτι εξεταζομαστε με βαση το βιβλιο οτι λεει αυτο γραφουμε τωρα αν ειναι λαθος δεν ειναι δικος μας προβλημα.

Φίλε Eleos, καταρχάς δεν πιστεύω πως έχεις λόγο να φοβάσαι για το βαθμό σου. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε όλη τη συζήτηση που έχει γίνει εδώ από συναδέρφους, αλλά και από μαθητές. Κανένας δε ζήτησε να αδικηθεί μαθητής, όποια απάντηση και αν εχει δώσει. Όπως θα δεις εδώ αλλά και στην επιστολή της ΠΕΚΑΠ προς την ΚΕΕ, η σωστή λύση με βάση την εκφώνηση του θέματος, το βιβλίο, αλλά και επιστημονικά και ιστορικά είναι το Δ->Η. Αυτό προσπαθουσαμε να αναδείξουμε. Σύμφωνα με το βιβλίο κινήθηκαν και όσοι έδωσαν ως απάντηση το Η και όχι αναζητώντας πληροφορίες στο ίντερνετ. Όπως μας ενημέρωσε συνάδερφος βαθμολογητής, γίνεται δεκτό και το Η. Ελπίζω πως γίνεται σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα.

gedeon

Τα βαθμολογικά κέντρα των ΕΠΑΛ ειναι 3:  Αθήνα, Πειραιάς, Θεσ/νίκη. Και στα 3 κέντρα κατόπιν συννενόησης οι βαθμολογητές παίρνουν και τις 2 λύσεις σωστές, εφόσον τεκμηριώνεται η απάντηση. Μέχρι στιγμής κάπου μπερδεύουν τα πράγματα τα παιδιά. Δεν απαιτείται μονο η σειρά των γραμμάτων(κρυπτογράφηση), αλλά και η αιτιολόγηση. Πολλά παιδιά δεν εξηγούν τίποτα....   

dolcefarniente

Σε αυτή την περίπτωση είναι λάθος των μαθητών, αφού η εκφώνηση ζητούσε και περιγραφή του τρόπου και θα τους κοστίσει όπως μας είπες 8 μόρια. Φίλε gedeon ευχαριστώ για τις πληροφορίες που δίνεις. Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμες.

mb

Φίλε gedeon για πες μας αν μπορείς για να έχουμε μια εικόνα:
Σε περίπτωση που ένας μαθητής δώσει την απάντηση το Δ να γίνει Α κλπ και γράψει ως αιτιολόγηση την παράγραφο του βιβλίου δεν θα πάρει όλες τις μονάδες? Επισης αν κάνει κάποιος το Δ->Η κλπ και γράψει ως αιτιολόγηση την ίδια παράγραφο του βιβλίου δεν θα πάρει όλες τις μονάδες?
Επίσης αν ενας μαθητής γράψει μόνο τα γράμματα Δ->Α κλπ και πει ως αιτιολόγηση: Μετακινώ όλα τα γράμματα 3 θέσεις αριστερά όπως μου λέει ο αλγόριθμος, τότε πόσες μονάδες θα πάρει?

gedeon

Παράθεση από: mb στις 13 Ιουν 2012, 11:51:07 ΜΜ
Φίλε gedeon για πες μας αν μπορείς για να έχουμε μια εικόνα:
Σε περίπτωση που ένας μαθητής δώσει την απάντηση το Δ να γίνει Α κλπ και γράψει ως αιτιολόγηση την παράγραφο του βιβλίου δεν θα πάρει όλες τις μονάδες? Επισης αν κάνει κάποιος το Δ->Η κλπ και γράψει ως αιτιολόγηση την ίδια παράγραφο του βιβλίου δεν θα πάρει όλες τις μονάδες?
Επίσης αν ενας μαθητής γράψει μόνο τα γράμματα Δ->Α κλπ και πει ως αιτιολόγηση: Μετακινώ όλα τα γράμματα 3 θέσεις αριστερά όπως μου λέει ο αλγόριθμος, τότε πόσες μονάδες θα πάρει?

Για το 1ο και το 2ο ναι παίρνουν τις ιδιες μονάδες!!! λογικά 15-16(αν κάποιος ειναι απόλυτα σωστός ως προς τη περιγραφή της λειτουργίας του αλγορίθμου)
Για το 3ο δεν υπάρχει αιτιολόγηση... Αιτιολόγηση θεωρείται ουσιαστικά η περιγραφή λειτουργίας του αλγορίθμου. Αν απλά γράψεις ότι έκανα το Δ --> Α επειδή ο αλγόριθμος λέει 3 γράμματα αριστερά, τότε το πολύ να πάρεις 2 άντε 3 μονάδες απο τις 8 της αιτιολόγησης(πάντα σαν μέση εκτίμηση)

ronalz

πότε βγαινουν τα αποτελεσματα των πανελληνιων? γνωριζει κανεις?

petrosp13

Λογικά την άλλη βδομάδα
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής