Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη από photodentro

Ξεκίνησε από happiness, 30 Οκτ 2020, 01:04:10 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

happiness

Θέλω να φτιάξω έναν εννοιολογικό χάρτη όπως αυτόν
http://photodentro.edu.gr/photodentro/mind_hy_pidx0012919/

δηλαδή να έχει έτοιματα τα συννεφάκια και να πρέπει να βρει ο μαθητής τις σωστές συνδέσεις. Το photodentro έχει μόνο αυτό το εργαλείο διαθέσιμο ->http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3423 το οποίο όμως δεν με αφήνει να φτιάξω και να αποθηκεύσω έναν χάρτη. Ξέρετε με ποιον τρόπο μπορώ να το κάνω;

dski

Ένα κλασσικό και δωρεάν λογισμικό για εννοιολογικούς χάρτες είναι το Cmap Tools:

https://cmap.ihmc.us/cmaptools/

Έχει αρκετές δυνατότητες. Το χρησιμοποιώ εδώ και μερικά χρόνια στο εργαστήριο με σχετικά καλά αποτελέσματα. Οι μαθητές ίσως δυσκολευτούν λίγο στο ξεκίνημα αν πρέπει να φτιάξουν τον χάρτη από την αρχή αλλά με τις έννοιες έτοιμες δεν θα έχουν σοβαρό πρόβλημα να μάθουν τον χειρισμό.

happiness

dski με ενδιαφέρει πάρα πολύ η δυνατότητα να τραβιούνται μόνο οι σωστές συνδέσεις γιατί το θέλω για δημοτικό. Το cmap το ξέρω αλλά απ ότι θυμάμαι δεν είχε κάτι τέτοιο.

bugman

Το δοκίμασα σε Windows 10. Έχει πρόβλημα με τις γραμματοσειρές! Τα ελληνικά γράμματα με τόνους έρχονται από την επιλεγμένη γραμματοσειρά αλλά τα ελληνικά χωρίς τόνους από μια ίδια πάντα! Όταν επιλέξουμε γραμματοσειρά που δεν έχει ελληνικά τότε βάζει τετράγωνα στα γράμματα με τόνους και αφήνει τα ελληνικά με τη στάνταρ γραμματοσειρά.
Κατέβασα την έκδοση 64bit για Windows 10.

Πρόσθεσα και μια εικόνα!

happiness

Ναι η offline εφαρμογή μάλλον έχει τέτοιο πρόβλημα. Νομίζω ότι online στο cloud τους δεν υπάρχει πρόβλημα. Για δοκίμασε και εκεί.
Αλλά όπως είπα, εμένα δεν μου κάνει το cmap.

Laertis

hapiness
ισως σε βοηθήσει το διαδικτυακό και ελεύθερο coggle, όπου μπορείς να εισέλθεις με λογαριασμό Google και να σχεδιάσες εννοιολογικούς χάρτες. Θέλει λίγο εξάσκηση αλλά είναι καλό.
Θα το βρεις εδώ  https://coggle.it/
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

Σακαλής Αναστάσιος

There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who dont.

bugman

To jsPlumb είναι για προγραμματισμό DOM (το αντικείμενο πίσω από την ιστοσελίδα).

Βλέπω όμως ότι υπάρχουν και άλλα όπως αυτό:
https://www.lucidchart.com/pages/examples/block-diagram-maker
Το οποίο μπορεί να γίνει συνεργατικό, με χρήση απομακρυσμένης πρόσβασης.
https://www.lucidchart.com/pages/solutions/remote-collaboration-tools

Έχει μια free έκδοση αλλά έχει και επί πληρωμή, με μικρό κόστος. Πχ για ομάδες κοστίζει  6.95€/μήνα το άτομο.

Εκτός από τα διαγράμματα που φτιάχνει, μπορεί να εμπλουτίζεται με στοιχεία, δηλαδή να δείχνει κανείς με ένα διάγραμμα διαφορετικές ασκήσεις σε νούμερα.

Δεν κατεβάζεις εφαρμογή, τρέχει από οπουδήποτε γιατί είναι σε "σύννεφο".

Άρα ένας μαθητής θα έχει πρόσβαση ακόμα και από το κινητό!


happiness

Συνάδελφοι σας ευχαριστώ όλους που κάνατε τον κόπο να απαντήσετε.
Δυστυχώς, δεν ψάχνω απλά ένα εργαλείο για εννοιλογικούς χάρτες. Ψάχνω να κάνω συγκεκριμένα αυτό που έχει κάνει ο συνάδελφος στο λινκ. Δηλαδή να μπορώ να παρουσιάσω έναν ΜΗ ολοκληρωμένο χάρτη τον οποίο πρέπει να συμπληρώσουν οι μαθητές όπου ΜΟΝΟ οι σωστές συνδέσεις θα γίνονται (άρα πρέπει από πίσω να υπάρχει η πληροφορία για το ποιο σύννεφο συνδέεται με ποιο).

bugman


happiness

Παράθεση από: bugman στις 31 Οκτ 2020, 05:24:44 ΜΜ
Άμα βρω χρόνο θα στο φτιάξω!
Σε ευχαριστώ. Δεν πειράζει όμως, θα βρω άλλη άσκηση να τους φτιάξω. Αυτό όμως είναι η αλήθεια ήταν πολύ βολικό.

George Eco

Συνάδελφε, δε το έχω τσεκάρει, αλλά αξίζει μία ματιά.
https://philogb.github.io/jit/

evry

What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

bugman

Μια απλή εφαρμογή, για να μπορεί ο μαθητής να δείχνει το πλαίσιο Α ότι αντιστοιχεί στο πλαίσιο Β, ή και το πλαίσιο Γ, μπορεί να φτιαχτεί με μια γλώσσα που φτιάχνει παράθυρα και buttons.Για κάθε button, βάζουμε σε μια λίστα, τα αποδεκτά buttons που μπορούν να πατηθούν μετά. Όταν λοιπόν πατήσει κάποιος το Α τότε το μήνυμα click του A βάζει ως τρέχον σωστή λίστα της λίστα του A, και γυρνάει ένα flag, σημαία, ή απλά μια λογική μεταβλητή, την κατάσταση για αναμονή απάντησης. Στο επόμενο κλικ, έστω στο Β, στην συνάρτηση που παίρνουμε το click ελέγχουμε αν το συγκεκριμένο, το Β, ανήκει στη λίστα την αποδεκτή, και αν ναι τότε αλλάζουμε το χρώμα του φόντου του button, αλλιώς κάνουμε ένα Beep ως λάθος κίνηση. Παράλληλα μπορούμε να τσεκάρουμε σε μια δεύτερη λίστα τις αποδεκτές κινήσεις, και να τσεκάρουμε κάθε φορά αν η λίστα προς έλεγχο και η ως τώρα αποδεκτή, έχουν τα ίδια στοιχεία, (ανεξάρτητα από τη σειρά τους, ή εδώ μπορεί να βοηθάει να ταξινομούνται στη δεύτερη, ώστε να γίνεται γρήγορα ο έλεγχος, με την ήδη ταξινομημένη πρώτη λίστα). Μόλις ολοκληρωθεί η επιλογή όλων των "αντίστοιχων" buttons (ή πλήκτρων), τότε αφενός κλειδώνονται τα buttons της λίστας για να μην πάρουν άλλα click (χειριζόμαστε κάποια ιδιότητα enabled), και αφετέρου αλλάζει το flag σε κατάσταση αναζήτηση πρώτου button, εφόσον υπάρχουν ακόμα "ακλείδωτα" button (μπορούμε να τα μετράμε καθώς τα κλειδώνουμε, ώστε να έχουμε ένα συνολικό αριθμό).
Το πρόγραμμα αυτό θα έχει δυο στοιχεία:
Τον αλγόριθμο που χειρίζεται την εισαγωγή του "παίκτη", και τον έδειξα παραπάνω, και το πώς στήνεται ο κάθε εννοιολογικός "χάρτης". Για να στηθεί ο χάρτης πρέπει να γραφτεί ένα αρχείο που να λέει τάδε θέση και τάδε μήνυμα στο πλήκτρο με κωδικό 1, και μετά τους ορισμούς των πλήκτρων να υπάρχουν μερικές σειρές, πχ 1, 4, 6, 7 όπου το 1 συνδέεται (αντιστοιχεί το γράφω παραπάνω, δεν έχει σημασία, γίνομαι αντιληπτός πιστεύω), με τα 4, 5 και 7. Το κάθε πλήκτρο έχει τη δική του σειρά, ώστε να βγει και κάτι ακόμα να μπορώ πχ από το 1 να πάω στο 4 αλλά αν θέλω να μην μπορώ από το 4 να πάω στο 1, να μην το έχω στη δική του λίστα!

Θέλει λίγη δουλειά, αλλά ίσως κάποιοι εδώ έχουν λίγο χρόνο και γνώσεις να το κάνουν!
Προς το παρόν έχω να παραδώσω κάτι προγράμματα (γράφω και έναν xml parser) και μόλις που έχω λίγα διαλείμματα (εργάζομαι 18 ώρες την ημέρα), για να γράψω εδώ!

George Eco

Παράθεση από: evry στις 01 Νοε 2020, 10:25:29 ΠΜ
Εμένα μου αρέσει αυτό:

https://bubbl.us/
Υποστηρίζει κι interaction τύπου να μπορεί ο μαθητής να συνδέει μόνο τα σωστά nodes μεταξύ τους;
Αν ναι ίσως να πρέπει να το κοιτάξω πιο πολύ το bubbl  :angel: