Διάφορες σκέψεις από έναν συνάδελφο

Ξεκίνησε από darap, 03 Ιουν 2007, 05:59:17 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

darap

Χαιρετώ όλο το Forum, καθηγητές Δημοσίου και φροντιστηρίων καθώς και μαθητές.

Παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό τις συζητήσεις σε αυτό το Forum (και πολλά πράγματα με έχουν βοηθήσει) χωρίς ποτέ να έχω συμμετάσχει. Τώρα πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πω τις απόψεις μου.

Να συστηθώ και να πω ότι είμαι καθηγήτρια σε Λύκειο, πρωτοδιορισμένη και χωρίς μετάθεση από το 2003 - 2004. Βιβλίο καθηγητή ποτέ δεν πήρα και δεν υπήρξε στο σχολείο που απασχολούμαι..

Για φέτος (αλλά νομίζω και από πέρυσι) όλοι διατείνονταν ότι θα πρέπει τα θέματα να είναι από το τετράδιο μαθητή, οτί ένα καλό θέμα θα ήταν μετατροπή αδόμητου αλγορίθμου σε δομημένο κλπ.

Τα θέματα δεν ήταν τυποποιημενα φέτος. Μπήκε και η πολυπόθητη μετατροπή! Ακόμα και αυτό το 4ο, είχε εύρεση αθροίσματος ανά γραμμή σε 2D αλλά υπό συνθήκη, είχε 2 αθροίσματα ανά γραμμή αλλά και εύρεση μεγίστου σε μια στήλη πίνακα 2D.
Το θέμα Β.2.γ πιστεύω οτί ήταν σαφέστατο με βάση αυτά που διδάσκω στους μαθητές στο 10ο κεφάλαιο. Μια Συνάρτηση δεν μπορεί να περιέχει εντολές εισόδου - εξόδου. Και αυτό βασίζεται στο βιβλίο μαθητή που διαθέτω εγώ και οι μαθητές μου. Άλλο τώρα αν η συνάρτηση καλεί διαδικασία η οποία έχει Διάβασε... (και πάει μακριά η βαλίτσα)

Για να συνοψίσω: Χωρίς να θέλω, πραγματικα και ειλικρινά, να θίξω κανέναν συνάδελφο, μου φαίνεται ότι πολλοί από εσάς, τους συναδέλφους Πληροφορικούς, έχετε μπερδέψει την επιστήμη μας με το μάθημα που διδάσκετε. Δεν ξεχνώ ότι στο 1ο εξάμηνο της σχολής μου (είμαι ΠΕ20 - από 1η Δέσμη και χωρίς καμία σχέση με Η/Υ μέχρι που μπήκα στη σχολή, 18 χρονών γαϊδάρα  :o ) κάναμε αυτά που τώρα διδάσκω (σε Pascal) και δεν καταλάβαινα σχεδόν τίποτα! Νομίζω ότι οι απαιτήσεις σας και οι αναλύσεις σας είναι υπερβολικές για μαθητές 17 χρονών που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με τον Προγραμματισμό. Για το θέμα Β.2.γ σαφώς και είναι σωστό ΜΟΝΟ το β, δ, στ χωρίς απολύτως καμία αμφιβολία. Για το θέμα 1.Γ θεωρώ ότι δεν ήταν καθόλου καλή τακτική να μπει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι όλο το βιβλίο μας "εξυμνεί" τον Δομημένο Προγραμματισμό και δεν βλέπω το λόγο να κάνω παραδείγματα αδόμητων αλγορίθμων σε μαθητές που δυσκολεύονται (NAI, πολλοί δικοί  μου το παθαίνουν, δεν ξέρω τί μαθητές έχετε εσείς) να κατάνοήσουν την εντολή Διάβασε... Το ελαφρυντικό που δίνω στην Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι το παράδειγμα ήταν παρμένο από το βιβλίο κατα 99%.

Αυτά.

Με συγχωρείτε που μακρυγόρισα, αλλά κι εγώ καθηγήτρια είμαι και νοιάζομαι για τους μαθητές μου και δεν ξέρω αν του χρόνου πρέπει να αλλάξω τρόπο διδασκαλίας, να τους λέω δηλαδή ό,τι ξέρω εγώ ως Πληροφορικός και όχι ό,τι λέει το βιβλίο τους..

P.S. όσο για τα περι τυποποίησης και τυφλοσούρτηδων που έχουν αναφερθεί εδώ μέσα, ΟΜΟΛΟΓΩ, ότι και εγώ τις εργασίες σε πίνακες 1D και 2D τις διδάσκω ως τυφλοσούρτηδες και ειλικρινά, πιστεύω ότι βοηθώ τους μαθητές μου

gpapargi

Καλησπέρα και καλώς μας ήρθες

Επειδή είμαι από τους βασικούς υποκινητές στα περίσσότερα από τα οποία αναφέρεις θα ήθελα απλά να ξεκαθαρίσω ότι για το θέμα της μετατροπής αδόμητου σε δομημένου είμαι από τους φανατικούς πολέμιους του για τους λόγους που αναφέρεις. Δες αναλυτικά την άποψή μου εδώ
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=964.0

Κατά τα άλλα όντως διαφωνούμε ριζικά. Για μένα το μάθημα πρέπει να έχει τις ίδιες αρχές με το πανεπιστήμιο για να έχει συνάχεια η παιδεία (απλά να είναι πιο εύκολο).

Για τους τυφλοσούρτες και την παπαγαλία είμαι σαφής: Το είδος που λέγεται παπαγάλος θέλω να οδηγηθεί σε εξαφάνιση.

Φυσικά είναι δεκτή η κάθε κριτική  :)

Μια ερώτηση μόνο θέλω να κάνω επειδή είπες ότι διδάσκεις τυφλοσούρτηδες:

Έπιασαν φέτος στο θέμα 4; Δηλαδή μπορούσαν να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένοι τυφλοσούρτες και με τη βοήθειά τους να βγει το τέταρτο θέμα;

andreas_p

Καλώς τηνα και ας άργησες.

Γιατί δε ζήτησες ;(Βιβλίο καθηγητή)

Τα θέματα (όντως) ΔΕΝ είναι τυποποιημένα.
Αλλά σ'αυτό το σημείο ΔΕ φτάσαμε τυχαία.
Προηγήθηκε πολλή δουλειά. Αναλώσαμε ώρες πάνω σ'αυτό το θέμα.

Όμως  το  Θ4  είναι τυποποιημένο.

Στηρίζεται σε τυφλοσούρτες. Δεν προάγει αναλυτική σκέψη.

Η επιτροπή θα μπορούσε να θέσει αν όχι 2 , ΕΝΑ  υπο-ερώτημα (6-8 μονάδες) που να προάγει την αναλυτική σκέψη. Δηλαδή απλά να σκεφθεί ο μαθητής (έστω λίγο) τι έπρεπε να κάνει.

Και τα 4 υπο-ερωτήματα  μπορούσε κάποιος να τα απαντήσει με τις γνωστές 'μελανοσφραγίδες'

π.χ.   μελανοσφραγίδα με τίτλο   "αθροίσματα ανά γραμμή  σε  2D".

Ανδρέας

andreas_p

Γιώργο καλημέρα.

Σου το λέω ως διορθωτής-βαθμολογητής (7 χρόνια).

Ναι έπιασαν το Θ4,  πολλοί.

Είναι ένας τυφλοσούρτης.  Χύθηκε πολύ μελάνι. (Οι γνωστές μελανοσφραγίδες  !!!)

Πολλοί παπαγάλοι στην πιάτσα.

Για το Θ3.

Οι παπαγάλοι σίγησαν.  Δεν κουνιέται φύλλο. 

(Ούτε καν κατάλαβαν τι ζητάει το θέμα.  π.χ.   ΓΙΑ  Ι  ΑΠΟ   1  ΜΕΧΡΙ   Ν  !   το Ν πολύ μεγάλο .....  πόσο μεγάλο)

Υ.Γ.

  Το   Θ3  είναι ένα ωραίο θέμα  γιατί  :
  1)  προάγει την κριτική σκέψη
  2) δεν στηρίζεται σε τυφλοσούρτες
  3) στηρίζει το διδακτικό πακέτο ( παρόμοιο υπάρχει στο Τετράδιο του Μαθητή)

Επόμενος στόχος    το  Θ4.  Οι τυφλοσούρτες σιγά -γιγά πρέπει να αποσυρθούν.

Ανδρέας

gpapargi

Αυτό ήθελα να ξέρω Αντρέα. Επόμενος στόχος λοιπόν η μη τυποποιημένη σάρωση σε 2Δ.
Όπως ξέρεις οι προτάσεις ήδη υπάρχουν  ;)

Εύγε στην επιτροπή για το θέμα 3. Μέσα από το τετράδιο, όχι δύσκολο και φιλτράρισε το σκεπτόμενο από το μη σκεπτόμενο. Κανείς δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί. Διαμαρτυρία ισοδυναμεί με ενοχή

kLee

Ανδροκλής Πολυμένης

Πληροφορικός

Sergio

Συμφωνώ και γω για την ποιότητα του 3ου θέματος. 

Ταυτόχρονα μου δημιουργείται η εντύπωση ότι το 4ο ήταν σκοπίμως βατό ώστε να μη βαρύνει πολύ το διαγώνισμα μετά το απαιτητικό 3ο.  Ας μην παραβλέπουμε βέβαια ότι και τα τρία ερωτήματα του 4 (β, γ και δ) εξετάζουν ΚΑΙ αναλυτική σκέψη.  Για παράδειγμα αρκετοί μαθητές θεώρησαν ότι ολοκληρώνουν το 4.β βρίσκοντας τη θέση του μέγιστου. ΔΕΝ ανέλυσαν το ερώτημα και χάνουν 3 μονάδες.  Μικρό βαθμό πρωτοτυπίας είχε και το ερώτημα δ που "ζητούσε" μερικά αθροίσματα και ΠΡΟΣΟΧΗ. Αρκετοί μαθητές έκαναν 1..6 και 6(!!)..12. Τα γραπτά δείχνουν τέτοιες καταστάσεις που μεταφράζονται σε απώλεια μονάδων.

Μετά το θέμα 3, ίσως να ήταν άστοχο ΚΑΙ ένα απαιτητικό θέμα 4.  Ας μην ξεχνάμε και την απαίτηση για "κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας" αλλά και το ιστορικό των σταθερά χαμηλών επιδόσεων των μαθητών.  Εάν το μήνυμα παιρνάει (έστω και με ένα θέμα κάθε φορά) δε νομίζω ότι θα είχε κάτι να προσφέρει ένα ποσοστό αποτυχίας 76% σαν εκείνο του 2002.  Όταν αποδεικνύεται ότι δε γίνεται, ακόμα, σωστή προετοιμασία των μαθητών από τους διδάσκοντες, ποιός θα πλήρωνε τη ζημιά αν όλα τα θέματα ήταν του επιπέδυ που "πρέπει";

Απαιτητικότερα θέματα (4) έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους (βλ. κανονικές 2005, επαναληπτικές 2006).  Το μήνυμα έχει δοθεί.

Ακόμα και για το θέμα 2.. νομίζω ότι έστριψε την προσοχή και σε μία διάσταση άξια λόγου αλλά με ελεγχόμενο βαθμό δυσκολίας (παρά τη διατύπωση που ... σηκώνει κουβέντα). Προσωπικά θα θεωρούσα λίγο τραβηγμένη άσκηση που θα ζητούσε μετατροπή συνάρτησης σε διαδικασία όταν η συνάρτηση αλλάζει τις τυπικές παραμέτρους.  Μετά το πρώτο (φετινό) καμπανάκι όμως, θα ήταν δίκαιο να δούμε κάτι τέτοιο του χρόνου.

Έχω την αίσθηση ότι τα τελυταία 3 χρόνια οι επιτροπές "επισημαίνουν" (άλλοτε επιτυχώς, άλλοτε λιγότερο) ότι η λογική του SOS πρέπει να εκλείψει και να γίνεται συνολικότερη δουλειά κατά τη διδασκαλία του αντικειμένου.  Φέτος νομίζω ακούστηκαν (με τα περισσότερα από τα θέματα) αρκετές τέτοιες "φωνούλες".

Αυτό εγώ το λέω "διαδοχικά μικρά κουρδίσματα".  Και όποιος ξέρει από ... έγχορδα, θα καταλάβει τη μεταφορά.  Δυνατό κούρδισμα συχνά "σπάει τη χορδή".  Οι σωστές αλλαγές γίνονται με σταθερά - μικρά βήματα.
Απ τη μια η θητεία μου σε σχολικές αίθουσες: να φλυαρώ - να ελπίζω πως κατι κατάλαβαν - να εξερευνώ - να μαθαίνω. Απ την άλλη, σχεδόν συνομήλικη, η Διδακτική της Πληροφορικής: ερευνά διαδικασίες μάθησης - φλερτάρει με την Ψυχολογία - με καλεί να αφήσω το βλέμμα του Πληροφορικού και να δω με τα μάτια του δασκάλου. Τέκνα των 2, οι απόψεις μου.. (προσαρμοσμένο από τον πρόλογο του βιβλίου "Το μακρόν Φυσική προ του βραχέως διδάσκω" του Ανδρέα Κασσέτα)

gpapargi

Είδες όμως φίλε μου τι γίνεται;
Για κάποιον που έχει τηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ εντολών επανάληψης και πινάκων και δουλεύει με κατανόηση, το θέμα 4 είναι πιο δύσκολο από το θέμα 3. Το θέμα 4 έχει διπλούς βρόχους, ενώ το θέμα 3 έχει μόνο μια εντολή επανάληψης. Είναι καθαρή ένδειξη του ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις ασκήσεις πινάκων 2 διαστάσεων επειδή πέφτουν πάντα. Ποιο δύσκολες θεωρούνται πλέον οι ασκήσεις μονοδιάστατων από τις ασκήσεις στους δισδιάστατους.

Αν βλέπεις ένα ευκολότερο θέμα να δυσκολεύει το μαθητή περισσότερο από ένα αντικειμενικά δυσκολότερο, αυτό σημαίνει ότι το δύσκολο έχει τυποποιηθεί ή είναι ΣΟΣ.

Είναι αυτό που λέγαμε ότι δε χρειάζονται δύσκολα. Αρκεί να μην είναι ΣΟΣ και τυποποιημένα. Και αμέσως βλέπεις τι γίνεται. Άντε… να ενταχθεί και μια καλή φιλοσοφία στα θέματα (στροφή από τις ξεπερασμένες τεχνικές στις σύγχρονες μεθόδους αλγοριθμικής προσέγγισης των σύνθετων προβλημάτων με υποπρογράμματα) και σε λίγο θα μιλάμε για ένα μάθημα στολίδι της εκπαίδευσης που θα προάγει τη δημιουργική σκέψη.


Sergio

Συμφωνώ απόλυτα.

Γι' αυτό και θεωρώ οτι τα φετινά τα θέματα, ως γενική εικόνα, προσέφεραν σε αυτή την κατεύθυνση.
Απ τη μια η θητεία μου σε σχολικές αίθουσες: να φλυαρώ - να ελπίζω πως κατι κατάλαβαν - να εξερευνώ - να μαθαίνω. Απ την άλλη, σχεδόν συνομήλικη, η Διδακτική της Πληροφορικής: ερευνά διαδικασίες μάθησης - φλερτάρει με την Ψυχολογία - με καλεί να αφήσω το βλέμμα του Πληροφορικού και να δω με τα μάτια του δασκάλου. Τέκνα των 2, οι απόψεις μου.. (προσαρμοσμένο από τον πρόλογο του βιβλίου "Το μακρόν Φυσική προ του βραχέως διδάσκω" του Ανδρέα Κασσέτα)

gpapargi

Εμένα Σέργιο περιγράφοντας αντικειμενικά το πώς νιώθω μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα.

Τα αρνητικά είναι η έλλειψη φιλοσοφίας και γενικότερου πλάνου για το μάθημα που κορυφώθηκε με το θέμα της μετατροπής αδόμητου κώδικα σε δομημένο. Με ανησυχεί ότι του χρόνου θα κάνουν την εμφάνισή τους στην πιάτσα «θέματα που θα ήταν καλά» στο ίδιο αναχρονιστικό πνεύμα. Οι ασκήσεις θα διαδοθούν. Θα τις δει ο ένας από τον άλλο, θα τρομάξει και θα τις βάλει και αυτός στο ασκησιολόγιό του. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχει τέτοιο θέμα σχεδόν σε κάθε σχετικό διαγώνισμα την επόμενη χρονιά. Θα μπει στο σχολείο, θα πουν οι μαθητές στον φροντιστηριακό καθηγητή ότι μπήκε τέτοιο θέμα, θα το κάνει και αυτός  και γενικά θα έχουμε το φαινόμενο της αλυσιδωτής αντίδρασης. Αυτό θα οδηγήσει σε απώλειες ωφέλιμου διδακτικού χρόνου.

Είδα και την κριτική της ΕΠΥ
http://www.epy.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=108
Περίμενα κάτι περισσότερο από αυτούς. (Εννοώ τα σχόλια κάτω από το 1Γ2 και το 2Γ). Με αγχώνει το αν κατάλαβαν τι ακριβώς έγινε. Πρέπει με βάση αυτά που λένε να διδάξουμε φυσική γλώσσα κατά βήματα; Κάτι τέτοιο καταλαβαίνω.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν και τα ευχάριστα. Το διδακτικό πακέτο επιτέλους στηρίχθηκε! Καιρός ήταν! Το είχαν απαξιώσει πλήρως ορισμένοι. Τα θέματα άλλαξαν. Δεν ήταν της ίδιας φιλοσοφίας. Το μήνυμα για του χρόνου είναι σαφές: «Αφήστε τους τυφλοσούρτες και διδάξτε κατανόηση και ΟΛΟ το διδακτικό πακέτο.»
Ωραίο μήνυμα και σαφώς στη σωστή κατεύθυνση.

Υπάρχει διάθεση για αλλαγή και στροφή προς την ποιότητα. Αν υπάρχει διάθεση για αλλαγή… που θα πάει θα έρθει και η αλλαγή. 

Η συνολική εικόνα είναι θετική. Κάτι κινήθηκε φέτος.


Sergio

Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σχετικά με τη σκοπιμότητα και / ή αστοχία κάποιων από τα πολυσυζητημένα ερωτήματα των φετινών εξετάσεων.

Το ερώτημα της μετατροπής της φυσικής γλώσσας κατά βήματα (ΦΓΚΒ) σε διάγραμμα ροής (ΔΡ) δε νομίζω ότι είχε ως σκοπό την εμβάθυνση στη χρήση της εντολής goto.  Τη συγκεκριμένη μετατροπή (ΦΓΚΒ -> ΔΡ) διδάσκω συστηματικά στο τέλος της πρώτης "σπείρας" κατανόησης των αλγοριθμικών δομών με την ευκαιρία της παρουσίασης του αλγόριθμου του πολλαπλασιασμού αλα ρωσικά.  Είναι ένας από του λίγους (ο μόνος; ) αλγόριθμους του σχολικού βιβλίου που παρουσιάζεται με όλους (εκτός του ΔΡ) τους τρόπους αναπαράστασης.  Αρχικά δίνεται με ελεύθερο κείμενο, στη συνέχεια με φυσική γλώσσα κατά βήματα και τελικά με την κωδικοποίηση.  Κάπου εκεί διδάσκω τη μετατροπή της ΦΓΚΒ σε ΔΡ ακολουθώντας την απλή αρχή ότι "κάθε ...πήγαινε είναι ένα βέλος ροής".  Έπεται βέβαια μεθοδολογία αναγνώρισης των αλγοριθμικών δομών σε ένα ΔΡ (με ή χωρίς μεθοδολογικές παρεμβάσεις) και στη συνέχεια κωδικοποίησης του αλγόριθμου σε ΨΓ.

Με αυτή την οπτική γωνία προσωπικά βλέπω και το συγκεκριμένο ερώτημα των εξετάσεων.  Δε βλέπω δικαιολογημένη ανησυχία για προσπάθεια (μέσω του θέματος) προαγωγής του αδόμητου προγραμματισμού αλλά ως μία άσκηση κατανόησης μίας αδόμητης αναπαράστασης και ταυτόχρονα ως μια άσκηση μετατροπής από ένα αδόμητο τρόπο αναπαράστασης σε ένα περισσότερο και τελικά σε έναν απόλυτα δομημένο.  Θεωρώ εξάλλου ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο βαθμός δόμησης μία λύσης αυξάνεται με τη σειρά που αναφέρονται και οι εναλλακτικοί τρόποι αναπαράστασης ενός αλγόριθμου:
1. ελεύθερο κείμενο
2. φυσική γλώσσα κατά βήματα
3. διαγραμματικές τεχνικές
4. κωδικοποίηση

Ταυτόχρονα θεωρώ μάλλον ακραία την τοποθέτηση της ΕΠΕ, απόσπασμα της οποία περιλαμβάνω παρακάτω για λόγους πληρότητας

Οι οδηγίες στο Βιβλίο Καθηγητή του μαθήματος, σελ. 73, αναφέρουν:

“Ένα άλλο σημείο είναι η χρήση των διαγραμμάτων ροής. Τα διαγράμματα αυτά (που αποκαλούνται κακώς ακόμη και σήμερα “λογικά διαγράμματα”) έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, γιατί ενθαρρύνουν το μη δομημένο προγραμματισμό (βλ.και J.Martin, Diagramming Techniques for Analysts and Programmers, Prentice Hall, 1985) Τα διαγράμματα ροής εντάχθηκαν στο βιβλίο κύρια για ιστορικούς λόγους και επειδή συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Καλό είναι η χρήση τους να περιοριστεί για την επεξήγηση των βασικών εννοιών, όπως γίνεται στο κεφ.2 το βιβλίου.”

Από τη διατύπωση είναι νομίζουμε αρκετά σαφές ότι ο περιορισμός των διαγραμμάτων ροής “για την επεξήγηση των βασικών εννοιών”, σημαίνει ότι δεν (πρέπει να) εξετάζονται σε ασκήσεις. Η πρακτική άλλωστε σε πανεπιστημιακό επίπεδο είναι να μην διδάσκονται, εδώ και δεκαετίες.

Προτείνουμε στο εξής να τηρείται η παραπάνω δέσμευση όσον αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, και να δίνεται σχετική οδηγία στην αρχή κάθε σχολικού έτους, με την ανακοίνωση της διδακτέας ύλης.


Επειδή το θέμα της χρήσης ΔΡ για την επεξήγηση βασικών εννοιών στη διδακτική πράξη έχει συζητηθεί πολύ, χωρίς να έχει επιτευχθεί κάποια κοινή αντίληψη, νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στη διάκριση της αξίας των ΔΡ στην "παραγωγή" (και την αυτονόητη αδυναμία τους στην επιβολή κανόνων δομημένης σχεδίασης) από την (απ)αξία (?) τους στη διδακτική πράξη.  Υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία που υποστηρίζει τη χρήση ΔΡ για τη διδασκαλία βασικών εννοιών αλγοριθμικής οπότε, πέρα από τη σεβαστή άποψη των επιστημόνων πληροφορικής, νομίζω ότι θα έπρεπε να αναζητήσουμε και την άποψη των επιστημόνων της διδακτικής της πληροφορικής στο συγκεκριμένο θέμα. 

Βέβαια από την άλλη τίθεται ίσως ακόμη ένα θέμα ασάφειας (ή ασυνέπειας;; ) του διδακτικού πακέτου το οποίο ενώ συμπεριλαμβάνει τα ΔΡ στην ύλη (αρχής γενόμενης από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών) στη συνέχεια συμπεριλαμβάνει την παραπάνω (απαξιωτική και / ή παραπλανητική) οδηγία στο βιβλίο καθηγητή.  Προσωπικά δεν πείθομαι ότι "εντάχθηκαν στο βιβλίο κύρια για ιστορικούς λόγους".  Ίσως η παραπάνω ασυνέπεια" να είναι ακόμη ένας καρπός των προβλημάτων συνεργασίας και συνολικής συνέπειας που ενδεχόμενα απασχόλησαν την πολυπληθή συγγραφική ομάδα.

Είναι, νομίζω, έκδηλο ότι προσωπικά χρησιμοποιώ εκτενώς τα ΔΡ στη διδακτική πράξη, ιδιαίτερα στα εισαγωγικά μαθήματα αλγοριθμικής (τα οποία ξεκινώ από τα μαθήματα επιλογής των πρώτων τάξεων του Λυκείου).  Προσωπικά θεωρώ τη χρήση τους ιδιαίτερα αποτελεσματική ιδιαίτερα στην αρχική επαφή των μαθητών με προβλήματα που προκαλούν τη διακοπή του ισομορφισμού γραμμικής τάξης ανάμεσα στη διατύπωση των βημάτων επίλυσης ενός προβλήματος και τη ροή εκτέλεσης (πολλαπλές λογικές διαδρομές & βρόχοι)

Ασφαλώς προχωρώντας στην ύλη περιορίζω τη χρήση τους κατά πολύ και κάποια στιγμή τα εξαιρώ εντελώς, όταν έχει πλέον αναπτυχθεί η αλγοριθμική σκέψη των μαθητών και όταν προχωρώ σε βάθος οπότε και η χρήση τους δεν έχει τίποτε να προσφέρει από διδακτικής σκοπιάς.

Αυτή ήταν και η οπτική γωνία υπό την οποία συμπεριλήφθηκαν τα ΔΡ και στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του έργου Αλγοριθμική και προγραμματισμός για το οποίο έχει ενημερώσει σχετικά ο Άλκης σε άλλο post.  Η εκτενής χρήση τους στις εισαγωγικές δραστηριότητες υιοθετείται φθίνοντας μέχρι και στη διδασκαλία των δομών επανάληψης και στη συνέχεια η έμφαση δίνεται στην κωδικοποίηση.
Απ τη μια η θητεία μου σε σχολικές αίθουσες: να φλυαρώ - να ελπίζω πως κατι κατάλαβαν - να εξερευνώ - να μαθαίνω. Απ την άλλη, σχεδόν συνομήλικη, η Διδακτική της Πληροφορικής: ερευνά διαδικασίες μάθησης - φλερτάρει με την Ψυχολογία - με καλεί να αφήσω το βλέμμα του Πληροφορικού και να δω με τα μάτια του δασκάλου. Τέκνα των 2, οι απόψεις μου.. (προσαρμοσμένο από τον πρόλογο του βιβλίου "Το μακρόν Φυσική προ του βραχέως διδάσκω" του Ανδρέα Κασσέτα)

gpapargi

Ναι άλλα ποιος ο λόγος να μάθει ο μαθητής να μετατρέπει ένα αδόμητο κώδικα σε δομημένο; Δε βρίσκω λόγο να του δείξεις κάτι «στραβό» μόνο και μόνο για να του δείξεις μετά πως θα το κάνει  «ίσιο». Τι θα του έλειπε αν δεν του το έδειχνες καθόλου; Δεν πρόκειται να δει αδόμητο κώδικα.

Επίσης συμφωνώ μαζί σου Σέργιο ότι η επιτροπή δεν το έκανε με σκοπό την εμβάθυνση στη goto. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτό θα κάνει τελικά. Του χρόνου θα έχουμε μετατόπιση των ασκήσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ξεκινάει το ασκησιολόγιο με ασκήσεις τουλάχιστο σαν αυτή που έπεσε, μετά θα πάμε σε αυτές που έχει το τετράδιο και φυσικά κάποιοι θα πάνε σε πιο δύσκολες για να ετοιμάσουν με πληρότητα  τους μαθητές τους. Δες τι έγινε με την κλιμακωτή χρέωση, ένα θέμα που… τέλος πάντων απέκτησε δημοσιότητα που δεν την αξίζει. Πόσες κουβέντες προκάλεσε το div/mod με αρνητικούς; Δεν μπορούμε να αρνηθούμε το ότι τα θέματα που πέφτουν καθορίζουν τάσεις διδασκαλίας.

Τέλος κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το τι  χρησιμότητα έχει η φυσική γλώσσα κατά βήματα. Θεωρώ ότι υπήρξε ένα ενδιάμεσο στάδιο στην προσπάθεια να βάλουμε τον αλγόριθμο από τη σκέψη στο χαρτί. Θεωρώ ότι το τελικό στάδιο αυτής της προσπάθειας είναι η ψευδογλώσσα. Άρα ποια η θέση της φυσικής γλώσσας κατά βήματα πέρα από την ιστορία της επιστήμης; Την καλύπτει πλήρως η ψευδογλώσσα. Τι θέση έχει η φυσική γλώσσα κατά βήματα στην επιστήμη;

Dem

δεν νομιζω πως πρεπει η διδασκαλια να επηρεαζεται απο τα θεματα των εξετασεων με την εννοια οτι πρεπει ο καθηγητης να σου κανει οτι υπαρχει περιπτωση να πεσει και οχι οτι εχει πεσει.επισης δν νομιζω πως μια ασκηση go to κανει τοσο κακο!!!
δεν ηταν και δυσκολη!!!εξαλλου το βρισκω και ενδιαφερον να μετατρεπεις αλγοριθμους απο αδομητο σε δομημενο!!πλακα εχει!!

gpapargi

Σου λέω λοιπόν ότι δεν πρόκειται να ξαναδείς μετατροπή δομημένου σε αδόμητο… εκτός αν κάποια στιγμή αρχίσεις να διδάσκεις ΑΕΠΠ  :)
Και επειδή σε κόβω για το τμήμα πληροφορικής του καποδιστριακού έχε υπόψη σου ότι ο καθηγητής μας έλεγε ότι για κάθε χρήση της goto χάνει 2 πόντους.  :)

Σοβαρά τώρα… το θέμα δεν είναι τι μας αρέσει και τι όχι. Το μάθημα πρέπει είναι τελείως ανεπηρέαστο από το τι πέφτει. Αλλά στην πράξη αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει η τάση να διδάσκονται περισσότερο θέματα με μέγιστη πιθανότητα να πέσουν.

Πέρα από αυτό ακόμα και εγώ που καλύπτω όλη την ύλη πλήρως υπάρχουν κάποια πράγματα που θα τα πω περισσότερες από 1 φορές. Αν τα πεις όλα από μια φορά θα μείνει χρόνος. Μετά που δίνεις έμφαση; Σε ποιο κεφάλαιο κάνεις πιο πολλές ασκήσεις (με δεδομένο ότι έκανες ήδη μια φορά όλα τα ήδη που είναι στην ύλη). Εγώ λοιπόν στέκομαι με παραπανίσια θέματα στα κεφάλαια που είναι σημαντικά για την πληροφορική.

Μέχρι στιγμής τη μετατροπή δομημένου σε αδόμητο την ανέφερα 1 φορά (δηλαδή τις άσκησεις του βιβλίου). Και ότι χρόνο είχα τον έχωνα σε ποιο σημαντικά πράγματα  Τώρα δεν μπορεί να είναι έτσι τα πράγματα. Θα πρέπει να σταθώ παραπάνω από τον απολύτως αναγκαίο χρόνο. Και επειδή ο χρόνος δεν είναι άπειρος θα κόψω από κάπου. Ακόμα και εγώ που είμαι από τους πιο ανεπηρέαστους από τα ΣΟΣ επηρεάζομαι από το τι είναι χρήσιμο στα παιδιά. Έτσι αφού έπεσε το συγκεκριμένο θέμα θα βάλω και ασκήσεις για το σπίτι κλπ κλπ.
Μπορεί να μην αλλάξει το πρωτο χέρι διδασκαλίας, αλλά θα αλλάξει το δεύτερο, αυτό θέλω να πω.
Όλα αυτά που θα κάνω δεν στρέφουν τα παιδιά προς τη σωστή πορεία μέσα στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής. Τα στρέφουν προς άλλη κατευθυνση.