Ποιο desktop environment (Gnome, KDE, XFCE, LXDE...) προτιμάτε;

Ξεκίνησε από alkisg, 25 Ιαν 2012, 10:52:57 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Ποιο desktop environment (Gnome, KDE, XFCE, LXDE...) προτιμάτε;

Gnome 3 με Unity 3D και 2D (Ubuntu >= 11.04)
6 (17.1%)
Gnome 3 με Gnome Shell
11 (31.4%)
KDE (Kubuntu)
8 (22.9%)
XFCE (Xubuntu)
8 (22.9%)
LXDE (Lubuntu)
8 (22.9%)
Ό,τι να 'ναι, δεν έχω έντονη προτίμηση
2 (5.7%)
Κάποιο άλλο (αναφέρατε ποιο)
0 (0%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 35

Η ψηφοφορία έληξε: 24 Μαΐου 2012, 11:52:57 ΠΜ

alkisg

Αρκετοί χρήστες του Gnome εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την πορεία του περιβάλλοντος αυτού, ότι δηλαδή πια επικεντρώνεται περισσότερο σε touch devices και απομακρύνεται από τους desktop υπολογιστές.
Εν' όψη της έκδοσης 12.04 του Ubuntu, νομίζω ότι είναι μια καλή στιγμή να κάνουμε μια ψηφοφορία και να δούμε αν προτιμούμε κάποιο άλλο desktop environment αντί του Gnome. Αν π.χ. φανεί ότι η πλειοψηφία των καθηγητών προτιμάει KDE, τότε για την 12.04 θα προτείνουμε Kubuntu αντί για Ubuntu, θα τεστάρουμε το LTSP και τα sch-scripts περισσότερο σ' αυτό, κτλ. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Επόπτης θα υποστηρίζει όλα τα περιβάλλοντα.

Δίνεται δυνατότητα 2 ψήφων για κάθε μέλος, αλλά εννοείται ότι όποιος ξεκάθαρα προτιμάει ένα περιβάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μόνο τη μία ψήφο.

Γράφω μια σύντομη ανασκόπηση των περιβαλλόντων, με φθίνουσα σειρά δημοτικότητας και απαιτούμενων υπολογιστικών πόρων (Gnome 3, KDE, XFCE, LXDE).:

Από την έκδοση 3 του Gnome και μετά το παλιό περιβάλλον διεπαφής με τους πίνακες εφαρμογών (panels, menus κτλ) πάνω και κάτω καταργήθηκε. Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες ..διάσωσης από κοινότητες που τους άρεσε, αλλά δεν έχουν εκτεταμένη υποστήριξη, οπότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.
Το upstream Gnome, το Fedora κτλ προωθούν πια το Gnome shell, το οποίο είναι διαθέσιμο και στο Ubuntu αλλά όχι προεγκατεστημένο: http://live.gnome.org/GnomeShell/Screenshots
Το Ubuntu, από την έκδοση 11.04 και μετά, προωθεί ένα δικό του περιβάλλον που ονομάζεται Unity: http://unity.ubuntu.com/
Και τα δυο τους πια παίζουν και σε παλιές κάρτες, αν και όχι και τόσο καλά ως thin clients, λόγω του ότι για την πλήρη εμπειρία χρήσης θέλουν επιτάχυνση 3D, που μέσω δικτύου πάει αργά.

Το KDE (Kubuntu) είχε κι αυτό κάποια παρατράγουδα με την αλλαγή από την έκδοση 3 στην έκδοση 4, αλλά πια είναι σταθερό. Κάποιες από τις εφαρμογές του τις χρησιμοποιούμε στα σχολεία (π.χ. kolourpaint, kde-edu) οπότε συνήθως εγκαθιστούμε έτσι κι αλλιώς τις βιβλιοθήκες του.
http://kde.org/screenshots/

Το XFCE (Xubuntu) παλιά είχε ως στόχο να είναι ελαφρύ, αλλά πια δεν είναι. Όμως έχει ωριμάσει πολύ και ενσωματώνει πολλές δυνατότητες που άλλα ελαφρότερα περιβάλλοντα δεν έχουν.
http://www.xfce.org/about/screenshots

Το LXDE (Lubuntu) είναι το πιο ελαφρύ, τουλάχιστον από άποψης RAM, από τα γνωστά περιβάλλοντα εργασίας. Έχει πιο ελαφριές εφαρμογές ως προεγκατεστημένες αν και πιθανώς να του λείπουν κάποιες ευκολίες που υπάρχουν σε άλλα περιβάλλοντα (π.χ. αν έχεις μη-σωσμένο έγγραφο στον κειμενογράφο και κάνεις logout, δεν σου βγάζει προειδοποίηση να ακυρώσεις το logout).
http://lxde.org/image/tid/1

Μια καλύτερη σύγκριση μεταξύ των desktop environments η οποία παραθέτει και τις default εφαρμογές που χρησιμοποιεί το καθένα τους, υπάρχει στη wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_X_Window_System_desktop_environments

aspd

Ποιο από τα παραπάνω μοιάζει περισσότερο με το περιβάλλον του 10.04;
Προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να αλλάξει.


alkisg

Κι εγώ δεν είδα με καλό μάτι τις αλλαγές που έγιναν στο Gnome, αλλά ίσως τις συνηθίσουμε με τον καιρό. :(
Από τα παραπάνω κανένα δεν μοιάζει ιδιαίτερα με το περιβάλλον του 10.04.
Πιο κοντά στο παλιό περιβάλλον είναι το gnome classic, μέρος του gnome shell, http://www.upubuntu.com/2011/10/how-to-use-gnome-classic-on-ubuntu-1110.html
και το Cinnamon του Linux Mint, http://cinnamon.linuxmint.com/tmp/blog/119/classic.png

Αλλά και τα δύο αυτά δεν είναι από τα πιο δημοφιλή, οπότε δεν μπορούμε να τα προτείνουμε ως προεπιλεγμένα σε πακέτα λογισμικού, οδηγούς εγκατάστασης κτλ, γι' αυτό και δεν τα έβαλα στην ψηφοφορία. Όποιος θέλει βέβαια μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, και το LTSP και ο Επόπτης λογικά θα τα υποστηρίζουν, αν και δεν θα είναι πολύ δοκιμασμένα.

lycourgus

Βασικά θα προτιμούσα το Unity (μιας και το gnome 3.0 δεν κολλάει άψογα στο ubuntu) για λόγους εντυπωσιασμού και ομορφιάς.. Τώρα από ευχρησία είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και πολλή γκρίνια , τουλάχιστον στην αρχή

aspd

Ήθελα να έχουμε ένα περιβάλλον που να μπορούν εύκολα να το έχουν και στο σπίτι τους οι μαθητές και όχι να πρέπει να το εγκαταστήσουν έξτρα από αποθετήρια κτλ.
Πάνω που συνήθισαν ένα περιβάλλον διαφορετικό από windows, έμαθαν να το χειρίζονται, το αποδέχτηκαν και το νιώθουν οικείο  πρέπει να τους το ξανα-αλλάξουμε >:(.
Πριν αρκετό καιρό είχα εγκαταστήσει σε ένα partition στο σπίτι νομίζω την έκδοση 11.04 και έψαχνα 10 ώρες να βρω πώς να βγω στο τερματικό (το βρήκα από το internet τελικά)!

yannisp

Προσωπικά χρησιμοποιώ το Gnome shell και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό (eye-candy) αλλά και αποτελεσματικό και νομίζω ότι θα ενθουσιάσει τους μαθητές (η νέα έκδοση του Likinux θα έχει προεπιλεγμένο το Gnome shell και προεγκατεστημένα αρκετά extensions). Χρειάζεται λίγος χρόνος για να εξοικειωθείς με το περιβάλλον, αλλά στη συνέχεια απογειώνεται η αποδοτικότητά σου.

odysseas

Ένα από τα πολύ δυνατά σημεία των sch-scripts (κατά τη γνώμη μου το δυνατότερο) είναι οτι μπορεί να στηθεί άμεσα ένα εξαιρετικό εργαστήριο από υπολογιστές που όλοι θεωρούσαν άχρηστους, λόγω παλαιότητας. Η ισχύς αυτού του πλεονεκτήματος θα πάψει κατά πολύ να υφίσταται αν προτιμηθούν περιβάλλοντα που απαιτούν 3D acceleration. Αυτό το θεωρώ πολύ δυσάρεστο και αισθάνομαι οτι είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Επίσης, η κατάργηση της μεταφοράς του desktop (στο Gnome και το Unity) είναι για μένα ένα πολιτισμικό σοκ. Τα παιδιά θα δείξουν πιθανότατα μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, αλλά προσωπικά δυσκολεύτηκα τόσο πολύ που το παράτησα. Έμεινα στο κλασικό Gnome μέχρι να μην έχω πια άλλη επιλογή.

Παράθεση από: alkisg στις 25 Ιαν 2012, 08:59:14 ΜΜ
http://www.upubuntu.com/2011/10/how-to-use-gnome-classic-on-ubuntu-1110.html

Είχα την εντύπωση οτι η επιλογή να χρησιμοποιήσει κανείς το κλασικό Gnome θα πάψει να προσφέρεται από ένα σημείο και μετά. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε συγχωρήστε με αν φαίνομαι οπισθοδρομικός, αλλά θα προτιμούσα αυτό.

Μια τεχνική ερώτηση που έχω να κάνω είναι ποια είναι η εξάρτηση εφαρμογών και περιβάλλοντος. Γνωρίζω οτι μπορείς να τρέχεις KDE εφαρμογές σε περιβάλλον Gnome και το ανάποδο, απλά πάει περίπατο η αισθητική συνέπεια. Ισχύει η ίδια ευελιξία για άλλα περιβάλλοντα, όπως π.χ. για το LXDE; Επίσης, εισάγεται κάποιου είδους "ασυμβατότητα" μεταξύ του Gnome Shell και των παραγώγων του (Gnome 3 και Unity) και του Gnome 2, ως προς τη χρήση των ίδιων εφαρμογών;

aprekates

Στο εργαστήριο που είμαι υπεύθυνος χρησιμοποιώ δαγκωτό XFCE! . 
Εν μέρη η επιλογή καθορίστηκε από το ότι ήθελα γρήγορη απόκριση (δεδομένου ότι το σχολείο --ίσως ένα από ελάχιστα στην ελλάδα;; με isnd γραμμή--  έχει αργό διαδικτυο και οι υπολογιστές  είναι παλίοι) . Οπότε θέλω σαν αντιστάθμισμα γρήγορη απόκριση.
Αλλά θεωρώ ότι έχει και εκπαιδευτικά ωφέλη ένα απλό desktop και ένα desktop που είναι σχετικά σταθερό στην λειτουργικότητα του. 

To KDE το θεωρώ πολύ καλό για προσωπική χρήση σε ποιό καλό ΗΥ.
Καλά όσο για το unity δεν το συζητάω...  Πειραματισμοί της canonical. 

Αλέξανδρος.






aprekates


richard

Επειδή προσπαθούμε να βοηθήσουμε η κατάσταση στα σχολεία που υπάρχουν παλαιά υλικά μου φαίνεται ότι το lxde είναι μία καλή επιλογή. Αλλά είχα την εντύπωση ότι τώρα ποια με την εργασία Επόπτης πολλά desktop θα χωρούν.

Richard

alkisg

Παράθεση από: odysseas στις 25 Ιαν 2012, 11:32:15 ΜΜ
Ένα από τα πολύ δυνατά σημεία των sch-scripts (κατά τη γνώμη μου το δυνατότερο) είναι οτι μπορεί να στηθεί άμεσα ένα εξαιρετικό εργαστήριο από υπολογιστές που όλοι θεωρούσαν άχρηστους, λόγω παλαιότητας. Η ισχύς αυτού του πλεονεκτήματος θα πάψει κατά πολύ να υφίσταται αν προτιμηθούν περιβάλλοντα που απαιτούν 3D acceleration.

Όπως έγραψα και παραπάνω, πια κανένα από τα περιβάλλοντα δεν απαιτεί 3D επιτάχυνση, απλά το unity και το gnome-shell φαίνονται πιο εντυπωσιακά όταν είναι διαθέσιμη (εφέ κτλ). Οπότε αυτό που λες αν και σωστό δεν αποκλείει κάποιο από τα παραπάνω περιβάλλοντα. Από την άλλη, αν κάποιο περιβάλλον έχει πολλά 2D εφέ και πάει αργά μέσω δικτύου, τότε είναι ακατάλληλο για thin clients.


Παράθεση από: odysseas στις 25 Ιαν 2012, 11:32:15 ΜΜ
Είχα την εντύπωση οτι η επιλογή να χρησιμοποιήσει κανείς το κλασικό Gnome θα πάψει να προσφέρεται από ένα σημείο και μετά. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε συγχωρήστε με αν φαίνομαι οπισθοδρομικός, αλλά θα προτιμούσα αυτό.

Δεν είναι το κλασσικό gnome, αλλά εξ' αρχής υλοποιήσεις παραπλήσιων περιβαλλόντων κάτω από το gnome 3. Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα τις υποστηρίζουν οι developers αυτών των υλοποιήσεων, αλλά π.χ. το Cinnamon τώρα το ξεκινήσανε, φαντάζομαι ότι δεν ξεκινάει κάποιος καινούργιο project με στόχο να το παρατήσει μετά από λίγους μήνες. Πάντως εφόσον θα είναι διαθέσιμες στο 12.04, εμείς θα τις έχουμε για 5 χρόνια, και αυτό λογικά μας αρκεί, και στην 14.04 που θα έχει ωριμάσει η ιστορία του unity και του gnome-shell το ξαναβλέπουμε το θέμα.
Χμμμμ ίσως να έπρεπε να βάλω και το Linux Mint στην ψηφοφορία... θα ρίξω μια ματιά κι αν είναι το προσθέτω.


Παράθεση από: odysseas στις 25 Ιαν 2012, 11:32:15 ΜΜ
Μια τεχνική ερώτηση που έχω να κάνω είναι ποια είναι η εξάρτηση εφαρμογών και περιβάλλοντος. Γνωρίζω οτι μπορείς να τρέχεις KDE εφαρμογές σε περιβάλλον Gnome και το ανάποδο, απλά πάει περίπατο η αισθητική συνέπεια. Ισχύει η ίδια ευελιξία για άλλα περιβάλλοντα, όπως π.χ. για το LXDE; Επίσης, εισάγεται κάποιου είδους "ασυμβατότητα" μεταξύ του Gnome Shell και των παραγώγων του (Gnome 3 και Unity) και του Gnome 2, ως προς τη χρήση των ίδιων εφαρμογών;

Για να βγάλει κάποιος άκρη με αυτά, θα πρέπει κυρίως να κοιτάξει τις βιβλιοθήκες που χρησιμοποιεί κάθε εφαρμογή. GTK 2, GTK 3, Gnome 2, Gnome 3, Qt, KDE 3, KDE 4 κτλ.
Το GTK και το Qt από μόνα τους δεν είναι ιδιαίτερα βαριά οπότε δεν μας πειράζει να τρέχουμε π.χ. το VirtualBox που είναι σε Qt πάνω από Gnome, ή το να τρέχουμε Gimp που είναι σε GTK πάνω από KDE. ΟΚ υπάρχει μια μικρή αισθητική ασυνέπεια αλλά τίποτα το σοβαρό από θέματα επιδόσεων.
Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές εφαρμογές είναι γραμμένες αποκλειστικά για Gnome ή για KDE, και επομένως εγκαθιστώντας π.χ. το kolourpaint στο Gnome μας φέρνει όλες τις βιβλιοθήκες του KDE, μέχρι και το υποσύστημα ήχου του, καταναλώνοντας πολύ RAM χωρίς να το χρειαζόμαστε.
Αν λοιπόν μπορούμε να επιλέξουμε εφαρμογές που να χρησιμοποιούν αποκλειστικά (Gnome, GTK, Qt) ή αποκλειστικά (GTK, Qt, KDE), δηλαδή να μην έχουμε παράλληλα εφαρμογές και του Gnome και του KDE, τότε το τελικό μας σύστημα είναι πιο ελαφρύ.
Από την άλλη δεν θα σκάσουμε κι όλας, δεν μπορούμε π.χ. να χρησιμοποιήσουμε το χάλι gpaint, οπότε στην Α´ Γυμνασίου θα βάλουμε kolourpaint ακόμα κι αν φέρει και όλο το KDE μαζί του.

Το XFCE και το LXDE χρησιμοποιούν κυρίως GTK, οπότε συνδυάζονται καλύτερα με εφαρμογές του Gnome παρά με του KDE.

thana$i$

Καλησπέρα συνάδερφοι.
Έδωσα στο Unity πάρα πολύ χρόνο, από όταν κυκλοφόρησε το 11.10 και μετά, και δεν μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε. Αυτό που με δυσαρέστησε περισσότερο είναι η έλλειψη δυνατότητας παραμετροποιήσεων, αφού για να βάλεις ένα screensaver ή να μετακινήσεις το Dash πρέπει να εγκαταστήσεις άλλο λογισμικό, ενώ τα μενού  Head Up Display αμφιβάλλω κατά πόσον θα κάνουν ευκολότερη την χρήση τους.
Επίσης, με δεδομένο ότι θα παλεύουμε με σαράβαλα για αρκετά χρόνια, το KDE4 και το  GNOME3 μάλλον δεν είναι κατάλληλα για όσους από εμάς δεν θα δουλέψουν σε σύγχρονα εργαστήρια, και μακάρι να είναι η εντύπωσή μου, αλλά αυτός θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Τον τελευταίο καιρό, μετά από δοκιμές, κατέληξα στο XFCE και μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά ικανοποιημένος. 
Είναι αρκετά ελαφρύ σε απαιτήσεις,  ακολουθεί την παραδοσιακή μεταφορά της Επιφάνειας Εργασίας, είναι παραμετροποιήσιμο, και το χρησιμοποιεί και ο Linus  :)

Υγεία και δύναμη συνάδερφοι ...

Vags

LXDE, με γνώμονα τις παλιατζούρες και την όλη κατάσταση (οικονομική, πολιτική κτλ).

apapakL

#13
Εφ' όσον έχει σημασία η αξιοποίηση παλαιού εξοπλισμού και το XFCE είναι πιο «έτοιμο» όσον αφορά κάποιες ευκολίες σε σχέση με το LXDE, ψηφίζω XFCE (μεγάλο ατού ότι το προτιμά και ο Linus, κάτι θα ξέρει). Ούτως ή άλλως τα παιδιά κατεβάζοντας το Xubuntu, θα έχουν ένα σύστημα όμοιο με αυτό του σχολείου τους χωρίς περαιτέρω ρυθμίσεις... Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το Lubuntu... οπότε ψηφίζω LXDE σαν δεύτερη επιλογή.

Το καλύτερο βέβαια, για να μπορούμε να συμβαδίζουμε και με τις νέες τάσεις, θα ήταν να μπορούσαμε να υποστηρίζουμε και να τεστάρουμε δυο περιβάλλοντα. Ένα «βαρύ» (Gnome 3) και ένα πιο «ελαφρύ» (XFCE). Αυτό όμως καταλαβαίνω ότι απαιτεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους μας και είναι ολίγον ουτοπικό αν δεν υπάρξει μια καλύτερη και ενιαία πολιτική για το ΕΛΛΑΚ από την εκπαιδευτική ηγεσία...  :D

alkisg

Ο παλιός εξοπλισμός λογικά παίζει ως thin clients σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω περιβάλλοντα. Αυτό είναι και ένα από τα θετικά του LTSP, ότι μπορούμε όλοι να χρησιμοποιούμε τα ίδια προγράμματα, ελαχιστοποιώντας τον φόρτο υποστήριξης, ανεξάρτητα από το πόσο καινούργιο ή παλιό είναι το εργαστήριό μας.
Έστω ότι κάποιος έχει Celerons @700 MHz / 128 MB RAM. Δεν θα προτιμούσε π.χ. το KDE σε thin clients που θα πήγαινε γρήγορα, αντί το LXDE τοπικά, που θα σερνότανε έτσι κι αλλιώς μόλις θα άνοιγε κάποιον browser;

Επίσης, το XFCE και το LXDE έρχονται με abiword και gnumeric αντί για libreoffice, και δεν έχουν impress για παρουσιάσεις, μας βολεύει αυτό;
Αυτά τρώνε 10 φορές λιγότερη RAM από το libreoffice και σε παλιούς υπολογιστές ανοίγουν 10 φορές γρηγορότερα. Όμως σε thin clients η διαφορά δεν είναι αισθητή, αφού αυτά εκτελούνται στο server.