Ποιο desktop environment (Gnome, KDE, XFCE, LXDE...) προτιμάτε;

Ξεκίνησε από alkisg, 25 Ιαν 2012, 10:52:57 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Ποιο desktop environment (Gnome, KDE, XFCE, LXDE...) προτιμάτε;

Gnome 3 με Unity 3D και 2D (Ubuntu >= 11.04)
6 (17.1%)
Gnome 3 με Gnome Shell
11 (31.4%)
KDE (Kubuntu)
8 (22.9%)
XFCE (Xubuntu)
8 (22.9%)
LXDE (Lubuntu)
8 (22.9%)
Ό,τι να 'ναι, δεν έχω έντονη προτίμηση
2 (5.7%)
Κάποιο άλλο (αναφέρατε ποιο)
0 (0%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 35

Η ψηφοφορία έληξε: 24 Μαΐου 2012, 11:52:57 ΠΜ

Katsadouros_Dhm

Παράθεση από: alkisg στις 25 Ιαν 2012, 10:52:57 ΠΜ
Το Ubuntu, από την έκδοση 11.04 και μετά, προωθεί ένα δικό του περιβάλλον που ονομάζεται Unity: http://unity.ubuntu.com/
Και τα δυο τους πια παίζουν και σε παλιές κάρτες, αν και όχι και τόσο καλά ως thin clients, λόγω του ότι για την πλήρη εμπειρία χρήσης θέλουν επιτάχυνση 3D, που μέσω δικτύου πάει αργά.
Θα ήθελα να ψηφίσω υπέρ του unity, αλλά το παραπάνω με προβληματίζει. Το εργαστήριο είναι με server i3 4Gb RAM με  thin clients (celeron 128MB RAM).
Το μόνο που θέλω να μην πέσει σε ταχύτητα η λειτουργία του.

gidarakos

Παράθεση από: alkisg στις 06 Φεβ 2012, 07:59:02 ΠΜ
Επίσης, το XFCE και το LXDE έρχονται με abiword και gnumeric αντί για libreoffice, και δεν έχουν impress για παρουσιάσεις, μας βολεύει αυτό;
Αυτά τρώνε 10 φορές λιγότερη RAM από το libreoffice και σε παλιούς υπολογιστές ανοίγουν 10 φορές γρηγορότερα. Όμως σε thin clients η διαφορά δεν είναι αισθητή, αφού αυτά εκτελούνται στο server.
Άλκη επειδή ίσως δεν έχουμε όλοι πλήρη εικόνα των θετικών ή αρνητικών μήπως θα έπρεπε να περιορίσεις τις επιλογές βάζοντας κάποια standard όπως το libreoffice; Δηλαδή μπορεί σε κάποιον να του αρέσει ένα GUI αλλά το συγκεκριμένο να έχει και πολλά αρνητικά που ίσως να μη γνωρίζει..

alkisg

Αυτά τα βολεύουμε, είτε π.χ. βάζουμε τα sch-scripts να εγκαθιστούν το libreoffice, είτε φτιάχνουμε ένα custom xfce cd που να περιέχει τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις που προτιμάμε (νομίζω ότι από προεπιλογής το XFCE δεν έχει καν ένδειξη Ελληνικά/Αγγλικά για τη γλώσσα του πληκτρολογίου). Το πιο δύσκολο είναι να αποφασίσουμε τι θέλουμε, γιατί όπως φαίνεται στην ψηφοφορία δεν υπάρχει σαφής "νικητής".

Ένα λάθος όμως που έκανα είναι που δεν έγραψα στην ψηφοφορία "ειδικά για LTSP εργαστήρια", γιατί τώρα αν κάποιος έχει εργαστήριο με 256 RAM και δεν χρησιμοποιεί LTSP, προφανώς και ούτε Gnome/KDE μπορεί να βάλει, ούτε καν LibreOffice, οπότε αναγκαστικά το "όλοι τρέχουμε τα ίδια προγράμματα είτε έχουμε παλιό εργαστήριο είτε καινούργιο" δεν ισχύει γι' αυτόν.

thana$i$

Δεν έχω ασχοληθεί με παραμετροποιήσεις του XFCE, την ένδειξη γλώσσας από όσο θυμάμαι την πρόσθεσα χειροκίνητα όταν εγκατέστησα το xubuntu-desktop. Το Libre Office φαντάζομαι δεν είναι πρόβλημα να εγκατασταθεί.
Χωρίς να το έχω δοκιμάσει, αν έχεις καλωδίωση 100Mbps ή/και μέτριο server, δεν είναι πολύ πιο "βαρύ" ένα περιβάλλον KDE4/Gnome3/Unity σε thin clients από  ένα περιβάλλον XFCE/LXDE;
Επίσης, αν έχεις clients με 512 MΒ δεν μπορούν να δουλέψουν αποδεκτά σαν fat χρησιμοποιώντας XFCE/LXDE, κάτι  δύσκολο (φαντάζομαι) με KDE4/Gnome3;


alkisg

Το LTSP θέλει gigabit σύνδεση server <=> switch, ενώ η σύνδεση switch <=> clients μπορεί να είναι 100 Mbps. Ο server για thin clients πρέπει να είναι ένα σχετικά πρόσφατο PC (π.χ. dual core με 3 Gb RAM), ενώ για fat clients μπορεί να είναι και παλιότερος.
Για τους fat clients με 512 MB ναι, έχεις δίκιο, θα πάνε καλύτερα με ελαφρύτερα περιβάλλοντα λόγω RAM. Βέβαια το XFCE δεν είναι πια ιδιαίτερα ελαφρύ, είναι περίπου σαν το Ubuntu 10.04 που είχε Gnome 2, ενώ αντίθετα το LXDE χρειάζεται τη μισή RAM. Όμως είναι πιο ώριμο, ίσως είναι αυτό που θα μας φανεί πιο κοντά στο Gnome 2 που χρησιμοποιούσαμε...
Προσωπικά μόνο Gnome και KDE έχω δουλέψει σε τάξη, τα άλλα πριν λίγους μήνες τα έβαλα στα παιδιά μου για να δω πώς θα τους φανούν, γι' αυτό και δεν μπορώ να εκφέρω ακόμα αναλυτική άποψη για XFCE/LXDE.

alkisg

Αν δεν αλλάξουν στην πορεία τα ποσοστά της ψηφοφορίας, μένουμε με Gnome, που συνολικά μάζεψε ποσοστό 35% και είναι και το μόνο επίσημα υποστηριζόμενο από την Canonical. Στο Gnome με μια απλή εγκατάσταση του πακέτου gnome-shell είναι διαθέσιμες οι παρακάτω συνεδρίες:

  • Unity 3D, για clients με 3D acceleration
  • Unity 2D, για clients χωρίς 3D acceleration
  • Gnome-shell, που προτείνεται από όλες τις διανομές εκτός από το Ubuntu,
  • Gnome-classic, που μοιάζει με αυτό που είχαμε ήδη στην 10.04. Εφόσον θα είναι διαθέσιμο για 5 χρόνια από τα αποθετήρια του Ubuntu, δεν μας πειράζει και πολύ ακόμα και αν εγκαταληφθεί η ανάπτυξή του στο μέλλον. Και στην 14.04 το ξαναβλέπουμε το ζήτημα.

Επισυνάπτω εικόνα από το gnome-classic της 12.04.