Νέοι διαδραστικοί πίνακες LG

Ξεκίνησε από mandarinos, 29 Ιαν 2024, 10:35:54 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Μήπως ξέρει κανείς τί χρειάζονται οι τρείς! (3) θύρες Ethernet στο πλάϊ του διαδραστικού πίνακα LG 75TR3DK-B; (Δες συνημμένο.)

Λογικά, η μία είναι η σύνδεση με το δίκτυο του σχολείου - όπως και πράγματι είναι. Οι άλλες δύο;

Υποθέτω ότι η δεύτερη κάνει πάσα τη σύνδεση στον ΗΥ του διδάσκοντος. Αλλά, και πάλι, με τί καλώδιο; ΗΥ προς switch, ή crossover; Κι η τρίτη;...

Το επίσημο εγχειρίδιο χρήστη δεν λέει τίποτε. (Άλλο δεν υπάρχει, γιά αποκλειστική χρήση τεχνικών ΗΥ. Εδώ η ιστοσελίδα γιά support.)

Υγ 1: Ούτε το "επίσημο" εγχώριο site υποστήριξης των διαδραστικών φαίνεται να γνωρίζει! Περιμένω μέρες μιά απάντηση.
Υγ 2: 3,000++ ντάλλαρζ το τεμάχιον. Και πλήρες εγχειρίδιο γιόκ. Έ, όχι ρέ!!!
Υγ 3: Ο σκοπός μου είναι ν' απαντήσω το ερώτημα, αν τελικά χρειάζονται (τώρα, με τους διαδραστικούς) οι ΗΥ αιθουσών διδασκαλίας, ή πρέπει να τους αποσύρουμε. Εάν (ακόμη) χρειάζονται, τότε θα μπορούσαν οι διαδραστικοί να χρησιμοποιηθούν πχ γιά ταυτόχρονη προβολή διδακτικού ή εορταστικού υλικού. (Ναί, έχουν τη δυνατότητα να γίνουν σκέτες οθόνες.) Εννοώ, μέσα από το LTSP (multicasting στους ΗΥ --> προβολή στους διαδραστικούς).

alkisg

Όπως έγραψα και στο προηγούμενο θέμα, οι διαδραστικοί αποτελούνται από δύο ξεχωριστές συσκευές, την τηλεόραση και τον υπολογιστή, με ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα, θύρες κλπ η κάθε μία.

Όταν συνδέεις μια οποιαδήποτε smart TV στο Internet, δεν μπορείς να δεις youtube κλπ; Ε, το ίδιο γίνεται και με την "τηλεόραση" των διαδραστικών. Ακόμα κι αν βγάλεις τον υπολογιστή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκέτο τον διαδραστικό, με το δικό του Android-like λειτουργικό, χωρίς να φορτωθούν τα Microsoft Windows του υπολογιστή.

Οι "υπολογιστές" των διαδραστικών είναι ξεχωριστές συσκευές σε ειδικό form factor, δες λεπτομέρειες στο https://globalamericaninc.com/open-pluggable-systems-explained/

Άρα η μία θύρα δικτύου είναι της τηλεόρασης και η άλλη του υπολογιστή, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα, η κάθε μία από το δικό της λειτουργικό.

Και, κάποιες μητρικές έρχονται με κάρτες δικτύου με δύο εξόδους, για μεγαλύτερη ταχύτητα ή για πολλαπλές συνδέσεις ή για την περίπτωση που μια από τις δύο χαλάσει. Γι' αυτό συνολικά έχεις τρεις.

mandarinos

Οκ, ευχαριστώ!

Έπονται οι δοκιμές, όποτε βρω χρόνο.

mandarinos

Όταν δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ... :) :) 

Επισυνάπτω τις απαντήσεις του chatbot από LG USA.

mandarinos

#4
Βρέθηκε η άκρη! Όθεν, ακολουθεί:

Διασύνδεση διαδραστικού LG 75TR3DK-B με PC-on-LTSP nano How-To

Ο συγκεκριμένος διαδραστικός από το δεξιό πλάϊ έχει τρείς (3) θύρες Ethernet. Οι δύο φέρουν την επισήμανση "LAN", και χρησιμοποιούνται:
- η μία σίγουρα γιά τη σύνδεση με το δίκτυο του σχολείου,
- η δεύτερη προφανώς με συνδυασμό switch / προγράμματος, που κάνει πάσα τη σύνδεση σε υπολογιστές "κυκλικώς", όπως ίσως σε εμπορικές εκθέσεις προϊόντων, μουσεία, κλπ. (Δεν νομίζω να μας ενδιαφέρει στα σχολεία αυτή η χρήση.)

Τον υπολογιστή μας τον συνδέουμε στην τρίτη θύρα, που δεν φέρει επισήμανση. (Επισυναπτόμενο 1.) Αυτή ακριβώς κάνει πάσα στον Η/Υ μας τη σύνδεση με το σχολικό LAN, και με συνηθισμένο καλώδιο Ethernet, όχι crossover. (Δηλαδή, ο διαδραστικός επενεργεί σαν μίνι-switch.) Η απόπειρα σύνδεσης του Η/Υ μας σε μία ελεύθερη θύρα "LAN", δεν θα δουλέψει. (Δοκιμασμένο.)

Επίσης, γιά την έξοδο της εικόνας στον διαδραστικό, συνδέουμε την κάρτα οθόνης είτε με καλώδιο VGA, είτε με καλώδιο HDMI. Σ' αυτούς που έχουμε στο σχολείο μου, υπάρχουν τρείς (3) θύρες HDMI, οι δύο HDMI-1, HDMI-2 στο δεξιό πλαϊνό (δες επίσης επισυναπτόμενο-1, αν και δεν καλοφαίνεται η θέση τους), η HDMI-3 μπροστά δεξιά κάτω, στο πλαίσιο. Η θύρα VGA (αν υπάρχει - ανάλογα την έκδοση του hardware), βρίσκεται αριστερά κάτω, πίσω από το πλαίσιο.

Είναι φανερό ότι η (γρήγορη...) κάρτα οθόνης μας πρέπει να έχει αρκετή μνήμη, γιά να βγάζει εικόνα και στον ΗΥ μας, και στον διαδραστικό. (Το φορητό της δοκιμής, που φαίνεται στις φωτογραφίες, ένα Lenovo ThinkPad E595, αργούσε 1-2 sec να κάνει πάσα την εικόνα στον διαδραστικό, κάποια στιγμή έβγαζε εικόνα μόνο σε μία από τις δύο οθόνες, και στο τέλος κρέμασε τελείως. Πιστεύω ότι ένα επιτραπέζιο PC με καλούτσικη κάρτα οθόνης αξίας 40-50 ευρώ, με τουλάχιστον 1 GByte RAM δική της, θα τα καταφέρει καλύτερα.)

Ξεκίνησα πρώτα το φορητό, αλλά ο διαδραστικός τσίμπησε αυτομάτως (και αμέσως) και άνοιξε από μόνος του, δείχνοντας την ένδειξη HDMI-1, αλλά άργησε να δείξει όσα έδειχνε η οθόνη του φορητού. Άρχισε να δείχνει παράλληλα από ένα σημείο και μετά (και όχι, δεν ξέχασα να πατήσω το σχετικό πλήκτρο F7, που κάνει πάσα την εικόνα και σε εξωτερική οθόνη) - δες επισυναπτόμενο-2.

Τέλος καλό, όλα καλά, μέχρι την οθόνη εισόδου χρηστών - δες επισυναπτόμενο 3. Μετά απ' αυτά, κι όταν μπήκα σε χρήστη, άρχισε να μου κάνει νερά η διπλή προβολή. Αλλά είπαμε, είναι θέμα μνήμης RAM της κάρτας οθόνης.

- - - - - - - -

Έγραψα το παρόν, γιά τους εξής λόγους:

- Γιά να βρούν έτοιμη λύση όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται.
- Γιά να χρησιμοποιηθεί με όλες τις δυνατότητές του ο πανάκριβος διαδραστικός.
- Αλλά κυρίως, γιά να αφαιρέσω κάθε επιχείρημα απ' όσους τυχόν θα πούν: "- Έλα μωρέ, τί LTSP κι αηδίες, αφού έχουμε διαδραστικούς τώρα!"


mandarinos

(συνέχεια δοκιμών)

ΝΑΙ ...ΚΑΙ ΟΧΙ.

Δοκιμή με κάρτα οθόνης της προκοπής (βλέπε επισυναπτόμενη φωτογραφία), με 2 GBytes DDR-3 δική της RAM και ικανότητα οδήγησης δύο εξόδων ταυτόχρονα (VGA και HDMI), είχε ως αποτέλεσμα ...το κρέμασμα του desktop!

Συγκεκριμένα, με προδιαγραφές:

- 1366x768 ανάλυση του VGA monitor
- 3840x2160 μέγιστη ανάλυση του διαδραστικού,

κι ενώ η έξοδος εικόνας:
- αρχικά συμφωνούσε απόλυτα με το monitor (σε text mode)
- μετά τη φόρτωση του πυρήνα στο τερματικό (πάλι text mode), έδειχνε ό,τι μήνυμα και η οθόνη, αλλά σε παράθυρο (το υπόλοιπο του -σε μέγιστη ανάλυση- διαδραστικού ήταν κενό),

στην οθόνη εισόδου γύρισε "αναγκαστικά" και τις δύο αναλύσεις σε 1280x960.

Τέλος, με την είσοδο σε χρήστη, κράτησε την ίδια ανάλυση (1280x960), αλλά κρέμασε μεγαλοπρεπώς το ποντίκι, και το desktop απλά δεν υπήρχε (μαύρο φόντο, με τον δείκτη του ποντικιού ακίνητον στο κέντρο)!
Τα ίδια έκανε και σε δεύτερη απόπειρα, όταν συνέδεσα τον διαδραστικό μετά (κι όχι εξ αρχής). Το Linux τον αναγνώρισε, έδειξε καθαρά τις αναλύσεις και των δύο οθονών, αλλά όταν είπα "mirror screens", μου γύρισαν αμφότερες στην ανάλυση 1280x960, και κρέμασε το σύστημα ξανά με τον ίδιο τρόπο.

- - - - - - - - - -

Αυτή την κάρτα την έβαλα σ' έναν παλιό (αλλά καλούτσικο) ΗΥ με 8 GBytes DDR-2 RAM δική του, ως μηχάνημα διδάσκοντος (με Επόπτη) στο δεύτερο εργαστήριο. Στην εποχή της (2016) εθεωρείτο καλή γιά gaming, σήμερα θεωρείται ξεπερασμένη, αλλά είναι πολύ οκ γιά παρουσιάσεις. Τα πάει μιά χαρά με τον προβολέα οροφής (σύνδεση HDMI) Epson X39, τον οποίο (υπό το Linux) "αναγκάζει" να σηκώσει ανάλυση όση και το monitor (1366x768), την οποία δεν την έχει αυτός στις προδιαγραφές του.

Τώρα, γιά να μην αποδίδει σε ζευγάρι με τον διαδραστικό, αυτό σημαίνει: (α) ότι ο διαδραστικός δεν έχει την ευελιξία του προβολέα (να δείχνει σε μή-προβλεπόμενες αναλύσεις, εκτός των "Ms-Windows" προδιαγραφών του), (β) ότι πιθανώτατα ο ΗΥ χρειάζεται κάρτα με ικανή ποσότητα RAM, δύο εξόδους HDMI, και κατάλληλο monitor με ακριβώς ίδια ανάλυση με τον διαδραστικό.

Βλέπω ότι στην αγορά όντως υπάρχουν monitors με ανάλυση ίδια με του διαδραστικού, οπότε λογικά ένα τέτοιο ζευγάρι θ' απέδιδε την ίδια ακριβώς εικόνα x2 στην ίδια ακριβώς ανάλυση, χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, αυτά είναι μάλλον υπερβολικά μεγάλα γιά τον εκπαιδευτικό σε αίθουσα διδασκαλίας σχολείου (30 ιντσών, ιδανικά γιά μηχανικούς και σχέδιο - αλλά θα κουράζουν το μάτι, τοποθετημένα επάνω σε διδακτική έδρα).

- - - - - - - - - -

Ως συμπέρασμα, αφήνουμε τους διαδραστικούς μόνους τους - προς το παρόν. Παρεκτός αν υπάρχει κανένα κόλπο (που δεν το έχω βρεί ακόμη - θα το εκτιμούσα στον μέγιστο βαθμό, αν το έβρισκε κάποιος!), να δείχνουν ό,τι και το desktop του (χαμηλώτερης ανάλυσης) LTSP τερματικού, αλλά / αν και σε παράθυρο. Αναβάλλεται, δηλαδή, η πλήρης σύζευξη των ΗΥ των αιθουσών με το LTSP - παρεκτός κι αν κρατήσουμε τους παλιούς προβολείς οροφής. (Δεν έχουν ξηλωθεί ακόμη.)

Το posting επί του θέματος, το σταματώ γιά τώρα απ' τη μεριά μου.

- - - - - - - - - -

Υγ 1: Διάγραμμα γιά το τί υπάρχει αυτή τη στιγμή σε αναλύσεις οθονών, εδώ.
Υγ 2: Ίιιιισως γίνεται τίποτε με το "ελαφρύ" desktop, το Xfce, αλλά ποιός κάθεται (έλλειψη ελεύθερου χρόνου δικού μου...) να στήσει Linux / LTSP εξ αρχής, με Xfce - έστω και σε virtual machine! Έχει κάποιος την καλωσύνη να το κάνει;
(Τώρα έχω Mint / Cinnamon, αν αναρωτιέστε.)
Υγ 3: Ναι, είμαι πεισματάρης και δεν εγκαταλείπω εύκολα! :)


thaaanos

Εγώ κατι LG που ήρθαν έβαλα το καλωδιο στο port της τηλεορασης και πήρε internet και η τηλεόραση και τα windows υποθέτω μέσω του backplane

vasiko

Στο σχολείο μας οι τεχνικοί που τοποθέτησαν τους διαδραστικούς κούμπωσαν το ethernet στη θύρα που βρίσκεται μόνη της πάνω από τις άλλες δύο. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρει internet μόνο το pc και όχι το android. Μετά από επικοινωνία με τον ΕΠΑΦΟ αλλάξαμε το καλώδιο και το βάλαμε στην κάτω αριστερή θύρα  και το θέμα λύθηκε.

falexakos

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι σχετικό; Αυτό που η Android συσκευή είναι ρυθμισμένη ως ενεργό "φορητό σημείο πρόσβασης" γιατί υπάρχει; Από που -και καλά- παίρνει Internet το Android tablet; Απ' το σχολείο λογικά. Κι άρα; Αυτό υπάρχει για να λειτουργεί ο διαδραστικός ως Access point; Κι όμως, συνδεόμενος με το εν λόγω Wi-Fi (με το κινητό μου ας πούμε), ΔΕΝ παίρνω IP κι ούτε φυσικά έχω Internet στη συσκευή μου. Επομένως;