Αναβάθμιση ιστότοπου σχολείου - Joomla σε Wordpress - ΟΚ

Ξεκίνησε από aspd, 03 Αυγ 2021, 03:44:27 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

aspd

Η πετυχημένη ιστορία της αναβάθμισης του ιστότοπου του σχολείου μου
Πριν καμιά δεκαριά χρόνια έφτιαξα ακολουθώντας οδηγίες του ΠΣΔ ιστότοπο σε joomla  1.5. Του έδωσα τη μορφή που ήθελα και ανέβαζα συστηματικά υλικό.
Κάποια στιγμή έκανα αναβάθμιση σε joomla 2.5.14.  Αν θυμάμαι καλά η αναβάθμιση δεν ήταν πολύ εύκολη υπόθεση και γι΄ αυτό όταν την ολοκλήρωσα επίτηδες κράτησα τον ιστότοπο όσο γίνεται απλό, άφησα κάποιο από τα ενσωματωμένα πρότυπα και χρησιμοποίησα ελάχιστες επεκτάσεις, ώστε μελλοντική αναβάθμιση να μην έχει πρόβλημα.
Στον ιστότοπο  όλα αυτά τα χρόνια συστηματικά προσθέτω υλικό και χρησιμοποιείται από τη σχολική μας κοινότητα. Δεν ασχολήθηκα όμως με άλλη αναβάθμισή του.
Φέτος διαβάζοντας διάφορα κατάλαβα ότι έπρεπε ίσως από καιρό να είχα κάνει και άλλες αναβαθμίσεις, οπότε άρχισα από αρχές Ιουνίου να διαβάζω και να ασχολούμαι με την υπόθεση αναβάθμιση του ιστότοπου και μεταφορά του στους νέους servers του ΠΣΔ και στο περιβάλλον Plesk.

Μετά από υπόδειξη της τεχνικής στήριξης του ΠΣΔ δοκίμασα να κάνω τις αναβαθμίσεις στους παλιούς servers.
1. Η αναβάμθμιση joomla  από 2.5.14 σε 2.5.28 ήταν εύκολη υπόθεση.
2. Πήρα με akeeba backup το site και έφτιαξα στους παλιούς servers αντίγραφό του, site2, (με kickstart) ώστε να πειράζω το αντίγραφο και να μη χαλάσω τον ιστότοπο που λειτουργεί.
3. Αναβάθμισα to site2 σε joomla 3.5 OK.
4. Αναβάθμισα το site 2 σε joomla 3.6.5 ΟΚ.
5. Δοκίμασα να αλλάξω την Php από 5.6 σε 7 και δε δούλευε τίποτα.
6. Δοκίμασα να κρατήσω την Php σε 5.6 και να αναβαθμίσω το site2 σε 3.9.27. Δε γινόταν γιατί  η joomla 3.9.27 ήθελε Php7, αλλά το joomla 3.6.5 δε λειτουργούσε σε Php7.
Έστησα xampp διαφόρων εκδόσεων και σε  windows και σε ubuntu για να κάνω δοκιμές τοπικά και να μη χρειάζεται συνέχεια να ανεβάζω με filezilla το backup του site. Αυτό γιατί με κάθε δοκιμή που έκανα, το site2 κρέμαγε και έφερνα αντίγραφο.

Έστειλα μηνύματα στην τεχνική στήριξη του ΠΣΔ, εδώ στο στέκι και σε joomla forum για να βγάλω άκρη για το τι πρέπει να κάνω. Ιδιαίτερα τεχνικές γνώσεις σε αυτά τα θέματα δεν έχω, αλλά προσπάθησα!
Τελικά κατέληξα ότι αναβάθμιση ΔΕ γίνεται. Σε παλιό πυρήνα, γίνεται αναβάθμιση μέχρι ένα σημείο. Παραπάνω δεν πάει. Κάποια στιγμή το επιβεβαίωσε και το support από το σχολικό δίκτυο.

Οπότε η λύση που έδωσα και είμαι απόλυτα ευχαριστημένη είναι μετάβαση σε wordpress. Έφτιαξα νέο wordpress site στους νέους servers χρησιμοποιώντας το περιβάλλον Plesk.

Με βοήθεια μεταφέρθηκαν όλα τα άρθρα και οι κατηγορίες από το joomla στο wordpress.
Διάβασα, πειραματίστηκα, έψαξα κτλ  και έφτασα σε σημείο να είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Τώρα κάνω μικροδιαμορφώσεις.
Aπό Σεπτέμβρη ο νέος ιστότοπος σε wordpress 5.8 με Php 7.4, στους νέους servers του ΠΣΔ στο Plesk θα χρησιμοποιείται συστηματικά.

Γράφω το άρθρο επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί παλιοί  joomla ιστότοποι σχολείων και ίσως να είναι χρήσιμο. Φυσικά μπορεί τελικά η αναβάθμιση σε σύγχρονη Joomla και Php κάπως να γινόταν. Εγώ έδωσα άπειρο χρόνο σε αυτό και δεν μπόρεσα.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια την τεχνική στήριξη του ΠΣΔ και όσους απάντησαν σε ερωτήματα που κατά καιρούς έθεσα στο θέμα!


alkisg

Ένα σχολείο είχε ζητήσει τη βοήθειά μου για αναβάθμιση Moodle από Ubuntu 12.04 σε Ubuntu 20.04. Μιας και ο συνάδελφος ήταν ιδιαίτερα εργατικός και φιλότιμος, αφιέρωσα δυο μέρες ώστε να γίνουν όλες οι ενδιάμεσες αναβαθμίσεις: από Ubuntu 12.04 σε 14.04, μετά αναβάθμιση του Moodle, μετά σε 16.04, ξανά το Moodle, σε 18.04, πάλι το Moodle, και τέλος σε 20.04 και ξανά αναβάθμιση Moodle.
Σε κάποια από αυτά τα βήματα έπρεπε και να αφαιρεθούν και όσα πεπαλαιωμένα plugins δεν υποστηρίζονταν πια.
Τελικά εξαγωγή της εγκατάστασης Moodle, καθαρή εγκατάσταση Debian Buster 10, εγκατάσταση του τελευταίου Moodle και import. Αυτό χρειάστηκε ώστε το περιβάλλον να είναι minimal και όχι desktop.

Μετά από όλα αυτά του είπα "μια φορά τα έκανα και δεν τα ξανακάνω, από εδώ και πέρα να κάνεις όλες τις αναβαθμίσεις τακτικά!" όπως και έγινε.

Αυτό που θέλω να προτείνω είναι ότι σε όποιο σχολείο υπάρχει μόνιμος συνάδελφος με γνώσεις και όρεξη για διαρκή συντήρηση, ας κάνει ό,τι αγαπάει, στο χέρι του είναι.
Αλλά στην συνήθη περίπτωση όπου υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας ή χρόνου, αυτό που λέει και η aspd είναι το ιδανικό:
Wordpress που αναβαθμίζεται αυτόματα από το ΠΣΔ, είτε στο webhost.sch.gr (plesk) είτε στο blogs.sch.gr