Γιά μιά μελλοντική παρουσίαση LTSP / sch scripts / Επόπτη

Ξεκίνησε από mandarinos, 03 Ιαν 2023, 11:37:08 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Γειά σας καί Καλή Χρονιά σε όλους!

Σκέφτομαι να κάνω μιά παρουσίαση της λειτουργίας σχολικού εργαστηρίου με την τριάδα LTSP / sch scripts / Επόπτη. (Σε κάποιους μήνες, βέβαια, διότι θέλει καί προετοιμασία!) Αυτό, επειδή σε συνομιλίες με συναδέλφους και δασκάλες της Πρωτοβάθμιας, που δεν έχουν τέτοιο εργαστήριο, διαπίστωσα ενδιαφέρον μέν, αλλά και μία διστακτικότητα, οφειλόμενη στην αντιμετώπιση του "αγνώστου" (Linux - καί δή, σε server...) και στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου. ("- Πότε μπορούμε να βρεθούμε, να το εγκαταστήσεις και σ' εμάς;... Τότε δεν γίνεται, τότε έχουμε σχολική γιορτή, τότε προετοιμασίες απολυτηρίων...")
Αυτά τα δύο εμπόδια -πιστεύω- αίρονται με μία επεξηγηματική παρουσίαση. Μετά, ο καθένας μπορεί να κάνει μόνος του εγκατάσταση στο εργαστήριό του με το πάσο του. (Θα μου πείς, κι άμα διαβάσουν το εγχειρίδιο της Τεχνικής Στήριξης, πάλι μπορούν. Πιστεύω ότι το να δουν "live" το πώς λειτουργεί, είναι καλύτερο.)

Λέω να κάνω παρουσίαση διά ζώσης σε αίθουσα, με καταγραφή της παρουσίασης σε κάμερα, καί να δεχθώ ερωτήσεις στο τέλος.

(α) Θα έχω:
- Κάμερες, κονσόλα ήχου, μικρόφωνα, ηχεία, συν
- δύο βιντεοπροβολείς, συνδεδεμένους με δύο υπολογιστές (ο καθένας σ' έναν), ώστε να φαίνεται στο πέτασμα του προβολέα το τί γίνεται στον κάθε υπολογιστή.

(β) Θέλω να δείξω έστω τα πολύ βασικά:
- Εγκατάσταση (παράλληλα) σε δύο υπολογιστές, ως servers (το Ubuntu στον έναν, το Mint στον άλλον), ίσως καί Αγγλικό αρχικό μενού στον έναν, Ελληνικό στον άλλον.
- Εγκατάσταση της "τριάδας" LTSP / sch scripts / Επόπτη καί στους δύο.
- Δημιουργία μερικών χρηστών καί επίδειξη του συστήματος σε τερματικά.
- Ταυτόχρονα, επεξήγηση με ένα αρχείο σε Libre Office Impress (μάλλον επάνω σε έναν από τους δύο servers - τρείς προβολείς με τρία πετάσματα ίσως είναι υπερβολή!) του τί επιδιώκουμε. Ίσως και σε πίνακα μαρκαδόρων, μιά που ζωγραφίζω καλούτσικα και γρήγορα!

Φυσικά, όλ' αυτά δεν μπορώ να τα κάνω μόνος μου! Θα ζητήσω από δυό-τρείς κομπιουτεράδες συναδέλφους φίλους μου να βοηθήσουν με τις εγκαταστάσεις και την παρουσίαση, αφού πρώτα περάσουν το σχετικό φροντιστήριο! :)

Τα ερωτήματα είναι:

- Από τεχνικής καί ανθρώπινης πλευράς, είναι καλύτερο να γίνει παρουσίαση με ταυτόχρονη βιντεο-εκπομπή στο Διαδίκτυο; Ή να μαγνητοσκοπηθεί η εκδήλωση (μονάχα με τους τυχερούς παρόντες), και μετά ανέβασμα στο Υoutube;
- Εάν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον γιά on-line βιντεο-εκπομπή, αυτό το Webex γιά εκπαιδευτικούς, λειτουργεί ακόμη; (Νομίζω ναί, αλλά θέλω και δεύτερη γνώμη.)
- Κι αν ναί, πόσους θεατές μπορεί να σηκώσει; (Υπ' όψιν, η γραμμή Διαδικτύου στο σχολείο μου βγάζει μέγιστες τιμές download γύρω στα 14 Mbps, upload νομίζω κάπου στα δυόμιση. Θα κοιτάξω να κάνω την εκδήλωση πχ Σάββατο απόγευμα, ώστε να έχω όλο το bandwidth δικό μου.)

Δέχομαι κάθε καλή συμβουλή - και οι ευχαριστίες μου είναι δεδομένες!

Υγ: Ίσως είναι καλύτερα ο ένας υπολογιστής να έχει το σύστημα προεγκατεστημένο, ώστε να κερδίσουμε χρόνο στην επίδειξη των δυνατοτήτων του. Στον άλλον θα φαίνεται η εγκατάσταση του Linux βήμα-βήμα, αλλά παράλληλα θα εξηγώ και θ' απαντώ σε ερωτήσεις.

the_eye

Έχω κάνει αρκετά ποιο παλιά μια τέτοια παρουσίαση. Οπότε μερικές προτάσεις είναι :
  • Να γίνει σε πραγματικό εργαστήριο που θα υπάρχει το LTSP. Θα γλυτώσεις χρόνο.
  • Να κάθονται στις θέσεις των μαθητών, οι εκπαιδευόμενοι, έτσι ώστε να γνωρίσουν στην πράξη πως δουλεύει και όχι ως απλοί θεατές.
  • Το live streaming είναι αρκετά μπελαλίδικο και δεν μπορεί να τα δείξει όλα.
  • Απαραίτητα βιντεοσκόπηση της οθόνης του server. Βιντεοσκόπηση με κάμερα του παρουσιαστή και ενδεχομένως κάποιου πίνακα και αργότερα μοντάρισμα και ανέβασμα σε πλατφόρμα.
  • Άποψή μου είναι να μην επικεντρωθείς τόσο στην εγκατάσταση του Linux αλλά να δείξεις την λειτουργικότητα του συστήματος και να συζητήσεις τα ερωτήματα και τις απορίες που προκύπτουν.
  • Κάποια σχετική βεβαίωση παρακολούθησης θα προσελκύσει κόσμο.

mandarinos

Ok, ευχαριστώ γιά υποδείξεις!

Το πρώτο, που πρέπει να σκεφτώ, είναι η διάρκεια. Πιστεύω 45'-60' παρουσίαση, συν κανένα μισάωρο ερωτήσεις, είναι ό,τι πρέπει. Παραπάνω, θα κουράσει.
Μετά, πρέπει να φτιάξω το σενάριο γιά τα θέματα που πρέπει να δείξω. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα.

Στο μεγάλο εργαστήριο έχουμε 22 καρέκλες, οπότε θα εξαρτηθεί από την προσέλευση, αν θα πάμε εκεί. (Μπορεί και να πάμε στην αίθουσα εκδηλώσεων, άρα κουβαλάω server και μερικά τερματικά.) Το πιό δύσκολο, όμως, είναι να βρεθεί εξοπλισμός παρουσιάσεων της προκοπής. Κάμερες γιά βιντεοσκόπηση, ασύρματα μικρόφωνα (δύο - ένα γιά ομιλητή, ένα γιά κοινό να κάνει ερωτήσεις), και μικροφωνική ν' ακουγόμαστε καθαρά.
Πιστεύω, θα το ξεπεράσουμε κι αυτό! :)

Καί, ίσως το πιό δύσκολο, είναι να βρεθεί κατάλληλη ημερομηνία. Αν αρχίσουν όλοι να λένε πως έχουν υποχρεώσεις, ή επείγονται να βγάλουν την ύλη, κλπ, πάμε, ίσως γιά πρώτες μέρες Σεπτέμβρη.