Ο Διερμηνευτής στο Linux

Ξεκίνησε από Θεόδωρος, 13 Απρ 2006, 01:28:07 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Θεόδωρος

Άλκη έχεις σκευθεί ποτέ την ανάπτυξη μιας έκδοσης του Διερμηνευτή για το Linux;

alkisg

Ναι, το έχω σκεφτεί εξαρχής. Τα περισσότερα από τα components (π.χ. η καρτέλα συγγραφής κώδικα) που έχω διαλέξει είναι μεταφέρσιμα και μπορούν να γίνουν compile σε Kylix (το αντίστοιχο του Delphi για Linux). Δυστυχώς για καλύτερη συμβατότητα με όλες τις εκδόσεις των Windows έχω βάλει και αρκετό κώδικα που δεν τρέχει σε Linux.

Έτσι, για τη μεταφορά του Διερμηνευτή σε Linux θα χρειαζόμουν γύρω στις 2 βδομάδες για να προσαρμόσω τον δικό μου κώδικα και γύρω στους 2 μήνες (!!!) για να διορθώνω τα open source components που χρησιμοποιώ και που σίγουρα έχουν bugs στο Kylix.

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δε διαθέτω τον απαραίτητο χρόνο για τη διόρθωση των open source components και σε Kylix. Έχω ήδη επενδύσει αρκετούς μήνες για να τα διορθώσω για την πλατφόρμα των Windows... :(

Αν υπάρχει κάποιος που έχει κάποια εμπειρία από components σε Delphi και θέλει να βοηθήσει, ας επικοινωνήσει μαζί μου. Εννοείται πως στο Linux ο Διερμηνευτής που θα παραχθεί θα είναι μη εμπορικός (=δωρεάν).

Τέλος, υπάρχει μια πιθανότητα μετά από 1-2 χρόνια να ξαναφτιάξω το Διερμηνευτή ώστε να παίζει μέσω browser (δηλαδή σε flash ή javascript), επομένως αν γίνει αυτό θα παίζει αυτόματα και σε όλες τις πλατφόρμες.

alkisg

Το WINE (εκτός από κρασί) είναι ένας εξομοιωτής με τον οποίο μπορούμε να τρέξουμε κάποια προγράμματα των Windows εντός του Linux. Είναι open source και περιλαμβάνεται στις περισσότερες διανομές Linux.

Ο Διερμηνευτής, σαν συμβατό και καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα που είναι ;)  :P έτρεξε μια χαρά μέσω WINE, και επομένως όσοι από εσάς προτιμούν το Linux μπορούν να εκτελούν το Διερμηνευτή χωρίς προβλήματα (απ' όσο είδα).

Απλά κατεβάζετε το Διερμηνευτή και εκτελείτε
wine glossa.exe

Screenshot από Debian Sarge (κλικ για μεγέθυνση):


maziotisakis

#3
Hello,

Το Wine δεν ειναι εξομοιωτής/emulator. Emulators είναι Vmware,Qemu κτλ..
Μαλιστα το ονομά του δηλώνει ακριβώς αυτο: ΙΝΕ: IS Not an Emulator. Οι προγραμματιστές του Wine εχουν ξαναγράψει το Wιndows API και οι εφαρμογές τρέχουν native.
"Wine is an Open Source implementation of the Windows API on top of X and Unix"

http://www.winehq.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_(software)

;) :) ;D

Μαζιωτης Ακης
Μηχανικός Η/Υ
Go open-source
maziotisakis is i686 optmized. www.archlinux.org

alkisg

Καλά ντε δεν εννοούσα CPU emulator, εννοούσα Windows emulator, με την έννοια που λέει και η Wikipedia:
ΠαράθεσηThe name 'Wine' derives from the recursive acronym Wine Is Not an Emulator, although some have used the unofficial expansion Windows Emulator.

Καλός ο ορισμός με το API και τα X Windows, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι πιο δυσνόητος! :) :) :)

Πάντως οι άνθρωποι έχουν κάνει φοβερή δουλειά, τους βγάζω το καπέλο: memory manager, registry, file system, τα πάντα... Μέχρι και το Office τρέχει στο Wine!