Αποστολέας Θέμα: Βγήκαν οι μεταθέσεις αλλά ........  (Αναγνώστηκε 3272 φορές)

iliasthes

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 790
Απ: Βγήκαν οι μεταθέσεις αλλά ........
« Απάντηση #15 στις: 24 Μαΐ 2009, 07:54:35 μμ »
Έχεις απόλυτο δίκιο συνάδελφε. Έχω διδάξει και στα τρία διαφορετικά σχολεία της δευτεροβάθμιας. Βέβαια στο λύκειο είχα την ατυχία να διδάσκω μόνο τα μαθήματα επιλογής (Εφ. Η/Υ). Το γυμνάσιο είναι η καλύτερη περίπτωση. Πρώτα από όλα ήταν η μόνη περίπτωση που είχα σχεδόν 1 υπολογιστή ανά μαθητή γιατί κάθε φορά κάνεις μάθημα με το μισό τμήμα (11-14 μαθητές). Ο μικρός αριθμός των μαθητών μου επέτρεπε να οργανώνω το μάθημα καλύτερα, να βοηθάω καλύτερα τους μαθητές που έχουν κάποιο πρόβλημα, αφού μπορώ να τους αφιερώνω περισσσότερο χρόνο.

Το μάθημα ήταν πιο ενδιαφέρον, επίσης το γεγονός οτι μπορεί να έκανα το μάθημα σε 4 διαφορετικά τμήματα της ίδια τάξης (πχ Γ Γυμνασίου), επί δύο, επειδή τα τμήματα διασπώνταν, σήμαινε οτι 8 ώρες την εβδομάδα θα έκανα το ίδιο μάθημα. Σε κάποιους αυτό φαντάζει κουραστικό, βοηθάει όμως να βελτιώσεις την ποιότητα του μαθήματος. Προσωπικά για κάθε ώρα μαθήματος έχω την δυνατότητα να αφιερώνω 1 ώρα προετοιμασίας, σύμφωνα με την οργάνωση του προσωπικού μου χρόνου. Έτσι για μία ενότητα που θα χρειαστεί μία διδακτική ώρα για να διδαχθεί, είχα την δυνατότητα προετοιμασίας 8 ωρών στο σπίτι. Καλύτερη προετοιμασία, που σημαίνει οτι μπόρεσα να εισάγω στην καθημερινή μου διδασκαλία μεθόδους που απαιτούν περισσότερη προετοιμασία και προηγουμένως απέφευγα. Ένα μέρος αυτού του έξτρα χρόνου το αφιέρωνα για να ετοιμάζω και ατομικό πλάνο για μαθητές που ξέφευγαν από τον μέσο όρο είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Ακόμα και το γεγονός οτι δεν σε τρέχουνε για χίλιες δυο διοικητικές δουλειές σου επιτρέπει να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στο βασικό σου καθήκον, την διδασκαλία. Αν προσθέσεις οτι στο ένα από τα δύο γυμνάσια που έχω δουλέψει υπήρχε και διοικητικό προσωπικό (ΝΑΙ θαύμα, το μοναδικό σχολείο σε όλο τον νομό που έχει), μια αξιόλογη κυρία, η οποία είχε αναλάβει όλες τις διοικητικές δουλειές, από απουσίες μέχρι διαβιβαστικά, στατιστικά, καταχωρήσεις βαθμών κλπ κλπ, τότε το γυμνάσιο μπορώ να πω πως είναι παράδεισο συγκρινόμενος με το Λύκειο και το ΕΠΑΛ.