Τέλος υποστήριξης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts από το ΙΤΥΕ

Ξεκίνησε από alkisg, 04 Ιαν 2024, 09:18:42 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg


Τέλος υποστήριξης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts από το ΙΤΥΕ Διόφαντος. Ζητείται νέος φορέας να υιοθετήσει το έργο!

Εδώ και 15+ χρόνια, η ολοκληρωμένη λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts χρησιμοποιήθηκε από 1000+ σχολεία για τη λειτουργία των εργαστηρίων Πληροφορικής με λογισμικά ανοικτού κώδικα. Εξοικονόμησε εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας και στους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα έκανε την εγκατάσταση και συντήρηση των ΣΕΠΕΗΥ πανεύκολη και τη χρήση τους απολαυστική.

Δυστυχώς ένας πρόσφατος νόμος απαγόρευσε στο ΙΤΥΕ Διόφαντος την τηλεεργασία, και έτσι τα δύο μέλη της Υπηρεσίας Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ που είχαν απομείνει να αναπτύσσουν και να υποστηρίζουν τη λύση δεν μπορούν πλέον να συνάψουν σύμβαση απογευματινής εξωδιδακτικής απασχόλησης (είναι καθηγητές ΠΕ86 σε άλλη πόλη από την έδρα του ΙΤΥΕ).

Ένα από αυτά τα μέλη ήμουν κι εγώ. Ολόκληρο το 2023 συνέχισα να υποστηρίζω αμισθί αυτά τα 1000+ σχολεία με την ελπίδα ότι το ΙΤΥΕ θα έβρισκε τρόπο να διατηρήσει την ομάδα, αλλά η τελική απάντηση ήταν αρνητική. Ήρθε πλέον η ώρα να κατεβάσουμε τα μολύβια... Η τεχνική στήριξη των σχολείων πρέπει να γίνεται από επίσημους φορείς, δεν είναι ευθύνη κάποιων καλοθελητών.
(προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το θέμα για μένα δεν είναι οικονομικό, η "απογευματινή εξωδιδακτική απασχόληση" αμείβεται 10 φορές λιγότερο από π.χ. τα ιδιαίτερα - "ψυχικό" κάνω για το καλό των σχολείων αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται σε επίσημο πλαίσιο)
Όμως παράλληλα είμαι Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ Ιωαννίνων, και από αυτή τη θέση θα συνεχίσω να αναπτύσσω και να υποστηρίζω τη λύση αλλά μόνο για τα σχολεία του νομού.

Τι θα γίνει όμως με την υποστήριξη των υπόλοιπων 1000+ σχολείων; Ελπίζουμε να βρεθεί φορέας να υιοθετήσει το έργο, αφού τα οφέλη του είναι πολύ σημαντικά και το κόστος του απειροελάχιστο. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου, είμαι ο κύριος προγραμματιστής των LTSP/Epoptes/sch-scripts και τα στοιχεία επικοινωνίας μου είναι εδώ. Όμως, αφιερώνω όλον μου τον χρόνο σε τεχνικά ζητήματα και έτσι δεν ευκαιρώ να ασχοληθώ με τα "γραφειοκρατικά" του έργου, αυτά θα πρέπει να τα αναλάβει ο φορέας.

Συγνώμη για τα άσχημα νέα! Καλή χρονιά σε όλους!

pgrontas

#1
Αλκη ευχαριστούμε πολύ για την τόση δουλειά τόσα χρόνια και λυπάμαι πολύ για αυτή την εξέλιξη.
Είμαι σίγουρος ότι η αμοιβή που έχεις λάβει είναι ελάχιστη σε σχέση με τον κόπο σου.

Μου κάνει τρομερή εντύπωση που σήμερα που δαπανώνται τόσα χρήματα για πανάκριβους διαδραστικούς (με ίσως αμφίβολη σχέση παιδαγωγικής χρησιμότητας / κόστους) δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση (με κονδύλι που ασφαλώς είναι σχετικά αμελητέο) για το θέμα αυτό.
Ειδικά μάλιστα όταν έχουμε υπουργό πληροφορικό και πρόεδρο του ΙΕΠ πληροφορικό.

Επίσης, αλλά αυτό είναι ίσως άσχετο, μου κάνουν τρομερά αρνητική εντύπωση οι περίεργες αλλαγές σε νόμους (όχι μόνο σε αυτόν που ανέφερες αλλά και σε άλλους) που έχουν σκοπό να στερήσουν από δημοσίους υπαλλήλους νόμιμη και φορολογούμενη ιδιωτική δραστηριότητα.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

Kermit, ο Βάτραχος

Καλημέρα και καλή χρονιά!

Αν ήταν να του δίναμε δημοσιότητα του θέματος, με ποιον τρόπο θα έπρεπε να το κάνουμε;

Και προσωπικά σ' ευχαριστώ για όλη την δουλειά και την βοήθεια που έχεις παράσχει όλα αυτά τα χρόνια!

vovos

Τραγικό!!! :o
Δεν υπάρχει καμία λογική να μην δίνεται μια μόνιμη λύση σε αυτό το χρόνιο και σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει πέρα από τον Άλκη και χιλιάδες Σχολεία ανά την Ελλάδα (το 1000+ νομίζω είναι πολύ συντηρητική εκτίμηση). Άλκη σε ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια και πραγματικά εύχομαι να βρεθεί λύση.

mandarinos

Γειά σας, και καλή χρονιά!

Θα πω το εξής: αυτό δεν είναι το μοναδικό δείγμα σουρρεαλισμού, που έδειξε το κράτος μας. Συνεπώς, προσωπικά εδώ και χρόνια ακολουθώ τον δρόμο της αυτενέργειας. Θέλω κάτι γιά το εργαστήριο; αίτημα στον διευθυντή και αγορά. Θέλω να δω πώς δουλεύει μιά εφαρμογή επάνω στο Linux; εγκατάσταση και πειραματισμός. (Και εκτεταμένο διάβασμα στα ιντερνέτια.) Δεν θα περιμένω πότε θα ευδοκήσουν οι διάφορες επιτροπές κλπ, ούτε να "περάσω σεμινάρια", γιά να πάρω "πιστοποίηση".

Προσωπικά, θα συνεχίσω να στηρίζω με "τέρμα γκάζια" το σχήμα LTSP / sch scripts / Epoptes, και να το διαφημίζω. (*) Το θέμα γιά μένα δεν είναι τόσο η χρηματοδότηση (αν και είμαι φανατικός υπέρμαχος του να πληρώνεται καλά η καλή δουλειά), αλλά να μην βγεί νόμος να το απαγορεύει, ώστε να γυρίσει αναγκαστικά όλη η εκπαίδευση σε προϊόντα του εμπορίου, και δη μονοπωλιακά και μονοπωλιακής νοοτροπίας.
(Πχ θα γίνει, λέει, το Office 365 Διαδικτυακό και συνδρομητικό. Μπα; Δεν τό 'ξερα ότι γιά να γράψω ένα κείμενο πρέπει οπωσδήποτε να συνδέομαι με cloud καί να πληρώνω ..."προστασία"!  :) )

Αν δεν αναλάβουμε δράση μόνοι μας (γιά ο,τιδήποτε), μην περιμένετε προκοπές!

(*) Αλλοιώς, κι επειδή ο Πληροφορικός είναι de facto (και) το παιδί γιά τα θελήματα, αντιπαθώ τρομερά την ιδέα να κάθομαι να συντηρώ καμιά 40αριά++ σκληρούς δίσκους του σχολείου μου, "- Έλα, δεν τυπώνει!", "- Έλα, μου έβγαλε άλλα στην οθόνη!", "- Έλα, ζητάει ενεργοποίηση!", κλπ.
Μπορώ, βέβαια, και να μην το κάνω, αλλά σε καλούς συναδέλφους δεν γίνεται να αρνηθείς!

alkisg

Καλησπέρα συνάδελφοι,

@Kermit, ο Βάτραχος, νομίζω έχει νόημα να το ανακοινώσουμε όπου μπορούμε, π.χ. σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και να καλέσουμε όσους επηρεάζονται από την έλλειψη υποστήριξης, να καταθέσουν το σχόλιό τους στο παρόν θέμα.
Αν και υπάρχουν στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας των αποθετηρίων που αποδεικνύουν την μεγάλη δημοτικότητα της λύσης, μερικές φορές οι ιθύνοντες συγκινούνται περισσότερο από σχόλια παρά από νούμερα.
Φυσικά αν κάποιος έχει απευθείας πρόσβαση σε στελέχη του Υπουργείου, του ΙΤΥΕ, του ΙΕΠ ή άλλων φορέων, σίγουρα αξίζει να τους τονίσει πόσο σημαντική θεωρεί τη συνέχιση αυτής της λύσης.

@mandarinos, η αυτενέργεια είναι μια ενεργή προσέγγιση του θέματος, αλλά αν σταματήσει η ανάπτυξη των LTSP/Epoptes/sch-scripts, θα είναι αδύνατο μετά για τον μέσο καθηγητή να τα εγκαταστήσει στο εργαστήριό του, οι παλιές εκδόσεις τους δεν θα δουλεύουν. Φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν θα υπάρξει έκδοση 24.01 αυτών των λογισμικών. Το Ubuntu 24.04 θα έχει το παλιό LTSP 23.01, τον παλιό Epoptes 23.01, και καθόλου sch-scripts.
Επίσης, η ομάδα της Τεχνικής Στήριξης έλυνε εκατοντάδες προβλήματα του Linux και γενικότερα των open source λογισμικών κάθε χρόνο, χωρίς αυτήν ακόμα και τοπικές εγκαταστάσεις Ubuntu θα γίνουν δυσκολότερες.

Δυστυχώς σε αυτό το θέμα είναι απαραίτητο να δοθεί κεντρικά μια λύση, δεν αρκούν μεμονωμένες προσπάθειες...

dpa2006

Καλησπέρα σε όλους, είναι πολύ λυπηρό να απαξιώνεται ένας θεσμός σαν κι αυτόν,εξαιρετικά δυσάρεστη η εξέλιξη αυτή.  :(
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

jim_katsar

#7
Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους
Η τελευταία ανακοίνωση του Άλκη είναι ότι πιο λυπηρό έχω διαβάσει σε αυτό τον χώρο :( :( :( . Μόλις την διάβασα ένιωσα πραγματικά ένα άδειασμα γιατί πολύ απλά: δεν μπορώ να κάνω μάθημα γιατί δεν έχω κάποιον να μου φτιάξει τον server.
Προσωπικά ευχαριστώ τον Άλκη για την πάρα πολύ σημαντική υποστήριξή του και ελπίζω ότι θα βρεθεί κάποια λύση στο θέμα γιατί απλά δεν γίνεται να μην βρεθεί λύση!
Θα συμφωνήσω απόλυτα με το σκεπτικό του @pgrontas. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται χρήματα για φρου φρου και αρώματα και για βασικά θέματα να μην δίνονται τα στοιχειώδη. Υποτίθεται ότι ο Υπουργός Παιδείας είναι και του χώρου μας.
Διαισθάνομαι το δίκιο του Άλκη! Όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει ψυχή και αίμα. Είναι απλά κοροϊδία από μεριάς των υπευθύνων.
Πρέπει με κάποιο τρόπο το θέμα να φτάσει στα αυτιά τους με ηχηρό τρόπο.

Apos

Υιοθετώντας την λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts στα σχολεία μου ένιωσα για πρώτη φορά ότι το εργαστήριο είναι ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης και όχι άλλο ένα πρόβλημα που πρέπει να λύνω κάθε τρεις και λίγο για να καταφέρνω να κάνω κάποιες φορές μάθημα της προκοπής. Εγκατάσταση απλή, καθόλου χρονοβόρα συντήρηση, προσθήκη εξοπλισμού και λογισμικού πανεύκολη, διαχείριση και έλεγχος τάξης εξαιρετικός. Τα σαράβαλα που είχαμε για πέταμα έγιναν πλήρως λειτουργικές νέες θέσεις εργασίας και σταμάτησα να ζητιανεύω για κάνα νέο μηχάνημα και να γκρινιάζω για τον άπειρο χρόνο που θυσιάζω μπαλώνοντας σαβούρες που σε μια βδομάδα θα βγάλουν κι άλλο πρόβλημα.
Ελπίζω να βρεθεί ένας φορέας να βγει μπροστά και να δώσει στέγη στην ομάδα γιατί δεν έχετε ιδέα εκεί στο υπουργείο πόσα πεθαμένα εργαστήρια έχουν αναστηθεί και τι κονδύλι θα χρειαστεί κάθε χρόνο για στοιχειωδώς λειτουργικά εργαστήρια άμα το πακέτο αυτό εγκαταλειφθεί. Το νου σας.

Υ.Γ: Δεν είναι τα λεφτά για τη λύση το πρόβλημα. Αστείο ποσό είναι και η εναλλακτική είναι άπειρες φορές χειρότερη. Το βασικό είναι να υπάρχει επίσημη αναγνωρισμένη υποστήριξη και ανάπτυξη της λύσης κι όχι "μου το είπε ο Άλκης από το ίντερνετ που ξέρει από αυτά". Φροντίστε το.

mandarinos

Να προτείνω κάτι, ίσως χαζό;

Το πρόβλημα ίσως μπορεί να επιλυθεί με "διεθνοποίησή" του. Δηλαδή, δεν υπάρχουν σχολεία σε άλλες χώρες, που βρήκαν τη λύση LTSP / (school scripts / ) Epoptes χρήσιμη; Μπορεί πχ να ανατεθεί η υποστήριξη της "τριπλέτας" σε μιά ομάδα προγραμματιστών από οποιαδήποτε χώρα, και η χρηματοδότηση από τίποτε ΕΣΠΑ, ξέρω 'γώ.

Στο κάτω-κάτω, μιά επικοινωνία με την ίδια την Canonical μπορεί να έδινε λύση - να ενσωματώσει το πακέτο σε κάθε έκδοση του Ubuntu.

(Και, κατ' ακολουθίαν, να το πάρουν όλα τα παράγωγα του Ubuntu: Kubuntu, Lubuntu, Mint...)

alkisg

Τα λογισμικά αυτά είναι ήδη διεθνή και ενσωματωμένα στο Debian/Ubuntu, τα ανεβάζαμε εκεί κάθε χρόνο.
Όταν ένας developer σταματήσει να αναπτύσσει και να ανεβάζει τα πακέτα του στο Debian, αυτόματα αφαιρούνται και από το Ubuntu. Η Canonical ασχολείται μόνο με λίγα δικά της πακέτα, δεν εμπλέκεται στα δεκάδες χιλιάδες υπόλοιπα της κοινότητας.

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν τα LTSP/Epoptes, μερικές έχουν και ομάδες σαν την Τεχνική Στήριξη που τα προσαρμόζουν και τα υποστηρίζουν. Όμως δεν συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, αν δεις τα commits των τελευταίων χρόνων για LTSP και Epoptes είναι κυρίως δικά μου.

Το πιο βασικό όμως δεν είναι η ανάπτυξη αλλά η υποστήριξη. Αν σε ένα σχολείο δεν μπουτάρουν οι clients ή δεν ανοίγει ο Google Chrome ή δεν γράφει Ελληνικά, ποιος θα τους βοηθήσει; Χωρίς Τεχνική Στήριξη δεν νομίζω ότι μπορεί να ευδοκιμήσει το Linux στα σχολεία.

Το ΙΤΥΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό το πρόγραμμα το χρηματοδοτούσε από ΕΣΠΑ, απλά πρέπει να βρεθεί ένας ενδιαφερόμενος φορέας να το τρέξει.

mandarinos

Μάλιστα. Μόλις τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω πλήρως τον παραλογισμό της κατάστασης.

Ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα μιάς τόσο σημαντικής δουλειάς (όπως η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων παλιότερα), με αντάλλαγμα μιά κάποια χρηματοδότηση (και νοοτροπία: μη μας σκοτίζετε, τρέξτε εσείς, αφού σας πληρώνουμε), σε στύλ "δίνω υπεργολαβία έξω". (Γειά σου, ρέ Γκρήκ ΝΑΣΑ! ;D )
Αλλά στελέχωση (όχι με υπαλλήλους του "υπεργολάβου", αλλά) με μόνιμους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου, που τρέχουν γιά όλους. Και, ξαφνικά, σταματάει η υποστήριξη / άδεια από το υπουργείο στους μόνιμους εκπαιδευτικούς του.

Δηλαδή, ήτανε στραβό το κλήμα, τό 'φαγε κι ο γάϊδαρος.

Θά 'λεγα ότι πρέπει να στηθεί εξ αρχής ένα κέντρο υποστήριξης σε σωστές βάσεις. Ως μόνιμη υπηρεσία του υπουργείου, όχι ως συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες. (Κι εννοείται, με το κάτι παραπάνω στη μισθοδοσία, σε ανθρώπους που κάθονται και πλακώνονται στον προγραμματισμό.)
Αλλά, εννοείται πως πρέπει να υπάρχει και μακροχρόνια στόχευση. Θέλουμε Linux, ελεύθερο λογισμικό, οικονομία στα έξοδα, προοπτικές γι' ανάπτυξη σοβαρού εγχώριου ελεύθερου λογισμικού; Ή θέλουμε ό,τι νά 'ναι, και κάθε φορά να πληρώνουμε (μ' αυτά που δεν μας περισσεύουν) την κάθε Μάϊκροσοφτ με αμφίβολα αποτελέσματα;
Δυστυχώς, φαίνεται πως γιά τα πρόσφατα γκουβέρνα "Πληροφορική" σημαίνει μονάχα οι διάφορες "Παλλαντίν" και τα διάφορα "κέντρα δεδομένων στην Αττική με υπερυπολογιστές, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας". Κι ότι θα φορτώσουμε όλες τις ανάγκες όχι σε (εξειδικευμένο) προσωπικό, όχι στον κόκκορα, όχι στον αυτόματο πιλότο, αλλά -τελικώς- σε μιά κάποια Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα μας έρθει και φτηνότερα, και της οποίας η εικόνα τυγχάνει τελείως νεφελώδης γιά τον μέσο πολιτικό. (Κάτι σαν μαγικό ραβδί που το βάζουμε στην πρίζα, δηλαδή.)
Κι επίσης δυστυχώς, οι κατεπείγουσες προτεραιότητες του γκουβέρνου (αλλά κι άλλων μέσα στη Βουλή) είναι το ποιός θα μπορεί να υιοθ... Άσε, μην ανοίξω το στόμα μου.

Ας ελπίσουμε κάποιοι αρμόδιοι διευθύνοντες να συνετιστούν και να σοβαρευτούν.

Kermit, ο Βάτραχος

Έχω 335 μαθήτριες και μαθητές σε συνολικά τρία δημοτικά σχολεία της επαρχίας για ένα μονόωρο μάθημα.

Κάθε λεπτό που δεν ασχολούμαι με την συντήρηση του εργαστηρίου, είναι χρόνος που μπορώ να αφιερώσω στην οργάνωση του μαθήματός μου και σε συζητήσεις με τα παιδιά για να επιλύσουμε απορίες ή/και να αντιμετωπίσουμε μη επιθυμητές συμπεριφορές μέσω συζητήσεων.

Η λύση του LTSP με έχει απαλλάξει από την συντήρηση πολλαπλών μηχανημάτων ξεχωριστά (είτε είναι βασισμένα σε linux, είτε σε windows) και έχει συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση και στην διαχείριση της τάξης.

Ο Άλκης με έχει βοηθήσει προσωπικά σε πολλά τεχνικά θέματα του εργαστηρίου τόσο μέσω του φόρουμ αυτού όσο και άμεσα εξ αποστάσεως. Χωρίς την συμβολή του, δεν θα μπορούσα να είχα κάνει τόσα χρόνια το μάθημα που έκανα, όπως το ήθελα και τον ευχαριστώ και πάλι σε αυτό το σημείο γι' αυτό!

Για μένα προσωπικά θα μειωθεί η ποιότητα του μαθήματός μου, εφόσον όντως δεν βρεθεί νέος φορέας που θα συνεχίσει  την ομάδα υποστήριξης του LTSP και θα είναι δείγμα της απαξίωσης (ή τουλάχιστον αδιαφορίας) της ηγεσίας του υπουργείου για το έργο μου.

Σκοπεύω να στείλω τα ανώτερα σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του χώρου παραπέμποντας στο νήμα αυτό, ελπίζοντας πως θα έχουν απήχηση. Δεν ξέρω ποιοι άλλοι φορείς θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

gidarakos

Συνάδελφοι με αφορμή το Πρόβλημα με Chrome browser ήθελα να θίξω ορισμένα θέματα.
Το σημαντικό αυτήν την περίοδο είναι να υποστηρίξουμε τη συνέχεια του Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts γράφοντας σχετικά στο εδώ topic.

Όπως αφιερώνουμε χρόνο να ζητήσουμε υποστήριξη ή από την άλλη μεριά, να δώσουμε υποστήριξη σε κάποιον συνάδελφο, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε και λίγο χρόνο ώστε να "καταθέσουμε" εδώ την άποψή μας! Ακόμα και ένα like στο σχετικό post είναι η ελάχιστη αντίδραση!

Ακόμα πιο σημαντικό να σκεφτούμε ενδεχόμενες λύσεις π.χ. πανεπιστήμια, ιδρύματα, με τα οποία θα μπορούσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία οι ίδιοι ή μέσω τρίτων, ώστε να βοηθήσουμε να υιοθετηθεί το έργο!

Από την καινούργια σχολική χρονιά - έχουμε και την έλευση του 24.04 - χωρίς κεντρική υποστήριξη, το πρόβλημα μας δε θα είναι η λειτουργία κάποιου λογισμικού αλλά η λειτουργικότητα όλου του εργαστηρίου!

falexakos

Χωρίς υποστήριξη ας ξεχάσουμε εντελώς και για πάντα τα εργαστήρια Ubuntu LTSP. Μιλάμε δηλ. για εκατοντάδες εργαστήρια Πληροφορικής στα σχολεία της χώρας που απλώς θα πάψουν να υφίστανται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!
"Be ashamed to die until you have won some victory for humanity."
Horace Mann (USA, 1796–1859)