Ονόματα μεταβλητών με ελληνικούς χαρακτήρες!

Ξεκίνησε από Ιωάννης Γκίνης, 09 Οκτ 2008, 07:01:11 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Ιωάννης Γκίνης

Συνάδελφοι βοήθεια...

Το ξέρατε ότι η Delphi δέχεται μεταβλητές με ελληνικά ονόματα; π.χ.

var
  Αριθμός: Integer;


Ήταν μεγάλη η έκπληξή μου καθώς έλεγα στα παιδάκια σήμερα (και το έδειχνα κιόλας τρομάρα μου) ότι τα ονόματα μεταβλητών σχηματίζονται με χρήση των λατινικών χαρακτήρων κ.λπ. για παράδειγμα αν εδώ αντί για Number γράψουμε Αριθμός... και περίμενα να κοκκινίσει... Μόνο που δεν κοκκίνισε ποτέ, αντιθέτως έγινε compile και έτρεξε μια χαρά. Φανταστείτε το πως ένιωσα όταν εδώ και 20 περίπου χρόνια που ασχολούμαι, αρκετά ενεργά θα έλεγα, με τον προγραμματισμό και τον διδάσκω κιόλας ήξερα και ακολουθούσα τον κανόνα αυτό ο οποίος δεν ισχύει πλέον.

Έφτασα σε σημείο να αναρωτιέμαι μήπως τελικά είναι καιρός να τα παρατήσω, ότι η τεχνολογία μ' έχει αφήσει τόσο πίσω και τέτοια.

Τέλος πάντων ελπίζω τελικά να μην βρεθεί κάποιος από εσάς να το γνωρίζει αυτό γιατί θα νιώσω ακόμα πιο άσχημα  :-[
Σε μια γρήγορη ματιά που έριξα πάντως δεν βρήκα κάτι σχετικό.

Ευχαριστώ

alkisg

Παράθεση από: jginis στις 09 Οκτ 2008, 07:01:11 ΜΜ
Τέλος πάντων ελπίζω τελικά να μην βρεθεί κάποιος από εσάς να το γνωρίζει αυτό γιατί θα νιώσω ακόμα πιο άσχημα  :-[

Ουχ... να απαντήσω τώρα ή όχι;   :-[  ;)

Delphi, VBA, Visual Basic, Javascript, αν θυμάμαι καλά και Java, έχουν αρκετό καιρό που τα υποστηρίζουν...
Καιρός ήταν, μέχρι και ο gcc έχει περάσει σε utf8 (=unicode) κωδικοποίηση για τα αρχεία.

Ιωάννης Γκίνης

Συνάδελφε, αυτό που έκανες δεν ξέρω αν μπορώ να σου το συγχωρήσω...  :'(

Ας σοβαρευτώ όμως τώρα γιατί νομίζω ότι από το πουθενά έχω δημιουργήσει ένα θέμα στην τάξη μου. Όπως πιθανώς να καταλάβατε διδάσκω το μάθημα του δομημένου προγραμματισμού στο σχολείο μου και σύμφωνα με το σχολ. βιβλίο το οποίο στην σελίδα 70 στην 3η παρ. αναφέρει:

«Η Pascal μας επιτρέπει να δίνουμε ταυτότητες ή ονόματα (identifiers) τα οποία αναφέρονται σε σταθερές, μεταβλητές, τύπους δεδομένων, διαδικασίες, συναρτήσεις κλπ. Ένα όνομα αποτελείται από μια σειρά χαρακτήρων (γράμματα του λατινικού αλφαβήτου., αριθμοί ή _), πρέπει να αρχίζει πάντοτε με γράμμα και δεν πρέπει να περιέχει κενά.»

...προσπάθησα να (απο)δείξω το, έως και σήμερα το πρωί, αυτονόητο. Τελικά φοβάμαι μην τυχόν γίνει παρανόηση από τους μαθητές, στους οποίους συνέστησα να μείνουν σ' αυτά που λέει το σχολ. βιβλίο. Αυτή τη στάση θα' θελα κυρίως να σχολιάσουμε τώρα πλέον.
Τι προτείνετε λοιπόν;

Ευχαριστώ


alkisg

Πολύ απλό!
...Η Pascal λέει, όχι το Delphi!

Παράθεση από: http://en.wikipedia.org/wiki/Pascal_(programming_language)
Delphi is CodeGear's (formerly Borland) flagship RAD (Rapid Application Development) product. It uses the Object Pascal language (Dubbed the 'Delphi programming language' by Borland), descended from Pascal,
...

"Απόγονος" της Pascal λοιπόν το Delphi, και σαν απόγονος δικαιούται να παρέχει καινοτομίες! :)

Αν θες να αποδείξεις αυτά που έλεγες, βάλε τους την παλιά Turbo Pascal 5.5 της ίδιας εταιρίας (δωρεάν από το borland museum) η οποία δεν δέχεται ελληνικά αναγνωριστικά.
(και παλιότερο Delphi να έβρισκες, π.χ. το 6 ή το 7, πάλι δεν θα δεχόταν ελληνικά, αλλά είναι εμπορικό...).

Ιωάννης Γκίνης

Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις-οδηγίες.

Τώρα σε ότι αφορά τη Pascal έχω ήδη ετοιμάσει μια μινι έκδοση της Borland Pascal 7.01 σε setup μορφή αλλά δεν ξέρω αν θα την χρησιμοποιήσουμε τελικά γιατί σαν περιβάλλον είναι "λιγάκι" δύσχρηστο σε σχέση με το Turbo Delphi Explorer (freeware).