Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Τεχνική υποστήριξη => Μήνυμα ξεκίνησε από: alkisg στις 04 Φεβ 2011, 10:58:29 ΠΜ

Τίτλος: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: alkisg στις 04 Φεβ 2011, 10:58:29 ΠΜ
Περιγραφή
Το παρόν θέμα περιγράφει μια πολύ εύκολη μέθοδο για την προσθήκη δυνατότητας εκκίνησης από το δίκτυο σε υπολογιστές με Windows NT, 2000, XP, 2003, Vista, 2008, και 7, απλά εγκαθιστώντας το πρόγραμμα win32-loader.exe (http://ts.sch.gr/docs/kanonismoi-diadikasies/doc_download/327-ltsp-loader) στα Windows.

Η δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκκίνηση του σταθμού ως thin ή fat client (LTSP), για εγκατάσταση του λειτουργικού με WDS / FOG / netboot, για backups, partitioning κτλ. Δεν επηρεάζει καθόλου το υπάρχον λειτουργικό σύστημα και έτσι καλό είναι να εγκατασταθεί σε όλα τα ΣΕΠΕΗΥ με Windows. Βέβαια εάν το BIOS και η κάρτα δικτύου των σταθμών εργασίας υποστηρίζουν εγγενώς τη δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο, τότε το win32-loader δεν χρειάζεται.

Ιστορικό
Η διανομή Debian περιέχει μια εφαρμογή ονόματι win32-loader (http://en.wikipedia.org/wiki/Win32-loader_%28Debian%29), η οποία προσθέτει στον boot manager των Windows τη δυνατότητα εκκίνησης Linux.
Εμείς πειράξαμε τον κώδικα του win32-loader ώστε αντί για Linux να φορτώνει το πρόγραμμα gPXE (http://www.etherboot.org/), το οποίο δίνει τη δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο. Στη συνέχεια ζητήσαμε από τους developers (http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=607417) να ενσωματώσουν αυτή τη δυνατότητα upstream στον win32-loader, κάτι που όντως έκαναν. Όμως επειδή το gPXE δεν έχει ακόμα πακεταριστεί για το Debian, σε κάθε νέα έκδοση του win32-loader κάνουμε εμείς compile και αναρτούμε το win32-loader.exe εδώ (http://ts.sch.gr/docs/kanonismoi-diadikasies/doc_download/327-ltsp-loader).

Βήματα εγκατάστασης
Κάντε λήψη από την παρακάτω διεύθυνση και ξεκινήστε την εγκατάσταση:
http://ts.sch.gr/docs/kanonismoi-diadikasies/doc_download/327-ltsp-loader

Στο διάλογο επιλογής γλώσσας διαλέξτε «Greek» και στη συνέχεια πατήστε «Συμφωνώ» αφού διαβάσετε την άδεια χρήσης.

Στο διάλογο επιλογής τύπου εγκατάστασης, διαλέξτε «PXE mode: install a PXE loader to allow remote kernel loading.»:Εάν βγει μια προειδοποίηση που αφορά τη συνέχεια της εγκατάστασης του Linux, αγνοήστε την, δεν μας ενδιαφέρει αφού εμείς εγκαθιστούμε μόνο τη δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο.

Στο διάλογο επανεκκίνησης, επιλέξτε «Ναι»:Κατά την επόμενη επανεκκίνηση, ο boot manager των Windows θα εμφανίσει το παρακάτω μενού:Εάν θέλετε να προσαρμόσετε το timeout ή την προεπιλεγμένη καταχώρηση του μενού, ακολουθήστε τις οδηγίες της Microsoft για την προσαρμογή του boot.ini (http://support.microsoft.com/kb/289022).

Εάν για κάποιο λόγο θελήσετε να αφαιρέσετε τον win32-loader, μπορείτε να τον καταργήσετε από την προσθαφαίρεση προγραμμάτων:


Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: poursali στις 04 Φεβ 2011, 12:37:17 ΜΜ
Άλκη ποια η διαφορά / τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τη προηγούμενη λύση;
(βλέπω ότι πλέον το σχετικό θέμα δεν είναι sticky..)οκ άκυρο, τώρα πρόσεξα ότι ήταν σε άλλο πίνακα εκείνο το θέμα...   :)
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: alkisg στις 04 Φεβ 2011, 01:01:38 ΜΜ
Η διαφορά δεν είναι ο πίνακας που αναρτήθηκε το θέμα, αλλά το ότι η προηγούμενη λύση ήταν ένα τοπικό patch, ενώ πλέον ενσωματώθηκε upstream. Επομένως πια δεν υπάρχει ltsp-loader.exe, ούτε χρειάζεται να υπάρχει, αφού επαρκεί το win32-loader.exe.

Με άλλα λόγια. Όταν ένα πρόγραμμα δεν κάνει αυτό που θέλουμε, μπορούμε να του πειράξουμε τον κώδικα για να το κάνει. Αυτό λέγεται patch (μπάλωμα) και είναι βολικό σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Το πρόβλημα με τα patches είναι ότι όταν βγαίνει νέα έκδοση του προγράμματος, θα πρέπει να ενημερωθεί και το patch, γιατί το παλιό πιθανώς να μην κάνει. Αυτό θέλει και χρόνο και κόπο. Για παράδειγμα όταν ο win32-loader υποστήριξε τα Windows 7, ο ltsp-loader χρειάστηκε μήνες για να ενημερωθεί.
Έτσι καλό είναι όποια patches ενδιαφέρουν γενικά τον κόσμο και δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τοπικές εγκαταστάσεις, να στέλνονται upstream στους προγραμματιστές για να τα ενσωματώσουν στον κώδικά τους. Έτσι κι έγινε, και το ltsp-loader.exe καταργήθηκε. Και επομένως όποια καινούργια έκδοση του win32-loader βγαίνει θα χρειάζεται απλά να την κάνουμε ένα compile χωρίς καμία αλλαγή. Και θα συντηρείται από τους developers του Debian, και θα μεταφράζεται σε ένα σωρό γλώσσες από τους μεταφραστές του κτλ κτλ.

Ουσιαστική διαφορά στη λειτουργικότητα αυτή τη στιγμή είναι η υποστήριξη των Windows 7. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν χρειάζεται πια να συντηρούμε δικό μας patch.
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: poursali στις 04 Φεβ 2011, 01:04:04 ΜΜ
οκ κατανοητό.. το θέμα το έψαχνα απλά για να το παραθέσω, δεν εννοούσα ότι εκεί είναι η διαφορά... ;)

έγινες κατανοητός, Άλκη, ευχαριστώ :)
Τίτλος: Απ: Δημιουργία εργαστηρίου με παλιούς Η/Υ
Αποστολή από: Λάμπρος Μπουκουβάλας στις 23 Μαρ 2011, 09:36:02 ΜΜ
άλκη, πολύ χρήσιμο το θέμα!

για ακόμη μια φορά, ζωγραφίζεις!
Τίτλος: ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ: Δημιουργία εργαστηρίου με παλιούς Η/Υ
Αποστολή από: alkisg στις 29 Μαρ 2011, 06:26:30 ΜΜ
Αυτό το θέμα μεταφέρθηκε στο Linux (https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?board=67.0).

https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=3801.0
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: aspd στις 30 Μαρ 2011, 01:19:02 ΜΜ
Εξαιρετικά χρήσιμη η εκκίνηση από δίκτυο με την εγκατάσταση του win32-loader. Το δοκίμασα σήμερα. Αύριο θα αλλάξω και το default στο boot.ini στα windows.
Τέρμα οι χαλασμένες δισκέτες gPXE, τα χαλασμένα CD, ... και τα χαλασμένα drives.
Ευχαριστώ πολύ.

Μία επιβεβαίωση (που ...δεν τη χρειάζομαι πια):
Το να μένει η δισκέτα ή το CD μέσα στο drive όταν κλείνουμε τον υπολογιστή, θα μπορούσε να χαλάσει το drive, σωστά;
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: aspd στις 31 Μαρ 2011, 05:09:15 ΜΜ
Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον προεπιλεγμένο τρόπο εκκίνησης στο boot.ini, ώστε οι υπολογιστές να ξεκινάνε από το δίκτυο πρέπει να αντικαταστήσουμε τη γραμμή που λέει κάτι σαν:

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT

με την:

default=C:\g2ldr.mbr

Όλα τα άλλα ήταν προφανή.
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: alkisg στις 31 Μαρ 2011, 06:39:54 ΜΜ
Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες της Microsoft που γράφω παραπάνω, μπορείς να κάνεις την αλλαγή με γραφικό τρόπο χωρίς να ανοίξεις το boot.ini σε editor.

Επισυνάπτω screenshot.
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: aspd στις 31 Μαρ 2011, 07:21:27 ΜΜ
Έχεις δίκιο, δεν το είδα.
Επειδή έχω windows 2000 και το link http://support.microsoft.com/kb/289022 που έχεις βάλει ήταν για xp, πήγα κατευθείαν στη σελίδα http://support.microsoft.com/kb/311578/el που λέει για τρόπο επεξεργασίας του boot.ini σε 2000 και εκεί μέσα δεν έχει γραφικό τρόπο.
Πάντως έλεγξα και γίνεται και στα 2000 με γραφικό τρόπο.
Όπως και να έχει, το εργαστήριο τώρα χωρίς δισκέτες κτλ είναι τέλειο :)
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: alkisg στις 29 Μαρ 2012, 05:34:46 ΜΜ
Από χθες το win32-loader.exe ξεκίνησε να διατίθεται με ενσωματωμένο το iPXE και στα αποθετήρια του Debian:
http://ftp.debian.org/debian/tools/win32-loader/unstable/
οπότε όποιος χρειάζεται νεότερες εκδόσεις μπορεί να τις κατεβάζει από εκεί.
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: gioufkas στις 15 Ιαν 2013, 01:17:54 ΜΜ
Καλημέρα έχω το εξής πρόβλημα.
Πριν απο καιρό είχα εγκαταστήσει μεσω virtual machine to ubuntu 10 LTSP και είχα ένα πρόβλημα με την κάρτα δικτύου το οποίο με την βοήθειά σας επιλύθηκε (σε παλαιότερο topic) κ όλα λειτουργούσαν μια χαρα.
Εγκατέστησα το 12.04 (καθαρή εγκατάσταση σε νέο partition) σύμφωνα με τις οδηγίες σας και στους client εγκατέστησα  το πρόγραμμα win32-loader.exe στα Windows 2000 και μου εμφανίζει το εξής μήνυμα που φαίνεται στo παρακάτω link, όταν κάνω boot από δίκτυο.

https://www.dropbox.com/s/1xsvig2qptue9au/problem.JPG (https://www.dropbox.com/s/1xsvig2qptue9au/problem.JPG)

Το πρόβλημα τώρα υπάρχει και στο ubuntu 10 μεσω virtual machine.

Τί πρέπει να κάνω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: alkisg στις 15 Ιαν 2013, 02:55:01 ΜΜ
Αφού είχες ήδη ρυθμίσει παλιότερα τους clients για να ξεκινάνε από το δίκτυο, δεν χρειαζόταν να βάλεις και το win32-loader.exe.

Πάντως το παλιότερο topic (https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=4402.0) δεν είναι το ίδιο θέμα με αυτό που αναφέρεις τώρα.
Τότε, ξεκίναγαν από το δίκτυο (πιθανώς μέσω BIOS), και σταματούσαν στην πορεία επειδή έλειπε ένα module.
Τώρα δεν ξεκινάνε καν από το δίκτυο, σταματάνε πιο πριν. Ίσως να φταίει το ότι προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις το win32-loader.exe σε onboard κάρτες αντί της ενσωματωμένης δυνατότητας του BIOS. Ή ίσως κάτι να μην έχει στηθεί σωστά στο server. Αν τελικά πάρουν μπροστά, θεωρητικά δεν θα ξαναχρειαστεί να κάνεις αυτό με το module που είχες κάνει στην 10.04, γιατί τώρα υπάρχει ήδη στον εικονικό δίσκο.

Ερωτήσεις:
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: gioufkas στις 16 Ιαν 2013, 12:53:00 ΜΜ
Ευχαριστώ για την βοήθεια...
Είναι on board και ξεκινούσαν από δίκτυο
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: alkisg στις 16 Ιαν 2013, 06:19:44 ΜΜ
Εφόσον είναι onboard, βγάλε το win32-loader και ακολούθησε την πρώτη παράγραφο, δηλαδή να ρυθμίσεις το BIOS να ξεκινάνε από το δίκτυο (λογικά όπως το είχες και παλιότερα).
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: gioufkas στις 22 Ιαν 2013, 12:14:09 ΜΜ
Καλημέρα και πάλι έβγαλα τον win32-loader και ενώ όταν έχω ubuntu 10 με virtual machine μου παίζει ο client με ubuntu 12 καθαρή εγκατάσταση σε νέο partition μου εμφανίζει το εξής μήνυμα

https://www.dropbox.com/s/xx1nrm0jfnl6vjc/Photo%2022-1-13%2012%2006%2039%20%CE%BC.%CE%BC..jpg

Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: alkisg στις 22 Ιαν 2013, 12:56:20 ΜΜ
Μάλλον θα έχει θέμα η εγκατάσταση του Ubuntu 12.04, π.χ. πιθανώς να έχεις παραλείψει το βήμα της δημιουργίας στατικής IP.

Αν θες έλα και από το IRC (http://webchat.freenode.net/?channels=ts.sch.gr&prompt=1).
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: stamstat στις 08 Σεπ 2016, 12:09:53 ΜΜ
καλημέρα καλη χρονιά και καλή δύναμη

έχω εγκαταστησει επιτυχώς το Ubuntu 12.04 LTSP τα τελευταία 3 χρόνια σε 5 σχολικά εργαστήρια.

Σήμερα ασχολούμε με το 6ο αλλα αντιμετωπίζω πρόβλημα με την εκκίνηση των clients.

Έχω ακολουθήσει τις οδηγίες όπως περιγράφονται στη Τεχνική Στήριξη.

Οι clients έχουν win xp και εγκατέστησα το win32-loader. Oι κάρτες δικτύου των clients είναι PCI.

Έχω απενεργοποιήση το flow control της κάρτας δικτύου του server. Έχω κάνει δημοσίευση του εικονικού δίσκου.

Αυτό που εμφανίζεται κατά της εκκίνηση των clients έχει ως εξής:

......
DHCP (net0 00:05:1c:1f:20:e0) .........ok
net0 10.16.8.207/255.255.255.0 gw 10.16.8.1
Nothing to boot : No such file or directory (http://ipxe.org/2d03e13d)

No more network devices

Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot media in selected Boot


ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: alkisg στις 08 Σεπ 2016, 12:37:42 ΜΜ
Για κάποιον λόγο φαίνεται σαν να μην βρίσκει το pxelinux.0 στο TFTP, ίσως από κάποια λάθος ρύθμιση στον server, έλα από το IRC να το δούμε live.
http://ts.sch.gr/wiki/IRC
Τίτλος: Απ: Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows
Αποστολή από: alkisg στις 08 Σεπ 2016, 09:13:42 ΜΜ
Τελικά δεν είχε γίνει η ρύθμιση σύνδεσης τοπικού δικτύου.