Χαίρομαι πάρα πολύ που διάβασες το διδακτικό πακέτο και μάλιστα εδάφια εκτός ύλης όπως και το τετράδιο μαθητή πάλι σε παράδειγμα εκτός ύλης που αφορά βέβαια διαδικασία.
στη σελίδα 185 του σχολικού βιβλίου υπάρχει κλήση Παραγοντικό(Ν-1). Δεν έχει σημασία που είναι εκτός ύλης. Είναι στο σχολικό βιβλίο στην αμέσως επόμενη παράγραφο του 10.
επίσης στο τετράδιο μαθητή σελίδες 101-102 έχει πολλές φορές την ίδια κλήση.
Πέρισυ όμως όταν έφερνα τα εδάφια από το τετράδιο μαθητή που έλεγαν ότι "μία συνάρτηση είναι μία διαδικασία που επιστρέφει το όνομα της και ότι οι συναρτήσεις μπορούν να εκτελούν οποιαδήποτε λειτουργία επιθυμεί ο χρήστης για αυτό καλούνται συναρτήσεις ορισμένες από το χρήστη σε αντιδιαστολή με τις ενσωματωμένες συναρτήσεις της Γλώσσας" το απέρριπτες.
Η σχετική συζήτηση στο
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=6223.msg72094#msg72094Μάλιστα επειδή και εσύ και ο άλλος που με χαρακτήρησε από άλλο πλανήτη προσπαθείτε να περάσετε την εντύπωση ότι εγώ λέω ότι είναι λάθος το πέρασμα σταθερής τιμής σε παράμετρο συνάρτησης, στο συγκεκριμένο εδάφιο στο τετράδιο μαθητή αναφέρεται ξεκάθαρα ότι "Σε μία συνάρτηση μπορούν να περνούν σταθερές, εκφράσεις μεταβλητές πίνακες".
Είναι προφανές λοιπόν ότι για λόγους αξιοπρέπειας και μόνο δεν είναι δυνατόν να παραθέτω ότι με συμφέρει και να αποσιωπώ τη συνέχεια.
Φυσικά προκύπτει και από τις οδηγίες του υπουργείου το 2010 που μας θύμισε ο Βαγγέλης και είχε ανεβάσει τότε ο Παναγιώτης
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=2813.0
όπου ξεκαθαρίζουν ότι οι παράμετροι των συναρτήσεων δεν αλλάζουν τιμή.
Ναι οι πραγματικές παράμετροι δεν δέχονται πίσω τις τιμές τους από τις τυπικές. Τι σχέση αυτό με το πέρασμα σταθερής τιμής σε τυπική παράμετρο με το οποίο συμφωνείς με τον PavlosD.
Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το θέμα αυτό στο στέκι.
Τις γνωρίζω αγαπητέ. Για αυτό χρησιμοποιήσα και τη φράση του Νίκου του Αδαμόπουλου
...
Όπως έχεις καταλάβει το σχολικό βιβλίο σε κάποια σημεία δεν βοηθάει και αυτό οδηγεί σε γκρίζα σημεία, σε αμφιβολίες αλλά και σε παρανοήσεις.
Για το συγκεκριμένο ερώτημα, ειδικά για την κλήση συναρτήσεων όπου η μεταβίβαση τιμών γίνεται μόνο από τις πραγματικές προς τις τυπικές παραμέτρους, θεωρούμε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει καταλήξει και δέχεται χωρίς κανένα πρόβλημα τη χρήση και σταθερών τιμών αλλά και εκφράσεων ως πραγματικές παραμέτρους.
...
Η εκπαιδευτική κοινότητα λοιπόν έχει κάνει παραδοχή για το πέρασμα σταθερής τιμής σε τυπική παράμετρο συνάρτησης.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα και είναι προφανές ότι μπορεί κάποιος να βάλει σταθερά όχι μόνο σε Συνάρτηση αλλά και σε Διαδικασία όπως συμβαίνει και στις περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού.
Είναι κάτι που προκύπτει από την κοινή λογική, και δεν θα έπρεπε να αναγκαζόμαστε να παραθέτουμε εδάφια από το βιβλίο ή το ΤΔ ή εγκυκλίους, δεν είμαστε δικηγόροι αλλά καθηγητές.
Όπα! Εσύ δεν παρέθεσες στην αρχή του μηνύματος σου ένα εδάφιο από το βιβλίο που είναι εκτός ύλης, ένα από το τετράδιο που είναι εκτός ύλης και τις οδηγίες που δεν έχουν σχέση με αυτό που συζητάμε.
Τι έγινε στη συνέχεια; Το μετάνιωσες;
ΥΓ. Προσωπικά θα έκοβα αν ο μαθητής χρησιμοποιούσε μεταβλητή αντί για 'Α' γιατί αυτό θα έδειχνε ότι δεν έχει καταλάβει ότι οι παράμετροι της συνάρτησης δεν αλλάζουν στην επιστροφή 
Ούτε για αστείο δεν το δέχομαι.
Υπενθυμίζω ότι το θέμα από το οποίο ξεκίνησε η συζήτηση είναι το εξής. Όπως η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να κάνει παραδοχές με βάση την κοινή λογική, θα πρέπει και ο μαθητής να κάνει το ίδιο για πραγματικά σενάρια. Δεν είναι δυνατόν να κοπούν μόρια γιατί δεν έλεγξε αν υπάρχει αγόρι σε 150000 μαθητές του ΠΣΔ και μάλιστα με την συγκεκριμένη εκφώνηση.
Άντε φεύγω για το βαθμολογικό. Να είσαι καλά.
Το ο, τι η παραμέτρος είναι μεταβλητή είναι σαφές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να λάβει κατά την κλήση τιμή σταθερά.
Είναι σαν να λες ότι σε κάθε εκχώρηση επειδή στο αριστερό τμήμα έχω μεταβλητή πρέπει να έχω και στο δεξιό.
Παναγιώτη νομίζω ότι σε καλύπτω με το μήνυμα μου.