Απορία στο TCP Πρωτόκολλο 4.1.1

Ξεκίνησε από epal-teacher, 02 Φεβ 2017, 09:23:13 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

epal-teacher

Θέλω να ρωτήσω μια διευκρίνηση για την παράγραφο 4.1.1 του βιβλίου.
Ενώ στην προηγούμενη παράγραφο (4.1) αναφέρει ότι το πρωτόκολλο TCP είναι προσανατολισμένο σε σύνδεση και εγκαθιστά νοητό κύκλωμα με τον παραλήπτη πριν στείλει τα δεδομένα του, έτσι ώστε όλα τα τμήματα να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και το ίδιο δείχνει και στο σχήμα 4.1.1.α, μέσα στο κείμενο πάνω από το σχήμα (σελ.121 του βιβλίου) λέει ότι το μονοπάτι ενδέχεται να είναι διαφορετικό για κάθε τμήμα και η διαδρομή αόρατη στο χρήστη.
Επίσης, (συνεχίζει κάτω από το σχήμα σελ.121) τα ανεξάρτητα τμήματα είναι πολύ πιθανόν να φτάσουν με διαφορετική σειρά ενώ στο σχήμα 4.1.1.α στην εικόνα του TCP τα δείχνει να φτάνουν με τη σειρά ακολουθώντας όλα τον ίδιο δρόμο.
Τι ισχύει τελικά;

gabrielj

Καλησπέρα,
νομίζω ότι η αναφορά στο σχήμα 4.1.1.α όπως λέει και ο τίτλος του σχήματος αφορά την επικοινωνία στο πάνω μέρος του TCP και στο κάτω μέρος του UDP. Δηλάδή TCP-->νοητά κυκλώματα και UDP-->datagram.
Η αναφορά στο βιβλίο "...ότι το μονοπάτι ενδέχεται να είναι διαφορετικό για κάθε τμήμα και η διαδρομή αόρατη στο χρήστη." νομίζω ότι αναφέρεται όχι στο TCP μεμονωμένα σαν πρωτόκολλο αλλά στο μοντέλο TCP/IP γενικότερα.

gxry

Ούτε το TCP ούτε το UDP μπορούν να γνωρίζουν τίποτα για τη διαδρομή που ακολουθούν τα "πακέτα".
Η δρομολόγηση παρέχεται ως υπηρεσία (προς τα ανώτερα επίπεδα) από το πιο κάτω επίπεδο (IP) και για το IP υπάρχουν μόνο datagrams (αυτοδύναμα πακέτα) τα οποία μπορούν να πάνε από την ίδια ή διαφορετική διαδρομή ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες και πίνακες δρομολόγησης των ενδιάμεσων κόμβων.
Η έννοια της σύνδεσης υπάρχει μόνο για το TCP στο οποίο τα PDUs είναι (αριθμημένα) τμήματα (segments) μιας ροής (stream) και αυτό είναι αδιάφορο για το IP.

seibei

Συμφωνώ απόλυτα με τον gxry.

Moυ προκάλεσε πραγματική απορία το πόσο κακογραμμένο είναι το κεφ 4.

epal-teacher

Καλημέρα,
κι εγώ έχω καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα που κατέληξες εσύ gabrielj. Αν και δεν έπρεπε να το αναφέρει με αυτά τα συμφραζόμενα το βιβλίο, γιατί δημιουργεί ασάφειες.
Αυτό που λες gxry είναι απόλυτα σωστό αλλά το βιβλίο το έχει αναλύσει στο προηγούμενο κεφάλαιο που αναφέρεται στο IP. Στο συγκεκριμένο κομμάτι που αναλύει το επίπεδο μεταφοράς και το TCP συγκεκριμένα και εξηγεί τη σύνδεση από άκρο σε άκρο δεν έχει νόημα να ξαναγυρίσει σε αναφορές του προηγούμενου επιπέδου (δικτύου).
Θα έπρεπε πιστεύω να το ξεκαθαρίσει TCP-->νοητά κυκλώματα-->όλα ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και UDP-->αυτοδύναμα πακέτα-->το καθένα ακολουθεί τη δική του διαδρομή για να μην υπάρχουν ασάφειες και τα παιδιά να μπορούν να καταλάβουν.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, κάθε συζήτηση βοηθάει.

gxry

Το βιβλίο/σημειώσεις μαθητή αναφέρει στη σελίδα 120 (στον ορισμό)
"Πρωτόκολλο προσανατολισμένο στη σύνδεση είναι αυτό που αρχικά, πριν ξεκινήσει η μετάδοση των δεδομένων εγκαθιστά μια σύνδεση από άκρο σε άκρο για να εξασφαλιστεί μια διαδρομή (νοητό κύκλωμα) για τη μετάδοση των πακέτων. Όλα τα πακέτα μεταδίδονται στο ίδιο νοητό κύκλωμα. Αφού ξεκινήσει η μετάδοση εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα θα φτάσουν στον παραλήπτη χωρίς σφάλματα"

Η έκφραση "... για να εξασφαλιστεί μια διαδρομή ..." είναι ατυχής. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επί το ορθότερον " .. μια νοητή διαδρομή .. "
Η διαδρομή ως έννοια προκύπτει από την αρίθμηση των τμημάτων η οποία επιτρέπει την επανατοποθέτηση στη σωστή σειρά των τμημάτων που φτάνουν στον παραλήπτη με διαφορετική σειρά άφιξης. Γι αυτό και είναι τμήμα (segment) ροής (stream) και όχι αυτοδύναμο πακέτο χρήστη (user datagram).
Δεν υπάρχει η έννοια της φυσικής διαδρομής (ίδιας ή διαφορετικής) από την οποία διέρχονται τα "πακέτα" (στο επίπεδο Μεταφοράς)

Η παρακάτω έκφραση ΔΕΝ ισχύει
"Θα έπρεπε πιστεύω να το ξεκαθαρίσει TCP-->νοητά κυκλώματα-->όλα ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και UDP-->αυτοδύναμα πακέτα-->το καθένα ακολουθεί τη δική του διαδρομή για να μην υπάρχουν ασάφειες και τα παιδιά να μπορούν να καταλάβουν."

Σύμφωνα με τη λογική της έκφρασης το σωστό είναι:
TCP-->νοητά κυκλώματα-->τμήματα-->αυτοδύναμα πακέτα IP-->το καθένα ακολουθεί τη δική του διαδρομή
UDP-->αυτοδύναμα πακέτα χρήστη-->αυτοδύναμα πακέτα IP-->το καθένα ακολουθεί τη δική του διαδρομή

epal-teacher

Καλημέρα,
εφόσον τα τμήματα του TCP δεν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και δε φτάνουν με τη σειρά η εικόνα 4.1.1.α πρέπει να αλλάξει γιατί στο πάνω μέρος που απεικονίζει το TCP δείχνει όλα τα τμήματα να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και να φτάνουν με τη σειρά.

gxry


agtitis

Γενικά το κεφάλαιο 4 είναι κακογραμμένο.
Έχει ήδη βγει ένα παρόραμα που διορθώνει έστω την παράγραφο της σελίδας 120 που αναφέρεται σε Πρωτόκολλο προσανατολισμένο σε σύνδεση ως εξής: ...για να εξασφαλιστεί μία διαδρομή (νοητό κύκλωμα νοητή σύνδεση) .....Όλα τα πακέτα μεταδίδονται στο ίδιο νοητό κύκλωμα στην ίδια νοητή διαδρομή.

Το σχήμα 4.1.1 είναι λάθος. Καλύτερο ίσως θα αυτό που αναφέρεται στο άρθρο http://osarena.net/t-c-p-kai-mathima-pliroforikis-sto-lykeio όπου υπάρχει και μία γενικότερη συζήτηση για το θέμα της συγκεκριμένης ενότητας.

DimiZ

Γεια σας κι από μένα. Είναι το πρώτο post που κάνω!
Ένα νοητό κύκλωμα κανονικά πρέπει να περιγράφει πλήρως τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ένα πακέτο, σε αντίθεση με τα αυτοδύναμα πακέτα που μπορούν να δρομολογηθούν από τους routers κατά τη δική τους κρίση. Στην πράξη ένα νοητό κύκλωμα πραγματοποιείται με τη μέθοδο της μεταγωγής κυκλώματος κρατώντας μία θυρίδα στη μετάδοση με διαίρεση χρόνου.
Το μοντέλο TCP/IP είναι μοντέλο μεταγωγής πακέτου (όχι μεταγωγής κυκλώματος) και δεν κάνει πρόβλεψη για χρονοθυρίδα.
Το TCP εγκαθιστά συνδέσεις από άκρο σε άκρο. Ασχολείται λοιπόν μόνο με τα δύο άκρα και όχι με το ενδιάμεσο επικοινωνιακό υποδίκτυο. Η έννοια "νοητό κύκλωμα" στο επίπεδο μεταφοράς έχει να κάνει μόνο με τα δύο άκρα (προορισμός και προέλευση). Στην επικεφαλίδα TCP οι πληροφορίες που υπάρχουν και αφορούν τη διαδρομή περιγράφουν μόνο τα δύο άκρα (IP διευθύνσεις και ports). Η μόνη πληροφορία διαδρομής που μεταφέρουν τα τμήματα TCP είναι σε ποιον host θα πρέπει να φτάσουν και σε ποιο port αυτού του host θα πρέπει να καταλήξουν. Δεν υπάρχει κάποια άλλη πληροφορία σ' αυτήν την επικεφαλίδα που θα μπορούσε να ορίσει ποιο είναι το "νοητό κύκλωμα" που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα τμήματα.
Το ότι το TCP δεν μπορεί να περιγράψει ολόκληρη τη διαδρομή ενός νοητού κυκλώματος μπορούμε να το καταλάβουμε από το γεγονός ότι οι ενδιάμεσοι δρομολογητές δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν την επικεφαλίδα TCP για να δουν ενδεχόμενες πληροφορίες δρομολόγησης καθώς η δομή τους φτάνει μέχρι το επίπεδο διαδικτύου. Όλες οι πληροφορίες δρομολόγησης υπάρχουν αποκλειστικά στην επικεφαλίδα που προσθέτει το μόνο αρμόδιο πρωτόκολλο που είναι το IP.
Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο φτάνουν τα πακέτα στον προορισμό είναι ευθύνη του IP το οποίο χρησιμοποιεί αποκλειστικά αυτοδύναμα πακέτα.
Ελπίζω να βοήθησα!  :)

gxry

Στην επικεφαλίδα TCP δεν υπάρχει καμιά πληροφορία διαδρομής, ούτε καν διευθύνσεις IP, εκτός από τα "άκρα", αρ. θύρας αφετηρίας και αρ. θύρας προορισμού. Ούτε στην επικεφαλίδα του IP δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία διαδρομής εκτός από τις διευθύνσεις IP, αφετηρίας και προορισμού. Η δρομολόγηση βασίζεται στους πίνακες δρομολόγησης των ενδιάμεσων κόμβων (δρομολογητών) και δεν αποφασίζει ο αποστολέας από που θα περάσει το "πακέτο" του.

DimiZ

Ναι έχεις δίκιο gxry, δεν υπάρχουν οι IP διευθύνσεις στην επικεφαλίδα TCP αλλά μόνο τα ports (που από απροσεξία έγραψα παραπάνω ότι υπάρχουν).
Η δρομολόγηση βασίζεται στους πίνακες δρομολόγησης και γίνεται από τους routers βάσει των πινάκων δρομολόγησης. Οι routers διαθέτουν μέχρι το επίπεδο διαδικτύου οπότε μπορούν να διαβάσουν όλες τις επικεφαλίδες πλην αυτής του TCP (ή UDP). Η αναζήτηση στους πίνακες γίνεται βάσει της IP διεύθυνσης που εμπεριέχεται στην επικεφαλίδα IP και με αυτή την έννοια έγραψα ότι εκεί περιέχονται όλες οι πληροφορίες δρομολόγησης. Αφού αποφασιστεί η δρομολόγηση, το IP του router κάνει εκ νέου ενθυλάκωση και αποστολή ως αυτοδύναμο πακέτο. Αφού λοιπόν τελικά η αποστολή γίνεται ως αυτοδύναμα πακέτα, απαντώντας στην αρχική απορία, είναι πιθανό να φτάσουν με διαφορετική σειρά και να ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές.