ερώτηση για την εικόνα VB

Ξεκίνησε από antonis.tsolomitis, 01 Μαρ 2014, 05:37:12 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

antonis.tsolomitis

Γεια σας. Θέλω να κάνω μερικές δοκιμές στο σπίτι της εικόνας virtualbox με LTSP όπως δίνεται από το sch.gr. Ο σκοπός είναι να δω αν μπορώ να βρω τι φταίει στο CDE (common desktop environment που δόθηκε πρόσφατα με GPL2) και κολλάει όταν τρέχει στους thin clients. Κατέβασα την εικόνα, την αποσυμπίεσα και έκανα εκκίνηση με το Virtual box. Σε ένα άλλο pc Που βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο (πίσω δηλαδή από το ρουτεράκι του internet provider) του αλλάζω τα settings να ξεκινάει από το δίκτυο και δεν παίρνει καμιά απάντηση από πουθενα (timeout). Δοκίμασα και στο ίδιο PC που τρέχει το image
με το VB, να ξεκινήσω μια ακόμα VB μηχανή ως thin client. Πάλι τίποτα. Σε αυτό βγάζει ένα μήνυμα που λέει ότι επικοινώνησε με τον dhcp server (και δίνει την IP του router) αλλά δεν έλαβε κατάλληλη απάντηση.

Κάνω κάτι προφανώς λάθος ; Ο Host που τρέχει το VB είναι Ubuntu 12.04LTS. Θέλω να το κάνω στο VB αντί στον ίδιο τον server μου γιατί θέλω να δώσω τη μηχανή με το CDE εγκατεστημένο και σε φίλους στο εξωτερικό που και εκείνοι θα προσπαθήσουν να δουν τι φταίει και κολλάει το CDE.

Ευχαριστώ,

Αντώνης.


antonis.tsolomitis

Εκτός και αν κάποιος εδώ θα μπορούσε να ρίξει μια ματιά στο CDE σε LTSP.

Καταλαβαίνω ότι είναι παλιό software αλλά είναι απίστευτα γρήγορο και για αυτό με ενδιαφέρει.

Αντώνης.

alkisg

Είναι λίγο πολύ αδιάφορο το πόσο ελαφρύ και γρήγορο είναι, γιατί εν τέλει θα τρέξεις εφαρμογές μέσα σε αυτό το desktop environment, όπως firefox και libreoffice, οι οποίες θα χρειαστούν σύγχρονες βιβλιοθήκες gtk2/3 κλπ, και θα χρειαστούν και 500+ MB RAM και κάμποση CPU...
Οπότε εκτός κι αν σκοπεύεις να σερφάρεις με Netscape 1.0, άστο να Rest In Peace, δεν αξίζει να ασχοληθούμε μαζί του...

antonis.tsolomitis

Εντάξει, το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Οπότε το αίτημα αποσύρεται.

Αλλά αυτό το περί ταχύτητας δεν είναι αληθές. Εργάζομαι καθημερινά πολλές ώρες στο LTSP και το XFCE είναι μακράν γρηγορότερο από το Gnome2, το οποίο είναι γρηγορότερο από το Gnome3 και από το KDE. Και άλλα περιβάλλοντα όπως Afterstep, fvwm κα είναι μακράν γρηγορότερα από το XFCE.

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το CDE, εντάξει. Αλλά όχι να λέμε ότι δεν έχει σημασία επειδή θα ανοίξω τον Firefox. Μπορεί να τρέξω και εφαρμογές video και να γονατίσω το σύστημα.

Το XFCE πώς είναι γρηγορότερο; Εκεί δεν τρέχω το firefox;

Τέλος πάντων. Είπες «όχι», OK.

alkisg

Το ότι προσωπικά δεν έχω ενδιαφέρον για ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και συζήτηση στο γιατί, ή ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί άλλος... :)

Ας εξηγήσω λίγο το γιατί προσωπικά δεν με πολυενδιαφέρει το πόσο ελαφρύ ή γρήγορο μπορεί να είναι ένα desktop environment:

Ένα desktop environment αποτελείται από κάποιες γενικές βιβλιοθήκες π.χ. για ρυθμίσεις του συστήματος ή για αυτόματη διαχείριση των usb sticks ή για διαλόγους εκτύπωσης κλπ, και από κάποιες εφαρμογές όπως πίνακας ελέγχου, text editor κλπ.
Όλα αυτά στη συνήθη λειτουργία δεν τρώνε CPU, δεν παίζουν ρόλο στην ταχύτητα. Άρα το θέμα της ταχύτητας ενός desktop environment δεν υφίσταται καν!
Στο θέμα της ταχύτητας παίζουν ρόλο οι βιβλιοθήκες gtk2/gtk3/qt κλπ που χρησιμοποιούν τα προγράμματα, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από το desktop environment, εξαρτάται από τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε.
Στο θέμα της μνήμης, παίζουν πολύ ρόλο οι υπηρεσίες του desktop environment που φορτώνονται αυτόματα. Αλλά μέσω LTSP ή sch-scripts μπορούμε να απενεργοποιούμε όσες δεν θέλουμε, οπότε εν τέλει ούτε η RAM του desktop environment είναι σημαντική.

Τα σημαντικά για μένα σε ένα desktop environment είναι δύο,
το να δουλεύει καλά, π.χ. όταν βάζω έναν εκτυπωτή να μου τον εγκαθιστά αυτόματα, ή όταν κάνω logout και δεν έχω σώσει κάποιο έγγραφο να με προτρέπει να το σώσω (γι' αυτό και δεν μου αρέσουν τα πολύ μικρά desktop environments, δεν έχουν τέτοιες ευκολίες),
και το να παίζει καλά και σε παλιό υλικό ή μέσω δικτύου, γιατί αυτό χρειαζόμαστε στα σχολεία.

Αυτό το τελευταίο είναι που αναφέρεται συνήθως ως "ταχύτητα ενός desktop environment". Δηλαδή, το αν ο window manager που χρησιμοποιεί, απαιτεί 3d acceleration ή compositing για να ζωγραφίσει τα περιεχόμενα των παραθύρων στην οθόνη, ή αν τους επιτρέπει να ζωγραφίζονται κατευθείαν.
Αυτό ναι, είναι πολύ σημαντικό.
Γι' αυτό και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε gnome shell ή unity, γιατί απαιτούν 3d ή compositing το οποίο δεν το υποστηρίζουν πολλοί από τους υπολογιστές που έχουμε στα σχολεία. Ακόμα και την gnome-fallback συνεδρία δεν την τρέχουμε με compiz, που κάνει compositing, αλλά με metacity, που δεν κάνει.

Άρα εν τέλει, τον firefox και το libreoffice σε όποιο desktop environment και να τον τρέξουμε, ακριβώς το ίδιο θα πάει, αφού τις ίδιες βιβλιοθήκες θα χρησιμοποιεί για να ζωγραφιστεί στην οθόνη.
Όμως, ανάλογα με τον window manager, και αν αυτός χρησιμοποιεί 3d, compositing ή τίποτα, θα έχει τεράστια διαφορά στην ταχύτητα ανάλογα και με το αν ο driver της κάρτας γραφικών προσφέρει ή όχι τη σχετική επιτάχυνση υλικού.

Άρα π.χ. ο firefox και το libreoffice πάνε ακριβώς το ίδιο σε gnome-fallback, lxde, xfce, mate-desktop, flwm, cde, κλπ κλπ, ενώ έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά σε gnome-shell, unity, cinnamon κλπ.

Γι' αυτό και δεν μπορούμε να προτείνουμε για όλους τη χρήση των τελευταίων DE που ανάφερα,
ενώ από τα πρώτα, διαλέγουμε όποιο μας βολεύει καλύτερα χωρίς να μας απασχολούν ιδιαίτερα οι πόροι που καταναλώνουν, αφού μπορούμε να τους φέρουμε στα μέτρα μας μέσω sch-scripts/LTSP.

Π.χ. από την 14.10 και μετά, το Unity 8 θα έχει υλοποιηθεί με Qt, και θα παίζει και χωρίς 3d και χωρίς compositing. Ε, τότε θα μπορούμε να το τρέξουμε απροβλημάτιστα και σε thin clients, ενώ τώρα το Unity 7 απαιτεί το compiz και δεν μπορούμε...