Το Taxisnet έπεσε γιά μερικές ώρες!

Ξεκίνησε από mandarinos, 14 Νοε 2022, 11:05:26 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Η είδηση: https://www.bankingnews.gr/speculator/articles/651540/apokalypsi-megali-kyvernoepithesi-sto-gov-gr-meso-ollandias-agonas-dromou-apokatastasis

Η επίθεση έγινε με Denial of Service (δηλαδή, της πλάκας - όχι χάκεμα αρχείων, που θα ήταν το σοβαρό). Αλλά το πλέον ενδιαφέρον σημείο είναι ότι το gov.gr "στεγάζεται" σε cloud της Microsoft!!!

Δηλαδή, τί θέλει να πεί το ποιητή; πως εδώ δεν έχουμε (στα αρμόδια υπουργεία) τόση χωρητικότητα σε σκληρούς δίσκους, ώστε να καταχωρούνται τα  φορολογικά και τα λοιπά σχετικά αρχεία των Ελλήνων πολιτών; Γιατί σε cloud, και μάλιστα σε "ευάλωτο" ΛΣ, και μάλιστα, προφανώς σε τιμή "ενοικίου" (έστω και ετήσια) > = απ' όσο θα κόστιζαν κάποια απαιτούμενα Terabytes; (Microsoft είν' αυτή! Δεν κάνει δωράκια!) Και δή, σε ξένη χώρα;
(...Ή, μήπως, δεν μπορούν να φτιάξουν cloud οι Πληροφορικοί των υπουργείων; )

Υπ' αυτές τις συνθήκες (ΜΗ ασφαλές ΛΣ κάπου στο εξωτερικό...), υποθέτω πως θα μπορούσε κάλλιστα ο καθένας να υποκλέψει τα -υποτίθεται απόρρητα- προσωπικά μας δεδομένα. Κι όταν λέμε "ο καθένας", δεν εννοούμε κάποιον αρχάριο έφηβο χακερά με DoS. Εννοούμε υπηρεσίες ξένων χωρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Λίγη ντροπή (γιά τις τεχνολογικές επιλογές τους) από τα "σαΐνια" της Πληροφορικής του γκουβέρνου και κάποια συγνώμη προς τον βαρέως φορολογούμενο Έλληνα πολίτη, δεν θα πείραζαν.

(Υγ: Κατά τ' άλλα, περιμένουμε κι εμείς ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού στη χώρα μας...)