Δεύτερο πεδίο είναι να δώσουμε την ελευθερία επιλογής γνωστικών αντικειμένων από ομάδες μαθημάτων. Αυτό σημαίνει λιγότερα υποχρεωτικά και περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα, κυρίως στην Β και Γ Λυκείου. Η επιλογή έχει ως στόχο την εμβάθυνση στο γνωστικό αντικείμενο και ασφαλώς θα συναρτάται και με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Εμένα αυτό μου λέει ότι θα πρέπει τώρα να πιέσουμε για Αλγοριθμική στην Β και στην Γ τάξη!!! Αυτο δεν είναι εμβαθυνση και εχει σχεση με την προσβαση σε σχολες θετικων επιστημων? Ιδέα για το πως μπορει να γινει: Το μαθημα της ΤΕΧΕΠ θα γινει επιλογης, θα προσθεσουμε ακομα ενα επιλογης που θα ειναι η Αλγοριθμικη. Θα υπαρξει μαθητης που θα επιλεξει ΤΕΧΕΠ?
Στη Γ Λυκείου να είναι επιλογής ή υποχρεωτικό το μάθημα τύπου ΑΕΠΠ (Αλγοριθμική);
Δηλαδή στη Β πχ να διδάσκονται εισαγωγικά, μεταβλητές, δομές ακολουθίας, επιλογής επανάληψης και στη Γ, δομές δεδομένων, υποπρογράμματα, στοιχεία απόδοσης (πολυπλοκότητας), κάπως έτσι; Ωραία ιδέα θα ήταν!
Τέταρτο πεδίο παρέμβασης είναι η ενεργοποίηση της δημιουργικότητας. Έχουμε ανάγκη από μεθόδους διδασκαλίας που θα μαθαίνουν τον μαθητή πώς να μαθαίνει, πώς να διαχειρίζεται τη γνώση και την πληροφορία που αποκτά, πώς να ερευνά, πώς να αναλύει και να συνθέτει, πώς να πειραματίζεται και να εφαρμόζει μοντέλα.
Κάποιος να ενημερωσει εκει στο υπουργειο οτι αυτος ειναι ο ορισμος της πληροφορικης!!! Κάνω λάθος?
Κοίτα πιστεύω ότι δεν αναφέρεται στην Πληροφορική, αλλά σε διδακτική μέθοδο, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα μαθηματικά και στην πληροφορική και στα αρχαία κλπ. Τώρα σε τι πλαίσιο θα μπορούσε να διδαχθεί η νέα μέθοδος και να διαχυθεί σε όλα τα γνωστικά είναι άλλη υπόθεση.
Είναι η ευκαιρία να ενισχυσουμε την εισαγωγη της πληροφορικης στην δευτεροβαθμια οχι σαν ΤΠΕ αλλά σαν γνωστικό αντικείμενο
Συμφωνώ. Αλλά και οι ΤΠΕ είναι αναπόφευκτες. Θα πρέπει να καθοριστεί η ισσοροπία πληροφορικού αλφαβητισμού (θεωρία Πληροφορικής) και εργαλείων ΤΠΕ, τα οποία θα διδάσκονται στο πλαίσιο της Πληροφορικής του γυμνασίου με προσθήκη δεύτερης ώρας ή ως επιλογής που θα οδηγεί σε κρατική πιστοποίηση και θα διδάσκεται πάλι από εμάς.
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ΤΠΕ θα μετακυλιστεί στο Δημοτικό.
Μια ισορροπία:
1) 30% (Πληροφορική) και 70% (ΤΠΕ) στο Δημοτικό
2) 70% (Πληροφορική) και 30% (ΤΠΕ) στο Γυμνάσιο
3) 100% (Πληροφορική) και 0% (ΤΠΕ) στο Λύκειο
θα μου άρεσε.